Darcovstvo krvi
PS to stajo: Clovece, mas toho plny internet...Infekčná mononukleóza
Infekčná choroba s relatívne slabými účinkami. Je spôsobená tzv. Epstein - Barrovým vírusom (EB alebo EBV).
Najčastejšie sa vyskytuje u dospelých mladšieho veku, ale nie je ojedinelá u detí a starších ľudí. Najčastejšie sa vyskytuje na jar a na jeseň.
EBV sa vylučuje slinami a prenáša sa priamym kontaktom medzi ľuďmi, napr. pri bozkávaní. Inkubačná doba je 4 -11 (14) dní. Ochorenie sa začína horúčkou, ľahkou triaškou, potením, prípadne vracaním, krvácaním z nosa a angínou. Nápadne sa zväčšia lymfatické uzliny. Niektoré symptómy môžu pretrvať dlhší čas.
Choroba nie je fatálna. Úmrtia sú vzácne.
Na určenie diagnózy sa používajú krvné testy, kde sa v krvi zisťujú protilátky na EBV vírus.
Jeden z predchádzajúcich typov testov bol aj tento test: krv pacienta sa zmiešala s krvou ovce. Ak sa ovčie krvné bunky zrazili, pacient mal mononukleózu.
Názov mononukleóza bol odvodený od latinského mononucleus (mono - jedno, nucleus - jadro) - jednojadrový.

nevermind napísal:A k tej ovce to znamena ze ovca ma v krvi nieco co sa nemoze zrazit s niecim co mame v krvy my?
T.j., Barrov virus ma vplyv na zrazanlivost ovcej krvi. Ked bola ludska krv zdrava, ovcia by sa po zmiesani s ludskou nezrazila.Krv pacienta sa zmiešala s krvou ovce. Ak sa ovčie krvné bunky zrazili, pacient mal mononukleózu.
Ona to uz teraz nemusi mat, resp. moze, a ma bezlepkovu dietu (nemozes psenicne jedla tusim, co je chlieba, mucne vyrobky,...) a hoci mononukleozu prekonas, uz nikdy nebudes moct darovat krv bez ohladu na to, kedy si tu chorobu mal. Tak isto je to aj so zltackou, salmomelozou a inymi infekcnymi chorobami...nevermind napísal:Joj zuuzka sufam ze nam nezomres, co by som tu bez teba robil
A k tej ovce to znamena ze ovca ma v krvi nieco co sa nemoze zrazit s niecim co mame v krvy my?
-
fuCKYou
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Teraz som fakt pochopil len polovicu lebo tolko nazvov som v zivote nepocul, takze ona uz nedaruje krv lebo v jej krvi je neico co by ostatnim ublizilo ale ona ma uz imunitu?Retsko napísal:Ona to uz teraz nemusi mat, resp. moze, a ma bezlepkovu dietu (nemozes psenicne jedla tusim, co je chlieba, mucne vyrobky,...) a hoci mononukleozu prekonas, uz nikdy nebudes moct darovat krv bez ohladu na to, kedy si tu chorobu mal. Tak isto je to aj so zltackou, salmomelozou a inymi infekcnymi chorobami...
Ano, zhruba je to tak. Ty, hoci prekonas tu infekcnu chorobu a budes 100% zdravy, nemozes darovat krv. Teraz si nie som isty, ak sa mylim, tak ma opravte, ale zda sa mi, ze ty ten virus mozes mat stale v sebe, ale nic ti nespravi, lebo mas protilatky. Ale keby si daroval svoju krv niekomu inemu, tak u neho sa ta choroba moze prejavit prave koli tomu, ze mas ten virus. (moze, ale nemusi prejavit). Tak je to u vsetkych infekcnych chorob...nevermind napísal:Teraz som fakt pochopil len polovicu lebo tolko nazvov som v zivote nepocul, takze ona uz nedaruje krv lebo v jej krvi je neico co by ostatnim ublizilo ale ona ma uz imunitu?
Inac podobne je to aj s herpesom. Dakto dostane herpes, odvtedy ho ma pravidelne, a dakto sa moze aj s herpesom sprchovat a nedostane ho, lebo je imunny... A dakto ma herpes uz aj z toho, ze pije v bare hoci aj z umyteho pohara...