|
|
|
| Autor |
Správa |
Juicy Medium Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 23.09.2006 Príspevky: 472 Bydlisko: Prešovský kraj Karma: 
|
Zaslal: 24 Nov 2007, 18:30 Predmet: Nutna obrana |
|
|
Takze isty zakon tvdri, ze obrana moze byt intenzivnejsia ako utok tj. ak ma niekto napadne a vratim mu to trosku viac, z je to "v poriadku".Poculi ste uz o tom?Alebo ako sa vola ten paragraf,ci zakon?
// Tomasito- tema premenovana. |
|
| Návrat hore |
|
 |
kinjeril Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 05.10.2005 Príspevky: 4681
|
| Návrat hore |
|
 |
dudo02 Medium Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 23.11.2006 Príspevky: 1032
Zaslal: 24 Nov 2007, 19:19 Predmet: |
|
|
Ak ta niekto napadne,netreba sa zlaknut...Zaklad je odhadnut sance ktore mas.Ak jednoznacne utocnik prevysuje-utek.A ak sa rozhodnes branit-tak treba byt utocny a tvrdy..Samozrejme musis vediet kedy prestat-nemozes napr.niekoho dokopat ak ti chcel dat iba facku,alebo ta postrcil...
Mam skusenosti,ze ak sa branis proti utoku a niekoho nezabijes,alebo nedokalicis-tak zakon je na tvojej strane.
A ide aj o to,ze tazko odhadnut co ma utocnik za lubom..Moze to zacat fackou a ak zbada,ze sa bojis-moze mu to dodat sebavedomie...Preto ako som uz pisal-bud zdrhat,alebo ist do toho"naplno". |
|
| Návrat hore |
|
 |
tereza Medium Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 12.03.2007 Príspevky: 442 Bydlisko: MOUŠE :D /BA,19 r/ Karma: 
|
Zaslal: 24 Nov 2007, 23:19 Predmet: |
|
|
Mám akurát doma náhodou knižku základy trestného práva. je tam príklad: Na ulici štyria mladíci surovo bijú môjho priateľa. V snahe pomôcť mu sa snažím mladíkov presvedčiť, aby od ďalšieho konania upustili, v dôsledku čoho napadnú aj mňa. Mám pri sebe v legálnej držbe strelnú zbraň, ktorú použijem na obranu a postrelím jedného z mladíkov. Ostatní útočníci utečú. Nedopustím sa trestného činu ublíženia na zdraví, ani trestného činu výtržníctva.
Je to nutná obrana - § 25 Trestného zákona |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tomasito Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.01.2005 Príspevky: 4973 Bydlisko: Pressburg Karma: 
|
Zaslal: 24 Nov 2007, 23:27 Predmet: |
|
|
| juicy51 napísal: |
| Takze isty zakon tvdri, ze obrana moze byt intenzivnejsia ako utok tj. ak ma niekto napadne a vratim mu to trosku viac, z je to "v poriadku".Poculi ste uz o tom?Alebo ako sa vola ten paragraf,ci zakon? |
S ohladom na nutnu obranu tu bolo v podstate spomenute vsetko podstatne. No pre buducnost sa pri svojich otazkach pokus vychadzat z elementarnej logiky, t.j. na to, aby si sa ubranil priamo hroziaciemu alebo trvajucemu utoku, obrana musi byt logicky intenzivnejsia- inak by si sa neubranil, vsakze. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Petoo Medium Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 08.05.2006 Príspevky: 487 Bydlisko: www.exchangeusa.sk Karma: 
|
Zaslal: 24 Nov 2007, 23:37 Predmet: Re: Nutna obrana |
|
|
| juicy51 napísal: |
Takze isty zakon tvdri, ze obrana moze byt intenzivnejsia ako utok tj. ak ma niekto napadne a vratim mu to trosku viac, z je to "v poriadku".Poculi ste uz o tom?Alebo ako sa vola ten paragraf,ci zakon?
// Tomasito- tema premenovana. |
skus dat konkretnu situaciu o ktoru sa zaujimas, na tom sa ti to lepsie vysvetli
nutna obrana
| Citácia: |
(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený týmto zákonom, nie je trestným činom.
(2) Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.
(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.
(4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti. |
// Ked uz citujes paragraf tykajuci sa nutnej obrany, na ktory bol uz vyssie chalan odkazany, cituj ho aspon cely. Upravil Tomasito
EDIT:// prepac, ja som ho citoval z hlavy v takej podobe, ako som sa ho ucil na testy na zbrojny preukaz |
|
| Návrat hore |
|
 |
ades Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 14.07.2006 Príspevky: 1597 Bydlisko: Galanta vs. LF MU Brno Karma: 
|
Zaslal: 25 Nov 2007, 0:15 Predmet: |
|
|
| tereza napísal: |
Mám akurát doma náhodou knižku základy trestného práva. je tam príklad: Na ulici štyria mladíci surovo bijú môjho priateľa. V snahe pomôcť mu sa snažím mladíkov presvedčiť, aby od ďalšieho konania upustili, v dôsledku čoho napadnú aj mňa. Mám pri sebe v legálnej držbe strelnú zbraň, ktorú použijem na obranu a postrelím jedného z mladíkov. Ostatní útočníci utečú. Nedopustím sa trestného činu ublíženia na zdraví, ani trestného činu výtržníctva.
Je to nutná obrana - § 25 Trestného zákona |
a nie je nahodou nieco take ako primerana obrana? to znamena, ze ked po tebe niekto ide nozom a ty mu prestrelis hlavu tak je to klasifikovane ako vrazda, pretoze si pouzil/a neprimerane prostriedky? |
|
| Návrat hore |
|
 |
jackb Guru wannabe

