Cernobyl, Pripjat..
cesta do chernobylu
Čaute, jeden môj kamoš bol v černobyle a vravel mi, že je to úplne perfektné... že sa tam určite bude chcieť vrátiť. Zájazdy sú vraj pomerne drahé, ale našiel jednu stránku www.chernobylwel.com kde našiel dobré ceny... odporúčal ju aj mne, tak možno, že niekedy pôjdem... je to pecka... vraj zážitok na celý život.
no dnes my prišiel mail od orfiho že ten ich trip vtedy padol ale že planujú ísť tento rok 13-14.2.neviem žiadne detajli ak mi odpovie dám vedieť ja alebo on.
a ta stránka mateja borika by mala biť za chvílu hotová(http://www.cernobyl.ru)
//autoeditácia príspevku (13 Jan 2010, 16:21)
no tak orfi my odpísal citacia z mailu:
dúfam že mu nebude vadiť že som to sem dal
a ta stránka mateja borika by mala biť za chvílu hotová(http://www.cernobyl.ru)
//autoeditácia príspevku (13 Jan 2010, 16:21)
no tak orfi my odpísal citacia z mailu:
myslím že je tam všetko povedané ja som mu už poslal údaje ešte sa neozval tak hadam odpíšeTen tipek, ktory to na Ukrajine vybavuje doplni podla poctu autobus Rusmi - takze bude co pit
Ideme do Kijeva asi kombinovane - autom do Uzhorodu, z tadial nocnym spacim vlakom. Vlak
je mega lacny. Auto - zalezi, kolki v nom budememyslim, ze minuly rok nas to tam
a naspat vyslo na jedneho maximalne 50 eur. A mobcas sa mi zdalo, ze po ceste bola vacsia
sranda ako v samotnom Cernobyle
Z Kijeva nas tam na dva dni berie autobus - uz teraz upozornujem, ze dva dni su malo a
budes skucat, aby sme tam este dnes mohli byt. Spime v ubytovni - uroven tak 2 hviezdicky
hotel. Z Kijeva tie dva dni vyjdu na 170-200 eur - zalezi aku cenu mi posle ten Ukrajinec.
To je so vsetkym - jednom, ubytkom, priepustkami, sprievodcom atd atd. Kompletka.
Tak ak chces, daj mi vediet do 14.1. - bo mesiac dopredu potrebuju mat udaje kvoli priepustke
do zakazanej zony.
Treba: meno, adresu, cislo pasu, miesto a datum vydania pasu, miesto narodenia, datum narodenia.
Thats it
aaaaa...aj ked pobyt v zone je 2 dni, cesta tam a spat do SR potrva dalsie dva - cize
na piatok a pondelok si zober dovcu
dúfam že mu nebude vadiť že som to sem dal
Re: Cernobyl, Pripjat..
Kua ludia nabuduce SS. By som sa bol pridal.. 
no mne orfi ešte neodpísal
tak neviem či vôbec pôjdem ale ak nie tak matej borik(http://www.cernobyl.ru) ma tento rok ísť tiež tak by som išiel hadam s ním na tej stránke uverejní presnejsie info kedy a ako pojde.
Cavte, ja som MATEJ
z cernobyl.ru
Ano viem ze dlho cakate na update stranky, ale uz asi mesiac cakam na cennik od sprievodcu. Je to tam teraz dost hard... pripjat sa ma udajne coskoro burat, takze kto chce chystajte sa tento rok, lebo buduci uz sa tam nemusime dostat nikto. To je neoverena info... ale tak clovek nikdy nevie. Pred dvoma rokmi ma pustili ku sarkofagu aj do elektrarne a minuly rok som len nakukol cez plot... udajne kvoli bezpecnosti, tak neviem.
V kazdom pripade update stranky mam nachystany (vsetko okrem cien a datumov)
takze hold on guys
//autoeditácia príspevku (14 Feb 2010, 0:33)
People, who want make a trip to chernobyl, please write me an e mail ( [email protected] )
(name, how old are you, where do you live) The date of the trip is from may to august (we will choose termin) I´ll send you information through e mail.
Prosím každého, kto má záujem o expedíciu do Černobylu, nech mi pošle mail na vyššie uvedenú adresu, spolu s jeho údajmi - (menom, vekom a miestom bydliska)
Ano viem ze dlho cakate na update stranky, ale uz asi mesiac cakam na cennik od sprievodcu. Je to tam teraz dost hard... pripjat sa ma udajne coskoro burat, takze kto chce chystajte sa tento rok, lebo buduci uz sa tam nemusime dostat nikto. To je neoverena info... ale tak clovek nikdy nevie. Pred dvoma rokmi ma pustili ku sarkofagu aj do elektrarne a minuly rok som len nakukol cez plot... udajne kvoli bezpecnosti, tak neviem.
V kazdom pripade update stranky mam nachystany (vsetko okrem cien a datumov)
takze hold on guys
//autoeditácia príspevku (14 Feb 2010, 0:33)
People, who want make a trip to chernobyl, please write me an e mail ( [email protected] )
(name, how old are you, where do you live) The date of the trip is from may to august (we will choose termin) I´ll send you information through e mail.
Prosím každého, kto má záujem o expedíciu do Černobylu, nech mi pošle mail na vyššie uvedenú adresu, spolu s jeho údajmi - (menom, vekom a miestom bydliska)
tento pekne dlhy clanok tu bol? http://www.boinc.sk/clanky/moja-navsteva-cernobylu
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ak by sa nieco planovalo, tak by som sa aj ja velmi rad pridal..Samozrejme by to chcelo hlavneho organizatora..
-
canopus
Addict
kolegovci boli,tak mozem zistit infosky
No my v praci tiez nieco planujeme tak zahanam nejake info popripade by sme sa pripojili viac ako 10 by nas nebolo
no ja zajtra odchádzam do tej chernobyľskej zony
prichádzam v pondelok potom sem hodím nejaké to info
prichádzam v pondelok potom sem hodím nejaké to info
Vy tam chodíte pomaly ako na týždňovky
Sakra, stále mi vŕta v hlave, čo tam stále obzeráte, keď tam niektorí idete už po x - tý krát?
Sakra, stále mi vŕta v hlave, čo tam stále obzeráte, keď tam niektorí idete už po x - tý krát?
-
twardykamen
Medium Professional
by ma velmi zaujimalo co vyjde nejaka taka exkurzia? a hlavne aku davku si tam clovek vychyta? vie niekto odpovedat alebo ma niekto aj ponatie o tom co je davka?
zbieraju artefakty a potom ich predavajuPilifo napísal:Vy tam chodíte pomaly ako na týždňovky![]()
pojde sa aj niekedy v lete?wanrouter napísal:najblizsia expedicia je naplanovana na 27.5
-
Gepid
Medium Professional
Rád by som išiel s bratom. Tiež by má zaujímalo ako je to s dávkou žiarenia. Rád by som mal totiž zdravé deti
.
-
Andi_Cibula
Addict
A ty si tam už bol ?Pilifo napísal:Sakra, stále mi vŕta v hlave, čo tam stále obzeráte, keď tam niektorí idete už po x - tý krát?
Pre tých čo nečítajú články to napíšem teda:
Černobyl a Pripjať je dnes už vskutku čistá ak sa vyhýbate istým miestam, ako vegetácia, pôda, etc. - miesta kde sa ožiarený materiál rád zdržiava - rastliny ho v sebe držia a stále ho čerpajú z pôdy. A nevadí im, sú to jednoduché organizmy v porovnaní s človekom a prípadne poškodenie gamét sú schopné si sami opraviť.
Bežné radiačné pozadie je približne 0,1 až 0,2 uSv (mikro sievert) za 1 hodinu.
V miestach vysokej ľudskej aktivity to môže byť viac - betónové stavby - aj 0,25 uSv/h. Elektronika taktiež, napr. 15" CRT monitor 0,2 uSv/h.
Teraz Pripjať - vzhľadom na nízku ľudskú aktivitu je to na väčšine miest rovnako ako vo zvyšku sveta - 0,1-0,2uSv/h , miestami dolná hranica, inde zas asi 0,5uSv/h , čo tiež nie je nijak nebezpečné.
