Uctovnictvo
-
Holubar
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Uctovnictvo
Potrebujem poradit ohladom uctovnictva pre zacinajucu sro. Hovoril som uz aj s jednou uctovnickou, co mi vypracovala danove priznanie, ale nejak sa mi nepozdavala. Mala dost slabu znalost zakonov, mal som pocit, ze niektore veci iba hada. Navyse bola platcom DPH, co mi nevyhovuje. Preto chcem najst nejaku vhodnu firmu, alebo uctovnicku, na ktoru by som sa mohol spolahnut a to za rozumne peniaze.
Co ma konkretne zaujima je, ako je to s ich cenotvorbou. Vyssie spomenuta uctovnicka hovorila o 1EUR za kazdu fakturu plus nejake centy za kazdy riadok, ale nejak som nepochopil, co tym myslela a dalej som sa nepytal. Bol by som vdacny, ak by mi to niekto vysvetlil, pripadne aj odporucil niekoho najlepsie v KE.
Co ma konkretne zaujima je, ako je to s ich cenotvorbou. Vyssie spomenuta uctovnicka hovorila o 1EUR za kazdu fakturu plus nejake centy za kazdy riadok, ale nejak som nepochopil, co tym myslela a dalej som sa nepytal. Bol by som vdacny, ak by mi to niekto vysvetlil, pripadne aj odporucil niekoho najlepsie v KE.
Re: Uctovnictvo
Co sa tyka cien, 1E za fakturu + tie centy za kazdy uctovny pripad, to je bezna prax. Normalna taxa je okolo 20-40 centov za uctovny pripad, samozrejme to zalezi na tom ci to das robit firme alebo jednotlivcovi. A este podotazka, ak splnas podmienky na to, aby si bol platcom DPH, preco nechces, mas na to nejaky dovod?
-
Holubar
Darca
No a to mie nie je jasne, co konkretne je ucotvny pripad a co faktura. Lebo ked budem fakturovat zakaznikovi produkt za 5 eur a uctovnik za to zoberie este euro za fakturu a dalsie centy ako za uctovny pripad, tak to znacne predrazi.
Platcom DPH sa musi stat firma, az ked ma urcity rocny zisk, tusim okolo 50 tis. eur, problem je, ze ked som platcom, tak musim na kazdy tovar alebo sluzbu narazit 19 % a ked moja konkurencia funguje ako neplatca, tak mu cenami nedokazem konkurovat. O dobrovolnom plateni DPH som rozmyslal len z dovodu kupy auta na firmu, co by mi usetrilo dost penazi, ale ak ma to ma vyradit z biznisu, tak to za to nestoji
Platcom DPH sa musi stat firma, az ked ma urcity rocny zisk, tusim okolo 50 tis. eur, problem je, ze ked som platcom, tak musim na kazdy tovar alebo sluzbu narazit 19 % a ked moja konkurencia funguje ako neplatca, tak mu cenami nedokazem konkurovat. O dobrovolnom plateni DPH som rozmyslal len z dovodu kupy auta na firmu, co by mi usetrilo dost penazi, ale ak ma to ma vyradit z biznisu, tak to za to nestoji
Uctovny pripad je vsetko, napriklad take zauctovanie faktury, prijemy, vydajky, mzdy, odvody, zaradenia majetku, vyradenia, odpisy a proste vsetky pripady ktore ako firma robis.
2. Co sa tyka toho, ci byt alebo nebyt platcom dph, zalezi to hlavne od tvojich dodavatelov a odberatelov. Ak by dodavatelia boli platacmi dph a ty nie, stracal by si ty. Takisto aj keby si ty bol platitelom dph a tvoji odberatelia nie, tak stracaju oni. Musis si hlavne zvazit, na akych dod/odb sa zameras ty.
2. Co sa tyka toho, ci byt alebo nebyt platcom dph, zalezi to hlavne od tvojich dodavatelov a odberatelov. Ak by dodavatelia boli platacmi dph a ty nie, stracal by si ty. Takisto aj keby si ty bol platitelom dph a tvoji odberatelia nie, tak stracaju oni. Musis si hlavne zvazit, na akych dod/odb sa zameras ty.
-
Holubar
Darca
A ked je faktura uctovny pripad, preco chcu za nu este zvlast euro?
U mna budu dodavatelia zo zahranicia, cize nakup automaticky bez DPH, ak sa nemylim a odberatel bude koncovy zakaznik, teda obcan, co je neplatca, takze byt platcom asi v mojom pripade nema zmysel. Akurat ked budem mat dodavatelov aj v ramci SR, tak sa musim zamerat hlavne na neplatcov
U mna budu dodavatelia zo zahranicia, cize nakup automaticky bez DPH, ak sa nemylim a odberatel bude koncovy zakaznik, teda obcan, co je neplatca, takze byt platcom asi v mojom pripade nema zmysel. Akurat ked budem mat dodavatelov aj v ramci SR, tak sa musim zamerat hlavne na neplatcov
Tak v tvojom pripade je lepsie byt neplatcom, samozrejme ked neocakavas nejake velke obraty, kde by sa dala ta dphcka vyuzit.
Co sa tyka uctovania faktury
Je rozdiel ked ju ma iba zauctovat, a je rozdiel ked ju ma vystavit, je to casovo narocnejsie.
Co sa tyka uctovania faktury
Je rozdiel ked ju ma iba zauctovat, a je rozdiel ked ju ma vystavit, je to casovo narocnejsie.
-
Holubar
Darca
Cize to jedno euro je za vystavenie faktury? A nemozem si to robit sam? Ved nechcem utekat za uctovnickou pri kazdej objednavke, aby na to napisala fakturu. To by bolo dost neefektivne. Moja predstava bola taka, ze uctovnicke uz len prinesiem vsetky papiere napr. raz za mesiac, nech to priebezne zauctuje. alebo je ta nutna spolupraca este sirsia?
1 EURo je za zaúčtovanie faktúry do knihy pohľadávok resp. záväzkov. Vystaviť (vytlačiť) si fa. môžeš samozrejme aj sám.
ako povedal tu kolega nadomnou, samozrejme si mozes aj faktury robit sam, cena je taka lebo je tam viac prace ako pri beznom uctovani. Osobne na tvojom mieste by som pohladal nejaku uctovnicku/uctovnika, dohodol sa s nim na mesacnom pausale, ktory mu budes mesacne platit.
mas to pomiesane s tym ci si alebo nie si platca DPH.
ak nie si platca dph a kupis tovar zo zahranicia tak predavajuci ti musi predat tovar aj s DPH , ktoru v danom state maju. Niekde ta DPh zaplaatena musi byt.
Ak si platcom dph tak kupis aj tovar bez dph a das na neho nasu dph 19%
a povinne platcom musis byt ak mas obrat ( nie zisk) za starej meny to bolo 1,5 mil. skk.
ak nie si platca dph a kupis tovar zo zahranicia tak predavajuci ti musi predat tovar aj s DPH , ktoru v danom state maju. Niekde ta DPh zaplaatena musi byt.
Ak si platcom dph tak kupis aj tovar bez dph a das na neho nasu dph 19%
a povinne platcom musis byt ak mas obrat ( nie zisk) za starej meny to bolo 1,5 mil. skk.
Ak je platcom DPH, tak realne to dph prve musi zaplatit, az nasledne mu bude vratena. Zalezi aj v com podnika, nema narok na odpocet dph zo vsetkeho.
no to hej. zas to do detailov som nesiel....len vysie som videl nieco co bola blbost.
Reálne tú DPH nezaplatí, pretože si ju hneď po tom ako ju prizná (samozdanenie) môže odpočítať. A odpočítať DPH si môžeš zo "všetkého", pokiaľ to "všetko" potrebuješ na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov a dokážeš si to potom obhájiť pred daňovou kontrolou.Fosman napísal:Ak je platcom DPH, tak realne to dph prve musi zaplatit, az nasledne mu bude vratena. Zalezi aj v com podnika, nema narok na odpocet dph zo vsetkeho.
-
Holubar
Darca
Praveze ju zaplatis. ak ides kupit auto a stoji 20 tisic s dph, tak predajcovi musis dat 20 tisic a odpocet si uplatnis pri tvojom najblizsom priznani, co moze byt kazdy mesiac, ale nic to nemeni na tom, ze zaplatit ju treba. Tomuto systemu rozumiem, ale nemam jasno v tom nakupe zo zahranicia. To musim este nastudovat.
Celkovo si vsak myslim, ze nema vyznam stat sa platcom dph, ked hlavny segment cielovych zakaznikov su fyzicke osoby a vacsina konkurencie su neplatcovia dph. Tiez dakujem za dodatok, ze 1,5mil je obrat nie zisk.
Celkovo si vsak myslim, ze nema vyznam stat sa platcom dph, ked hlavny segment cielovych zakaznikov su fyzicke osoby a vacsina konkurencie su neplatcovia dph. Tiez dakujem za dodatok, ze 1,5mil je obrat nie zisk.
Pokiaľ si platiteľom DPH na Slovensku, tak pri kúpe (nového) auta v inom členskom štáte DPH neplatíš, daň priznáš a zaplatíš do 7 dní na Slovensku (následne si DPH odpočítaš v najbližšom priznaní DPH). Ak platiteľom nie si, tak cvakneš plnú výšku bez možnosťou odpočtu DPH + musíš zaplatiť DPH ešte raz aj na Slovensku. http://bit.ly/cS1Rcp
Info k registrácií na DPH http://bit.ly/bHBiB0
Info k registrácií na DPH http://bit.ly/bHBiB0
-
Holubar
Darca
Aha, prepac,ja som myslel, ze pises o nakupe v SR.
Tak keď kupuješ na Slovensku, tak samozrejme zaplatíš DPH hneď pri kúpe a to si následne odpočítaš v priznaní DPH. Pokiaľ je tvoja dph na výstupe (z tvojích príjmov) vyššia ako DPH na vstupe (z výdavkov), tak potom samozrejme nemusíš čakať na ten rozdiel, lebo si odpočet uplatnil z DPH, ktorú si mal odviesť. Ak DPH na vstupe presahuje DPH na výstupe, tak musíš čakať do ďalšieho zdaňovacieho obdobia, aby si nadmerný odpočet uplatnil. Ak ti aj v ďalšom zdaňovacom období výjde nadmerný odpočet, DÚ ti ho do 30 dní vráti na bú. V tomto prípade by si čakal na vrátenie peňazí pri mesačnom platcovi DPH 3 mesiace a pri štvrťročnom platcovi 6 mesiacov. Môžeš však požiadať o vrátenie DPH z nadmerného odpočtu hneď pri podaní priznania, v ktorom ti nadmerný odpočet vznikol, ak spĺňaš nasledujúce podmienky:
Ešte sa vrátim k tým poplatkom za vedenie účtovníctva. Ja som sa stretol s 3 možnosťami odplaty za vedenie účtovnej evidencie.
1. Položkový systém. Platíš za každú položku v peňažnom denníku, knihe pohľadávok a v knihe záväzkou.
2. Pevná suma. Platíš pravidelne dohodnutú sumu či prinesieš 5 dokladov na zaúčtovanie alebo 500 stále budeš platiť rovnako.
3. Percento z príjmu. Zaplatíš dohodnuté percento z tvojích príjmov. Napr. zarobíš za mesiac 2000,- EUR, dohodneš sa na 5%, takže účtovníkovi zaplatíš 100 EUR.
Potom ti DÚ vráti nadmerný odpočet do 30 dní od podania priznania.zdaňovacím obdobím platiteľa je kalendárny mesiac,
•platiteľ bol platiteľom najmenej 12 kalendárnych mesiacov pred skončením kalendárneho mesiaca, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, a
•platiteľ nemal v období 12 kalendárnych mesiacov pred skončením kalendárneho mesiaca, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, daňové nedoplatky a colné nedoplatky voči daňovému úradu a colnému úradu a nedoplatky na povinných odvodoch poistného podľa osobitných predpisov
Ešte sa vrátim k tým poplatkom za vedenie účtovníctva. Ja som sa stretol s 3 možnosťami odplaty za vedenie účtovnej evidencie.
1. Položkový systém. Platíš za každú položku v peňažnom denníku, knihe pohľadávok a v knihe záväzkou.
2. Pevná suma. Platíš pravidelne dohodnutú sumu či prinesieš 5 dokladov na zaúčtovanie alebo 500 stále budeš platiť rovnako.
3. Percento z príjmu. Zaplatíš dohodnuté percento z tvojích príjmov. Napr. zarobíš za mesiac 2000,- EUR, dohodneš sa na 5%, takže účtovníkovi zaplatíš 100 EUR.
zober si to anpr. tak. Ak by si kupoval tovar napr. z Anglicka kde je DPH na dany tovar 17% mas vyhodu ako neplatca dph.
Ak by si tovar bral z CZ kde je dph 20% uz si ako neplatca v nevyhode 1%.
Ja by som sa rozhodol podla toho ci byt platca alebo nie.
Ak by si tovar bral z CZ kde je dph 20% uz si ako neplatca v nevyhode 1%.
Ja by som sa rozhodol podla toho ci byt platca alebo nie.
zjavne sme sa nepochopili, mal som na mysli, ze tu DPH zaplati, to ze mu to vratia to bolo prediskutovane tiez. Ohladom toho uplatnenia DPH na vsetko, v istom zmysle mas pravdu, co si dokazes uplatnit pred danovou kontrolou. Takisto vidim ze hovoris tu v teoretickej rovine, nie praktickej. Predsa nepojdes do obchodu si kupit snickers a budes ziadat odpocet dph, ahoj
Fosman:Ak si všimneš, písal som zo všetkého čo potebuješ na dosiahnutie, udržanie a zabezpečenie príjmov. Takže ak potrebuješ snickers na dosiahnutie atď., a obhájiš to pri kontrole, tak si DPH zo snickers odpočítaj.