Celiakia
-
Shamway
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Celiakia
Ahojte. vcera mi endokrinolog diagnostikoval celiakiu. je tu nejaky user, ktory ma s touto nemilou chorobou skusenosti? ten 'odbornik' stoji za prd a prakticky mi nevedel vysvetlit, v com ma bude choroba obmedzovat a v com nie. viem, ze nemozem prijimat lepok (muka a pod.), ale nejake obsirnejsie skusenosti by sa hodili. Dik
-
uplink
VIP
Re: Celiakia
Ahoj,
Celiakiou a lakt. intoleranciou trpím už nejaký ten rok [nediagnostikovane viac ako 10]. Je to ochorenie, s ktorým sa dá v pohode žiť. Na úvod by bolo dobré vedieť či máš celiakiu vo svojej podstate [alergiu na lepok], alebo enzymatickú insuficenciu [chýbajú Ti enzými pre rozklad lepku].
Oboje sú "liečiteľné", aj keď o tom doktori nechcú ani počuť. Enzymatická insuficencia je na dekádu a viac [zdlhavý proces resetu organizmus], samotná alergia je "v pohode".
Btw. vyšetrenia, ktoré Ti spravili bol "len" krvný obraz, alebo aj biopsia tkaniva čreva?
A ku životosprávne. Dávaj si pozor aj na mlieko. Nejaké vysoké percento celiatikov je, alebo bude alergických aj na laktózu.
Tak isto ak sa dá, na koľko % si alergický, resp. aká je Tvoja reakcia na lepok?
Žiadna - mierna zápcha/hnačka, neskôr vnút. krvácanie, slabá malnutrícia...
Stredná - chudokrvnosť, silná malnutrícia, hnačka, vracanie, vyhádzanie, dusenie, latentné teploty [37,0-37,5°C]
Vysoká - anafylaktický šok - [dusenie, triaška, vracanie, nevoľnosť, bledosť, aktívne ničenie obranných mechanizmov organizmu, etc.] hroziaca smrť?
Celiakiou a lakt. intoleranciou trpím už nejaký ten rok [nediagnostikovane viac ako 10]. Je to ochorenie, s ktorým sa dá v pohode žiť. Na úvod by bolo dobré vedieť či máš celiakiu vo svojej podstate [alergiu na lepok], alebo enzymatickú insuficenciu [chýbajú Ti enzými pre rozklad lepku].
Oboje sú "liečiteľné", aj keď o tom doktori nechcú ani počuť. Enzymatická insuficencia je na dekádu a viac [zdlhavý proces resetu organizmus], samotná alergia je "v pohode".
Btw. vyšetrenia, ktoré Ti spravili bol "len" krvný obraz, alebo aj biopsia tkaniva čreva?
A ku životosprávne. Dávaj si pozor aj na mlieko. Nejaké vysoké percento celiatikov je, alebo bude alergických aj na laktózu.
Tak isto ak sa dá, na koľko % si alergický, resp. aká je Tvoja reakcia na lepok?
-
Andi_Cibula
Addict
Mne doktorka tvrdí že mám zvýšené niečo proti lepku a laktóze, napriek tomu mám sranie v poriadku, cítim sa fit, necítim sa slabo a odkedy som na VŠ, tak skôr priberám, môžu tieto fakty korelovať s touto chorobou ?
Mlieko nepijem, nechutí mi (asi to má nejaký dôvod, že ?), väčšina syrov mi nechutí.
Pečivo z bielej múky som prestal žrať, iba celozrnné. Nejaký názor ^link ? Ďakujem
Mlieko nepijem, nechutí mi (asi to má nejaký dôvod, že ?), väčšina syrov mi nechutí.
Pečivo z bielej múky som prestal žrať, iba celozrnné. Nejaký názor ^link ? Ďakujem
-
uplink
VIP
Andi_Cibula - ak by si aj mal enzymatickú insuficenicu, ak je latentná, tak sa nič nedeje a navyše ako si zistil Tvoje telo nie je až také hlúpe ako sme sa učili na biológii na strednej a vie si "vypýtať" a "zakázať" čo mu škodí, pokiaľ si ako tak fit v hlave aj fyzicky. Môže prepuknúť zo stresov a silnej psychickej bolesti [ako aj iné ochorenia].