Pohlavie:  Stav:  Založený: 09.09.2005 Príspevky: 2283 Bydlisko: okres BR - bohuzial Karma: 
|
Zaslal: 25 Nov 2007, 0:20 Predmet: |
|
|
| ak ma niekto skrti a ja vytiahnem noz a zamavam nim vo vzduchu, pricom utocnika nezranim som v prave? |
|
| Návrat hore |
|
 |

Zaslal: 25 Nov 2007, 1:10 Predmet: |
|
|
| Citácia: |
| (4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti. |
Ak ta niekto skrti tak sa to za"mylne posudenie"utoku asi povazovat neda..
Myslim,ze ak by si ho aj zranil-aj tak by si bol v prave... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Frco Medium Star

Stav:  Založený: 11.05.2006 Príspevky: 393
Zaslal: 25 Nov 2007, 3:30 Predmet: |
|
|
| a ak by som ho pri tej obrane bodol do srdca a on by skapal, zakon by bol na mojej strane? pochybujem...... |
|
| Návrat hore |
|
 |

Zaslal: 25 Nov 2007, 8:51 Predmet: |
|
|
Myslim,ze ajtak by si bol v prave.Teda nie tak celkom-spachal by si trestny cin(napr.tento pripad co opisujes-neumyselne zabitie),avsak za urcitych okolnosti,by si mohol byt zbaveny zodpovednosti za tento cin.Ale ide o to,za akych okolnosti by sa to stalo..Muselo by sa dokazat,ze zo strany utocnika slo o pokus o zabitie-co skrtenie,urcite je.
A samozrejme ide o to v akom stave si to spravil-pokial by ti dokazali,ze si ho s chladnou hlavou zabil...Hmmm???
Ale vacsinou je clovek v afekte atd..,ak ho skrtia-takze si viem kludne predstavit situaciu,ze niekto skrti obet,Ta vytiahne noz a utocnika zabije jednim bodnutim(napr.do srdca)..Ak by sa niekomu nepodarilo dokazat,ze obet konala s chladnou hlavou a umyslom utocnika zabit-myslim,ze by bola obet zbavena zadpovednosti za tento cin. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Petoo Medium Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 08.05.2006 Príspevky: 487 Bydlisko: www.exchangeusa.sk Karma: 
|
Zaslal: 25 Nov 2007, 12:02 Predmet: |
|
|
| jackb napísal: |
| ak ma niekto skrti a ja vytiahnem noz a zamavam nim vo vzduchu, pricom utocnika nezranim som v prave? |
a on ta potom pusti a utecie? takyto pripad by mal byt klasifikovany ako hrozba zbranou
ak sa samozrejme nemylim... |
|
| Návrat hore |
|
 |
jackb Guru wannabe

Pohlavie:  Stav:  Založený: 09.09.2005 Príspevky: 2283 Bydlisko: okres BR - bohuzial Karma: 
|
Zaslal: 25 Nov 2007, 12:06 Predmet: |
|
|
| Petoo napísal: |
| a on ta potom pusti a utecie? takyto pripad by mal byt klasifikovany ako hrozba zbranou |
jj, pusti a nebude pokracovat v utoku... hrozba zbranou - v zmysle nutnej obrany? |
|
| Návrat hore |
|
 |
ades Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 14.07.2006 Príspevky: 1597 Bydlisko: Galanta vs. LF MU Brno Karma: 
|
Zaslal: 25 Nov 2007, 12:58 Predmet: |
|
|
| Petoo napísal: |
a on ta potom pusti a utecie? takyto pripad by mal byt klasifikovany ako hrozba zbranou
ak sa samozrejme nemylim... |
podla mna to ale prevazi ta druha strana co moze byt klasifikovane ako pokus o vrazdu. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Petoo Medium Star

|
Zaslal: 25 Nov 2007, 13:13 Predmet: |
|
|
| jackb napísal: |
| jj, pusti a nebude pokracovat v utoku... hrozba zbranou - v zmysle nutnej obrany? |
ano, jednoznacne, vramci nutnej obrany si pouzil hrozbu zbranou.. pachatel sa ta pokusal usmrtit uskrtenim (klasifikovane ako pokus o vrazdu, ak sa nemylim), pouzil si hrozbu zbranou, na co pachatel utiekol. ale pozor, kebyze vidis ako nejaky typek znasilnuje na ulici zenu (krajna nudza) a ty k nemu pribehnes a bodnes ho bez toho, aby ta on napadol - za tento cin budes s najvacsou pravdepodobnostou trestne stihany. no kebyze na neho zakricis, on sa po tebe rozbehne s vykrikmi "zabijem ta", vtedy by si mal byt v prave (nakolko sa uz jedna o nutnu obranu). samozrejme vsetko zavisi na sudcovi co ta bude sudit, co je podla mna momentlane jeden z najvacsich problemov...
| ades napísal: |
| podla mna to ale prevazi ta druha strana co moze byt klasifikovane ako pokus o vrazdu. |
prepac no neporozumel som, ze co s pokusom o vrazdu |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|