|
| Autor |
Správa |
beluský Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 21.09.2006 Príspevky: 159
Zaslal: 14 Apr 2008, 18:33 Predmet: AJAX |
|
|
Potreboval by som si niečo naštudovať okolo Ajaxu, nejaké základy...
a chcem sa spýtať či sa to dá niekde doma skúšať... napr. či sa s tým dá pracovať v EasyPHP |
|
| Návrat hore |
|
 |
audiotrack Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 09.09.2005 Príspevky: 6743 Bydlisko: Prievidza Karma: 
|
Zaslal: 14 Apr 2008, 18:42 Predmet: |
|
|
| samozrejme |
|
| Návrat hore |
|
 |
zaggi Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 04.02.2007 Príspevky: 176
Zaslal: 14 Apr 2008, 19:40 Predmet: |
|
|
http://www.w3schools.com/ajax/default.asp
ajax je len urcite rozsirenie klasickeho client-side javascriptu, mozes s nim pracovat v hociakom editore ktory zvlada javascript (alebo kludne aj v poznamkovom bloku ked nepotrebujes farebnu syntax) |
|
| Návrat hore |
|
 |
pheo Medium Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 20.09.2005 Príspevky: 99 Bydlisko: moje hniezdo Karma: 
|
Zaslal: 14 Apr 2008, 19:52 Predmet: |
|
|
NO určite môžeš písať aj v textovom editore podobne ako všetky programovacie jazyky ale otázka je či chceš písať projekt o veľkosti jednej primitívnej stránky alebo niečo zložitejšie. V tom druhom prípade by som ti odporúčal jedno veľmi pekné free vývojové prostedie priamo na ajax (pokiaľ nie si "hard-core programmer" ) Kukni www.aptana.org |
|
| Návrat hore |
|
 |
zaggi Expert

Zaslal: 14 Apr 2008, 23:52 Predmet: |
|
|
aptana uz je trosku nieco ine nez len klasicky ajax, mimo toho ze pouziva vlastny server (jaxer), vela veci robi za teba ktore nevidis ... ak sa chces naucit ako funguje ajax, tak s aptanou zacinat rozhodne neoporucam ale pekne w3schools a klasicky html editor
osobne odporucam bud visual studio 2008 (ta 2008 je tam dolezita, predchadzajuce verzie su s podporou html a javascriptu na tom horsie) alebo macromedia dreamweaver |
|
| Návrat hore |
|
 |
gwixt Addict

Pohlavie:  Stav:  Založený: 24.09.2005 Príspevky: 3342 Bydlisko: Trash-Can Karma: 
|
Zaslal: 15 Apr 2008, 9:11 Predmet: |
|
|
ja ked som skusal robit nieco s ajaxom tak som najprv pozeral w3schoolds a neskor som hladal frameworky na to ..
a celkom sa mi osvedcil xajax ... jednoduchy na pochopenie a aj pouzitie a na zakladne veci bohato staci |
|
| Návrat hore |
|
 |
pheo Medium Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 20.09.2005 Príspevky: 99 Bydlisko: moje hniezdo Karma: 
|
Zaslal: 15 Apr 2008, 15:54 Predmet: |
|
|
| zaggi napísal: |
aptana uz je trosku nieco ine nez len klasicky ajax, mimo toho ze pouziva vlastny server (jaxer), vela veci robi za teba ktore nevidis ... ak sa chces naucit ako funguje ajax, tak s aptanou zacinat rozhodne neoporucam ale pekne w3schools a klasicky html editor
osobne odporucam bud visual studio 2008 (ta 2008 je tam dolezita, predchadzajuce verzie su s podporou html a javascriptu na tom horsie) alebo macromedia dreamweaver |
a co take robi za teba ? doplnuje syntax ? v aptane nemusis pouzit ziadne frameworky ale pekne si pisat svoje, neviem ako vy ale ja som ta zacinal, a osobne som ziadne frameworky nepouzival (trosku hardcore), aptana ma veľmi prijemne prekvapila tym že doplnuje syntax, ukazuje zavyslosti na roznych webovych prehliadačoch (čo pri písaní javascriptu je na nezaplatenie), nehovorim ze w3school je zle ale ty vasim pristupom by sme mohli pisat javu alebo c# rovno v poznamkovom bloku (co nevedie nikam). Osobne som využíval aptanu hodne a nic nerobila navyse co som nepotreboval - nie je tam ziaden wysiwig (pokiaľ viem) , okrem toho maju veľmipekne spravený tutorial na aptana.tv Co sa tyka jaxeru - ten som nikdy nepozil a da sa aptana pozívat aj bez neho - ja som pouzíval kombináciu aptana apache. Takze v skratke aptana obsahuje kopu nastrojov ktore sa my veľmi hodili - od validácií css javasriptu html az ..... pritom ak clovek trosku pracuje s vývojovými prostrediami (ako je eclipse prípadne netbeans ) tak nemá problém. |
|
| Návrat hore |
|
 |
audiotrack Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 09.09.2005 Príspevky: 6743 Bydlisko: Prievidza Karma: 
|
Zaslal: 15 Apr 2008, 23:04 Predmet: |
|
|
| pheo napísal: |
| v aptane nemusis pouzit ziadne frameworky ale pekne si pisat svoje |
to píšeš ako keby som ich inde musel používať. |
|
| Návrat hore |
|
 |
zaggi Expert

Zaslal: 15 Apr 2008, 23:50 Predmet: |
|
|
| pheo napísal: |
| ..... pritom ak clovek trosku pracuje s vývojovými prostrediami (ako je eclipse prípadne netbeans ) tak nemá problém. |
ved aptana je plugin pre eclipse ... (da sa stiahnut aj standalone ale princip je rovnaky)
mne sa tam proste nepaci ta integracia jaxera, viem ze to nemusim pouzivat ale proste to tam ani nechcem vidiet ... kto to kedy videl realizovat server-side kod v mozilla engine ... |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
 |
|