35 Sv/h - to je rádioaktivita v reaktore, teda v tom čo z neho zostalo.
Teraz to praktické čo je pre nás dôležité. Normami je stanovené, že ročne smieme schytať asi 10mSv. Nejdem to preratúvať na hodiny.
Chorobu z ožiarenia pri ktorej máme 50% šancu prežiť spôsobuje dávka 1-10Sv
Vnútorné orgány poškodí 20-30Sv
Nad 30Sv je to istá smrť. Takže ak nám je život nemilý, stačí 1 hodinu dlhý pobyt v reaktore.
Návšteva rentgena nám do tela dodá asi 0,1mSv pri skenovaní končatín. CéTéčko hlavy nám dá asi 7mSv.
No a samotná návšteva Černobylu/Pripjati sa vyrovná bežnému skenovaniu kostí, teda od tých 0,1mSv - 1mSv
Takže netreba byť lenivý a porovnať si tie čísla a myslieť na to v akých rádoch to je a brať do úvahy čas počas ktorej sme exponovaní.
(Rád by som ešte zistil potrebnú dávku na fatálne poškodenie pohlavných buniek, ale zatiaľ neúspešne)
-------------------
Tak pokúšal som sa dopátrať k nejakému údaju, ale neúspešne, názory na mnohých viac či menej dôveryhodných stránkach sa dosť líšia, podľa jednej štúdie sú ľudské spermie prežiť krátkodobú dávku aj 10Sv.
Jednoznačne sa ale zhodujú na tom, že dlhodobé malé dávky škodia viac ako krátkodobé silné, preto sa to zrejme ťažko študuje.
Takže tento rok sa chystáme na výlet do Černobylu. Termín by bol niekedy medzi 29. junom az 5 júlom 2010. Skupina max. 16 ludí. Ohladom cesty. Cesta vlakom z Bratislavy do Kyjeva aj spat so skupinovou zlavou ( pre 6 osob ) vychádza na 460 €, čiže 77 € na osobu ! Lístok je treba si objednat najsneskôr 60 dní pred odjazdom. Kupé su lozkove po 3 osobach. Ubytovanie: www.hostelsworld.com tu si nájdete hostely v Kyjeve .. co som pozeral tak pre náš termín je to od 9 – 11 € na noc .. zálezi na nas, kde sa rozhodneme ubytovat. Výlet je zabezpeceny cez cestovnu agenturu www.tourkiev.com a plati 50 dolárov záloha na skupinu – co si myslim, ze nie je az taka suma ( cakal som viacej ) Ostatna cast sa zaplati na mieste.. bud cash alebo kreditkou ( tam je 3 %-ný poplatok ).Platbu kreditkou treba nahlasit vopred, aby si piriniesli terminal (smajlík) Rusi ! Agentura vybaví aj nejake specialne povolenie na vstup do oblasti, kde potrebuje meno a priezvisko, pas, datum narodenia a kde pracujete a titul… Pozrite si pasy… zabudol som, ze ak cestujete na Ukrajinu, musite mat pas platny aspon 3 mesiace po odchode z Ukrajiny… je to v zakone. Tak si to pre istotu kazdy skontrolujte. Cize ak mozem predbezne bilancovat: -cesta 77 € -ubytovanie 30 € -výlet cca 120 € takže celková suma za výlet je 227 € ( orientacné ceny ) ak by ste mali seriózny záujem, kontaktujte ma na paulus25 (at) gmail.com pekný den
poviem ti tak sú ľudia čo ich to zaujíma a priťahuje ich ta atmosféra toho miesta a chcú sa tam vrátiť aj viac krátPilifo napísal:Vy tam chodíte pomaly ako na týždňovky![]()
a sú ľudia čo nad tím len ohrnú nos že čo tam ty môžeš vidieť ved je to škoda penazí ale ked to človeka baví a tak tam proste ide pre niekoho je aj splnenie sna .
tu je môj blog o mojej návšteve:moj trip do chernobylu