Obsah fóra www.hojko.com
TV, Rádiá, Online Filmy, MP3 - všetko na jednej stránke
Hľadať  •  FAQ  •  IP  •  Zoznam užívateľov  •  Karma  •  Závisláci  •  Registrácia
 Prihlásiť sa pre kontrolu súkromných správ  •  Prihlásenie

Nutna obrana
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra www.hojko.com -> Voľná diskusia Choď na stránku 1, 2  Ďalšia 
 Moje príspevky :: Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Juicy
Medium Star
Medium Star

Pohlavie: Pohlavie:Muž
Stav: Odhlásený
Založený: 23.09.2006

PríspevokZaslal: 24 Nov 2007, 18:30    Predmet: Nutna obrana Odpovedať s citátom  

Takze isty zakon tvdri, ze obrana moze byt intenzivnejsia ako utok tj. ak ma niekto napadne a vratim mu to trosku viac, z je to "v poriadku".Poculi ste uz o tom?Alebo ako sa vola ten paragraf,ci zakon?

// Tomasito- tema premenovana.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Založený: 05.10.2005

PríspevokZaslal: 24 Nov 2007, 18:37    Predmet: Odpovedať s citátom  

http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=17&etype=1&eventid=1718
Návrat hore
dudo02
Medium Professional
Medium Professional

Založený: 23.11.2006

PríspevokZaslal: 24 Nov 2007, 19:19    Predmet: Odpovedať s citátom  

Ak ta niekto napadne,netreba sa zlaknut...Zaklad je odhadnut sance ktore mas.Ak jednoznacne utocnik prevysuje-utek.A ak sa rozhodnes branit-tak treba byt utocny a tvrdy..Samozrejme musis vediet kedy prestat-nemozes napr.niekoho dokopat ak ti chcel dat iba facku,alebo ta postrcil...
Mam skusenosti,ze ak sa branis proti utoku a niekoho nezabijes,alebo nedokalicis-tak zakon je na tvojej strane.
A ide aj o to,ze tazko odhadnut co ma utocnik za lubom..Moze to zacat fackou a ak zbada,ze sa bojis-moze mu to dodat sebavedomie...Preto ako som uz pisal-bud zdrhat,alebo ist do toho"naplno".
Návrat hore
tereza
Medium Star
Medium Star

Pohlavie: Pohlavie:Žena
Založený: 12.03.2007

PríspevokZaslal: 24 Nov 2007, 23:19    Predmet: Odpovedať s citátom  

Mám akurát doma náhodou knižku základy trestného práva. je tam príklad: Na ulici štyria mladíci surovo bijú môjho priateľa. V snahe pomôcť mu sa snažím mladíkov presvedčiť, aby od ďalšieho konania upustili, v dôsledku čoho napadnú aj mňa. Mám pri sebe v legálnej držbe strelnú zbraň, ktorú použijem na obranu a postrelím jedného z mladíkov. Ostatní útočníci utečú. Nedopustím sa trestného činu ublíženia na zdraví, ani trestného činu výtržníctva.

Je to nutná obrana - § 25 Trestného zákona
Návrat hore
Tomasito
Moderátor
Moderátor

Založený: 30.01.2005

PríspevokZaslal: 24 Nov 2007, 23:27    Predmet: Odpovedať s citátom  

juicy51 napísal:
Takze isty zakon tvdri, ze obrana moze byt intenzivnejsia ako utok tj. ak ma niekto napadne a vratim mu to trosku viac, z je to "v poriadku".Poculi ste uz o tom?Alebo ako sa vola ten paragraf,ci zakon?
S ohladom na nutnu obranu tu bolo v podstate spomenute vsetko podstatne. No pre buducnost sa pri svojich otazkach pokus vychadzat z elementarnej logiky, t.j. na to, aby si sa ubranil priamo hroziaciemu alebo trvajucemu utoku, obrana musi byt logicky intenzivnejsia- inak by si sa neubranil, vsakze.
Návrat hore
Petoo
Medium Star
Medium Star

Založený: 08.05.2006

PríspevokZaslal: 24 Nov 2007, 23:37    Predmet: Re: Nutna obrana Odpovedať s citátom  

juicy51 napísal:

// Tomasito- tema premenovana.
skus dat konkretnu situaciu o ktoru sa zaujimas, na tom sa ti to lepsie vysvetli

nutna obrana
Citácia:
(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený týmto zákonom, nie je trestným činom.

(2) Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.

(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.

(4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti.
// Ked uz citujes paragraf tykajuci sa nutnej obrany, na ktory bol uz vyssie chalan odkazany, cituj ho aspon cely. Upravil Tomasito

EDIT:// prepac, ja som ho citoval z hlavy v takej podobe, ako som sa ho ucil na testy na zbrojny preukaz
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky
ades
Professional
Professional

Založený: 14.07.2006

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 0:15    Predmet: Odpovedať s citátom  

tereza napísal:
Mám akurát doma náhodou knižku základy trestného práva. je tam príklad: Na ulici štyria mladíci surovo bijú môjho priateľa. V snahe pomôcť mu sa snažím mladíkov presvedčiť, aby od ďalšieho konania upustili, v dôsledku čoho napadnú aj mňa. Mám pri sebe v legálnej držbe strelnú zbraň, ktorú použijem na obranu a postrelím jedného z mladíkov. Ostatní útočníci utečú. Nedopustím sa trestného činu ublíženia na zdraví, ani trestného činu výtržníctva.

