Ktore destro Linuxu do netbooku(pre rychly start)

Všetko ohľadom Linuxu...
plusminus
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Ktore destro Linuxu do netbooku(pre rychly start)

Príspevok od používateľa plusminus »

tuto zavadu vypisovalo pri boote /malo sa jednat o live cd / teda linux bez potrebnej instalacie. Nakoniec som ho cez win nainstaloval a pustil a ide :D
iked som asi den dumal, preco pri vybere pri starte win/linux nejde klavesnica cez usb. nejde dodnes, tak mam pichnutu v pc klavesnicu aj cez ps2... ta ide..
inak sa mi Linux Mint 7 Gloria zda pomala, ked pisem spravu napr na facebook rychlejsie, tak nestiha a dopisuje pismena...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

facebook chat laguje na niektorich prehliadacoch.cez win to znaci cez wubi to nie je plnohodnotna instalacia. odraza sa to na vykone. co sa tyka klavesnice asi nemas v biose zapnutu podporu usb klavesnice.
plusminus
King
King

kuknem bios dik za tip.
FB som skusal len cez uz integrovanu mozillu. skusim nieco ine.
inak som si najprv myslel ze problem je v zeleze, amd1,9Ghz/1GB RAM, 512kb graffika... tak ale snad nie..
no len aby to nebolo samotnym linuxom..
3PO
Medium Professional
Medium Professional

mam velmi podobnu zostavu. athlon 1900 1.5 giga operacnej a 128 mega grafika. s falshom to je utrpenie a chat na facebooku mam cez jabber transport. v chrome mi to nerobi. system je Ubuntu s klasickym Gnome mozno skusim nejake lahsie graficke prostredie. co sa tyka klavesnice netusim aku mas dosku ale aspon u mna to je v polozke Integrated Peripherals a tam je USB Keyboard support
plusminus
King
King

este otazka ... nieco ako alt+shift v linuxe existuje ?
dik za radu ohladne biosu, uz to ide ako ma /teda aj USB klavesnica/
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Deafboy »

alt shift?
V linuxe sa da spravit skoro vsetko, ale ak ti staci prepinanie medzi dvoma jazykmi, tak odporucam pouzit pravy alt, plus znak ktory chces napisat. Ja mam defaultne nastavenu slovensku klavesnicu, a z anglickej vyuzivam len znaky <>, a tie sa s pravym altom pisu velmi pohodlne.
pacho666
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pacho666 »

3PO napísal:facebook chat laguje na niektorich prehliadacoch.cez win to znaci cez wubi to nie je plnohodnotna instalacia. odraza sa to na vykone. co sa tyka klavesnice asi nemas v biose zapnutu podporu usb klavesnice.

jj presne podobny komp ma moja priatelka a toto robi s flashom. Vsetko co je flash, tak laguje cele PC. no neviem si s tym uz rady. Napr hra darkorbit, je cisto cez flashplayer, no u nej to otvorim a tak strasne mi to laguje, ze je to nehratelne. PResne ako pise kolega, ked tam pisem do chatu, tak ja to natukam a pozeram, ako to vypisuje.

S tymto sa neda nic spravit??

PS: inac s Linuxom MInt 8 helena som spokojny. Zatial ziadne problemy, a ked som mal, zatial sa mi ich podarilo vyriesit. Ide to sviznejsie ako na XPcku osekanom pre netbooky.
plusminus
King
King

ej ha, tak s tym nepohnem. zo zaciatku bol linux pomaly, no po vsetkych instalaciach a upgrade uz ide super :D no az ta ten chat/FB/ ale s tym asi nic... inak cez linux na FB neviem spustit ani aplikacie /napr cafe world/
btw otazka od lamy, da sa cez linux program ktory pod win bezi ? teda napr CS. musim instalnut znova alebo je aplikacia co to dokaze spustit... lebo mam par hier /mimo ine aj poker/ a v linuxe je asi nemyslitelne pustat exe subory, ci ?

predpokladam ze programy su nahraditelne..
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

myslitelne to je len samotny konfort z hrania bude ovela nizsi pretoze budes musiet pouzit emulator bin suborov z win co sa vola wine ,kazdopadne cs ,quake ,dooom a ut by na linuxe mali ist nativne ,teda okrem cs to tak je ,cs som povedal len preto ze ako rendering tam je pouzite opengl ktore sa aj v linuxe vyuziva na rozdiel od direcx
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

Pomocou wine spustíš pár vecí, len musíš nájsť tie správne návody, lebo ti to nemusí správne fungovať...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

plusminus napísal:ej ha, tak s tym nepohnem. zo zaciatku bol linux pomaly, no po vsetkych instalaciach a upgrade uz ide super :D no az ta ten chat/FB/ ale s tym asi nic... inak cez linux na FB neviem spustit ani aplikacie /napr cafe world/
btw otazka od lamy, da sa cez linux program ktory pod win bezi ? teda napr CS. musim instalnut znova alebo je aplikacia co to dokaze spustit... lebo mam par hier /mimo ine aj poker/ a v linuxe je asi nemyslitelne pustat exe subory, ci ?

predpokladam ze programy su nahraditelne..
daju sa spustat exe subory. dokonca niektore idu paradoxne rychlejsie ako na windowse. niektore nejdu vobec. aplikacia co to robi sa vola WINE. pokial viem musis instalovat aplikaciu cez wine uz instalovana sa neda spustit.http://appdb.winehq.org/ tu je zoznam aplikacii podla kategoriu (platinum,gold...) platinum bezia bez chyb a cim nizsie tym je viac chyb popripade su nespustitelne. pre niektore aplikacie staci klasicky instalacia ako na windowse, pre niektore sa treba babrat. taky zakladny navod je tu http://wiki.ubuntu.cz/Wine

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2010, 15:26)
pacho666 napísal:

jj presne podobny komp ma moja priatelka a toto robi s flashom. Vsetko co je flash, tak laguje cele PC. no neviem si s tym uz rady. Napr hra darkorbit, je cisto cez flashplayer, no u nej to otvorim a tak strasne mi to laguje, ze je to nehratelne. PResne ako pise kolega, ked tam pisem do chatu, tak ja to natukam a pozeram, ako to vypisuje.

S tymto sa neda nic spravit??

PS: inac s Linuxom MInt 8 helena som spokojny. Zatial ziadne problemy, a ked som mal, zatial sa mi ich podarilo vyriesit. Ide to sviznejsie ako na XPcku osekanom pre netbooky.
k flashu poviem len tolko. je to neskutocne smejd. existuju nejake nahrady ale neskusal som. na youtube sa da pouzit vcelku dobre vlc a plugin vlc pre firefox
plusminus
King
King

hmm a ktore WineHQ ked mam Mint ?
ak som sa spravne docital, Mint je osekane Ubuntu... ci ?
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

Osekané? Skôr by som povedal, že je to "doplnené" Ubuntu, ktoré by malo byť jednoduchšie pre používateľa. Mali by ti na ňom fungovať aj balíky určené pre Ubuntu.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

plusminus napísal:hmm a ktore WineHQ ked mam Mint ?
ak som sa spravne docital, Mint je osekane Ubuntu... ci ?
pokial to viem spravne (Mint ma kolega) je tam po zakladnej instalacii toho viac. v Ubuntu napriklad nie su kodeky pre mp3 koli licencii, neslobodne ovladace atd. Mint si nad tym tazku hlavu nerobi.su tam od zaciatku. co sa tyka Mint a Ubuntu. balicky su medzi sebou kompatibilne. o tom vravi pripona balicka .deb
Su to balicky distribucie Debian, z ktorej Ubuntu a teda aj Mint vychadza. Problemy sa mozu vyskytnut len v zavislostiach ale tie si Synaptic velmi dobre strazi.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

k tomu alt-shift, v nastaveniach najdi keyboard, v tabe layouts najdi layout options a tam to je...
plusminus
King
King

jj nasiel som diky moc, dokonca som nastavil na prepianie alt+shift :D
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Deafboy »

musis instalovat aplikaciu cez wine uz instalovana sa neda spustit.
Niektori ludia maju mozno pocit ze "instalacia" je magicky ukon ktory je istym sposobom jedinecny a nereprodukovatelny, no cuduj sa svete, nieje tomu tak :P . Cez wine idu samozrejme spustat (takmer) akekolvek windowsove programy, ci uz instalovane cez wine, skopirovane, ci dokonca umiestnene na windowsovom HDD.

Co sa tyka rychlosti hier (ale nielen hier), to ze by mohli ist rychlejsie ako vo windowse je casto myslene len teoreticky. Jedinym praktickym prikladom, s ktorym som sa osobne stretol je hra Trackmania, ktora po nainstalovani DirectX (alebo skopirovani direct x dll kniznic) bezi cez wine lepsie ako napriklad cez win xp, dokonca o dost lepsie ako cez win7. Inak vsetko islo pomalsie / problemovo / nie tak celkom.
pacho666
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pacho666 »

DeafBoy no neviem, skusal som QIP a este jeden softik vo WIne v MInte a akoze QIP mi potom naskocil, no nemal som nikde text.

Mam asi 2 tyzdne linux a prisiel som nato, ze proste kto chce linux, musim mat chut studovat, haldat tony informacii na internete, kym sa do toho nedostane. JA som ten typ, co najprv dlho hlada a ked si nevie potom rady, napise na fora. No pre kazdu somarinu zase pisat nebudem, preto hovorim, prve2 dni som nic nerobil, len haldat co je naco, ako v skype rozbeham webkameru, ako rozbeham wifi, ako zvuk atd...
Este by som v om chcel QIP, nasiel som navody, no mne proste nerobrazuje ziaden text. Otvori sa program kde nieje nic :D
3PO
Medium Professional
Medium Professional

nevidim dovod pouzivat qip... do linuxu existuju tony klientov. namatkovo pidgin, koppete,empathy. Alebo to sprav ako ja. Daj si Psi prihlas sa na jabber a sprav si transport na Icq. Ano ak chces pouzivat linux musis sa nieco naucit. Ale to bolo rovnake aj s Win, len malo uzivatelov si pamata, ze to boli metody pokus omyl

//autoeditácia príspevku (18 Jan 2010, 20:41)
Deafboy napísal: Niektori ludia maju mozno pocit ze "instalacia" je magicky ukon ktory je istym sposobom jedinecny a nereprodukovatelny, no cuduj sa svete, nieje tomu tak :P . Cez wine idu samozrejme spustat (takmer) akekolvek windowsove programy, ci uz instalovane cez wine, skopirovane, ci dokonca umiestnene na windowsovom HDD.

Co sa tyka rychlosti hier (ale nielen hier), to ze by mohli ist rychlejsie ako vo windowse je casto myslene len teoreticky. Jedinym praktickym prikladom, s ktorym som sa osobne stretol je hra Trackmania, ktora po nainstalovani DirectX (alebo skopirovani direct x dll kniznic) bezi cez wine lepsie ako napriklad cez win xp, dokonca o dost lepsie ako cez win7. Inak vsetko islo pomalsie / problemovo / nie tak celkom.
nevim nekecam .... aspon si precitam FAQ k Wine kym vypustim nepresnu informaciu. Instalacia je z casti magicky ukon najme vo Win. Citujem FAQ k Wine
3.1. I have lots of applications already installed in Windows. How do I run them in Wine?
Short answer: You have to install them in Wine just like you did in Windows. Applications usually have a setup or installer program.
Long answer: Some applications can be copied from Windows to Wine and still work, but don't try this unless you like tinkering under the hood of your car while it's running.
Wine is not designed to interact with an existing Windows installation.
plusminus
King
King

pacho666: vidis, tieto problemy som nemal. tiez mam 2 tyzdne linux, co som nastavit chcel vsetko ide, lan, wifi, kamera a pod. veci mi vsetky sli, som ani prstom nepohol. momentalne sa pasujem s instalaciou /wine/ ale mam len asi nejaku haluz stiahnutu lebo ziadny subor neviem spustit.
Linux nevyzera narocne, ba az mi pride logickejsie rozmiestnene nastroje ... mne sa linux paci iked isto, studovat k par veciam treba, zalezi na akej urovni ho chces pouzivat.
Napísať odpoveď