Linux-NTFS a SuSE 10.3

Všetko ohľadom Linuxu...
Don_Pipino
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Linux-NTFS a SuSE 10.3

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

zdravim linuxaci,

Potreboval by som pomoct so zapisom na NTFS windows particie, kedze mam v NTB aj WIN aj Linux. Pokusal som sa to zpojazdnit pomocou Linux-NTFS projektu. Postupoval som podla tohoto navodu: http://www.linuxexpres.cz/praxe/ntfs-al ... s-v-linuxe

Nainstaloval som baliky a kniznice tak ako pisu a tavri sa to OK. Az na to, ze prikaz na namountovanie do adresara /nmt je ntfsmount /dev/hda1/, za predpokladu, ze WIN particia sa nachadza v adresari /dev. Avsak v mojom pripade to tak nieje. Moja WIN particia sa nachadza v adresari /windows, medzi ostatnymi systemovymi adresarmi /etc , /dev , /home , /mnt atd. V tom adresari /windows sa nachadzaju dva adresare /C a /D co su vlastne dva windowsacke NTFS oddiely, do ktorych potrebujem zapisovat.

Takze znenie prikazu by malo tym padom byt

Kód: Vybrať všetko

ntfsmount /windows/C/ 
, ale vypise mi toto:

/windows/C/ is not a block device, nor regular file.
Use the force option to work with other file types, for your own risk!
Mount failed.

Dakujem.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

skus spustit auto recovery a vyber len aby ti skontrolovalo filesystemy a tym aj fstab. samo by to malo doplnit do fstabu ntfs particie. zaroven sa ti hned mountnu pri starte systemu.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Na OpenSuse by zapisovanie do ntfs malo fungovať automaticky. V 10.3 by mal byť ntfs-3g, keď nie tak si to nainštaluj z repozitárov.

mount -t ntfs-3g /dev/hda1 /windows/C
v konzole, alebo do súboru /etc/fstab toto:

/dev/hda1     /windows/C     ntfs-3g defaults        0       0
/windows/C alebo iný adresár je to kam mountuješ

/dev/hda1 je ntfs oddiel, v tvojom prípade môže to byť aj sda hdb ... podľa fdisk...

fdisk -l
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

Diki moc obom, velmi mi pomohol prikaz fdisk -l, pomocou ktoreho som vlastne zistil, ze tie dane disky su /dev/sda1 a /dev/sda5 (prisaham,ze som to tam predtym nevidel :D ). Tak som to skusil namountovat, ale neslo to, bo mi pisalo, ze uz su namountovane, tak som ich odpojil a potom znovu pomocou toho prikazu mount -t ntfs-3g /dev/sda1/windows/C pripojil a uz to islo. Aj tak zaujimave, preco to neslo uz predtym.Jedine, ze by som predtym nemal nainstalovane ntfs-3g a casom, ked som sa s tym hral, tak som to tam nevedomky nainstaloval, mozno to je sucast nejakeho balika.

Kazdopadne diki moc a K+.

PS: Da sa nejakym cinom spojit program uTorrent a StrongDC++ pod WIN s app LinuxDC a KTorrent pod Linuxom??Teda myslim tym, nieco zacnem stahovat pod WIN, pod Linuxom zapnem Ktorrent alebo LinuxDC podla toho, kde som pod WIN zacal stahovat a dostahuje sa mi to. Alebo to mam radsej riesit programom, ktorymi pod Linuxom spusti WIN apps??
Napísať odpoveď