Aky linux
-
muffy69
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
no da sa povedat ze ma podporu mnohych firiem, ale nerobi ho iba nejaka jedna firma ako microsoft, je cely zadarmo, platena je iba technicka podpora
a co je linux ?
http://sk.wikipedia.org/wiki/Linux
a co je linux ?
Aky linux?
na tuto otazku sa jednoznacne neda odpovedat. Kazdy ma svoje
ale aj
, na to, ktory je pre teba ten nay musis prist casom sam, proste toho musis skusit viacej
moj nazor na to, co som uz poskusal:
Mandrake / Mandriva - V case, ked som ho skusal (2006) to nebol linux ale parodia na linux. Uz nikdy viac, vyhybam sa mu
Debian - Celkom v pohode distro, osobne odporucam pre zaciatocnikov ale aj pokrocilich. Ked sa tomu clovek venuje, tak behom par tyzdnov sa da pochopit.
Ubuntu - Debian prerobeny pre zaciatocnikov, odporucam pre zaciatocnikov ale ked sa uz v tom chceme naozaj vazne dost rypat tak skvor debian
Gentoo - Linux urcite pre pokrocilejsich. Zaciatocnik (nic proti) ho nezvladne ani nainstalovat, ale skuseny user sa s nim dokaze nadherne pohrat. Ked mu clovek raz pride na chut, tak koniec
Krasny system len je s nim aj dost roboty ...a moj milacik 
na tuto otazku sa jednoznacne neda odpovedat. Kazdy ma svoje
moj nazor na to, co som uz poskusal:
Mandrake / Mandriva - V case, ked som ho skusal (2006) to nebol linux ale parodia na linux. Uz nikdy viac, vyhybam sa mu
Debian - Celkom v pohode distro, osobne odporucam pre zaciatocnikov ale aj pokrocilich. Ked sa tomu clovek venuje, tak behom par tyzdnov sa da pochopit.
Ubuntu - Debian prerobeny pre zaciatocnikov, odporucam pre zaciatocnikov ale ked sa uz v tom chceme naozaj vazne dost rypat tak skvor debian
Gentoo - Linux urcite pre pokrocilejsich. Zaciatocnik (nic proti) ho nezvladne ani nainstalovat, ale skuseny user sa s nim dokaze nadherne pohrat. Ked mu clovek raz pride na chut, tak koniec
Na wikipedii nájdeš info čo je linux, čo a aké sú desktopové prostredia, čo a aké sú distribúcie - toto sú hlavné veci.Necro napísal:chcem sa len spytak co je to LINUX?? je to nieco ako microsoft windows ale od inej firmy alebo co????
Prečítaj si aj toto (nielen):
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
Ja by som poradil najprv skús Mandrivu One KDE, potom Ubuntu s Gnome (obyčajné Ubuntu), potom Ubuntu s KDE (Kubuntu) a uvidíš ktoré sa ti bude viacej páčiť.
hmm
no tak ten damn small linux este furt nejde
, nechapem preco...
formatol som USB, rozbalil tam linux, do prikazoveho riadka som dal to co je v prilohe, v biose som nastavil
omg uz som z toho fakt zufaly
formatol som USB, rozbalil tam linux, do prikazoveho riadka som dal to co je v prilohe, v biose som nastavil
a potom sa mi ukazalo1st boot device [USB: 256MB]
2nd boot device [DISABLED]
3rd boot device [DISABLED]
BOOT FROM OTHER DEVICE: NO
potom som uz len musel restartnut komp a nastavit bootovanie z HDD...REBOOT AND SELECT PROPER BOOT DEVICE OR INSERT BOOT MEDIA IN SELECTED BOOT DEVICE AND PRESS A KEY
omg uz som z toho fakt zufaly
aplikacie
mna j*bne... hadaj z akeho operacneho systemu pisem tento prispevokchrono napísal:Mechanika I je ten USB kľúč? Ak áno, tak ten parameter má byť I: a nie iba I.
//btw. mozem do tohto linuxu este doinstalovat dalsie aplikacie?
Re: aplikacie
Takze by to nemal byt problem. Sam som to neskusal, ale tebe nic nebraniNote: All these applications are part of the base distribution, through our MyDSL system it is possible to grab hundreds of other applications with a couple of clicks of the mouse, or make your own custom CD with exactly the applications you want
Počas inštalácie si presne zisti na ktorú partíciu chceš Linux dať, tá sa automaticky naformátuje na systém súborov ext3 a nezabudni, že musíš mať vytvorený aj swap. Na partíciu, kde chceš dať Greenie klikni aby sa ozančila a niekde tam by mala byť možnosť edit, tam si zvolíš prípojný koreň / (/ = root) a malo by ťa to pustiť ďaľej. Neviem to takto spamäti, ale mne to tak vždy funguje. Čo sa týka toho manažéra, tak Greenie používa Gnome a v tom ti neporadím. Ale v KDE Kmanager. 
dik chalani uz mi to ide... a este jedna vec... pri zapnuti pocitaca mamna vyber, ze aky operacny system sa ma bootovat... a linux ma akusi vacsiu prioritu ako XP, lebo XP je zaradene medzi other operations systems... mno a ja by som to chcel tak, aby mal XP vacsiu prioritu, t.j. aby bol pri vybere prvy, a potom sa to vlastne pri necinnosti uzivatela zvoli samotne... dufame za ma chapete... proste ak by isiel na komp napriklad moj brat, tak to aspon nebude musiet nastavovat na windows, ale sa mu to zvoli samo 
//dik moc, uz to ide
//dik moc, uz to ide
Riešenie je jednoduché a pre nováčika je najlepšie použiť program Startup manager ako ručnú editáciu Grub zavádzača... neviem, či je v repozitároch Greenie, ale je určený pre Gnome a ide aj v KDE. Dá da v ňom nastaviť defaultný operačný systém a aj dĺžka sekúnd pred automatickým spustením OS.
Napíš do konzoly:
Kód: Vybrať všetko
sudo apt-get install startupmanagerSpustíš ako root gedit (gnome-ubuntu) alebo kwrite (kde-kubuntu) a otvoríš súbor /boot/grub/menu.lst
sudo gedit
alebo
sudo kwrite
otvoríš /boot/grub/menu.lst
tú nulu (default 0) zmeníš na 4, uložíš a hotovo. 
V riadkuten timeout 10 zmeníš napr. na 4 a to znamená 4 sekundy. 
sudo gedit
alebo
sudo kwrite
otvoríš /boot/grub/menu.lst
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.
## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0V riadku
## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10