Seth82,
výborné, tak ja by som veľmi rád išiel opäť do Japonska a oprášil svoju japončinu najmä, lebo dosť deteriorovala u mňa.
Díky, za ďalšie tipy na cestách po Japonsku.
Tak potom rozumiem, že ti čokoľvek surové a morské smrdí, keď máš k tomu averziu, ja mám práve takéto veci rád a mne to vonia, nie smrdí, rôzne morské živočíchy, riásy, mäkkýše, huby, a ja považujem sashimi za vrchol umenia, všetko je tam vlastne surové a mne to teda veľmi chutí. Mňam. Viem, že aj mnohým Japoncom to nechutí a majú radšej západnú stravu, burger, bageta, spagety, a pod.
Zaujímavé je, že ja mám čo sa týka Tokia a Osaky presne opačné subjektívne zážitky, v Tokiu, príjemní, tolerantn,í slušní a ústretoví, pozorní, ale Osaka ako priemyselné centrum, sa mi páčila z miest, čo som navštívil najmenej, tak aj vyjadrovaním tam boli miestni vulgárnejší, takí malomeštiacki a napríklad aj oblečení tam chodili všetci dosť západne a rovnako, menej farebne, menej japonski, najmä u žien som si ten rozdiel výrazne všimol, málo používali slušnu formu -imas, ale rozprávali ako v manga filmoch.

A ja japončinu z manga-filmov moc nemusím, páči sa mi slušná jemná forma japončiny a tradičné obliekanie sa drevaky a odev yukata, co sa nosi v lete, v Tokiu ked som ju nosil v pohode, iba v Osake sa mi jednoducho niektori posmievali, ze som obleceni v yukate a v drevakoch, tradicne v japonskom ale Tokio, tam ludia nosia aj zvieracie uska, jedno ako stari, videl som aj 70 ročnú babičku s mačacími uškami.

To mi je sympatické, keď ľudia jednoducho majú radi tvorivosť a odlišnosť a nie akési normovanie spoločnosti, ktoré je bežné u nás v Európe a to isté som videl v Osake, čo sa týka mentality, takže mne sa takáto mentalita, uzavretá, a uznávajúca len akési normy obliekania a pod nepáči, obmedzuje to veselosť prostredia.

a v Tokiu sa ludia usmievaju ale nie vysmievaju a povedia ti, ze dobre vyzeras, teda kawai

, v Osake sa mi to nestalo, ked som bol v tradicnom japonskom letnom odeve.
S tymi pozitivami mas pravdu, ked zazivas nieco nove tak si jednoducho selektivny len k tomu co je dobre, ale aj zavisi od toho koho stretnes, a ked si na spravnom mieste a na spravnom case, tak mozes byt niekde aj rok a budu trebars prevazovat pozitivne zazitky a budes sa citit ako v raji na Zemi.

Ja som to zazil v troch krajinach, kde som bol dlhsie ako 3 mesiace, Kanada, Argentina a Japonsko, az som tomu nechcel verit, jednoducho som mal stastie na ludi a na okolie, lebo to je najdolezitejsie a vyrazne ovoplyvnuje tvoje osobne zazitky. Ale mam aj ine zazitky, napriklad v Spanielsku, Nemecku, Cesku, tak tam som mal aj hardkorove situacie a velmi konfliktne, jednoducho dali trebars najcviac pocitit v CR ze som "čobolák", vulgárne po cesky Slovák, a otvorene a vulgarne, jednoducho s cielom ponizit... no ale napriklad prvy rok v Cesku bol zase uplne raj na Zemi

, takze je to velmi individualne a urcite to aj zavisi aky je clovek typ, co mu vyhovuje, co sa mu paci a co nie, co mu chuti a co mu nechuti a podla toho potom samozrejme interpretuje svoje osobne zazitky.