Eutanazia
-
BzuCo
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Ja si mylim, ze clovek sa ma nechat pri zivote, aj ked je v kome. Ak je tazko chory, resp. raneny a nie je sanca na uzdravenie, tak by som mu daval iba sedativa, no zivot by som mu nevzal. Nech zije a zazije este nieco, ak sa mu to da. A ak je iba na pristrojoch, tak by som asi pockal taky tyzden, ci vobec zacne dychat a tak. Ak nie, tak pristroje vypnut. Ja davam osobne prednost prirodzenej smrti ako predlzenie zivota za kazdu cenu.
S poslednou vetou suhlasim. Ale s tymi predchadzajucimi nie. Co je to za zivot, ak clovek "zije" roky na nemocnicnom lozku napojeny na pristroje a nemoze nic vnimat? Ak si to rodina nepraje, tak by sa cakal "zazrak" ale ak si zelaju pribuzni, ze nechcu aby sa takto trapil, tak by mali jednoznacne vypnut pristroje. Samozrejme ako si uz pisal, cakat na prirodzenu smrt je O.K. ale v takomto pripade nie.BzuCo napísal:Ja si mylim, ze clovek sa ma nechat pri zivote, aj ked je v kome. Ak je tazko chory, resp. raneny a nie je sanca na uzdravenie, tak by som mu daval iba sedativa, no zivot by som mu nevzal. Nech zije a zazije este nieco, ak sa mu to da. A ak je iba na pristrojoch, tak by som asi pockal taky tyzden, ci vobec zacne dychat a tak. Ak nie, tak pristroje vypnut. Ja davam osobne prednost prirodzenej smrti ako predlzenie zivota za kazdu cenu.
suhlasim s nazorom ze "umele predlzovanie" by sa nemalo praktizovat pokial tam nie je nejaka nadej na zlepsenie(nadej umiera posledna-takze nikdy nevieme)...cize skor sa priklanam k prirodzenej smrti , ale ked uz je napojeny a niekto ho odpoji, hmmm asi som divny , ale pripada mi to ako vrazda.......Les napísal:S poslednou vetou suhlasim. Ale s tymi predchadzajucimi nie. Co je to za zivot, ak clovek "zije" roky na nemocnicnom lozku napojeny na pristroje a nemoze nic vnimat? Ak si to rodina nepraje, tak by sa cakal "zazrak" ale ak si zelaju pribuzni, ze nechcu aby sa takto trapil, tak by mali jednoznacne vypnut pristroje. Samozrejme ako si uz pisal, cakat na prirodzenu smrt je O.K. ale v takomto pripade nie.
-
BzuCo
Expert
Ja verim, ze zazraky sa mozu stat, ale uplne si ma asi nepochopil. Ja nechcem, aby lovek ktory ma havariu a polku tela mu amputuju a daju ho na pristroje aj ked by sa mnedychal, ze mozno sa mu zlepsi stav. To nie, lebo by prirodzene bez toho zomrel. Ale ak je niedto v kome a inak fyzicky v poriadku, nech v kome "spi" aj 10 rokov. Potom sa mozno zobudi a po rehabilitacii moze pokracovat v zivote.jannndo napísal:suhlasim s nazorom ze "umele predlzovanie" by sa nemalo praktizovat pokial tam nie je nejaka nadej na zlepsenie(nadej umiera posledna-takze nikdy nevieme)...cize skor sa priklanam k prirodzenej smrti , ale ked uz je napojeny a niekto ho odpoji, hmmm asi som divny , ale pripada mi to ako vrazda.......
ja som proti. preco? pretoze vzdy je nadej, ze sa clovek vylieci. Drs nevedia ani zdaleka vsetko o tzn "know-how". Za druhe clovek, ktory ma bolesti( trpi, je v post traumatickom soku atd) nie je schopny racionalne uvazovat... pravdepodobne chce zomriet pretoze nevidi vychodisko, ALE ak by mu niekto povedal, ze o dva dni ci tyzdne sa jeho stav zlepsi, rozmyslal by podla mojho nazoru inak. Avsak to mu povedat asi nikto nevie. pripustam odpojenie od pristrojov, ale len v jednom pripade, kt je vedecky podlozeny a nie je mozne ho vyvratit. Je to v pripade mozgovej smrti. Ak neurolog diagnostikuje mozgovu smrt suhlasim s eutanaziou.
