|
|
|
| Autor |
Správa |
Slayter Light Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 28.01.2006 Príspevky: 950 Bydlisko: Bratislava [17] Karma: 
|
Zaslal: 22 Okt 2007, 17:47 Predmet: Linux + Windows = HDD? |
|
|
Nazdar,
mam problem. Chcem si nainstalovat Ubuntu, Live a vsetko fici v pohode. Problem je v tom, ze vdaka mojej rodine potrebujem dva operacne systemy. To by bolo OK, ale ide mi o to, ze NECHCEM zmazat HDD.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
pato83 Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 21.11.2005 Príspevky: 2800
Zaslal: 22 Okt 2007, 17:58 Predmet: |
|
|
| Pri Live sa nic nemaze, nic neinstaluje, ale ty chces asi nainstalovat Ubuntu z live cdcka. Takze najlepsie v partition magic, vyber si particiu, na ktorej mas volne miesto, oznac a daj resize, tam zmensis velkost cca o 5-6 GB, po ukoncení tejto operacie ty zostane nenaformatovné miesto velkosti o kolko si zmensil povodnu particiu. To naformatujes an Ext3,ale mysli, ze treba aj Swap, Ten ti ponukne myslim sam vytvorit a daj podla uvazenia, trebars 1 GB,aspon ja mam tolko ako ramky. Potom uz len nabootojes live cd a instalujes ubuntu. Len davaj pozor aby si pripojil spravnu particiu pri instalacii. Ten resize chvilu trva, kym dokonci, tak nie ze to ukoncis predcasne aj keby sa cokolvek dialo.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
brm Hardcore addict

Pohlavie:  Stav:  Založený: 02.11.2005 Príspevky: 6261
Zaslal: 22 Okt 2007, 18:36 Predmet: |
|
|
A pri hraní sa s partíciami si nezabudni to najdôležitejšie zálohovať.
|
|
| Návrat hore |
|
 |

Pohlavie:  Stav:  Založený: 28.01.2006 Príspevky: 950 Bydlisko: Bratislava [17] Karma: 
|
Zaslal: 24 Okt 2007, 15:18 Predmet: |
|
|
jj jasne, lenze dost divne je, ze ked som selectol a nastavil tie particie ako si mi vravel napisalo:
Warning: All Data on this partiotion will be formated. Are you sure?
Neviem ako na to
|
|
| Návrat hore |
|
 |
pato83 Guru

Zaslal: 24 Okt 2007, 15:21 Predmet: |
|
|
Co je na tom divne ? Ono ta len upozornuje, ze vsetky data na danej particii budu zmazane a ci s tym suhlasis. Odsuhlasis, formatovanie danej particie sa ti presunie do fronty, ak by si este nieco chcel spravit, ak nie tak das vykonat a zacne sa pracovat na tom Hlavne si vyznac spravnu particiu
|
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: 24 Okt 2007, 17:32 Predmet: |
|
|
Ale ja nechcem zmazat tamtu particiu... Chcem len aby sa to tam nainstalovalo
|
|
| Návrat hore |
|
 |
pato83 Guru

Zaslal: 24 Okt 2007, 17:44 Predmet: |
|
|
| Uz si spravil ten resize povodnej particie aby si mohol vytvorit particiu pre linux? Ak ano tak ten nenaformatový priestor na disku po resize naformatuj na EXT3. Ale len ten priestor!!! Hod sem screen z partition magic kludne, aspon sa uvidi v akej stave sa nachadzas.
|
|
| Návrat hore |
|
 |

|
|
| Návrat hore |
|
 |
pato83 Guru

Zaslal: 25 Okt 2007, 18:01 Predmet: |
|
|
Trosku by si to mohol opisat, co robis, ale aj tak jedno, bo ked das na continue, tak maximalna velkost particie, ktoru vies vytvorit je 996 MB, to je malo, Je treba aspon 3GB. Takto postupuj:
1. Si najdi particiu, na ktorej mas aspon 3GB volneho miesta.
2. Vyznac si tuto particiu a klikni pravym a daj resize partition.
3. Vyskoci okno, kde bude minimalna velkost a maximalna velkost.
4. Od maximalnej odpocitaj kapacitu, ktoru pouzijes pre linux.
5. V grafickom zobrazeni diskov, ten pas farebny , ti zmenu hned ukaze.
6. Klikni na sivu cast toho pasu, hned za tou particiou, ktoru si zmensil
7. Mas vyznacenu iba tu sivu cast, nenaformatovane miesto na disku, a kliknes pravym a das formatovat na ext3.
8. Treba aj swap, tak ale neviem, ci si to vypyta spolu s tymto alebo osve, sak skus.
9. Kazdy jeden krok sa ti hned premietne v tom grafickom zobrazeni, takze ak sa premietne, tak hod screen a mozes aj opisat situaciu. Alebo daj apply, ako chces
|
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: 25 Okt 2007, 19:16 Predmet: |
|
|
Skusal som vytvorit novu particiu, obetujuc miest z disku E. Lenze, ked som to dal (vid priloha pred), tak mi to napisalo, to co je na prilohe po. Nieco s resizing F... Nechapem, co to ma docinenia s Fkom.
| Popis: |
|
| Veľkosť prílohy: |
154.21 kB |
| Prezretá: |
44 krát |

|
|
140.57 kB |
32 krát |

|
|
|
| Návrat hore |
|
 |
pato83 Guru

Zaslal: 25 Okt 2007, 20:43 Predmet: |
|
|
Ti particiu pre linux presunie az za F:, asi to bude tým, ze cele je to Extended particia a asi je to dané jej vlastnostami, neviem. No podla toho, co tam napisalo, tak ti spraví nasledovne. Zmeni velkost E:, volne miesto presunie za F: a naformatuje na ext3 suborový system pre linux. Aj ked vzhladom na pocet particii na disku, nerozumiem preco mas E: a F ako extended, kedze mozes mat 4 particie, a az ta 4. particia by bola extended pre linux. Myslim, ze to je ok, mne to nespravilo, ale to asi preto, ze ich nemam ako extended. No kazdopadne, si stále dal malo miesta pre linux, ak sa dobre pamatam tak minimum pre ubuntu je 3GB plus este swap. Ja som mal po nainstalovaní systemu 2,4 GB zaplnene.
|
96.48 kB |
33 krát |

|
|
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: 25 Okt 2007, 20:54 Predmet: |
|
|
| Na moju verziu by to malo stacit. Mam 6,04, je tam 2GB...
|
|
| Návrat hore |
|
 |
pe3x VIP

Stav:  Založený: 21.11.2004 Príspevky: 1125 Bydlisko: pe3x.sk & lamky.net Karma: 
|
Zaslal: 25 Okt 2007, 21:47 Predmet: |
|
|
| Ak mas nejaky schopny pocitac, tak pouzi program VirtualBox, ktory je free, da sa stiahnut z www.virtualbox.org a mozes mat naraz pusteny aj windows, aj linux. virtualne si vytvori na particii svoju particiu.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
turtlak69 Guru wannabe

Pohlavie:  Stav:  Založený: 10.05.2007 Príspevky: 2381
Zaslal: 25 Okt 2007, 21:48 Predmet: |
|
|
mam pocit, ze na extended particiu to nepojde... logicke particie mozu byt tusim 4. jednu by som si dal pre win a druhu pre lin. a particie na odkladanie dat ako extended. ja osobne som si dal jednu na win, jednu pre /boot, dalsiu pre /home a dalsiu pre "/". a vsetko facha
|
|
| Návrat hore |
|
 |
pato83 Guru

Zaslal: 25 Okt 2007, 22:03 Predmet: |
|
|
| turtlak69 napísal: |
mam pocit, ze na extended particiu to nepojde... logicke particie mozu byt tusim 4. jednu by som si dal pre win a druhu pre lin. a particie na odkladanie dat ako extended. ja osobne som si dal jednu na win, jednu pre /boot, dalsiu pre /home a dalsiu pre "/". a vsetko facha  |
Ide nahodit aj na extended particiu, mam to tak, vid poslednu moju prilohu Ale osobne by som si to spravil ako to mas ty, to by bolo fajn, len momentalne to nie je uskutocnitelne u mna.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|