Brigáda na Chmeli
Brigáda na Chmeli
Cawte nenasiel som podobnu temu...Ideme zo skoly na chmel na tyzden brigadovat...Neviem co ej to zac povedali ze budeme picjat nejaky droty do zeme vedla tej zeliny...Idu 2turnusy jeden na Moravu a druhy nad Prahu niekde do hor...
Vie niekto ako to tam je aka je to robota?Ucitelia tiez moc nevedia ...
Dakujem za odpovede k teme
Vie niekto ako to tam je aka je to robota?Ucitelia tiez moc nevedia ...
Dakujem za odpovede k teme
tak nasa skola chodi na chmel kazdy rok...ja som bol na zavadzani rastlin na droty..teda vytrhas vsektu plevel (listy a nadbytocne stonky) a 3 namoces na kazdy drot....tak pokrutit az do hora....droty uz mame napicahne teda myslim ze robota bude taka dostanes taku zeleznu tycku..na konci bude take ako vidla....zoberes drot kotry bude visiet pri kazdej rastlinke z hora urobis tam taky kruzok..ten das na tu vidlu a zapichnes to do zeme......dufma ze si pochopil.myslim ze to bude to pretoze ked mi nemame dobre droty tak to robime tiez....nie je zac, dufam ze som pomohol
K+ potesi
K+ potesi
-
M.a.R.o.s.H
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
-
P41NK1LL3R
Light Professional
Bol som tam minulý rok...naša škola to organizuje pravidelne...
Ale...to, ako to budete robiť závisí od zamestnávateľa...
My sme namotali po dva na každý drôt po 2 chmeľové rastlinky, nechali sme pri každom drôte dve rezervné rastlinky, ktoré sme "upevnili" nejakým kamienkom a zvyšok sme vytrhali...
Ak bol drôt trochu povolený, tak sme mali "pejchák", ktorým sme ho znova zabodli do zeme...
To "ale" spočívalo v tom, že niekde chcú 3 rastlinky na každom drôte, niekto nechce rezervné atď...každopádne prvý deň vám to ochotne vysvetlia...
...práca je to ale monotónna, stereotypná a si platený sa od výkonu...
čo sa týka zážitkov, tak plus boli české "hospody", ale veľký mínus bolo poškodenie ihlicového nervu na nohe -> kvôli neustálemu kľačaniu -> 10 hodín denne s prestávkami...
Ale...to, ako to budete robiť závisí od zamestnávateľa...
My sme namotali po dva na každý drôt po 2 chmeľové rastlinky, nechali sme pri každom drôte dve rezervné rastlinky, ktoré sme "upevnili" nejakým kamienkom a zvyšok sme vytrhali...
Ak bol drôt trochu povolený, tak sme mali "pejchák", ktorým sme ho znova zabodli do zeme...
To "ale" spočívalo v tom, že niekde chcú 3 rastlinky na každom drôte, niekto nechce rezervné atď...každopádne prvý deň vám to ochotne vysvetlia...
...práca je to ale monotónna, stereotypná a si platený sa od výkonu...
čo sa týka zážitkov, tak plus boli české "hospody", ale veľký mínus bolo poškodenie ihlicového nervu na nohe -> kvôli neustálemu kľačaniu -> 10 hodín denne s prestávkami...
on ide ale na zapichovanie drotov, nie namotavanie
a k zazitkom
ked vyjde nanic pocasie, uprsane, zamracene tak to nie je nic moc a tak isto aj ked je velmi horuco, prides velmi spaleny.....praca je nudna a postupne budes mat halusky z tych drotov, ja som ich videl uz aj na bielej stene...robit vlemi nemsuis a mozes a zabvat, ale tak potom aj zarobis....ja som robil tak priemerne
a potom vecer sa slo do ceskej hospody, akurat nam tovyslo na MS v hokeji a tak bolo a zabavu psotarane....ceske pivo, aa vsetky zazitky za to urcite stoja 
a k zazitkom
-
M.a.R.o.s.H
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
-
P41NK1LL3R
Light Professional
Áno, to sa robí ešte predtým, ale v tomto období už pomaly chodia "namotávať"...
Počasie sme mali celkom pekné, veľa ľudom spálilo krk a pod. + navyše od rastlín máš po rukách a po krku taký akoby "lišaj" ... z rúk to ide ťažko dole...
Jeden deň lialo a jeden deň nás kvôli silnému vetru museli stiahnuť z poľa, ale inak ok...
Dôležité je aj to, aký riadok dostaneš -> ja som jeden deň zápasil so všetkou okolitou burinou -> časové, náladové a iné straty
Drôty? tie som fakt videl všade, po troche alkoholu, som sa im vyhýbal cestou späť na ubytovňu...
