Obsah fóra www.hojko.com
Cvaknito.sk
Hľadať  •  FAQ  •  IP  •  Zoznam užívateľov  •  Karma  •  Závisláci  •  Registrácia
 Prihlásiť sa pre kontrolu súkromných správ  •  Prihlásenie

chcem si overit teoriu ( rychlost broku zo vzduchovky )
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra www.hojko.com -> Voľná diskusia  
 Moje príspevky :: Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
gego
Medium Star
Medium Star

Stav: Odhlásený
Založený: 27.04.2005

PríspevokZaslal: 10 Máj 2008, 13:52    Predmet: chcem si overit teoriu ( rychlost broku zo vzduchovky ) Odpovedať s citátom  

tak na zaciatok tejto divnej temy by som chcel povedat ze sa len extremne nudim a chcel som to zistit ... cize uloha je takato ako zistit ustovu rychlost broku zo vzduchovky slavia 631 ? najprv som premyslal nad kamerou ale vzhladom k tomu ze high speed kamera stoji miliony skusal som sa spolahnut na zvuk . kezde vzorkovacia frekvencia beznej nahravky je 48 000 hz tak by to malo stacit na zachytenie zvuku vystrelu a dopadu na terc . k teorii prejdem k praxi zvolil som program Multi-Instrument 3.0 (http://www.multi-instrument.com/)
v programe je kopec kravin ktore su mi nanic ako frekvencne pasma a take 3d zobrazovanie priebehu a podobne kraviny ale jedna vec je tam dobra a to je osciloskop ... zvuk je v podstate vlnenie cize od vystrelu po dopad na terc vzduch osciluje nahranim a rozlozenim nahravky mozem odcitat cas ktory trva kym brok zo vzduchovky dopadne na terc rozdel casu od vystrelu po dopad po znamej drahe ktoru som zvolil 2 metre by mal vyjst cas ktory potrebuje brok aby prekonal vzdialenost hlaven terc ako vidime na grafe je to 0,0139720s

od toho musime ale odratat 0,0029623 s
je to cas ktory trva zvuku kym dorazi od vzduchovky ku mikrofonu po drahe 2 m

takze mame 0,0110097 s

0.0110097 s --------------------- 2 metre
1 s ------------------------------xxxx metre

2 x 1 / 0,0110097 = 181 m/s

chcem vediet ci som sa dopracoval k spravnemu vysledku bo nejak sa mi to nezda kedze tabulkova hodnota vzduchovky je 170 m/s

nakresdsdsdsd.JPG
 Popis:
priblizny nakres ako to vyzera to meranie
 Veľkosť prílohy:  10.11 kB
 Prezretá:  49 krát

nakresdsdsdsd.JPG

gulka.JPG
 Popis:
hranicna ciara je zaciatok dopadu a vybracie prekazky po naraze broku
 Veľkosť prílohy:  168.85 kB
 Prezretá:  38 krát

gulka.JPG

hladina zvuku.JPG
 Popis:
od 0 - ciaru je cas od kedy dorazi zvuk ku mikrofonu
 Veľkosť prílohy:  168.35 kB
 Prezretá:  22 krát

hladina zvuku.JPG

Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
Old Dirty Bastard
Star
Star

Pohlavie: Pohlavie:Muž
Založený: 13.07.2006

PríspevokZaslal: 10 Máj 2008, 14:29    Predmet: Odpovedať s citátom  

170m/s a 180m/s no a? to je až taky rozdiel? mysliš, že ti do tabuliek napišu presnu rychlosť akou ti poleti gulka? Laughing ved na tom zavisi vela aspektov, dokonca v malom aj vaha gulky, ktora nie je stale konštantna. Berieš to fakt čudne.. to ako keby niekto napisal na vyťah nosnosť 200kg a pri 205kg sa už ma utrhnuť?

Ale vypočital si to dobre, aj ked viem, že su na toto rôzne matematicke vzorce kde ti stači poznať len realne hodnoty a nemusiš vychadzať zo žiadnych merani.. na fyzike sme to robili, ale už si na nich nepamätam..

tomek00: lol, ved jasne.. a kolko mal ratať? ved po 5km už aj gulka s odstrelovacej pušky straca svoju energiu..
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tomek00
Light Professional
Light Professional

Založený: 23.12.2006

PríspevokZaslal: 10 Máj 2008, 14:29    Predmet: Odpovedať s citátom  

mal by si brat do uvahy ze cim dlhsie ten brok leti tym ide pomalsie kvôli treniu alebo odporu vzduchu ci jak sa tomu nadava..
ty si to vyratal podla toho 1 metra.. tam asi velky odpor pocas letu este nebol..

/ODB: ano ved tak sa pyta ze preco je tam ten rozdiel.. on to ratal podla toho jedneho metra, keby to "rozanalyzuje" tak by mu vyslo asi tych 170.. teda malo by
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Petoo
Medium Star
Medium Star

Založený: 08.05.2006

PríspevokZaslal: 10 Máj 2008, 17:36    Predmet: Odpovedať s citátom  

Kód:

ČZ Slávia 631 4,5 mm
Úsťová rýchlosť: 170m/s. ...

kazda slavia NEMA identicku strunu, tento "vyrobok" ceskej zbrojovky sa pouziva viac menej pre trening deti zacinajucich so strelbou... a na vrabce Smile cize tak ti poviem, v klude to moze byt pravda.. a dalsia vec, podla mna v klude mozes mat aj pri tvojom merani nejaku tu odchylku...

btw, je to uz "vystrielana" alebo nova vzduchovka?

a to, co z nej strielas nie su "broky", ale diabolky Wink Smile
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky
gego
Medium Star
Medium Star

Založený: 27.04.2005

PríspevokZaslal: 10 Máj 2008, 19:54    Predmet: Odpovedať s citátom  

Petoo napísal:
[code]
a dalsia vec, podla mna v klude mozes mat aj pri tvojom merani nejaku tu odchylku...

btw, je to uz "vystrielana" alebo nova vzduchovka?

Smile
no ano samozrejme pri takych rychlostiach je to dost mozne vzhladom ze zvuk sa odraza aj od stien co ja viem ... mozno tazko uvazovat nestrielal som v odhlucnenom nahravacom studiu Smile a nie testoval som to preto lebo som tam daval novu pruzinu na starej strielalo jak painbalova puska normalne bolo broky aj vidiet jak letia ( diabolky ) Smile
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra www.hojko.com -> Voľná diskusia
Strana 1 z 1

Prejdi na: