Kúpa nového PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Kúpa nového PC

Príspevok od používateľa enter00 »

planujem novy PC(teda vnutro) a potrebujem si nechat podarit.
co potrebujem - doska, procesor, ram, hdd.
chcem intel, teda dnes volba asi pada na Core 2 Duo - ktory model? tusim 6600vsade vychvaluju. alebo rovno 4-jadrovy?
doska? napr asus commando?
ram? ddr2 - 4x1gb alebo 2x2gb - ake modely?
hdd - 2xseagate 7200.10 250 alebo 320gb do raid a 2x500gb - na data.

dakujem za tipy.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

- Ak vyuzijes dvojjadro, vyuzijes aj stvorjadro. Ak mas vela penazi preco nie. E6600 je drahsi, ale vysledky okolo 3.6GHZ s 800MHz pamatami su velmi bezne. C2D ma vysoky aj singlecore vykon.

- doska. Commando? Nejaky konkretny dovod naco tak drahu dosku? Imho nejaka Gigabyte DS4 alebo DS3 musi bohate staci (vratane moznosti pretaktovania)

- 4GB RAM? Tipujem, ze budes ficat na WinXp ktore maximalne pouziju 3GB, ze? :-) Nemyslim, ze 4GB ma dnes vyznam na domacom (hernom) PC

- disky. Raid? Potrebujes zalohovat? Potrebujes rychle sekvecne citanie? (Praca s velkymi subormi, napr. CAD, Corel atd...). V drvivej vacsine pripadov bude Raptor (system) + 400GB (datovy disk) rychlejsi.

Nespecifikoval si tvoje poziadavky, tj. hlavne cenovy strop, na co bude pocitac pouzivany.
karajo
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa karajo »

ked uz chces tolko investovat do pc tak si si vybral celkom dobre, myslim ze ta Asus commando je najlepsia doska s 965P chipsetom, a kupovat nieco vyssie ako E6600 su zbytocne vyhodene peniaze ked zoberes do uvahy OC potencial, a pamete urcite radsej 2x2GB...disk by som zobral radsej WD, je tichsi a vykon +-rovnaky, ale miesto raidu radsej raptor, ked ti ide o vykon...ale osobne by som zobral E6300 a MB GB DS3 pretaktoval a 7000 usetril
//t0m4s3 ma trochu predbehol
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

t0m4s3 napísal:- Ak vyuzijes dvojjadro, vyuzijes aj stvorjadro. Ak mas vela penazi preco nie. E6600 je drahsi, ale vysledky okolo 3.6GHZ s 800MHz pamatami su velmi bezne. C2D ma vysoky aj singlecore vykon.
******* moj styl pouzivania PC som uz dakde popisoval, bezi mi naraz asi 20 programov teda dual core je pre mna idealne:) jasne, ze lepsi bude quad, ale dnes je cenovo este ovela vyssie. s pretaktovanim neratam, teda ak nie je jednoduche pretaktovanie priamo z win ked to potrebujem(zapnem hru, rar alebo tak)

- doska. Commando? Nejaky konkretny dovod naco tak drahu dosku? Imho nejaka Gigabyte DS4 alebo DS3 musi bohate staci (vratane moznosti pretaktovania)
***** doska je zaklad PC, vzdy kupujem tu najlepsiu a vzdy sa mi to oplacalo:) lacnejsie je minus 1000sk, kaslat to. navyse ma 2xgbit lan a vie 8gb ram vyhladovo.
- 4GB RAM? Tipujem, ze budes ficat na WinXp ktore maximalne pouziju 3GB, ze? :-) Nemyslim, ze 4GB ma dnes vyznam na domacom (hernom) PC
******hry nehravam. bude tam Vista Ultimate 64bit:)

- disky. Raid? Potrebujes zalohovat? Potrebujes rychle sekvecne citanie? (Praca s velkymi subormi, napr. CAD, Corel atd...). V drvivej vacsine pripadov bude Raptor (system) + 400GB (datovy disk) rychlejsi.
*****raid z dvoch diskov na system(stripping) a potom 2x400-500GB na data - normalne bez raidu 2x. disky som uz vyberal v inej teme nedavno, ale pockal som s kupou na zostavu.

Nespecifikoval si tvoje poziadavky, tj. hlavne cenovy strop, na co bude pocitac pouzivany.
cenovy strop 30tis bez dane(grafiku, zvuk. bednu, zdroj mam). Pocitac - home server, praca, HTPC.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

C2D E6600 9 027,-
Gigabyte 965P-DS3 3 167,-
2GB 667MHz CL5 Kingston (dualkit) 3 088,- (prip. 2x pre 4GB)
Raptor 74GB 4 605,-
WD SE16 400GB 16MB SATA2 3 181,- (prip. dalsi disk do RAIDu)
Seasonic S12-430 2 218,-
Scythe Ninja 1 241,-

Cena 26527,- bez DPH (karmanu.sk)
4GB a RAID = 32796,- bezDPH

Nedokazem si predstavit zostavu ktora by pri danej cene ponukla vyssi vykon pri ebou popisovanej cinnosti
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

t0m4s3 napísal:...
dikes, ceny mam nizsie(velkosklad plus staly klient teda nejake percento zlava) teda vyjde aj s Commando a 4gb ram. disky - ten raptor premyslim, ale asi dam na teba ked tak vehementne raptor odporucas:)
jaj, je tam len jeden disk na data - teda to prekroci 30tis.
ramky - 800mhz nap apacer alebo corsair? je to asi o hodne drahsie, vykon je o hodne vyssi?
Josifek
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Josifek »

800 Mhz vseobecne najlepsie vidim nataktovane A-Daty.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

RAMky mas najlacnejsie zrejme A-Daty, nemal by byt s nimi problem, ale cenovo su na tom dobre uz aj Kingston, pripadne mozes priplatit sa Corsair. Medzi 800 MHz a 667 MHz je minimalny rozdiel vo vykone, v testoch pri hrach to bolo tusim 2 FPS, cize miesto 60 FPS sla hra 62 FPS, ale pokial chces taktovat, tak urcite tie 800 MHz. Commando je zbytocne draha doska... Pokial ide o disk a kupis Raptor, ktory ma 10K RPM a podstatne nizsi seek ako normalne disky, tak by bolo dobre kupit aj odhlucnovat disku, napr. Silentmaxx a tiez netreba zabudnut na chladenie, disk je totizto hlucny ako helikoptera.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

hm, takze pre istotu kupim 800mhz, ddr2 standart by mal este chvilu vydrzat a ramka sa vzdy hodi(da pouzit v inom pc).
ad doska - asi 6500sk s danou, to je myslim na vybavu(chladenie, 2xlan, displej) adekvatne.
ad disk - to je moja hlavna dilema. nie som moc nakloneny raptoru, myslim, ze 2 disky v raide budu minimalne rovnako rychle(alebo mozno o nieco, par percent pomalsie) a odpada problem s hlucnostou, ktory by mi velmi vadil(pri pouziti ako HTPC).
disky este doriesim, 4 v pocitaci su uz predsa len dost - chladenie = hlucnost.

este som premyslal a kupim asi novy zdroj - dolezita je hlucnost, 400W bude stacit. v tomto vobec nemam prehlad, aku znacku/typ?
karajo
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa karajo »

enter00 napísal: ad disk - to je moja hlavna dilema. nie som moc nakloneny raptoru, myslim, ze 2 disky v raide budu minimalne rovnako rychle(alebo mozno o nieco, par percent pomalsie)
este som premyslal a kupim asi novy zdroj - dolezita je hlucnost, 400W bude stacit. v tomto vobec nemam prehlad, aku znacku/typ?
no tie disky v raide budu o dost pomalsie ako raptor a ten zdroj ti bude malo ked chces mat 4 HDD aspon nejaky 550W znackovy-fortron, seasonic, enermax
skura3
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa skura3 »

seasonic s12 430w....alebo radsej 500-550w keby ze dokupis v buducnosti grafiku
Josifek
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Josifek »

Forton Blue Storm II 500W :wink:
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

s extra vykonnou grafikou do buducna nepocitam, netreba mi, potrebujem len DVI+HDMI vystup.
zdroje kuknem.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Tu sa docitas o Raide 0, ja by som do toho ale nesiel - http://zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?ARI=131856&CAI=2104
http://zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?ARI=133542&CAI=2104
http://zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?ARI=133326&CAI=2104
Ale radsej by som pozrel aj testy na zahranicnych weboch.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Pokial nepocitac s taktovanim (v prip. HTCP skor naopak vyuzijes EIST - neico ako underclocking), tak su 800MHz pamate zbytocnost a bohate ti postacia 667. Ak vsak cena nehra rolu, nech sa paci ;-) CO sa tyka znacky pamati, tak tam je to otazka sympatii, nic nepokazis kd zoberies Kingston, Corsair, A-Data, Geil, G-Skill
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

t0m4s3 napísal:...
moj argument je dlhodoba vyuzitelnost pamati, aj ked pripadne zmenim pc, dam ich do ineho a pod. musim kuknut rozdiel cien, vyhadzovat zbytocne peniaze nechcem, ale rozdiel 10-15 percent som ochotny akceptovat.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

za par dni to musim objednat, teda nejaka skoro finalna zostava...
ASUS Commando
Intel Core 2 Duo E6600
4 x Apacer DDR2 1GB 800MHz
2 x SEAGATE 320GB 7200rpm 16MB SATA2
2 x Western Digital SE 500GB 16MB SATA2

dilemou mi zostava zdroj.
skura3
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa skura3 »

ZDROJ

Kód: Vybrať všetko

http://www.alza.sk/zdroj-enermax-liberty-500w-atx2-0-aktivni-pfc-120mm-ventialtor-odpojitelne-kabely-d61606.htm
i ked nechapem naco ti je asus comando doska.....ta je na taktovanie a co najväcsi vykon pri hrach...a ty v tej zostave nemas ani grafiku...porozmyslaj lebo je to zbytocne draha vec...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

o grafike pisal skor, tu uz ma :wink:
skus pozriet na tuto mobo (cena cca rovnaka s commando): http://www.pctuning.cz/index.php?option ... mitstart=7
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Do predrazenej Commando by som urcite nesiel, taktiez nevidim realne vyuzitie 4GB RAM, najma ak ti tam pobezi Windows. Disky by som bral vsetky od WD.
Napísať odpoveď