Je to nutná obrana - § 25 Trestného zákona
a nie je nahodou nieco take ako primerana obrana? to znamena, ze ked po tebe niekto ide nozom a ty mu prestrelis hlavu tak je to klasifikovane ako vrazda, pretoze si pouzil/a neprimerane prostriedky?
Návrat hore
jackb
Guru wannabe
Guru wannabe

Založený: 09.09.2005

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 0:20    Predmet: Odpovedať s citátom  

ak ma niekto skrti a ja vytiahnem noz a zamavam nim vo vzduchu, pricom utocnika nezranim som v prave?
Návrat hore
dudo02
Medium Professional
Medium Professional

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 1:10    Predmet: Odpovedať s citátom  

Citácia:
(4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti.
Ak ta niekto skrti tak sa to za"mylne posudenie"utoku asi povazovat neda.. Rolling Eyes

Myslim,ze ak by si ho aj zranil-aj tak by si bol v prave...
Návrat hore
Frco
Medium Star
Medium Star

Založený: 11.05.2006

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 3:30    Predmet: Odpovedať s citátom  

a ak by som ho pri tej obrane bodol do srdca a on by skapal, zakon by bol na mojej strane? pochybujem......
Návrat hore
dudo02
Medium Professional
Medium Professional

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 8:51    Predmet: Odpovedať s citátom  

Myslim,ze ajtak by si bol v prave.Teda nie tak celkom-spachal by si trestny cin(napr.tento pripad co opisujes-neumyselne zabitie),avsak za urcitych okolnosti,by si mohol byt zbaveny zodpovednosti za tento cin.Ale ide o to,za akych okolnosti by sa to stalo..Muselo by sa dokazat,ze zo strany utocnika slo o pokus o zabitie-co skrtenie,urcite je.

A samozrejme ide o to v akom stave si to spravil-pokial by ti dokazali,ze si ho s chladnou hlavou zabil...Hmmm???

Ale vacsinou je clovek v afekte atd..,ak ho skrtia-takze si viem kludne predstavit situaciu,ze niekto skrti obet,Ta vytiahne noz a utocnika zabije jednim bodnutim(napr.do srdca)..Ak by sa niekomu nepodarilo dokazat,ze obet konala s chladnou hlavou a umyslom utocnika zabit-myslim,ze by bola obet zbavena zadpovednosti za tento cin.
Návrat hore
Petoo
Medium Star
Medium Star

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 12:02    Predmet: Odpovedať s citátom  

jackb napísal:
ak ma niekto skrti a ja vytiahnem noz a zamavam nim vo vzduchu, pricom utocnika nezranim som v prave?
a on ta potom pusti a utecie? takyto pripad by mal byt klasifikovany ako hrozba zbranou
ak sa samozrejme nemylim...
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky
jackb
Guru wannabe
Guru wannabe

Založený: 09.09.2005

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 12:06    Predmet: Odpovedať s citátom  

Petoo napísal:
a on ta potom pusti a utecie? takyto pripad by mal byt klasifikovany ako hrozba zbranou
jj, pusti a nebude pokracovat v utoku... hrozba zbranou - v zmysle nutnej obrany?
Návrat hore
ades
Professional
Professional

Založený: 14.07.2006

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 12:58    Predmet: Odpovedať s citátom  

Petoo napísal:
ak sa samozrejme nemylim...
podla mna to ale prevazi ta druha strana co moze byt klasifikovane ako pokus o vrazdu.
Návrat hore
Petoo
Medium Star
Medium Star

PríspevokZaslal: 25 Nov 2007, 13:13    Predmet: Odpovedať s citátom  

jackb napísal:
jj, pusti a nebude pokracovat v utoku... hrozba zbranou - v zmysle nutnej obrany?
ano, jednoznacne, vramci nutnej obrany si pouzil hrozbu zbranou.. pachatel sa ta pokusal usmrtit uskrtenim (klasifikovane ako pokus o vrazdu, ak sa nemylim), pouzil si hrozbu zbranou, na co pachatel utiekol. ale pozor, kebyze vidis ako nejaky typek znasilnuje na ulici zenu (krajna nudza) a ty k nemu pribehnes a bodnes ho bez toho, aby ta on napadol - za tento cin budes s najvacsou pravdepodobnostou trestne stihany. no kebyze na neho zakricis, on sa po tebe rozbehne s vykrikmi "zabijem ta", vtedy by si mal byt v prave (nakolko sa uz jedna o nutnu obranu). samozrejme vsetko zavisi na sudcovi co ta bude sudit, co je podla mna momentlane jeden z najvacsich problemov...

ades napísal:
podla mna to ale prevazi ta druha strana co moze byt klasifikovane ako pokus o vrazdu.
prepac no neporozumel som, ze co s pokusom o vrazdu
Návrat hore
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra www.hojko.com -> Voľná diskusia Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
Strana 1 z 2

Prejdi na: