|
|
|
| Autor |
Správa |
peagas1 Novice

Stav:  Založený: 09.11.2005 Príspevky: 1
Zaslal: 13 Nov 2005, 22:59 Predmet: Bratislava - hlavna dedina na Slovensku |
|
|
Otvaram novu temu, skusenosti Slovakov a obcanov, ktori su ludmi vnimajucimi. Prispejte na tuto temu a podelte sa s nazormi ci je, a ak, tak ako zaostale je hlavne mesto SR v porovnani s niektorymi Europskymi metropolami. So svetovymi BA radsej neporovnavam
|
|
| Návrat hore |
|
 |
deblasco Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 17.05.2005 Príspevky: 2811
Zaslal: 14 Nov 2005, 9:57 Predmet: |
|
|
na vsetko treba cas, BA sa stala mojim domovom pocas vysokej skoly... no a potom som sa akosi zabudol vratit do NR
neviem ako ini ale mne sa tu byva dobre...
to ze nema meno ako praha? alebo vieden? hm, ani ma to netrapi, praha je pekna ale zit by som tam nexcel...  |
|
| Návrat hore |
|
 |
zelovoc Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 15.10.2005 Príspevky: 2710 Bydlisko: predavam Fuji S6500fd Karma: 
|
Zaslal: 14 Nov 2005, 11:33 Predmet: |
|
|
| bol som v BA 2x krat ale nepacilo sami,take klbko, cele to bolo chaoticke, zato Praha bola omnoho krajsia ale tie ich baby za vela nestali, teda videl som tam za cely tyzden az 3 pekne caje, aj to jednu 2x a to som sedel v centre. Ja by som radsej byval par km od mesta na samote |
|
| Návrat hore |
|
 |
trizzo VIP

Pohlavie:  Stav:  Založený: 26.09.2004 Príspevky: 2752
Zaslal: 14 Nov 2005, 11:44 Predmet: |
|
|
blava je chaos.....to asi potvrdi kazdy....ale treba si jedno zapamatat - kazdy chaos je riadeny pravidlami... takze aj blava je v podstate organizovany chaos.... ja sa tam stahujem, nemam ju moc v laske, ale je to len vec zvyku.
co sa tyka spomenutej prahy. bol som tam par krat (sukromne aj pracovne), zda sa mi az prehnane organizovana, v niektorych castiach prahy dochadza k nedorozumeniam...jo a zda sa mi az mooooc velka... |
|
| Návrat hore |
|
 |
mylan Light Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 22.12.2004 Príspevky: 66 Bydlisko: Prešov / Praha Karma: 
|
Zaslal: 14 Nov 2005, 12:18 Predmet: |
|
|
Nakoniec sa tu asi strhne diskusia Praha vs. Blava...
Na Blavu som mal veľmi dlhý čas dosť odpudivý názor, vždy som ju mal zafixovanú ako "bradavicu na Dunaji". Bol som tam však po dlhšom čase pred pred mesiacom a musím priznať, že s veľa vecí mení k lepšiemu, aj keď niečo ostáva. Žiaľ, v Blave mi niečo chýba, len to neviem presne špecifikovať. Je to stále tá betonóva džungľa a ako spomenul trizzo: chaos. Ak prídem do Prahy, tu na človeka doslova dýcha história a ta atmosféra samotnej Prahy je úplne iná. Viem, že som ovplyvnený, lebo žijem v podstate v Prahe, že je to názor totálne subjektívny.
A Praha veľmi veľká? To je asi prvý pocit, ale ak človek spozná, zistí, že nie je až tak veľká ako sa zdá  |
|
| Návrat hore |
|
 |
lopata Expert

Stav:  Založený: 26.11.2004 Príspevky: 198
Zaslal: 14 Nov 2005, 12:29 Predmet: |
|
|
| nj bratislavska doprava a hlavne cesty je hruza ale zase je tu vela moznosti - nechapem ludi co p/cuju na bratislavu ktory si tu nasli pracu , byvanie... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Retsko Medium Professional

