Neco pro zacatecnika
-
Deafboy
Darca
- Kontaktovať používateľa:
aky notebook
No najskor musis povedat znacku a typ aby ti niekto poradil
ale tu http://x3m.blog.root.cz/2009/06/04/ubun ... sviezenie/ tipek riesi nieco podobne, zatial to nieje opravene ani v novej verzii.
-
adr0z
Zablokovaný
akú distribuciu by ste mi odporučili - som total noob v linuxe , aby sa to podobalo čo najviac na win , aby sa tam veci neinštalovali cez ten príkazový riadok či čo a proste niečo pre totálneho nooba .. a to WINE ide na koždom linuxe ? .. a ked si chcem zahrať hry na linuxe tak to všetko musím spustat cez WINE ?
Distribucii s linuxovym jadrom je kvantum a preto je tam vzdy moznost vyberu. Vyber si medzi ubuntu a jeho odnoziach, opensuse, mandriva. Tie splnaju tvoje poziadavky a maju siroku uzivatelsku zakladnu, takze je jednoduchsie prist na to, co sa deje, kde nastala chyba, lebo vacsinou si neni prvy. A co sa tyka wine, tak zdrojove kody su volne dostupne, takze to pobezi na kazdej distribucii zrejme. Cez wine spustas aplikacie, ktore su nativne pre windows, takze ked chces hrat takuto hru, tak musis cez wine. Alebo platena cedega a dalsie. Samozrejme su aj hry, ktore su hry, ktore su portovane aj na linux, najma od ID software a potom su hry. Ale ked sa chces hrat, tak to radsej asi zostan na windows, teda ked sa tvoje posobenie za pocitacom toci iba okolo tejto cinnosti.adr0z napísal:akú distribuciu by ste mi odporučili - som total noob v linuxe , aby sa to podobalo čo najviac na win , aby sa tam veci neinštalovali cez ten príkazový riadok či čo a proste niečo pre totálneho nooba .. a to WINE ide na koždom linuxe ? .. a ked si chcem zahrať hry na linuxe tak to všetko musím spustat cez WINE ?
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
Re: Neco pro zacatecnika
seriozne sa pokusam o dualboot ubuntu a visty, ale mam problem uz na zaciatku. Pokusam sa shrinkovat moje C:, ale ani za boha ma to nepusti.. Siel som podla tohto navodu a stale nic. Vyskusal som aj perfect disk 2k a stale nic. Cecko ma 220 gb z toho 70gb volnych, raz ma to pustilo dalej, ale dovolilo mi to shrinknut len 500 mb co mi nepomoze..
Nejaka rada?
Nejaka rada?
Skus skontrolovat disk, ako admin spustit cmd a tam chkdsk /f, restartuj pockaj kym sa skontroluje potom rozdelit alebo teda shrinknut cez livecd, väčšina distribúcií má v sebe program gparted, konkretne v ubuntu to spustiš v terminali prikazom sudo gparted.
Vyslo elive 2.0 skusal to niekto ja mam staru verziu ale asi zajtra upgradujem.
o tomto distre som ani netusil, ze existuje. idem stiahnut a skusim vo virtualnej masine. inak vies v bodoch zhrnut klady/zapory oproti napr debianu alebo ubuntu ?
-
Clean_Up
Professional
Potrebujem trošku pomoc ohladom aplikácií. Prešiel som zo W7 na Ubuntu 10.04, prvýkrát mám na NB Linux. Takže sa momentálne oťukávam čo a ako. Zatial som spokojný, uvidíme časom. Potrebujem poradiť od vás skúsenejších, aké aplikácie na čo. Potrebujem nejakú aplikáciu na pakovanie, niečo typu: WinRAR, 7zip. A ešte niečo, ako je MP3tag, ktorý som používal ma Wine. Je aj niečo na Linux, ako je skicár na Wine? Nič zložite, v podstate len primitívne, ako je skicár. Napíšte aj názvy programov, aby som ich potom mohol stiahnuť cez to Centrum softvéru. Ďakujem 
winrar/winzip -> xarchiver
- 7zip mas aj v linuxe, ma vsak inu grafiku, myslim ze balik je Q7Z
skicar -> je tam gimp, ktory je zlozitejsi, nic jednoduche nepoznam
id3tag -> cowbell
a spociatku ti mozno pomoze aj toto: http://www.abclinuxu.cz/software/alternativy

id3tag -> cowbell
a spociatku ti mozno pomoze aj toto: http://www.abclinuxu.cz/software/alternativy
tusim je tam aj paint, ale KDE, s tym som aj pracoval. No, dobre, hral saphodinux napísal:winrar/winzip -> xarchiver
id3tag -> cowbell
-
Clean_Up
Professional
7zip so našiel presne pod rovnakým názvom. Keď zadám napr MP3tag, alebo Paint, tak mi tam z každého nájde 30 aplikácií a teraz si vyber. 
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
mam otazku, je normalne ze windows (vista) nezobrazuje D: na ktorom mam ubuntu? sice s tim nemam problem lebo vsetky veci (mp3, filmy...atd) mam na F: (ktore zobrazuje) ale neda my to sa neopytat...
clean_up -> vyber si tu aplikaciu ktora ma dobry pomer hlasy ku hodnoteniu (obidva co najviac)
a dalej vyberas podla chuti
arkanovitigrovi -> ak to ubuntu ma linuxovsky filesystem tak je to v poriadku
ext2 / ext3 / ext4 / reiserfs / xfs / jfs / btrfs... su filesystemy ktore windows nedokaze citat, sice su nato aplikacie ale neje to ono
arkanovitigrovi -> ak to ubuntu ma linuxovsky filesystem tak je to v poriadku
Áno je to normálne. Aspoň na XP-čku. S Vistou nemám skúsenosti , ale predpokladám , že to bude to isté. Microsoft sa bráni konkurencii ako sa len dá. Z pohľadu užívateľa to však normálne nie je.
Údajne by to mali riešiť rôzne programy pre Windows , ktoré vedia sprístupniť disk zformátovaný súborovým systémom EXT aj pod Windows , ale mne to nejak nefungovalo. Konkrétne pod Win XP SP3 a chcel som pristupovať na EXT3 - nula bodov ...
Už si nepamätám názvy , ale hľadaj niečo ako EXT Reader for Windows alebo Linux Reader for Windows a niečo ti o tejto problematike určite nájde.
Údajne by to mali riešiť rôzne programy pre Windows , ktoré vedia sprístupniť disk zformátovaný súborovým systémom EXT aj pod Windows , ale mne to nejak nefungovalo. Konkrétne pod Win XP SP3 a chcel som pristupovať na EXT3 - nula bodov ...
Už si nepamätám názvy , ale hľadaj niečo ako EXT Reader for Windows alebo Linux Reader for Windows a niečo ti o tejto problematike určite nájde.