-
Začiatok Konca
Professional
-
Vesper
Professional
ja som jednoznacne ZA... ved keby chcel clovek kvoli nejakej chorobe umriet a nema to povolene tak myslim ze by sa s tym aj tak nemazal a zabil by sa sam ak by bol v stave to spravit a potom by mu uz nikto nic nemohol... akurat tu je problem s pribuznymi lebo takato vec rozhodne nie je lahke rozhodnutie kedze sa jedna o cloveka ku ktoremu uz maju nejaky vztah, ale tu si treba uvedomit ako tu uz Les pisal ci je este nejaka sanca...
som 50:50..pri hroznom stave cloveka je to jedine rozumne vychodisko..ked uz ho zivot nebavi atd. ale zase vezmite si napr. Lancea Armostronga...ked mal rakovinu semennikov tak mu lekari daval sancu 30 % a on sa vyliecil. Co keby pozidal hned o eutanaziu, ze sak ma rakovinu a na tu liek neexistuje...scet by prisiel o jedneho z naj sportovcov
a ved 30% je dost malo aby si zobral eutanaziu nemyslis ?Drago napísal:som 50:50..pri hroznom stave cloveka je to jedine rozumne vychodisko..ked uz ho zivot nebavi atd. ale zase vezmite si napr. Lancea Armostronga...ked mal rakovinu semennikov tak mu lekari daval sancu 30 % a on sa vyliecil. Co keby pozidal hned o eutanaziu, ze sak ma rakovinu a na tu liek neexistuje...scet by prisiel o jedneho z naj sportovcov
teraz k teme vidim ze vecsina je pre ale vezmite si to z ineho hladiska ked ten clovek je napr. retardovany tak nikdo nevie usudit ci chce zit alebo nie a ten retardovany ani nevie co to je
Re: Eutanazia
Som ZA, samozrejme, pacient by mal byť oboznámený zo všetkými možnosťami liečby (inej).
Ale ak je to jeho osobné rozhodnutie, tak nie je o čom. Čo je to za život, pripútaný na lôžku, z tela desiatky hadičiek a jediné čo cítiš, je bolesť.
Ale ak je to jeho osobné rozhodnutie, tak nie je o čom. Čo je to za život, pripútaný na lôžku, z tela desiatky hadičiek a jediné čo cítiš, je bolesť.
No prave Hughito...co je to za zivot...ono hlasoval som za Ano.
Ale je to diskutabilne a koniec koncov by som to nechal na rozhodnutie jedinca...ci by som to vyuzil aj ja to neviem povedat...dufam a verim, ze nikdy o tom ani uvazovat nebudem musiet.
Ked uz sme pri tom aky to je zivot...ono zase pozrime sa na to takto...hlupo to vyzneje...ale treba sa tu bavit aj o nabozenstve, lebo nie kazde nabozenstvo to schvaluje..ked vobec nejake...a nieco na tom bude...kolko krat ide clovek v zivote cez take prekazky, ze ked sa potkne tak sa musi postavit a ist dalej, v horsom pripade sa musi plazit dalej...a malo kedy sa vzdavame...tak preco by sa niekto vzdal hned ako ma nejaku vaznu chorobu...ano zneje to hlupo. Distancujem sa od nejakej priamej odpovede na moj prispevok, kedze sam netusim co by som robil v danej situacii...len debatujem na temu, celkom vaznu temu, aj z hladiska a pohlady inych ludi, inych nabozenstiev a podobne.
Ale je to diskutabilne a koniec koncov by som to nechal na rozhodnutie jedinca...ci by som to vyuzil aj ja to neviem povedat...dufam a verim, ze nikdy o tom ani uvazovat nebudem musiet.
Ked uz sme pri tom aky to je zivot...ono zase pozrime sa na to takto...hlupo to vyzneje...ale treba sa tu bavit aj o nabozenstve, lebo nie kazde nabozenstvo to schvaluje..ked vobec nejake...a nieco na tom bude...kolko krat ide clovek v zivote cez take prekazky, ze ked sa potkne tak sa musi postavit a ist dalej, v horsom pripade sa musi plazit dalej...a malo kedy sa vzdavame...tak preco by sa niekto vzdal hned ako ma nejaku vaznu chorobu...ano zneje to hlupo. Distancujem sa od nejakej priamej odpovede na moj prispevok, kedze sam netusim co by som robil v danej situacii...len debatujem na temu, celkom vaznu temu, aj z hladiska a pohlady inych ludi, inych nabozenstiev a podobne.
Dal som áno, aj keď by som našiel aj mnoho proti. V každom prípade mám dojem, že keď interupcia, tak aj eutanázia. Aj svojho psa som radšej utratil, keď pre mimoriadne pokročilý vek ochrnul, akoby som ho mal nechať trpieť. A nebolo to preto, žeby som ho nemal rád - práve naopak. Viem síce, že znie dosť nenormálne porovnávať psa s človekom, tu však ide o tú myšlienku a tá je tam podobná.
-
Dahome
Medium Star
Porovnávať eutanáziu s interrupciou sa nedá, ale odhliadnuc od možností zneužitia som rozhodne za eutanáziu. Samozrejme za predpokladu,
že by vznikol a bol schválený skutočne ´kvalitný´ zákon; nie ako to býva zvykom u nás, že sa niečo schváli, za pár týždňov či mesiacov sa
príde na to, že je zákon deravý a začne sa novelizovať a novelizovať a novelizovať.....
že by vznikol a bol schválený skutočne ´kvalitný´ zákon; nie ako to býva zvykom u nás, že sa niečo schváli, za pár týždňov či mesiacov sa
príde na to, že je zákon deravý a začne sa novelizovať a novelizovať a novelizovať.....
Je tam veľa otáznikov a možností..... ale v konečnom dôsledku - je to každého osobná voľba čo a ako..... "Lepšia rýchla smrť ako pomalá"......
Ja si tiež myslím, že je to predsa každého právo, ako naloží zo svojím životom. Nie je nijaký zákon, ktorý zakazuje samovraždu, napr.
Tu ide skôr o to, aby sa zabránilo aj nejakým spoločenským tlakom, aby sa nevyskytli nejaké prípady, kedy by tá osoba túto možnosť zvolila preto, lebo by sa jej zdalo, že je už nepotrebná a nežiaduca, na príťaž.
Tak isto je to trochu diskutabilné z toho hľadiska, že ten "konečný, nezvratný" stav choroby nemusí byť vždy nezvratný, môže sa stať aj lekársky "zázrak", ale to je naozaj minimálna šanca.
Jednoznačne by mal byť pacient informovaný so všetkými možnosťami, primárne liečby a až sekundárne s eutanáziou.
Tu ide skôr o to, aby sa zabránilo aj nejakým spoločenským tlakom, aby sa nevyskytli nejaké prípady, kedy by tá osoba túto možnosť zvolila preto, lebo by sa jej zdalo, že je už nepotrebná a nežiaduca, na príťaž.
Tak isto je to trochu diskutabilné z toho hľadiska, že ten "konečný, nezvratný" stav choroby nemusí byť vždy nezvratný, môže sa stať aj lekársky "zázrak", ale to je naozaj minimálna šanca.
Jednoznačne by mal byť pacient informovaný so všetkými možnosťami, primárne liečby a až sekundárne s eutanáziou.
-
Dahome
Medium Star
hughito - sú diagnózy resp. stavy, kde už veľa možností nie je. Ale hlavný problém by nastal vtedy,
keby už pacient nebol schopný sám sa rozhodovať, keby musel / mal rozhodnúť za neho niekto
iný - práve vtedy môže vzniknúť priestor na zneužitie...
keby už pacient nebol schopný sám sa rozhodovať, keby musel / mal rozhodnúť za neho niekto
iný - práve vtedy môže vzniknúť priestor na zneužitie...