Stav:  Založený: 08.09.2005 Príspevky: 1016 Bydlisko: SVK-Vychod Karma: 
|
Zaslal: 14 Nov 2005, 15:50 Predmet: |
|
|
| Co tak sa rozpravam s ludmi, tak vacsina z tych, co zili inde, nemali radi BA, ale prestahovali sa do nej, si ju zalubili a paci sa im... Je to vec zvyku, zozaciatku posobi ako velky chaos, ale zvyknes si a zacne sa ti tam pacit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
zelovoc Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 15.10.2005 Príspevky: 2710 Bydlisko: predavam Fuji S6500fd Karma: 
|
Zaslal: 15 Nov 2005, 7:57 Predmet: |
|
|
| nj, ale netuzim po tom zivote ked budes mat plat okolo 25k a budes platit 10k hypoteku alebo podnajom, dalsich 5k na auto a zijes od vyplaty k vyplate jak na vychodze aj ked na inej urovni ale furt to je o tom istom. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tomasito Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.01.2005 Príspevky: 5220 Bydlisko: Pressburg Karma: 
|
Zaslal: 15 Nov 2005, 11:07 Predmet: |
|
|
| Som blavak, mam tu prechodenu takmer kazdu ulicu, ale sam povazujem BA za najvacsiu dedinu na Slovensku. Citim sa tu byt stiesneny, a preto si neviem predstavit, ze by som mal zit v este mensom meste- aspon pokym som mlady. Pomerne dost casu travim vo Viedni a tam uz sa napr. niekedy citim viac v pohode ako doma v BA... aj ked tam zacina byt problem Tur. mensina. Doma vsak vzdy ostane doma. Jedno vsak nepochopim... prekvapuju ma ludia, ktori pridu do BA za pracou napr. z vychodu, pitchuju do BA, ale domov sa vratit nechcu. Zaujimave tiez je, ako sa po case zacnu snazit hovorit bratislavskym dialektom tvrdsie ako blavak, no svoj vychodoslovensky povod tym aj tak nezapru (cest vynimkam!). Takychto "blavakov" je tu momentalne strasne vela- je ich vidiet/pocut robit takmer v kazdom bare, pube, restike, atd. Co ma trosicku stve je fakt, ze su ochotni zobrat pracu aj za ubohe peniaze, za ktore by blavak nikdy nerobil, pretoze clovek zvyknuty na BA pomery nebude zit cely tyzden o vode a o chlebe len preto, aby mal pracu, a tak sa musi vela blavakov bud prisposobit tomuto novemu pracovnemu fenomenu, alebo odist dalej do sveta. Na druhej strane za to mozu aj nemale rogionalne rozdiely. Je mi jasne, ze takychto ludi by do BA prichadzalo urcite menej, keby si nasli dostojnu pracu doma, ale potom nech aspon na BA nepitchuju, alebo ked sa im nepaci, nech idu domov (podobne ako poniektori, ktori kritizuju toto forum, no chodia sem dalej). Nechcel som sa tymto nikoho dotknut, snazil som sa len poukazat na novy fenomen hlavneho mesta, ktory je cim dalej, tym viac citelnejsi. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Retsko Medium Professional

Stav:  Založený: 08.09.2005 Príspevky: 1016 Bydlisko: SVK-Vychod Karma: 
|
Zaslal: 15 Nov 2005, 12:52 Predmet: |
|
|
Tak vidis, vychodniarovi je lepsi aj flek, o ktory blavak nezakopne, nez ostat na vychode... Pozri, v BA zozenies brigadu mozno aj za kilo/hod, mozno 80/hodinu, to neviem. Tu ked mas za 50/hod. tak si boss, optimalne je 40/hod a cez agenturu ti daju okolo 30/hod, mozno menej. (v Kosiciach). Ten rozdiel nie je veru maly...
A keby si ty prisiel na vychod, tiez by si chytil nas prizvuk, ale stale by si to bol ty z BA... |
|
| Návrat hore |
|
 |
lopata Expert

Zaslal: 15 Nov 2005, 13:18 Predmet: |
|
|
| zelovoc napísal: |
| nj, ale netuzim po tom zivote ked budes mat plat okolo 25k a budes platit 10k hypoteku alebo podnajom, dalsich 5k na auto a zijes od vyplaty k vyplate jak na vychodze aj ked na inej urovni ale furt to je o tom istom. |
predas byt na vychode nastadnes do svojho auta a prestahujes sa do ba za pracou s platom 25k (to je taky plat akurat od vyplaty k vyplate ) |
|
| Návrat hore |
|
 |
petuliceq Medium Expert

Stav:  Založený: 02.01.2005 Príspevky: 100 Bydlisko: Martin Karma: 
|
Zaslal: 15 Nov 2005, 13:56 Predmet: |
|
|
| lopata napísal: |
predas byt na vychode nastadnes do svojho auta a prestahujes sa do ba za pracou s platom 25k (to je taky plat akurat od vyplaty k vyplate ) |
Strasne vela ludi z vychodu co pracuje v bratislave byva na vychode a chodia na tyzdnovky... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tomasito Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.01.2005 Príspevky: 5220 Bydlisko: Pressburg Karma: 
|
Zaslal: 15 Nov 2005, 13:59 Predmet: |
|
|
| Retsko napísal: |
Tak vidis, vychodniarovi je lepsi aj flek, o ktory blavak nezakopne, nez ostat na vychode... Pozri, v BA zozenies brigadu mozno aj za kilo/hod, mozno 80/hodinu, to neviem. Tu ked mas za 50/hod. tak si boss, optimalne je 40/hod a cez agenturu ti daju okolo 30/hod, mozno menej. (v Kosiciach). Ten rozdiel nie je veru maly...
A keby si ty prisiel na vychod, tiez by si chytil nas prizvuk, ale stale by si to bol ty z BA... |
Netvrdim, ze to tak nie je- ved preto dochadza k znizovaniu hodnoty prace v hlavnom meste, na ktore som sa snazil poukazat. Pokial ide o to porovnanie hodinovej mzdy, musis si uvedomit, ze bratislavske pomery su o niecom inom, ako pomery na vychode- a tak sa to odzrkadluje aj v prijmoch, ktore su vsak v urcitych sferach tlacene smerom nadol prave kvoli spominanemu fenomenu. Nie je mi sice prijemne, ked sa idem bavit a "zovsadial" pocuvam vychodoslovensky dialekt, ale napriek tomu sa snazim byt empaticky, az pokym niekto z tychto ludi nezacne pitchovat na BA. Medzi vych. a zap. som si tiez vsimol rozdiely v mentalite (nehodnotim, ktora je lepsia). Znova vsak opakujem, ze na vine su hlavne priepastne regionalne rozdiely, bohuzial. |
|
| Návrat hore |
|
 |
lopata Expert

Zaslal: 16 Nov 2005, 9:46 Predmet: |
|
|
| petuliceq napísal: |
| Strasne vela ludi z vychodu co pracuje v bratislave byva na vychode a chodia na tyzdnovky... |
hej hej ale niekto tu pisal o plateni hypoteky... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Linkman Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.07.2004 Príspevky: 2523 Bydlisko: Slovensko Karma: 
|
Zaslal: 16 Nov 2005, 13:37 Predmet: |
|
|
Ako by som ja hodnotil Blavu (plusy a mínusy)
Plusy:
McErtls ci tak nejak je velmo dobry fastfood na stanici
Celkom pekna zeleznicna stanica hlavna
Stare mesto tiez nieje na zahodenie.
Najlacnejsi hotel relativne v centre - Hotel Astra, vyspať sa za 800 sk relatívne v centre Blavy kde byť na izbe TV a sprchovací kút je priam
super.
Pekne staré mesto
Aupark a nový most
Mínusy:
MHD - v cestovnom poriadku je riadny bordel
Chyba metro co asi nikdy v BA nebude
Centrum mesta nema ziadnu strukturu - chaos v uliciach
Nizka hustota telefonnych automatov v centre
Drahé krčmy - prepáčte ale káva za 90 sk je na moj vkus moc. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|