Ako zacat s webom.

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Nosferatu
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Nosferatu »

V php som robil asi päť rokov, ale odporúčil by som ti ASP.NET, momentálne sú dostupné aj freehostingy, napr qsh.eu, aspweb.cz .

Výhodou je že si môžeš stiahnuť z Mirosoftu, Visual Web Developer Express Edition v ktorom sa dá jednoducho robiť grafika, aj cez css a celý jazyk C# abo VB.NET ušetrí kopu práce, k tomu je v ASP.NET predprogramovaných x komponentov ktoré ti ulahčia prácu. Prešiel som na .NET a som spokojnejší, bo sa v ňom jednoduhšie a rýchlejšie programuje, stránky sú rýchlejšie než PHP, dokonca .NET je rýchlejší než Java (som si nevymyslel, čítal som článok ;) ).. a jednym s velkým plus je aj editor od MS s vynikajúcou pomôckou Intely-Sense(či jak sa to píše), buď Visual Studio, to je pravdaže platené, ale Microsoft ponúka aj Express Edície a to free.. nemám moc rád Microsoft, ale s týmto sa vytiahol .)

ďalej:

1. tabuľka sa dá vycentrovať cez cssko, len aby to šlo v každom prehliadači.. malo by to ísť cez - text-align:center, alebo margin:auto

2:
na riadky by som skôr používal div .) .. ale bez tabuliek sa niekedy nezaobídeme..
keď ceš dať preč to odsadenie od h1 a p.. tak použi niečo takéto
<style>
h1,p{ margin-top: 0px;}
</style>
to ti odpečie z každého, vrchné odsadenie a nepovedal by som že je to barbarské, môžeš aj tak ako si napísal, len by som použil miesto -20 , nulu

3:
no ja som stránku delil dakedy po tabuľkách, na bloky, teraz to robím cez divy..
navigačný blok, floatnem napr. dolava a na obsah nastavím aby nešiel za ľavú hranicu, alebo ho floatnem na pravo a na spodok dám clear: both, aby mi to držalo ako tak pokope.. ale s týmto mám vždy najväčšie trápenie, kvol validnosti, každý prehliadač mi to rozondí, a niekedy to zachádza až do depky, spraviť normálnu navigáciu na boku :cry:

4:
cssko asi na http://www.jakpsatweb.cz/ .. a potom odkukávaj, skenuj a testuj ;) .. najväčší problém býva abi ti to prehliadače zožrali pomerne rovnako..

5:
fonty sa snaž používať systémové, nik ti nezaručí že ten človek ktorý číta tvoju stránku má tvoje obrázkové písmo ;) .. ale ak myslíš pre photoshop fonty, tak stačí pogoogliť.. sú celé packy nato... rovnako takýchto templatov a stránok máš kopu de to môžeš odkukať..

6:
nastavíš tabuľke, alebo divu - boder-right: 1px solid #000; napr. ;)

.. k tým stránkam, nevyzerá to zle :wink:
ehm123
King
King

Príspevok od používateľa ehm123 »

Ako začať s webom??
Poradím ti ako som začínal ja,resp ešte aj začínam :)
Používal som editor Macromedia dreamweaver + Cestina a Corel Draw Photo (f/ck photoshop) a samozrejme firefox...

Síce macromedia nepíše validný kód,ale niako sa začať musí,najprv som si rozmislel v čom chcem robiť web,rozhodol som sa pre css a xhtml,potom som si stiahol nejaký web (samozrejme písaný technologiami css a xhtml) (čím jednoduhší tým lepšie)a otvoril som ho v dreamweaveri a pozeral že aký kód čo vytvára a pod aj css,síce bolo to dosť nervov,hlavne ked som už niečo zostrojil a pustil v ie a skoro ma **...

ps.hlavne musíš mať na to kopu času
jurko.info
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

analýza zdrojákov

Príspevok od používateľa jurko.info »

Starší topic, ale zareagujem - najlepšou školou (teda spoň pre mňa) mi bolo prezeranie si už hotových kódov stránok - jednoducho analýza zdrojákov, ale nepoznám lepšie stránky o tvorbe webu ako už toľkokrát spomenuté jakpsatweb.cz - sám sa tam zavše vraciam aj keď už html na 99% ovládam.
Js, VBS a iné hračky moc nemám v láske - ako druhý bod tvorby stránok by som doporučoval PHP - pri tom sa človek vyhrá a narobí sprostostí.

PS: Imho, niečo také ako zdrojáky phpbb sa analyzovať nepokúšaj : o )
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

aj ja som začínal takto podobne cez zdrojáky iných stránok, resp. kukol som si peknú stránku odkopčil zdroják a dodatočne ho v dreamweaverri upravill... potom som chcel prejsť na niečo iné kamarát mi odporučil redakčný systém joomla....
nájdeš mnoho na stránke

Kód: Vybrať všetko

www.joomlaportal.cz
alebo

Kód: Vybrať všetko

www.joomla.org
v praxi to vyzerá tak, že si v administrátorskom rozhraní nastavíš čo sa ako má zobrazovať stiahneš dáku free šablonu a poprípade nainstalujes nejaké tie komponenty a píšeš články
joomlu môžem plne odporúčať a má výhodu nepotrebuješ vedieť tak dokonale zdroják :D
ehm123
King
King

ale nie každý chce,mat joomlu,niekto chce mať vlastný web
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

však s joomlou môžeš mať aj vlastná design ak tým myslíš... spravíš vlastnú šablonu a máš...
ryty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ryty »

na co je vlastne dobra ta joomla a ako sa pouziva bo ja som len zaciatocnik!!! :oops:
ehm123
King
King

ryty napísal:na co je vlastne dobra ta joomla a ako sa pouziva bo ja som len zaciatocnik!!! :oops:
Je to webova distribúcia v ktorej si nastavíš ako má ten web vyzerat a je...bez znalosti html..ale ak sa chceš naučiť písať stránky tak ti je to na :)

http://www.joomla.sk/
ryty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ryty »

to su vlastne iba sablony ze???
Napísať odpoveď