32 a 64 bit CPU
32 a 64 bit CPU
aky je rozdiel medzi 64 a 32 bitovym procesorom? ked mam 64 bitovy v PC tak citim rozdiel ako keby som mal 32 bitovy? 
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Re: 32 a 64 bit CPU
Záleží od aplikácií, ktoré dokážu využívať 64bitové inštrukcie.amater_ napísal:aky je rozdiel medzi 64 a 32 bitovym procesorom? ked mam 64 bitovy v PC tak citim rozdiel ako keby som mal 32 bitovy?
Inak nárast výkonu vôbec nepocítiš.
-
uelektronik
Star
rozdiel je v tom ze zakladny datovy typ Integer (aj niektore ostatne) ma namiesto 32 bitov* 64 bitov. to znamena ze sa donho zmesti vacsie cislo a taktiez matematicke operacie napr. s velkymi cislami sa nemusia vykonavat viacerimi instrukciami ale staci na to iba jedna (iba napr.!). kedze program sa sklada z instrukcii a tie su na pevnom disku, tak pocet instrukcii je stale rovnaky ci program bezi na 32 bitovom alebo 64 bitovom procesore. to teda znamena ze program napisany pre 32 bitove procaky nepobezi rychlejsie. aby aplikacia vyuzila vsetkych 64 bitov musi byt tak skompilovana, t.j. rychlejsie ti pojdu iba tie programy ktore su urcene pre 64 bitove procesory. kazdopadne ak chces kupovat novy hardware tak by si sa mohol poobzerat po 64 bitovom procaku, lebo postupne bude programov s podporou 64 bitov pribudat, i ked 32 bitova platforma tu bude este velmi dlho. na 64 bitovom procaku ti pobezia aj 32 bitove programy.
* - tiez zalezi od kompilatora ci ma Int 32 bit (vacsinou win) alebo 16bit (napr. DOS)
* - tiez zalezi od kompilatora ci ma Int 32 bit (vacsinou win) alebo 16bit (napr. DOS)
-
Marko5211
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
ak mas 64bitovy win a aj aplikacie tak je narast obrovsky...len tak mimochodom...fikus-kukis napísal:Záleží od aplikácií, ktoré dokážu využívať 64bitové inštrukcie.
Inak nárast výkonu vôbec nepocítiš.
-
Snowmannn
Medium Star
myslim ze az taky obrovsky zas nie jeMarko5211 napísal:ak mas 64bitovy win a aj aplikacie tak je narast obrovsky...len tak mimochodom...
-
t0m4s3
Admin
ak vobec nejakySnowmannn napísal:myslim ze az taky obrovsky zas nie je
-
Marko5211
Medium Professional
testovali ste to???ak hej na akom wine na akych ovladacoch a na akych aplikaciach???kedze jedine co je ovplyvnene su vypocty procesora???ako ste to potom mohli testovat???kedze aj diski stale tak isto pracuju s diskami tie to pri starte spomaluju ak berete len to ale co tak naozaj dat nejaky 64 bitovy procak a sata diskami do raid1 s parovanymi ramkami a tak to testnut...co poviete???len tak zo sedliackeho rozumu ak procesor spracuvava naraz 2krat tolko dat nebude predsa len rychlejsi???
Omg ises tu jak keby si bol skuseny ale co tak ujo google a clanok
Kde porovnavaju windows 32 a 64 bit
a pozeraj tie rozdiely su uplneminimalne takze nabuduce si to nastuduj a potom daco pis genialana hlava .

Kód: Vybrať všetko
http://www.xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2006090005Kde porovnavaju windows 32 a 64 bit
a pozeraj tie rozdiely su uplneminimalne takze nabuduce si to nastuduj a potom daco pis genialana hlava .
-
el_chupacabra
Medium Star
64bit procesor vôbec nespracuváva dvakrát viac ako 32bit, len to dokáže robiť s mnohonásobne vyššou presnosťou, plus navyše dokáže niektoré úkony vykonať na menej pracovných cyklov. Rozdiel vo výkone teda nie je obrovský, je malý, ale 64-bit systém by mal mať vyššiu stabilitu aj bezpečnosť. A vôbec... vie adresovať viac ako 4GB RAM, čo je v súčasnosti jeho najväčšia výhoda 
A testovať 64-bit na Win XP je podľa mňa zhovadilosť.
A testovať 64-bit na Win XP je podľa mňa zhovadilosť.