Japonsko

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Aky je vas postoj k Japonsku?

Milujem Japonsko a vsetko co sa snim spaja. Rad by som tam isiel.
40
43%
Nezaujima ma.
33
35%
Nenavidim Japonsko.
4
4%
Japonsko sa mi paci, ale nechcel by som tam ist.
14
15%
Japonsko som uz navstivil a rad by som sa este vratil.
3
3%
Japonsko som uz navstivil, ale uz nikdy sa tam nechcem vratit.
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 94

dair
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dair »

whisper napísal:práve som sa dozvedel, že podľa WHO v roku 2007 každý štvrtý manželský pár v japonsku nemal počas toho roka ani jeden krát spoločný 5ex... tak tam nejdem :lol:
ty si ale idiot ;)
manzelia sex nemali lebo manzelky si ulietaju na WESTERN SHARKoch ;) (haha ako nas tam "volaju") :lol:
Co sa tyka cajociek tak budes happy ked ti vtak neupadne :twisted:
LOLCATS
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa LOLCATS »

erytrocyt napísal:Japonsko? Určite úžasná krajina, s krásnou kultúrou. Je to miesto na ktoré by som sa určite rád pozrel. Rád by som ochutnal saké, wasabi. Fajne to štípe :)
A samotná kultúra samurajov a ich životnej filozofie a hrdosti, tak toto ma fascinuje.
Zevraj vobec neboli taki ako sa o nich hovori. Mno je to podobne ako s rytiermi.....ze neboli taki cnostni, cestni.... :)
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

dair napísal:ty si ale idiot ;)
manzelia sex nemali lebo manzelky si ulietaju na WESTERN SHARKoch ;) (haha ako nas tam "volaju") :lol:
Co sa tyka cajociek tak budes happy ked ti vtak neupadne :twisted:
bože, veď si robím srandu :roll:
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

whisper napísal:bože, veď si robím srandu :roll:
Ale on nie

V japonsku som nebol, ale šiel by som. Určite áno. Kcem sa kuknúť na Hideo Kojimu :D
Taane_Mahuta
Light Expert
Light Expert

Re: Japonsko

Príspevok od používateľa Taane_Mahuta »

Ahojte vsetci vospolok,

v Japonsku som bol uz tri-krat, najdlhsie pol roka v roku 2012, cestoval som len po najvacsom ostrove Hokkaido. Tato krajina mi ucarovala najma svojou infrastrukturou, slusnostou, jazykom, ustretovostou, vzdy cerstvymi potravinami bez rozdielu na cene, kvalitnym jedlom a pitim bez konzervantov a chemickych prisad (E-ciek), japonskou kulturou verejneho kupelnictva (onseny), toleranciou k odlisnostiam (vyplyva to z ich budhizmu) a mnohe dalsie veci. Mesta, ktore som navstivil a chvilu aj v nich pobudol, par dni/tyzdnov: Akita, Fukuoka, Hirosima, Tokyo, Nagoya, Osaka, Shizuoka a Kyoto. Kazdemu odporucam navstivit Japonsko, aby jednoducho videl, ze veci na svete mozu fungovat aj uplne inak ako u nas. :-)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Ake su ceny potravin v Tokiu a v Osake? Kolko stoji obed v restuaracii, kolko vyjde vecera? Co cestovanie, kolko by som dal za listok na metro, vlak alebo bus? Je tam nieco ako tyzdenny listok a ak ano, tak kolko stoji? Japonsko je pre mna lakave a mozno by stalo tam ist na vylet.
Taane_Mahuta
Light Expert
Light Expert

Ahoj,
ceny su skutocne rozne, ale kvalita zostava uplne rovnaka (velmi vysoka v porovnani s EU), najlacnejsie su 100,- enove obchody, teda 1 Eurove, neviem presne aky je teraz kurz, ale meni sa pocas roka od 80-140 Enov za 1 Euro. Teda napriklad sushi set (18 kuskov) mozes kupit za 1 Euro ale aj za 10 Euro, ryby su tam napriklad v porovnani s EU lacne, kupis celu cerstvu rybu skutocne cerstvu od 1 eura :-). To mi zatial napadlo z hlavy, ostatne ceny musim dohladat, nepamatam si presne. Verejne kupele, onseny, stoja 5 Euro za vstup, mas tam aj saunu casto, sluzia na osobnu hygienu, kedysi v Japonsku neboli kupelne, dnes to udrziavaju s tradicie a je to vyborny napad.

Este co mi napadlo, ubytovanie ta vyjde najlacnejsie na mesiac bez znamosti/kamosa 1000 Euro na mesiac v Tokyu trebars.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

1. Ceny za jedlo a pitie sú v Tokiu a Osake podobné. Lacná fľaša pollitrovej vody asi 60-70 yenov, pollitrová Cola asi 100 yenov, pivo v plechovke asi 200 yenov, pivo v krčme/pube 300-400 yenov minimálne a aj to veľmi často za malé. Lacnejšie sú mixy saké a samozrejme whisky - tá je tu najlacnejšia, za 7-8 eur sedmička fľaša Jim Beam alebo Kentucky Jack, či domáca Suntory. Jedlo - v obchodoch predávajú hotové jedlá (keďže Japonci drú od rána do večera), ceny sa pohybujú od 130 yenov za sendvič až po 480 - 600 yenov za kari s mäsom, špagety a podobne. Sushi sa da kúpiť za kdejaké ceny, ja osobne to nemám rád, ale tak 200 yenov a vyššie. Za cestoviny Ramen/Udon v reštaurácii dáš asi 400 yenov, závisí ako a kde. Celkom chutná Pizza v Napoli stojí od 350 yenov tuším. Jedlo je tu všeobecne drahšie ako na Slovensku, ale dá sa to.

2. Doprava - ak prídeš do Japonska ako turista a plánuješ cestovať, oplatí sa kúpiť JR Pass - dlhodobý lístok na neobmedzené cestovanie so všetkými vlakmi (a busmi a loďami) od Japan Railway. Ináč ceny za konkrétne trasy si môžeš nájsť na webe www.hyperdia.com - stačí zadať dve stanice v angličtine a dať "search". Jazda metrom dve zastávky - 160 yenov. So vzdialenejšími stanicami to ale až tak nestúpa, napríklad 67-minútová cesta odtiaľto z Nakano (centrum Tokia, hneď vedľa Shinjuku) do Yokohamy stojí 640 yenov.

Mnoho informácií o cestovaní tu v Japonsku je v starších príspevkoch na mojom blogu (mám ho v profile).
Taane_Mahuta
Light Expert
Light Expert

V Tokyu su najlepsie rychle obcerstvenia priamo na rybom trhu Tsukuji, kde ludia uz cakaju od 8 hodiny rano v radoch, aby zazili kulinarsky zazitok, skutocne odporucam, najlepsie je tam ist s miestnymi japonskymi kamosmi, ktori priamo odporucia kde su najlepsi :-).
Inak v Tokyu zazijete cele japonsko, oblubil som si aj restauracie priamo pre Sumo-zapasnikov v Ryogoku a so zopar som sa aj porozpraval, velmi prijemni ludia, prevazaju sa na bicykloch :-) a v tradicnych odevoch, aj ja som si tam kupil Sumo-odev, a konecne som nasiel obchody, kde mali aj na mna velkosti oblecenia :-D. Takze pre velkych chlapov odporucam nakupovat v Ryogoku, v Sumo-stvrti Tokya :-).

V Osake zas mi najviac chutilo priamo na vlakovej stanici, kde je kvantum roznych restauracii, rychle obcerstvenie, okonomiyaki, mnam neprekonatelna chut doteraz, pecene na kovovych platniach priamo pred ocami. Vrelo odporucam.

V Akite bolo skvele Sashimi, tam som zazil pravy japonsky vidiek, v malom domceku oblopenym horami a lesom, u rodiny mojho japonskeho kamosa, lekara.

V Hiroshime odporucam skvelu cajovnu, v lese, v hore nad Hiroshimou, Mitakayama (Hora troch vodopadov), prekrasna cesta s vodopadmi, a je tam skutocne krasna cajovna, odporucam.

//autoeditácia príspevku (21 Nov 2015, 23:14)
P3Bo napísal:Japonska kultura je zaujimava ale mna na japonsku skor bavi moderna kultura technologie japonsko je priemyselna krajina ktora riesi viacero problemov ako je nedostatok nerastnych surovin ( a to je v tak ludnatej krajine ohromny problem) a zemetrasenia. Mna na japosnku fascinuje to ako sa dokazali prisposobit a rozvinut na tak vyoku uroven v podmienkach v akych ziju.
Ano, zazil som tam take dve zemetrasenia priamo v Tokyu, akurat cez noc, zobudil som sa, lebo som si myslel, ze som vo vlaku :-), tak sa hybala zem. No inak keby sa take zemetrasenia odohrali u nas, tak by vela budov popadalo. Prave kvoli prevencii pred popadanim budov kvoli zemetraseniu, su budovy stavane zo zelezobetonu, nedotykaju sa navzajom vobec, vzdy tam musi byt niekolko desiatok centrimetrova fuga medzi dvoma budovami a su postavene na takych betonovych platniach, kazda platna je oddelena vstvou plechu a gumy, aby to ciastocne pruzilo pri otrasoch a budovy jednoducho vydrzali aj velke zemetrasenia. Aj kvoli tomu architektura v Japonsku, vo velkych mestach najma, je malo historicka (vacsinu budov znicili zemetrasenia), a podla mna aj menej z estetickeho hladiska zaujimava (z technickeho a funkcneho urcite zaujimava je), a az na nejake historicke a proti zemetraseniu ochranene budovy, moderne budovy su zo zelezobetonu a vacsinou sede. Ale co je tam krasne tak urcite japonske parky a ostrovy zelene, v mestach, hotove umenie, radost pre oci.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tsukuji je overrated a hlavne pre tých, ktorí majú radi morské príšery, smrad a kdejaké jedlá zo surového mäsa, ktoré nesedia každému...

Môžem ti ale zaručiť, že v Tokiu celé Japonsko nezažiješ :) Zákutia Nikko, prípadne Amanohashidate a ani nespomínam Miyajima/Itsukushima, či Kii-Katsuura (kde je mimochodom ďalší rybí trh, špecializovaný na tuniaky a je oveľa viac priateľský k návštevníkom ako Tsukiji) a taká cyklistická túra po planine Kibi neďaleko Okayamy sa v Tokiu nikdy nikomu nepodarí...

Čo sa týka parkov, akurát včera som nafotil toto http://90daysinjapan.com/2015/11/21/autumn-in-tokyo/
Taane_Mahuta
Light Expert
Light Expert

Ahoj Seth82,

pekne fotky, ako dlho si uz v Japonsku?

co sa tyka mna, a mojich skusenosti, ja som skor pesi turista, rad chodim pesi, tak zazijem a vidim viac, nemam moc v oblube turisticke destinacie a atrakcie, mam radsej take miesta, kde vela cudzincov nechodi. Co sa tyka jedal, tak japonsku kuchynu mam velmi rad prave kvoli cerstvosti, morskym veciam, riasam, hubam roznych druhov, to, ze malo korenia, nesolia, nesladia, pouzivaju pohanku, rozne druhy bylin, rozne caje, najradsej mam japonsku pohanku a tradicne soba - pohankove cestoviny/spagety s fermentovanou sojou - Natto, to su podla pre mna typicke chute Japonska, nezamenitelne. Co sa tyka zapachov a podobne, asi som mal stastie, ale v Japonsku som ziadny smrad z ryb a ani morskych priser nezazil, myslim smrad, co sa tyka stareho rybieho masa, kedy vznika kyselina maslova oxidaciou rybieho tuku a mastnych kyselin, ako je to bezne trebars v Europe, kde sa predavaju uz stare zmrazene ryby a je velmi neprijemny zapach v restauraciach s rybami, ak taky zapach myslis, aky je bezny v Europe, tak taky som v Japonsku nezazil ani raz a to som chodieval kazdy den pesi cez cele mesto, aj po rybich trhoch a restauraciach. Po kazdodennej niekolko kilometrovej pesej ture po meste - Tokyu, som sa vzdy potom pred polnocou vracal poslednym metrom spat do penzionu. Denne som tak presiel od 15-20 km a poznal osobne zakutia, zaujimavych ludi, kde bezny turista nezavita, kedze sa vacsinou turisti vozia MHD, alebo sa bezny turista riadi podla turistickych odporucani.

Samozrejme, doslovne celé Japonsko v Tokyu nezazijes, ale myslel som to v zmysle takom, ze v Tokyu je kazda stvrt ina, specificka a ma ako hlavne mesto prvky, miesta, ktore pripominaju aj ine casti Japonska, ze jednoducho do Tokya sa stahuju Japonci z celeho Japonska a prinasaju tam zo sebou aj svoje zvyky, myslienky, napady, kuchynu, kulturu. Mal som tam moznost poznat Japoncov z miest, ktore som potom aj s nimi navstivil, takze takto to bolo myslene. :-)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Minulý rok 3 mesiace cestovania, tento rok som tu od konca septembra a víza mám do 2017, zatiaľ.

Veď destinácie ako Kii-Katsuura, či Nachi Taisha sú úplne od ruky a takmer ľudoprázdne. Presvedč sa sám http://90daysinjapan.com/2014/06/02/1-j ... -katsuura/

A niečo také ti Tokyo neponúkne ani náhodou. Ten zápach a smrad z rýb som spájal s rybím trhom, kde sa to v niektorých momentoch nedalo vydržať. Japonskú kuchyňu mám rád, ale výnimky sú, napríklad všetky tie morské hmyzy a sushi, či sashimi. Ostatné sú v pohode, vrátane rýb.

Tokio je pekné a v rozmanitosti máš pravdu, avšak v tej kultúre a zvykoch - domáci všetko pohltia. Lepšie som sa cítil v Osake, keďže tam sú ľudia otvorenejší voči cudzincom, aj si pokecajú, keď vieš po japonsky, tak sú úplne nadšení, tu sú rezervovaní, uzavretí do seba, vo vlaku si k tebe ani vo väčšine prípadov nesadnú. Tieto veci nepocítiš, ak tu si ako turista, mám rovnakú skúsenosť. Týždeň-dva, hoci aj tri, turista sa sústredí na všetky pozitíva a celý húf atrakcií či miest, ktoré má navštíviť, no ak tu žiješ, tak Japonci robia často všetko pre to, aby ti sťažili život iba preto, lebo si cudzinec. Zažil som to aj ja.
Taane_Mahuta
Light Expert
Light Expert

Seth82,
výborné, tak ja by som veľmi rád išiel opäť do Japonska a oprášil svoju japončinu najmä, lebo dosť deteriorovala u mňa.

Díky, za ďalšie tipy na cestách po Japonsku.

Tak potom rozumiem, že ti čokoľvek surové a morské smrdí, keď máš k tomu averziu, ja mám práve takéto veci rád a mne to vonia, nie smrdí, rôzne morské živočíchy, riásy, mäkkýše, huby, a ja považujem sashimi za vrchol umenia, všetko je tam vlastne surové a mne to teda veľmi chutí. Mňam. Viem, že aj mnohým Japoncom to nechutí a majú radšej západnú stravu, burger, bageta, spagety, a pod.

Zaujímavé je, že ja mám čo sa týka Tokia a Osaky presne opačné subjektívne zážitky, v Tokiu, príjemní, tolerantn,í slušní a ústretoví, pozorní, ale Osaka ako priemyselné centrum, sa mi páčila z miest, čo som navštívil najmenej, tak aj vyjadrovaním tam boli miestni vulgárnejší, takí malomeštiacki a napríklad aj oblečení tam chodili všetci dosť západne a rovnako, menej farebne, menej japonski, najmä u žien som si ten rozdiel výrazne všimol, málo používali slušnu formu -imas, ale rozprávali ako v manga filmoch. :-D A ja japončinu z manga-filmov moc nemusím, páči sa mi slušná jemná forma japončiny a tradičné obliekanie sa drevaky a odev yukata, co sa nosi v lete, v Tokiu ked som ju nosil v pohode, iba v Osake sa mi jednoducho niektori posmievali, ze som obleceni v yukate a v drevakoch, tradicne v japonskom ale Tokio, tam ludia nosia aj zvieracie uska, jedno ako stari, videl som aj 70 ročnú babičku s mačacími uškami. :-D To mi je sympatické, keď ľudia jednoducho majú radi tvorivosť a odlišnosť a nie akési normovanie spoločnosti, ktoré je bežné u nás v Európe a to isté som videl v Osake, čo sa týka mentality, takže mne sa takáto mentalita, uzavretá, a uznávajúca len akési normy obliekania a pod nepáči, obmedzuje to veselosť prostredia. :-D a v Tokiu sa ludia usmievaju ale nie vysmievaju a povedia ti, ze dobre vyzeras, teda kawai :-D, v Osake sa mi to nestalo, ked som bol v tradicnom japonskom letnom odeve. :-(

S tymi pozitivami mas pravdu, ked zazivas nieco nove tak si jednoducho selektivny len k tomu co je dobre, ale aj zavisi od toho koho stretnes, a ked si na spravnom mieste a na spravnom case, tak mozes byt niekde aj rok a budu trebars prevazovat pozitivne zazitky a budes sa citit ako v raji na Zemi. :-D Ja som to zazil v troch krajinach, kde som bol dlhsie ako 3 mesiace, Kanada, Argentina a Japonsko, az som tomu nechcel verit, jednoducho som mal stastie na ludi a na okolie, lebo to je najdolezitejsie a vyrazne ovoplyvnuje tvoje osobne zazitky. Ale mam aj ine zazitky, napriklad v Spanielsku, Nemecku, Cesku, tak tam som mal aj hardkorove situacie a velmi konfliktne, jednoducho dali trebars najcviac pocitit v CR ze som "čobolák", vulgárne po cesky Slovák, a otvorene a vulgarne, jednoducho s cielom ponizit... no ale napriklad prvy rok v Cesku bol zase uplne raj na Zemi :-), takze je to velmi individualne a urcite to aj zavisi aky je clovek typ, co mu vyhovuje, co sa mu paci a co nie, co mu chuti a co mu nechuti a podla toho potom samozrejme interpretuje svoje osobne zazitky. :-)
Spixy
Professional
Professional

Re:

Príspevok od používateľa Spixy »

pHysIQ napísal:Dal som sice v hlasovani tu prvu moznost ale Japonsko vobec nemilujem. Pre mna je len zaujimavou krajinou, ktoru mozno raz navstivim.
presne tak, rovnako by som si pozrel Južnú Kóreu, už keď tam budem :D
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tak to máš teda naozaj úplne opačnú skúsenosť. V Osake sa samozrejme hovorí v Kansai-ben, teda v nárečí, ktoré je slávne po celom Japonsku a mne sa veľmi páči. A práve to, že nehovoria ako vyfabrikovaní úradníci z banky mi v Osake imponovalo. To, že je gaijin oblečený v kimone a drevákoch, privodí posmech úplne všade. V Osake to dajú najavo viac, v Tokiu čušia, ale myslia si ešte horšie. Práve v Tokiu vyzerajú takmer všetci muži ako keby som pozeral dokument BBC o tučniakoch - všetci v saku, v oblekoch, v topánkach, v uniformách. Vídam to tu každý deň. Ja ako cudzinec, ktorý chodí celý čas v kraťasoch a krátkom tričku (aj keď je +15), v krikľavých teniskách a inom oblečení, som pre nich ako päsť na oko. To je to normovanie spoločnosti. Ak ti v Tokiu niekto povie, že sa vyznáš, vedz, že je to takmer ako skrytá urážka - niečo podobné ako keď povieš 3 slová v Japončine a oni ťa pochvália, akú ju máš skvelú - nájdi si to v gúgli, je toho celkom dosť.

Nechcem interpretovať Japonsko ako zlú krajinu. Cítim sa tu dobre aj napriek počiatočným problémom a tých nebolo málo. Cudzinci sú tu stále braní ako niečo iné, niečo zvonku (gaijin), no to sa v najbližšej dekáde zmení, vzhľadom na populačný problém. Vie o tom lokálna vláda, ktorá sa už začína sústrediť na zmeny, na angličtinu, na otvorenejší prístup, na to, aby tu ľudia už tradične cudzincom, ktorí sem chcú prísť, neznepríjemňovali životy na každom kroku. Potrvá im to, ale časom bude Japončina lukratívnym jazykom v biznise, keďže odtiaľto je mnoho firiem, ktoré fungujú po celom svete.

