15 Rokov hardiskov alebo Seagate utoci na Raptora
15 Rokov hardiskov alebo Seagate utoci na Raptora
Zdroj - Toms Hardware
Edit - pridany link na cely clanok + zvysne testy
http://www.tomshardware.com/2006/11/27/ ... _bandwidth
Edit - pridany link na cely clanok + zvysne testy
http://www.tomshardware.com/2006/11/27/ ... _bandwidth
- Prílohy
-
- image005.gif
- (26.34 KiB) 273 stiahnutí
-
- image004.gif
- (26.5 KiB) 726 stiahnutí
v teste nieje zahrnuty seagate 10 rady
http://www.anandtech.com/storage/showdo ... i=2628&p=6
http://www.anandtech.com/storage/showdo ... i=2628&p=9
Ako ale vidiet z testov, aj seagaty 9tej rady patria ku kvalite...
http://www.anandtech.com/storage/showdo ... i=2628&p=6
http://www.anandtech.com/storage/showdo ... i=2628&p=9
Ako ale vidiet z testov, aj seagaty 9tej rady patria ku kvalite...
- Prílohy
-
- 10025.png (29.7 KiB) 1292 zobrazení
-
- 10019.png (29.03 KiB) 1292 zobrazení
-
- 10006.png (29.89 KiB) 1292 zobrazení
to je pravda, ale ide o to, ze kupovat 4 krat drahsi raptor je uplna blbost.
je hlucnejsi, ma malu kapacitu, viac sa zahrieva a vykon je vyssi o par percent, ktore v realnom zivote nespoznate. pokial by to bolo napr 50 percent, bola by to ina rec, ale kolmy zapis prvej generacie vsetko zmenil.
a to seagate poctivo pracuje na druhej generacii, ktora bude mat 2krat vacsiu hustotu zaznamu.
je hlucnejsi, ma malu kapacitu, viac sa zahrieva a vykon je vyssi o par percent, ktore v realnom zivote nespoznate. pokial by to bolo napr 50 percent, bola by to ina rec, ale kolmy zapis prvej generacie vsetko zmenil.
a to seagate poctivo pracuje na druhej generacii, ktora bude mat 2krat vacsiu hustotu zaznamu.
-
misokgb
King
- Kontaktovať používateľa:
LOOOL, prispevok nadomnou, musim sa smiat. Presne tak, HDD nie je brzda rychlost prenosu - ale doba odozvy, SEEK je brzda. Ukaz porovnanie seeku, Barracuda bude mat okolo 12-14 a Raptor ma 8ms. To s tym zahrievanim je blbost, mal som Raptora a hrial jak obycajny disk. Dokonca hluk je rovnaky, pokym Raptor nezacne seekovat, to je uz potom fakt mazec
A to, ze sa neoplati kupovat... Neoplati sa kupovat userom, ktori budu mat radsej procak 100000+ ale disk najpomalsi. Proste takto o tom hovorit je blbost, najlepsie je, ked si to vyskusate v reali, potom budete Raptor vychvalovat. Mal som ho, a nemozem kriveho slova povedat. Oproti klasickym diskom, ze to ozaj predator. Tento test ma nulovy vypovedaciu hodnotu pre mna 
mali sme raptor aj ine 10000 rpm(tusim maxtor) disky na serveroch, pouzival som ho chvilu aj v PC... takze viem o com hovorim.
seek? ano, pri systeme hej, ale taketo veci riesi operacna pamat... 4 giga a si za vodou.
najviac mi vykonovo pomoholi dva uplne oddelene disky, na jednom system, na dalsom aplikacie + data.
po starte mam obsadene 1,7 giga pamate, a system je dokonale rychly.
a bezi mi tam fakt dost veci:)
seek? ano, pri systeme hej, ale taketo veci riesi operacna pamat... 4 giga a si za vodou.
najviac mi vykonovo pomoholi dva uplne oddelene disky, na jednom system, na dalsom aplikacie + data.
-
hojko
Site Admin
enter00: Atlas od Maxtoru su pokial viem SCSI disky a prirovnavat ich k SATA diskom mi prijde trochu divne. Uz vidim, ako si kupis 2 az 3 giga ramky za cenu 8-15 tisic, ked za to mozes mat jeden velky Raptor. Mas vsak zaujimavy nazor, ze je hlucny, prehrieva sa a vykon ma o par percent vyssi, no v kazdom teste je disk chvaleny do nebies.
-
misokgb
King
Ako pisem, mal som ho polozeny na DREVE, takze ziaden odvod tepla. Ked nepracovali na nom hlavicky, tak sa mi ten disk zdal hlucny ako KLASICKY disk ked nepracuje. Proste tichy, akonahle prisiel seek, tak smrt, to treba stisit to je jasne. Narast vykonu je obrovsky, samotny start Windoze, praca s nimi, nacitavanie hier, proste BOMBA. Keby mam ten disk tak spravim videa ako nabieha 7200 a ako Raptor. Bohuzial som ho musel predat, bo som nemal love. A ked si zoberies to, ze za 3000Sk sa da kupit 36GB Raptor, aky som mal ja, tam si das system + programy a hru ktoru hras a mas po probleme, mne to tak stacilo 36 + 80GB kde som mal mp3 a odpad...