Zážitky boli inak dobré, tiež sme tam boli počas hokejových MS, hospoda bola tiež ok...
Len to zranenie trochu skazilo dojmy...
Počasie sme mali celkom pekné, veľa ľudom spálilo krk a pod. + navyše od rastlín máš po rukách a po krku taký akoby "lišaj" ... z rúk to ide ťažko dole...
Jeden deň lialo a jeden deň nás kvôli silnému vetru museli stiahnuť z poľa, ale inak ok...
Dôležité je aj to, aký riadok dostaneš -> ja som jeden deň zápasil so všetkou okolitou burinou -> časové, náladové a iné straty
Drôty? tie som fakt videl všade, po troche alkoholu, som sa im vyhýbal cestou späť na ubytovňu...
Zážitky boli inak dobré, tiež sme tam boli počas hokejových MS, hospoda bola tiež ok...
Len to zranenie trochu skazilo dojmy...
-
P41NK1LL3R
Light Professional
no tieto rpace su rozdelene na 3.:
1. Napichovanie drotov
2. 1.zavadzanie
3. 2. zavadzanie
ale ja som bol na zavadzani (priznam sa neviem na ktorom) a mali sme plat od poctu rastlin, ktore sme srpavili..teda za jednu rastlinu to bolo myslim nejakych 50 halierov a ked si ich mal celkovo nad 1900 tak uz 90 halierov.a tak sa to zvysovalo, ale aj znizovalo
ak budes makat tak sa da zarobit celkom slusne, boli pripady ked zarobili 4500 ceskych ale aj ked len 300
.ja osobne 2200 ceskych
1. Napichovanie drotov
2. 1.zavadzanie
3. 2. zavadzanie
ale ja som bol na zavadzani (priznam sa neviem na ktorom) a mali sme plat od poctu rastlin, ktore sme srpavili..teda za jednu rastlinu to bolo myslim nejakych 50 halierov a ked si ich mal celkovo nad 1900 tak uz 90 halierov.a tak sa to zvysovalo, ale aj znizovalo
ak budes makat tak sa da zarobit celkom slusne, boli pripady ked zarobili 4500 ceskych ale aj ked len 300
-
P41NK1LL3R
Light Professional
-
P41NK1LL3R
Light Professional
Nie, jednoducho dostaneš "riadok", v ktorom ti vedúci (učiteľ/ka) popočíta počet stĺpov a riaditeľ povie napr. že medzi dvoma stĺpmi dáte 8 rastlín /u vás pochopiteľne počet drôtov, ktoré bude treba napichať/...1C3 napísal:Idem tam hlavne makat..A ko ti bude ratat droty kolko si napichal??Niekto pojde za tvojim chrbtom a bude ti ratat alebo ako??Ako to funguje to ratanie kolko som urobil?
Čiže keď dokončíš celý riadok, tak budú vedieť koľko si spravil...
Budete robiť každý svoj riadok, čiže sa tam nebude dať pomýliť...nepôjdete nijak na striedačku, proste každý svoj rad...
no tak nahodou, my sme mali vemi dlhe riadky kde bolo aj 300 rastlin, a mali sme si to pocitat sami.po dokonceni riadku.teda kazdy si svoje prihodil
, aj ked ucitelky vraveli ze na konci pom nesedi pocet. ale aj tak zarobime viac ako keby sme nie
...tak sa to tam robi....ale mozno so zapichovanim je to ine
Caute ... No z nasej skoly chodia druhaci na chmel na "prve zavadzeni". Ja som bol minuly rok a robili sme to presne tak ako niekto vyssie spomenul : 2 na drot , 2 rezervne ... Tento rok doplnuju v nasej skole pocty alebo druhakov sa tak vela neprihlasilo tak moze ist par tretiakov ... noo a dneska vybrali aj mna ze mozem ist
tak som celkom spokojny ... min rok som robil priemerku 350rastiln denne tento rok sa chystam na 400:D tak uvidim ako to pojde... velmi dolezite je dobre pocasie ako bolo napisane ani moc slnka ani vela mrakov
o dazdi ani nehovorom vtedy sa veru tazko robi ... noo a ku cene za prve zavadeni je to nasledovne : ak odrobite co ja viem do 1700 rastlin za tyzden mate 1kc ... ak nad 1700 mate 1.3kc a ak nad 1900 tak za jednu rastlinku mate 1,44 ... cize jednoduchou matematikou a ochotou robit zistite ze sa da v pohode zarobit aj 4-5 tisic za tyzden a to si myslim ze je celkom slusnee
co myslite ?