Kamos ma XP presne na vlas rovnaky aky mam ja. Jediny problem je ze ono mu do neho raz vrazila elektrina. Ked priniesol new HDD z predajne tak po prvom formate sa mu hned zmensila kapacita a u mna to bolo potom rovnake. Ten HDD mu nastastie reklamovali ale aj ked ho do PC dal aj tak mu viac ako 120GB nesiel. Thaze taq sa veci majut0m4s3 napísal:juicy51 > Aky operacny system ma tvoj kamos? Skus od neho disk pozicat a uvidis ako bude slapat u teba. Podla toho sa rozhodni aky disk kupis.
HDD
A nie je náhodou problém v programe na robenie partícií fdisk? Staršie verzie WinXP obsahujú verziu, ktorá má problém s vytváraním väčších partícií (osobné skúsenosť, musel som si požičať novší Windows).juicy51 napísal:Kamos ma XP presne na vlas rovnaky aky mam ja. Jediny problem je ze ono mu do neho raz vrazila elektrina. Ked priniesol new HDD z predajne tak po prvom formate sa mu hned zmensila kapacita a u mna to bolo potom rovnake. Ten HDD mu nastastie reklamovali ale aj ked ho do PC dal aj tak mu viac ako 120GB nesiel. Thaze taq sa veci maju
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
podobny problem riesil aj kolega z prace. ak bios nedetekuje spravne velkost HDD tak ho spravne nedetekuje ziadny OS. mozno programy typu everest budu vediet z nazvu HDD vyjadrit celkovu velkost daneho disku. ale v konecnom dosledku to nie je nic platne. lebo celu velkosť aj tak nikdy nebudete moct pouziť. aby som bol konstruktivny, ako pisal chrono
pripustime, ze sa mylim v tom co som pisal hore. nejakym zazrakom OS spravne urci velkost a bude schopny vyuzivat aj jeho celu kapacitu (priklad zapojenia: slave alebo master na sec. channel non-active). pekne ho naformatujete, nahodite drahocenne data o obsahu niekolko GBytov. ale co sa stane po 1. restarte, alebo vypnutí PC? bios o5 urcil len zlomok s celkovej kapacity HDD. prave v tejto chvili ste prisli o data, ktore sa nachadzaju na nerozpoznanej casti HDD. fyzicky tam su, aj by ste ich vydolovali spat, ale stoji to za to trapenie-vyuzivat celkovu kapacitu len do najblizsieho restartu???
pripustime, ze sa mylim v tom co som pisal hore. nejakym zazrakom OS spravne urci velkost a bude schopny vyuzivat aj jeho celu kapacitu (priklad zapojenia: slave alebo master na sec. channel non-active). pekne ho naformatujete, nahodite drahocenne data o obsahu niekolko GBytov. ale co sa stane po 1. restarte, alebo vypnutí PC? bios o5 urcil len zlomok s celkovej kapacity HDD. prave v tejto chvili ste prisli o data, ktore sa nachadzaju na nerozpoznanej casti HDD. fyzicky tam su, aj by ste ich vydolovali spat, ale stoji to za to trapenie-vyuzivat celkovu kapacitu len do najblizsieho restartu???
Čo má bios s dátami na disku? Ako som už písal, môj starý PC nedetekuje disky nad 20GiB. A aj tak ich tam môžem používať a o žiadne dáta som nikdy neprišiel. Ak by mi bios ten disk našiel a iba bi detekoval nesprávnu veľkosť, tak by sa po zápise na disk (za pomoci biosu) mohli dáta poškodiť. Moderné OS majú vlasté ovládače radičov, a na svoju činnosť nepotrebujú bios (ten sa dnes prakticky používa len na naštartovanie počítača).
Ale vždy je lepšie, keď všetko funguje tak ako má (teda pripájať disk do základnej dosky, ktorá ten disk podporuje).
Ale kedže ten 200GB disk používa Windows ako 120GB, pravdepodobné je to, že je starý Windows (pre disky väčšie ako 120GB treba sp2).
Ale vždy je lepšie, keď všetko funguje tak ako má (teda pripájať disk do základnej dosky, ktorá ten disk podporuje).
Ale kedže ten 200GB disk používa Windows ako 120GB, pravdepodobné je to, že je starý Windows (pre disky väčšie ako 120GB treba sp2).