Na záver - žil som 8 či 9 rokov v UK, asi rok v Prahe, istý moment v Kodani a teraz v Japonsku, takže viem taktiež veľmi dobre porovnávať. A veľká časť mojej rodiny má korene v DE.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja som v minulosti pozeral Japonsko, letenky nie su drahe, sused tam bol a tiez vravel, ze sa tam da v pohode pocitat s cenami ako na Slovensku co sa tyka stravovania. Ale napriklad take cestovanie, ked som dival vlak na trase Tokio - Nagano, tak to bolo vari az 160 eur tam a spat. Cize cestovanie tam uz asi lacne nie je.
Taane_Mahuta
Light Expert
Light Expert

hej cestovanie, sluzby, najom su v Japonsku drahsie ako v Europskej unii, ale zas tam ovela viac zarabaju v priemere ako v EU priemerne, preto aj tie ceny za sluzby a podobne su take ake su.

Tak ja som bol s Japoncami, co maju radi cudzincov, s takymi, co som im nebol sympaticky, som sa nestretaval, takze tym boli moje navstevy Japonska vyrazne ovplyvnene. Uz ma boli traja japonski kamosi v priebehu par rokov navstivit aj tu v Europe, ukazal som im nase domace speciality a krasy a to, co ich zaujimalo, dokonca jeden bol uz tri-krat.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hojko: Pre turistov cestovanie drahé práveže nie je. Stačí si zaobstarať Japan Rail Pass na 2 alebo 3 týždne a za 330 alebo 430 eur máš nonstop cestovanie kdekoľvek a čímkoľvek od JR, kde sú samozrejme zarátané aj Shinkanseny a to aj Hayabusa smerom na sever do Aomori. Je to perfektná vec, ako cestovať po celom Japonsku za smiešnu cenu v porovnaní s tým, koľko by musel turista zacvakať, ak by chcel platiť za každú jazdu individuálne.

Čisto teoreticky môže dovolenka v JPN na 2 týždne vyjsť na asi 1500 eur so všetkým, vrátane leteniek a JR Passu.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

seth82 napísal:no ak tu žiješ, tak Japonci robia často všetko pre to, aby ti sťažili život iba preto, lebo si cudzinec. Zažil som to aj ja.
toto by si mohol rozviest? ako ten zivot stazuju? a odkial sa u nich vobec berie taka nevrazivost voci cudzincom?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som bol v japonsku 8 rokov dozadu, aj ked iba mesiac. ale zase nie ako turista, normalne som tam pol dna pracoval, pol dna chodil do takej pripravnej skoly, kde som sa tak pomimo ucil japoncinu trochu. vecer som s tymi ludmi chodil do mesta.
vobec som nemal pocit ze by mi niekto stazoval zivot, naopak kazdeho koho som stretol bol ku mne extremne mily a napomocny. ano, si tam cudzinec a vzdy aj budes, je uplne normalne ze budes chodis 3 hodiny po tokyu a nestretnes nikoho bieleho, vsetko iba japonci. ale to je proste tak, aj tu si vsimnes na ulici cernocha a nie preto ze si rasista, ale jednoducho preto lebo to je nieco nezvycajne na slovensku.

dokonca som cital take skusenosti od ludi zijucich v japonsku ze to maju v praci lahsie oproti japoncom. japonci su co sa tyka pracovnej kultury uplne hrozny, podla nich je dolezitejsie ukazovat loajalnost k firme (tym ze si tam dlho do vecera, tym ze pojdes po praci s kolegami na pivo) ako realne vykazovat pracu. prave ti ludia pisali ze od nich ako gaijinov to nikto neocakava, nikto ich nebude ohovarat za to ze odisli prvi z prace...

ale ako som pisal, bol som tam davno a iba mesiac, ale mal som iba tie najlepsie skusenosti.
Napísať odpoveď