LUDIA, CHODTE VOLIT !!!

Diskusie na politické témy...
Tomasito
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Tomasito »

JaJeNiektoIny napísal:Čo by sa zmenilo? Volebná účasť - myslím tých, ktorí volia, by bola vyššia, ľudia by sa viacej zaujímali o politiku, atď
Ta volebna ucast by bola vynutena, t.j. "ľudia by sa viacej zaujímali o politiku" len zdanlivo. Naviac, donucovanie by odmietavy postoj mohlo este viac prehlbit a motivovat k odovzdaniu neplatneho hlasu- co je to iste, ako keby sa volieb nezucastnili.

Ano, clovek ktory sa rozhodol vytvorit s ostatnymi clenmi svojho druhu spolocenstvo a chce participovat na fungujucom celku, mal by mat logicky svoj podiel na rozhodovani o jeho chode. Napriek tomu som presvedceny, ze sucastou slobodnych volieb by zaroven malo byt slobodne rozhodnutie k volbam neist. A tak nepovazujem za vhodne riesit apatiu potencialnych volicov ulozenim povinnosti, ale tak ako si napisal ty sam: "treba viac motivovať ľudí aby sa zaujímali o politické dianie a aby išli aj voliť." Pre mnohych ludi totiz "mensie" zlo nie je alternativa, ale stale len zlo, s ktorym sa stotoznit odmietaju .

Ja tiez neuznavam ani vacsie, ani mensie zlo, pretoze niekedy "male" zlo moze mat katastrofalne nasledky a naopak "velke" zlo moze priniest obrovsku ocistu. Napriek tomu si myslim, ze zlo je len jedno a bez privlastkov (je jedno, ako si ho prave my pomenujeme, resp. pomenovat chceme). Schovavanie sa za klise v podobe "mensieho" zla je tak len alibizmus, ktorym si clovek nahovara, ze ma ciste svedomie a ze to bol prave on, ktory prispel k zabraneniu moznosti prichodu "vacsieho" zla. Pritom to, co je pre teba "mensie" zlo, pre ineho moze predstavovat "vacsie" zlo... A opat sme len pri volbach, kde by podla mna casti verejnosti, ktora je dlhodobo nespokojna s existujucim stavom vykonu politickej moci, mala byt ponechana jedna zo zakladnych moznosti ako dat najavo svoj nesuhlas- a aj tymto sposobom vytvarat na politikov tlak k zmene ich jednania.
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

Tomasito napísal:a aj tymto sposobom vytvarat na politikov tlak k zmene ich jednania
Hm, ako to na nich vytvára tlak? Mne sa nezdá, že by politikom vadila nízka účasť na voľbách... Populistom to možno aj vyhovuje, keďže oni majú voličov istých.
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

JaJeNiektoIny napísal:Hm, ako to na nich vytvára tlak? Mne sa nezdá, že by politikom vadila nízka účasť na voľbách... Populistom to možno aj vyhovuje, keďže oni majú voličov istých.
Vzdy budu taki politici, ktorym mensia ucast bude vyhovovat a taki, ktorym vyhovovat nebude. A nie je to ani tak o populizme, ale o stranach s disciplinovanou volicskou zakladnou a o stranach, ktore sa spoliehaju na nerozhodnuteho volica a maximalnu volebnu ucast. Zoberme si napr. volby 2002. Prave nizka ucast v tychto volbach priniesla neocakavany vysledok, ked Smer, ktoremu prieskumy davali cez 17%, napokon ziskal len 13,5% a SDKU, ktora mala preferencie okolo 10,4%, ziskala 15,1%. Vo volbach 2006 bola ucast este nizsia (54,67%) a scenar bol obdobny- Smer mal v prieskumoch dlhodobo cez 30%, ziskal 29%, SDKU-DS sa v prieskumoch pohybovala okolo 10%, dokonca dost dlho okolo 7%, vo volbach napokon ziskala 18,4%.

t.j. na politikov stran, ktorym nizka ucast nevyhovuje, je vytvarany tlak v podobe nie nezaujimavych percentualnych rozdielov.
originali
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa originali »

IgorM napísal:Pan Prezident postavili ste volica pred dilemu Ist "volit ci neist volit ,volit dobro ci zlo tejto krajiny"!.
Kladiete otazku zle a nedavate volicovi na vyber BYT CI NEBYT!!!???
U mna je nad slnko jane ze NEZUCASNIM SA VOLIEB!!!!
Pretoze ziadna strana mi nedava vychodisko z situacie kam ho zatlacila KDH ,SDKU,SMK a ANO!!!!

Rozoberiem ako prvu stranu" SDKU " .Sklamala v socialnej politike a starostlivosti o rodinu .Privatizovala a podielala sa na rozkradani krajiny.Brala velke peniaze za plateny lobing!!!!
Pripravovala na zaver predaj zeleznic kde sa mala posledny krat dostatocne nabalit.Jednoznacne NIE!!!!

"KDH" zucasnovala sa na rozdelovani si penazi z lobingu.
Zlyhala v riadeni ministerstva skolstva...Ministerstvo vnutra umyselne nedoriesilo kauzi Martincekovej a
mafiani su prepustany na prikaz z hora.A pod.
Jednoznacne NIE!!!!!

"SMK" jednoznacne NIE!!!!

"Ano" to co z neho zostalo ...p.Rusko sa podielal na
prerozdelovani penazi z lobingu a myslim ze pozabudol v jednom pripade pardon 2 pripadoch aj KIA NA PARTNEROV Z KOALICIE A ONI HO UTOPILI!!!
Jednoznacne NIE!!!!
"HZDS" Jednoznacne NIE...Totalita sama o sebe
a LEN "ON" sa chce dostat k moci a urobi preto vsetko!!!!Da sa ocakavat ze zneuzije volica a vykasle sa na neho!!!!
"SNS"...NIE Su tam ludia vo vedeni co tam nemaju co robit a myslim ze Slotovske naivne divadlo neprosim!!Nemaju ziaden program a myslim ze im ani nejde o nejaky program len zas zautocit na Slovakovu dusicku o tom ,ze kdesi na juznom Slovensku je Madar a ma bic a pojdeme na panske
a ked im nedame na frak ta bude zle...Radosina v podani Nadnarodneho umelca Jana S.
"SMER" Nas romanopisec p.FICO..NARASTOL DO VYSKY!!!
Z jeho predvolebnych slubov nedokaze splnit ani jeden...
1:znizenie sadzby dph je mozne na ukor zvysenia
sadzby hornej hranice 19percent...lebo schodok vyberu
by musel z niecoho pokryt a zial On sam nevie z coho!!!!
Asi Vam ponukne existenciu na sekeru...bude brat pozicky ako CSSD v Cechach a zit na sekeru!!!!
2:Zdanit nadnarodne spolocnosti!Neblaznite zmluvy su podpisane na 5 az 10rokov a to tak ze akekolvek zasahy do danovej politiky su nepripustne a ak urobi tieto kroky automaticky sa dostanu na pranie tieto zmluvy na sude a Slovensko ich prehra!!!Investor odide zo Slovenska.Mnoho spolocnosti si po piatich rokoch rozsiri fabriku o jednu halu ,zoberie par desiatok zamestnancov a ma zas danove prazdniny
4:CHYBA mu socialny program!!!
5:Trasiete sa na privatizaciu zeleznic,letisk a toho mala co Vam Miki nechal!!!
6:Nemate osobnosti a politika je o ludoch.
Pan Fico Vam ponuka zivot na DLH!!!
a U MNA JEDNOZNACNE NIE!!!!

Volit ostatne strany...Myslim ,ze to nie je riesenim.
Ak vyhra Smer mozme ocakavat do 2rokov predcasne volby.
A to z ucasti 40 percent na tych dalsich bude 20 percent.
A preto skusme vyuzit sobotu k relaxu a oddychu
skusme sa s priatelmi zabavit alebo ist na prechadzku
do prirody .
Spoznavat krasy nasho Slovenska a ist na prechadzku po nasich hradoch a zamkoch.
Sledovat v klude futbal.
A ist s patnerom na romanticku prechadzku a veceru pri svieckach.
Venovat sa rodine..a pod.
Myslim ,ze je zbytocne zucasnit sa volieb nic noveho na nasom Slovensku sa nekona .
Len zas k moci sa budu chciet dostat nenapapkane politicke hieny, ktore sa na obycajneho volica vykaslu...tak ako sa dialo aj doposial...

VOLBY...ROZHODNE....NIE!!!!

Takze pan Prezident volim dobro pred zlom!!!

......... NIE..... VOLBAM.
Ctrl+C a potom tu Ctrl+v
ta to vie kazdi ked nechces nechod ale potom sa nestazuj.... clovek musi aj daco spravit pre to aby bolo dobre v nasom state...lol...
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

VOLBAMI SA NIKDY NEDOSIAHNE TO ABY BOLO DOBRE V NASOM STATE... POCHOPI TO UZ KONECNE NEKTO?
//.. no preto lebo kazdy kto je v politike je tam za ucelom nabalit sa a ostatne ho nezaujima a ak sa aj najdu vynimky, tak zvysok ich stiahne so sebou a normalni ludia budu v srackach tak ci tak..
no a ka sa najdu take vynimky ktore sa dostanu do cela, a fakt budu robit pre stat a hlavne pre ludi cosi osozne, tak sa najde niekto kto ho sejme nastupi tam dalsi trtko ktory bude posraty z toho co sa stalo jeho predchodcovi tak racej bude hrabat byvat vo velkom baraku a mat 10 aut a na ludi zvysoka srat.
ludia su plateni otroci ako to bolo spomenute a vysvetlene vmnohych x dokumentochclankoch etc, a ja nemam dovod tomu neverit lebo vidim co sa oklo mna deje.. a neverim ani tomu ze nejaka politika to moze zmenit.. ludia by sa museli poriadne vzburit a nie ist volit..
ludom lepia oci par korunami naviac, ujo v telke sa tvari aky je ten a ten politik uzasny lebo sa zariadil o zvysenie platov o dva posrate eura pricom chleba zdrazel iba o euro, a ludia su taki sprosti ze sa tym uspokoja. ale pritom nevidia ze otrocia furt viac a viac.

// trocha na pobavenie :D http://necyklopedia.wikia.com/wiki/VL%C3%81DA
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Schvalne som ti tuto temu prebehol a chcem sa len spytat...preco sem pises 4xto iste? Styri prispevky, az na pusteny casp lock v tomto poslednom su takmer identicke a hlavne, ziadne argumenty si ani jednom z nich neuviedol.

Schvalne sa spytam, aky je podla Teba sposob, ktorym sa da dosiahnut, aby sme sa mali v nasom state dobre? Normalne odpovedz.

Osobne este zvazujem ci pojdem volit. Ale nesuhlasim s navrhom, ktory tu odznel o povinnych volbach. Volebne pravo to ma uz v nazve, nie je to povinnost ale pravo, moznost, ktoru uplatnit mozem alebo nie.
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hirwils »

brainwirm napísal:VOLBAMI SA NIKDY NEDOSIAHNE TO ABY BOLO DOBRE V NASOM STATE... POCHOPI TO UZ KONECNE NEKTO?
//.. no preto lebo kazdy kto je v politike je tam za ucelom nabalit sa a ostatne ho nezaujima a ak sa aj najdu vynimky, tak zvysok ich stiahne so sebou a normalni ludia budu v srackach tak ci tak..
no a ka sa najdu take vynimky ktore sa dostanu do cela, a fakt budu robit pre stat a hlavne pre ludi cosi osozne, tak sa najde niekto kto ho sejme nastupi tam dalsi trtko ktory bude posraty z toho co sa stalo jeho predchodcovi tak racej bude hrabat byvat vo velkom baraku a mat 10 aut a na ludi zvysoka srat.
ludia su plateni otroci ako to bolo spomenute a vysvetlene vmnohych x dokumentochclankoch etc, a ja nemam dovod tomu neverit lebo vidim co sa oklo mna deje.. a neverim ani tomu ze nejaka politika to moze zmenit.. ludia by sa museli poriadne vzburit a nie ist volit..
ludom lepia oci par korunami naviac, ujo v telke sa tvari aky je ten a ten politik uzasny lebo sa zariadil o zvysenie platov o dva posrate eura pricom chleba zdrazel iba o euro, a ludia su taki sprosti ze sa tym uspokoja. ale pritom nevidia ze otrocia furt viac a viac.
s tym nazorom na 100%suhlasim...ludia su uz smiesni a trapni ako sa hadaju koho by mali a koho pojdu volit...JE TO KOMEDIA!vsetci su rovnaki kazda sliepka hrabe pre seba...vzdy to bude uplne rovnake pretoze su tam ludia obycajni ludia ktori ked su pri koryte tak sa chcu poriadne nazrat...keby sa lud radsej zaoberal problemom preco je to tak???
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

:lol: nie je to strasne.. ludia nechcu rano vstat a pracovat, nechcu ani volit.. nicomu neveria.. vsetko je na <>

:smt039 nech zije revolucia!!!
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Len nasmu slaykovi je najlepsie :D tomu sa vsetko paci nevadi ze su ludia chudobni bezdomovci ti co makaju na druhych hlavne ze ja sa mam dobre nie?co ma po druhych je to ich problem je mi aj jedno ze sa nici a znecistuje planeta ja tu budem zit 70-100 rokov a kaslem co bude potom nech sa staraju ostatni mna to nezaujima...tak nejak to vidis ty?
Neviem ci to vidim moc pesimisticky neviem ci som idealista...ale neni mi to vsetko jedno...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Demokracie rozkvétá...
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

mas pravdu toto je volba ludu ale zaujima ma ci je to volba vacsiny?
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

hirwils napísal:Neviem ci to vidim moc pesimisticky neviem ci som idealista...ale neni mi to vsetko jedno...
Keď ti to nie je jedno, môžem sa ťa opýtať, čo konkrétne robíš aby sa niečo zmenilo?
Fabo napísal:Demokracie rozkvétá...
Karel Kryl dokonale vystihol. (klip, text)

// Bohužiaľ, je to takto:
"Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí,
zaujímáme postoje, místo abychom stáli."
poi
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa poi »

budem sa mozno opakovat ale : Keby volby nieco zmenili davno by ich zakazali ;)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

Platón

"Demokracia [...] je zlo, ktoré môže ľahko prerásť do najhoršej zo všetkých foriem vlády - do tyranie. Prílišná sloboda vedie často k anarchii a umožňuje vládu občanov nie najlepších, ale najhorších."
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

a pomaly ale isto sa to stava realitou.. teda v podstate ono to uz realita je pekne dlhu dobu.. len je otazka kym sa to prevali verejne.
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

JaJeNiektoIny napísal:
Keď ti to nie je jedno, môžem sa ťa opýtať, čo konkrétne robíš aby sa niečo zmenilo?
Urcite nekritizujem ostatnych ked tak zmyslaju...
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

hirwils napísal:Urcite nekritizujem ostatnych ked tak zmyslaju...
tak to teda naozaj neskutocne pomoze :?
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

hirwils napísal:Len nasmu slaykovi je najlepsie :D tomu sa vsetko paci nevadi ze su ludia chudobni bezdomovci ti co makaju na druhych hlavne ze ja sa mam dobre nie?co ma po druhych je to ich problem je mi aj jedno ze sa nici a znecistuje planeta ja tu budem zit 70-100 rokov a kaslem co bude potom nech sa staraju ostatni mna to nezaujima...tak nejak to vidis ty?
Neviem ci to vidim moc pesimisticky neviem ci som idealista...ale neni mi to vsetko jedno...
presne si to trafil :lol: - si idealista, tak uz som korunoval raz aj stareho dobreho kriju.. neviem z coho to mate, mozno moc pozerate na pekne obrazky v jehovistickych knizkach, alebo ste moc pozerali na vianoce mrazika.. , ale kazdopadne je to tak :)

mne nie je jedno co sa deje, ale.. pokial ide o riesenia som asi vacsi realista v tom co je mozne zmenit, do akej miery a v akom casovom horizonte, a to je sposobene pravdepodobne tym, ze ja priciny sucasneho stavu sveta po kazdej stranke nehladam tam kde vy, ty sa sustredujes na veci ktore su exogenne dane, ekonom system, politicky system.. ale to su vsetko sekundarne veci.. to ze to je dnes taky ekonomicky, politicky, socialny bla bla.. system ma svoju pricinu vo vcerajsku.. a ta ma svoju pricinu zase v predvcerajsku.. a hybatelom tohto celeho nie je u mna ziaden zly ujo imperator, prekliati kapitalisti, komunisti, amerikanisti, sionisti, fasisti, cigansky bicyklisti, madarski traktoristi.. ani nic podobne :) .. vies, som si isty ze tak ako vy teraz, tak isto nadavali aj ludia este v starom rime.. a som si isty ze obdobne aj v kazdej ludskej civilizovanejsej spolocnosti pred nimi..

pokial ide o tie bezcielne bludy o demokracii, tak spamatajte sa ludia.. kazdy system sa da zneuzit a kazdy jeden sa vie obratit sam proti sebe.. otazka stoji tak, ci je podla vas nieco lepsie ako to co mame teraz.. ??? neake navrhy? napady? hee? nic nepocujem.. lebo odpoved je ze tliachate do vetra.. volby nic nezmenia.. aha, tak balte kufre a odpalte do severnej korei.. tam zmenite urcite viac.. ak vam tak vadi ten aky taky podiel slobody ktory mate teraz.. tak tam vam urcite vadit nebude..
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

:D navrhy by boli.. a nie jeden.. ale navrhy treba realizovat a to je problem.. lebo navrhy sa daju realizovat iba za pomoci vecsiny..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

slay noze si to po sebe precitaj este raz. zistis kto tu je idealista. ty mas este jeden problem! nedokazes ani objektivne zhodnotit dianie okolo seba.

na jednej strane mi v inej teme vycitas, ze kto chce psa bit palicu si najde, ale mozes si precitat po sebe este raz aj to co si napisal hirwilsovi. ty si ani ziadnu palicu do ruk nevzal, ale bit by si chcel.

ocakavas riesenia, ale z tvoje strany sme si neprecitali okrem plytkej kritiky mimo misu vobec nic. nezmohol si sa vobec na nic okrem neustaleho (miestami nepriameho) obhajovania sucasneho stavu a chodu veci. ty si zmiereny s globalizaciou, ty si zmiereny s hosp. krizou, ty si presvedceny, ze volby nieco zmenia...

slova ako "system ma svoju pricinu vo vcerajsku.. a ta ma svoju pricinu zase v predvcerajsku.." dokazuju stale z tvojej strany jedno a to iste- ANALYZU

za vsetkym zlym co sa dnes vo svete deje nie si schopny (alebo nechces) uviest nikoho, kto je za tento stav zodpovedny. lahostajnost, nevedomost, alebo co to je?

prave vdaka takym ludom ako si ty (sposob ako sa na tomto fore prezentujes- nic v zlom) nemozu ostatni (zial v mensine) ocakavat nejake vyraznesie zmeny v smerovani nasej republiky k lepsej demokracii.

„Kdo není schopen svým spoluobčanům sloužit, ten se jim snaží vládnout.“

První povinností občana demokratické komunity je vzdělávat se a získávat znalosti potřebné pro běžné občanské záležitosti. [...] Vzdělávací systém, který vybavuje studenty poznatky o světě, v němž žijí, jim neukazuje alternativu. Je totiž také v rukou byrokratů – centrálně řízen a financován. Byrokraté dobře znají jeho význam. „Univerzity dláždily diktátorům cestu“

Před ekonomy a všemi, kdo si uvědomují rizika byrokratizace, stojí dva úkoly: (1) pomocí ekonomického vzdělávání rozkrývat logiku komplexních ekonomických jevů a ukazovat lidem, jaké jsou skutečné důsledky vládních aktivit;

a (2) stavět se všemi prostředky proti politické centralizaci (tj. dnes napr. proti projektu europskej unie, lisabonskej zmluve), která zatemňuje skutečné dopady státních intervencí, znemožňuje srovnání a vzdaluje úředníky od míst a lidí, na něž jejich rozhodnutí dopadají.

z knihy l.v.misesa: byrokracia
Napísať odpoveď