Matika - Priklad - len dokoncenie.

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
LordKJ
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Matika - Priklad - len dokoncenie.

Príspevok od používateľa LordKJ »

Ahojte , tak neviem ktore riesenie je spravne .. jedno mi povedali 2ja ludia a druhe zas matikarka..
Zadanie:
Z8-I-2
Tri kamarátky sa zišli na chalupe a vyrazili na huby. Našli spolu 55 hríbov. Po návrate si urobili praženicu, rozdelili ju na štyri rovnaké porcie a pozvali na ňu kamaráta Petra. Ľuba dala na praženicu šesť zo svojich hríbov, Marienka osem a Šárka päť. Každej po tom zostal rovnaký počet hríbov. Peter im daroval bonboniéru, v ktorej bolo 38 bonbónov, a povedal, že sa majú spravodlivo rozdeliť podľa toho, akým dielom prispeli na jeho jedlo.

* Koľko hríbov našla každá?
* Ako si mali podľa Petra bonbóny podeliť? Určte koľko bonbónov si mali jednotlivé kamarátky vziať.
prvu cast mam
Ľuba = 18
Marha = 20
Šárka = 17
ale druhu cast
Citujem jedneho chlapika
b) spolu odovzdali 19 húb, a bnboniér je 38. Čiže za jednu hubu dostaneš 38/19 bonboniér, čiže 2
Čiže jednotlivo dostanú bonbonier:
Ľuba: 6*2 = 12
Marha: 8*2 = 16
Šárka: 5*2 = 10
ale , ja som dosiel (teda matikarka a cez spoluziaka...) k tomuto
1/4x19=4,75
6-4,75
8-4,75
5-4,75 = 1,25 ,3,25,0,25 / x100
125:325:25 /25
5:13:1
1 diel 38/19 = 2 ,
5dielov = 5x =10 ,
13x2=26
Takze neviem :?
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Matika - Priklad - len dokoncenie.

Príspevok od používateľa Grim »

...mne to vychádza tak ako v tej prvej citácii...rozdelili ju síce na 4 časti, ale to je irelevantné, pretože počítame, že všetky prispeli takým dielom do tej štvrtiny, akým prispeli do celej praženice...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Presne tak, logicky mi to vychadza na ten prvy a aj jednoduchsi postup. V zadani sa pise "povedal, že sa majú spravodlivo rozdeliť podľa toho, akým dielom prispeli na jeho jedlo." a toto znamena, ze ta, ktora dala najviac hub, dostane aj najvacsi podiel z bonboniery.
Navyse ty si to pocital ako stvrtinu z 19tich, ale ma to byt tretina, pretoze Peter neprispel nicim. Ale je mozne, ze som ten zapis nepochopil, takto z rana mi to este nemysli :) Pripada mi to (bez urazky) ako prekomplikovana hovadina.
Na druhej strane je to zadanie nejednoznacne, skor sa priklanam k tomu, ze ide iba o rozdelenie poctu 39 v pomere 6:8:5, ale moze ti byt aj tak, ze sa pocita podiel z poctu hribov, ktore kazde dievca nazbieralo, no to sa mi nezda.
LordKJ
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Pripada mi to (bez urazky) ako prekomplikovana hovadina.
ono to aj je taka hovadina , preto sa tomu nadava matematicka OLYMPIADA :D
....
no nic asi jej odovzdam to jej riesenie ... aj ked nemam paru jak to ma byt. ( asi to este skusim , ale tak neviem..)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No neviem, nech to citam a odvodzujem ako chcem, tak mi to stale vychadza na ten prvy postup :) Ved aj ked si logicky prevedies, ze ta, co dala 8 hub dostane 26 kuskov z bonboniery a ta, ktora dala 6 dostane 10 a ta, ktora dala 5 dostane 1, tak to vyzera dost blbo.
LordKJ
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

nojo , dik :) ... aj ja verim skor vto prve riesenie.
Napísať odpoveď