Linux + Windows = HDD?
chyba? aka chyba? chod do system->restricted drivers manager a tam sa pozri ci tam mas aktivovany ten driver, ak hej, tak stahni napr. OpenArena a spusti, ci sa to bude dat 
ak to tam aktivovane nemas, tak zapni, ak sa cosi dosere alebo to bude stale vypate tak potom neviem, ja som to riesil preinstalaciou.
este moze pomoct sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg v "safe mode" s vyberom ovladaca NV (alebo VESA) a potom nasledne preinstalovanie driveru.
a btw ak pouzivas, alebo budes pouzivat (K)ubuntu, davaj bacha na jednu vec:
ak editujes systemove subory napr /boot/grub/menu.lst tak pouzi prikaz "kdesu" a nie "sudo", ak pouzijes za "kdesu" napr. "kate" !!! ja som toto vyskusal v Kubuntu 7.04 a po druhom, tretom restarte system uz nenabehol normalne (mys nefungovala, zvlastne nastavenie obrazovky, zvukovka nefungovala, proste totalny chaos)
SUDO pouzivaj iba na textove aplikacie, KDESU na X ! ja som pouzival vzdy SUDO a potom som sa cudoval preco som musel 6 krat preinstalovat system (!).
Ubuntu (gnome) to moc nevadi, ale pozor, aj tam sa to moze stat. neviem ako Ubuntu Gutsy, toto som testoval na Feisty Fawn 7.04.
ak to tam aktivovane nemas, tak zapni, ak sa cosi dosere alebo to bude stale vypate tak potom neviem, ja som to riesil preinstalaciou.
a btw ak pouzivas, alebo budes pouzivat (K)ubuntu, davaj bacha na jednu vec:
ak editujes systemove subory napr /boot/grub/menu.lst tak pouzi prikaz "kdesu" a nie "sudo", ak pouzijes za "kdesu" napr. "kate" !!! ja som toto vyskusal v Kubuntu 7.04 a po druhom, tretom restarte system uz nenabehol normalne (mys nefungovala, zvlastne nastavenie obrazovky, zvukovka nefungovala, proste totalny chaos)
SUDO pouzivaj iba na textove aplikacie, KDESU na X ! ja som pouzival vzdy SUDO a potom som sa cudoval preco som musel 6 krat preinstalovat system (!).
Ubuntu (gnome) to moc nevadi, ale pozor, aj tam sa to moze stat. neviem ako Ubuntu Gutsy, toto som testoval na Feisty Fawn 7.04.
Ono to tam je aktivovane ale ked si to chcem overit v terminale ze ci mi idu 3D akceleracie prikazominflater napísal:chyba? aka chyba? chod do system->restricted drivers manager a tam sa pozri ci tam mas aktivovany ten driver, ak hej, tak stahni napr. OpenArena a spusti, ci sa to bude dat
Kód: Vybrať všetko
glxinfo | grep directretne@Retne:~$ glxinfo | grep direct
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual
retne@Retne:~$
Mam Ubuntu a jemu to vazne asi nevadi, vzdy som pouzival sudo, az ked som zistil, ze je tu rozdiel oproti GKSUDO a naco sluzi, tak som to zacal pouzivat ako sa patri.inflater napísal:a btw ak pouzivas, alebo budes pouzivat (K)ubuntu, davaj bacha na jednu vec:
Pozri sa do /etc/X11/xorg.conf mala by tam byť sekcia module, keď nie tak to skopíruj:
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Keby to nefungovalo a nespustil by sa ani x-server, tak s editorom nano to vymaž alebo
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Toto rekonfiguruje x-server. A je tam nvidia driver a nie nv?
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Keby to nefungovalo a nespustil by sa ani x-server, tak s editorom nano to vymaž alebo
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Toto rekonfiguruje x-server. A je tam nvidia driver a nie nv?
Je to iné v kde, so sudo sa nedá spustiť v root mode žiadna aplikácia. Načo aj? Treba používať nano, mc...pato83 napísal:Mam Ubuntu a jemu to vazne asi nevadi, vzdy som pouzival sudo, az ked som zistil, ze je tu rozdiel oproti GKSUDO a naco sluzi, tak som to zacal pouzivat ako sa patri.
No tak urobil som reinstal Linuxu, teraz som doinstaloval ovladac na grafiku, ked som robil test s prikazom glxgears ktory vykresluje tie tri ozubene kolesa a meria fps, ktore som mal okolo 650.
Lenze tam je doporucene skusit nejaku 3D hru s tym mam kusok mensi problem , lebo som este nic na linux neistaloval...
Ale mam otazku, nemalo by mi teraz v systeme / predvolbach davat ikonu s ktorou si nastavim 3D animacie?
Lenze tam je doporucene skusit nejaku 3D hru s tym mam kusok mensi problem , lebo som este nic na linux neistaloval...
Ale mam otazku, nemalo by mi teraz v systeme / predvolbach davat ikonu s ktorou si nastavim 3D animacie?
Kurnik strasne je pre mna cely Linux vrustrujuciCesar napísal:Keď to nevypíše, že Direct Rendering: Yes tak to tam akcelerácia je, keď to čo si písal pretým tak nie je. Máš spustený compiz alebo beryl? Keď nie tak 650 je dosť málo, direct rendering tam nebude.
1. Cital som ze Ubuntu by malo obsahovat uz Compiz, tak preco ja hned po instalacii som nemal v "systeme"
2. Nainstaloval som podla navodu Compiz Fusion, odkaz na managera mam v systeme predvolbach, no ale ked kliknem na to tak ziadna reakcia
3. Taktiez som sa docital ze ak fps nie je nizsie ako 650 tak by s 3D akceleraciou nemal byt problem..
Vyskusaj nainstalovat cisto Linux (testovane na Ubuntu) tak, ze po novej instalacii zamier hned do System - Restricted drivers manager a tam to aktivuj. Nespustaj ziadne nvidia-xconfig ani podobne nastroje. Ked to aktivujes, asi to bude chcet reset systemu, tak to resetni.
Po restarte pouzi prikaz glxinfo | grep direct. Ak je tam direct rendering: Yes, tak je to OK, mne to s mojou geforce 4 MX440 pri Ubuntu 7.04 fakcilo
Ja som si potom troska aktualizoval drivery cez synaptic, neviem teraz presne ake to boli lebo Linux som odsmazil kvoli nedostatku miesta na disku
. Ale tusim ze slo o nvidia-kernel-common, nvidia-xconfig, nvidia-glx atd. Ak vsetko prebehne OK, tak by si mal mat v Restricted driver manageri grafiku oznacenu jako "Enabled", plus v Applications -> Other (ci tak dajak) som mal NVIDIA X Server Settings, ovladacie panely tej grafiky, kde som videl ze GLX je aktivovane spolu s direct-renderingom. 
Vyskusal som aj nainstalovat drivery z www.nvidia.com, robil som to cez safe mode lebo inac ma to nepustilo (jakysi runlevel ci kieho otca), a to sa skoncilo preinstalaciou systemu (hmm uz siedmy krat
)
Po restarte pouzi prikaz glxinfo | grep direct. Ak je tam direct rendering: Yes, tak je to OK, mne to s mojou geforce 4 MX440 pri Ubuntu 7.04 fakcilo
Ja som si potom troska aktualizoval drivery cez synaptic, neviem teraz presne ake to boli lebo Linux som odsmazil kvoli nedostatku miesta na disku
Vyskusal som aj nainstalovat drivery z www.nvidia.com, robil som to cez safe mode lebo inac ma to nepustilo (jakysi runlevel ci kieho otca), a to sa skoncilo preinstalaciou systemu (hmm uz siedmy krat
Co sa tyka grafiky, tak po preinstalovaní systemu zabudni na akekolvek navody a ako povedal inflater, zamier hnedo System-Administration-Restricted drivers a len daj enabled. Ak to po restarte nepojde, az potom zacni riesit.
Co sa tyka compizu, tak na rozne vychytavky ako Cube a rozne efekty, chod do System-administration a v Synapticu si vyhladaj compiz-fusion, oznac a daj nainstalovat. Potom chod do System-Preferences-Appearance/Vzhlad/ a v naslednom okne na liste si klikni na Visual efects a tam povol poslednu polozku Custom a nasledne klikni na preferences a uz sa mozes hrat. Taktiez si mozes stiahnut aj Emerald theme editor a tam si ponastavujes ako budu vyzerat okna do drobnych detailov, taktiez v synapticu.
Co sa tyka compizu, tak na rozne vychytavky ako Cube a rozne efekty, chod do System-administration a v Synapticu si vyhladaj compiz-fusion, oznac a daj nainstalovat. Potom chod do System-Preferences-Appearance/Vzhlad/ a v naslednom okne na liste si klikni na Visual efects a tam povol poslednu polozku Custom a nasledne klikni na preferences a uz sa mozes hrat. Taktiez si mozes stiahnut aj Emerald theme editor a tam si ponastavujes ako budu vyzerat okna do drobnych detailov, taktiez v synapticu.
Už viacerí tu píšu čo a ako sa dá ale to robíš podľa seba. Len nechápem, že načo sa niekto pýta, keď to aj tak nerobí ako to píšu. Mne je to ale jedno, tisíckrát to isté nemá zmysel napísať.Retne napísal:Fakt mi neviete nikto pomoct
Ale funguje aj tak a u mňa ešte lepšie ako z repo, ale má to tú nevýhodu, že potom nefungujú niektoré nastavenia cez k-menu a preto je asi lepšie cez repozitáre + nastaviť si xorg a najjednoduchšie cez restricted drivers menu.inflater napísal:Vyskusal som aj nainstalovat drivery z www.nvidia.com, robil som to cez safe mode lebo inac ma to nepustilo (jakysi runlevel ci kieho otca), a to sa skoncilo preinstalaciou systemu (hmm uz siedmy krat)
Jasne ibaze ja som nebol ten pripad ze mi vsetko islo ako malo, cize som potreboval kusok nakopat...Cesar napísal:Už viacerí tu píšu čo a ako sa dá ale to robíš podľa seba. Len nechápem, že načo sa niekto pýta, keď to aj tak nerobí ako to píšu. Mne je to ale jedno, tisíckrát to isté nemá zmysel napísať. Smile
No a rozbehal som to tak ze som naistaloval pomaly vsetko co malo nieco spolocne s compizom v synapticu
Diky inflater a pato83
ja som linux pred mesiacom odsmazil... teraz som povymazaval kraviny a ejhle na disku mame 7,2 GB volneho (55 GB celkova kapacita
). no asi idem znova prerozdelit disk a hodit tam ubuntu (alebo zeby kubuntu? KDE ma laka, ibazee ked na KDE desktop cumim dlhsie nez 2 hodiny tak je mi na zgrc, ani neviem preco
)
no nefim po tychto linuxovych temach mam chut znova cosi instalovat do systemu... zeby to bola teraz fedora?
no nefim po tychto linuxovych temach mam chut znova cosi instalovat do systemu... zeby to bola teraz fedora?