Ta volebna ucast by bola vynutena, t.j. "ľudia by sa viacej zaujímali o politiku" len zdanlivo. Naviac, donucovanie by odmietavy postoj mohlo este viac prehlbit a motivovat k odovzdaniu neplatneho hlasu- co je to iste, ako keby sa volieb nezucastnili.JaJeNiektoIny napísal:Čo by sa zmenilo? Volebná účasť - myslím tých, ktorí volia, by bola vyššia, ľudia by sa viacej zaujímali o politiku, atď
Ano, clovek ktory sa rozhodol vytvorit s ostatnymi clenmi svojho druhu spolocenstvo a chce participovat na fungujucom celku, mal by mat logicky svoj podiel na rozhodovani o jeho chode. Napriek tomu som presvedceny, ze sucastou slobodnych volieb by zaroven malo byt slobodne rozhodnutie k volbam neist. A tak nepovazujem za vhodne riesit apatiu potencialnych volicov ulozenim povinnosti, ale tak ako si napisal ty sam: "treba viac motivovať ľudí aby sa zaujímali o politické dianie a aby išli aj voliť." Pre mnohych ludi totiz "mensie" zlo nie je alternativa, ale stale len zlo, s ktorym sa stotoznit odmietaju .
Ja tiez neuznavam ani vacsie, ani mensie zlo, pretoze niekedy "male" zlo moze mat katastrofalne nasledky a naopak "velke" zlo moze priniest obrovsku ocistu. Napriek tomu si myslim, ze zlo je len jedno a bez privlastkov (je jedno, ako si ho prave my pomenujeme, resp. pomenovat chceme). Schovavanie sa za klise v podobe "mensieho" zla je tak len alibizmus, ktorym si clovek nahovara, ze ma ciste svedomie a ze to bol prave on, ktory prispel k zabraneniu moznosti prichodu "vacsieho" zla. Pritom to, co je pre teba "mensie" zlo, pre ineho moze predstavovat "vacsie" zlo... A opat sme len pri volbach, kde by podla mna casti verejnosti, ktora je dlhodobo nespokojna s existujucim stavom vykonu politickej moci, mala byt ponechana jedna zo zakladnych moznosti ako dat najavo svoj nesuhlas- a aj tymto sposobom vytvarat na politikov tlak k zmene ich jednania.