A priberanie je znak toho že veľa študuješ a málo sa hýbeš [samozrejme aj prejav 1000 a 1 choroby, ale tak snáď nie]. S lakt. intoleranciou a celiakiou by si mal svetlejšie [až bledo/žlto] sfarbenú stolicu, redšiu, nekonzistentnú s kúskami nestrávenej potravy a brutálne by si chudol, bol by si bledý, unavený a neskôr chudokrvný a ak by si to prepískol ako ja, tak by si začal sr*ť krv. Čiže presný opak toho čo máš
A priberanie je znak toho že veľa študuješ a málo sa hýbeš [samozrejme aj prejav 1000 a 1 choroby, ale tak snáď nie]. S lakt. intoleranciou a celiakiou by si mal svetlejšie [až bledo/žlto] sfarbenú stolicu, redšiu, nekonzistentnú s kúskami nestrávenej potravy a brutálne by si chudol, bol by si bledý, unavený a neskôr chudokrvný a ak by si to prepískol ako ja, tak by si začal sr*ť krv. Čiže presný opak toho čo máš
-
Holdo
Light Star
Nenašiel som žiadnu novšiu tému k Celiakii, tak píšem sem, snáď nevadí. Mne diagnostikovali celiakiu pomerne nedávno, no mám našťastie kamošku, ktorá o celiakii vie všetko. Má ju, vie o nej viac ako jej lekár, sama si varí, pečie, nakupuje, pozná reštaurácie atď. Napísala http://www.zdravoteka.sk/choroby/celiakia/ a nejaké ďalšie magazíny, pre mňa to bol odrazový bod. Nie je to nič strašné, netreba panikáriť, všetko sa dá zvládnuť, bohužiaľ sa treba prispôsobiť. Neverili by ste ľudia, koľko z nás má celiakiu, pomaly sa z nej stáva najrozšírenejšia choroba. Strašne ma hnevá, že u nás v Trenčíne prakticky nie sú podniky, ktoré by varili obedové menu pre celiatikov. Keď som študoval v BA, tak bolo na výber. Snáď sa to časom zmení. Veľa zdaru.
Momentalne mam ist na testovanie, ci nahodou nemam aj ja celiakiu. Poslali ma sem: https://www.ippm.sk/
Maju tam na vyber z troch testov na potravinovu intoleranciu:
Food Test 22 Test potrav. intolerancie a edukačný materiál s odporúčanou eliminačnou diétou. 70 EUR
Food Test 90 Test potrav. intolerancie a podrobná dokumentáciu pre terapeutickú eliminačnú diétu. 299 EUR
Food Test 232 Test potrav. intolerancie a podrobná dokumentáciu pre terapeutickú eliminačnú diétu. 420 EUR
Poistovna preplaca len 70 eur, v praxi teda len ten prvy 100%. Ma zmysel si davat tie vyssie testy? Mate s tym niekto skusenost?
Maju tam na vyber z troch testov na potravinovu intoleranciu:
Food Test 22 Test potrav. intolerancie a edukačný materiál s odporúčanou eliminačnou diétou. 70 EUR
Food Test 90 Test potrav. intolerancie a podrobná dokumentáciu pre terapeutickú eliminačnú diétu. 299 EUR
Food Test 232 Test potrav. intolerancie a podrobná dokumentáciu pre terapeutickú eliminačnú diétu. 420 EUR
Poistovna preplaca len 70 eur, v praxi teda len ten prvy 100%. Ma zmysel si davat tie vyssie testy? Mate s tym niekto skusenost?
Celiakia sa da jednoznacne urcit len odberom krvi a biopsiou tenkeho creva ("hadicka"). Z manzelkynej strany rodiny na tom boli uz viaceri po odporucani gastroenterologycky, aj moja manželka. Neviem, že by niekto niečo platil za vysetrenie.
Pozri si dokument cooked.. Pomoze ti to.. Ked si spravis normalny chlieb z normalnej muky a kvasku, tak si mozes s prehladom dat aj ten.. samozrejme, v obchode nic take nezozenies..
Ahojte, neviete prosim, ci sa daju v Bratislave kupit nejake darcekove kose, ktore su plne bezlepkovych potravin? Idealne keby to mali v nejakom Tescu, alebo tak...
Chcem kupit kamoske, ktora ma tento problem, tak ma napadol takyto darcekovy kos nejaky, ak existuje
Chcem kupit kamoske, ktora ma tento problem, tak ma napadol takyto darcekovy kos nejaky, ak existuje
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som kupoval bezlepkovy a bezcukrovy darcekovy kos v lekarni.Frco napísal: 25 júl 2021, 13:43 Ahojte, neviete prosim, ci sa daju v Bratislave kupit nejake darcekove kose, ktore su plne bezlepkovych potravin? Idealne keby to mali v nejakom Tescu, alebo tak...
Chcem kupit kamoske, ktora ma tento problem, tak ma napadol takyto darcekovy kos nejaky, ak existuje![]()