Ad teplota: ta sa drzala tiez v norme, polozeny na dreve okolo tych 40 stupnov, v izbe som mal okolo tych 25 stupnov, pri DLHODOBEJ zatazi neprekrocila 46 stupnov. Ci nie je ani vela ani malo, ale v nejakom silent boxe je to aj chladene, takze s tymto problem nevidim... Do bedne uchytit to by bol mazec co by to narobilo s tou bednou
Preto som ho mal len polozeny 
Ad teplota: ta sa drzala tiez v norme, polozeny na dreve okolo tych 40 stupnov, v izbe som mal okolo tych 25 stupnov, pri DLHODOBEJ zatazi neprekrocila 46 stupnov. Ci nie je ani vela ani malo, ale v nejakom silent boxe je to aj chladene, takze s tymto problem nevidim... Do bedne uchytit to by bol mazec co by to narobilo s tou bednou
raptor sa scsi nerobi? neviem, pytam sa.hojko napísal:enter00: Atlas od Maxtoru su pokial viem SCSI disky a prirovnavat ich k SATA diskom mi prijde trochu divne. Uz vidim, ako si kupis 2 az 3 giga ramky za cenu 8-15 tisic, ked za to mozes mat jeden velky Raptor. Mas vsak zaujimavy nazor, ze je hlucny, prehrieva sa a vykon ma o par percent vyssi, no v kazdom teste je disk chvaleny do nebies.
sata je moderne rozhranie, v praxi sa zacina nasadzovat aj na vela pozicii, kde donedavna kralovalo scsi.
ad ram - teraz ramky cenovo vyskocili, pred 7-8 mesiacmi ale bola gigova za 1200 sk, pakatel. navyse ram vyuzijes v kazdej sekunde prace s PC.
ad nazor - mal som ho, viem o com hovorim. s novymi sataII diskami s kolmym zapisom som dokonale spokojny, pre mna par percent vykonu nema zmysel, pocitac nie je moj zivot. uprednostnujem kapacitu a hlucnost.
raptor ako taky neodsudzujem, len hovorim, ze treba dobre zvazit na konkretnom pripade, ci nemat ovela vacsiu kapacitu s trosku mensou rychlostou za rovnakou cenu.
36gb raptor = 3 tisic
cca 300 gb seagate = 3,5 tisic.
-
t0m4s3
Admin
keby taketo veci riesila RAM, tak HDD nie je brzdou vykonu v dnesnej dobe. Pravda je ale taka, ze velka RAM ti nepomoze a HDD JE brzdou vykonu.enter00 napísal:mali sme raptor aj ine 10000 rpm(tusim maxtor) disky na serveroch, pouzival som ho chvilu aj v PC... takze viem o com hovorim.
-
misokgb
King
RAM to v podstate riesi. Pretoze s datami, ktorymi chces pracovat sa nacitaju z disku do RAM a potom s nimi pracujes v RAMke. Ibaze tie data sa do RAMky dostavaju z pomaleho disku... Takze velka RAM pomoze ciastocne, kedze sa to tam vsetko dostava z HDD...
EDiT: velka RAM musi byt preto, pretoze ak je RAMka mala, tak veci sa ukladaju na disk miesto RAMky, takze to je potom brutalne pomale. Napriklad taky swap, ak mas velku RAMku swap mozes vypnut, naopak ak mas malo RAM, swap sa uklada na HDD a spomaluje to... Takze treba aj velku RAM a aj rychly disk
EDiT: velka RAM musi byt preto, pretoze ak je RAMka mala, tak veci sa ukladaju na disk miesto RAMky, takze to je potom brutalne pomale. Napriklad taky swap, ak mas velku RAMku swap mozes vypnut, naopak ak mas malo RAM, swap sa uklada na HDD a spomaluje to... Takze treba aj velku RAM a aj rychly disk
ano, mas pravdu, najpomalsia cast v PC je dnes HDD, ale KAZDY pevny disk.. je jedno, ci ma 15tisic rpm, 16mb cache. z principu toho, ze je to mechanicky komponent a zakony fyziky neoklames.t0m4s3 napísal:keby taketo veci riesila RAM, tak HDD nie je brzdou vykonu v dnesnej dobe. Pravda je ale taka, ze velka RAM ti nepomoze a HDD JE brzdou vykonu.
velmi vela veci ale dokaze riesit ram. za posledny rok som jej hodne pridaval, menil hdd atd, teda mam skusenosti z praxe.
konkretne - nastartuje sa mi komp, do ramky nabehnu vsetky pouzivane programy - 1,7 giga. pustim napr mp3ku, komplet cela sa mi nacita do ram, potom cely cas ako mp3 hra sa disk nepuziva a hlavicky su volne na ine operacie. to iste mam nastavene s filmom, tam konkretne 100 mega dopredu. (pri pozerani na notebooku cez siet 200 mega kvoli setreniu baterie).
tu 4giga ramky pomozu ako nic ine, teraz este planujem par uprav a hodilo by sa aj 8 giga, co ale bohuzial dosky nezvladnu.
-
t0m4s3
Admin
pokial ma 7200prm disk pristupovu dobu 12ms a a 10000rpm 4ms, tak usudzujem ze je 3x mensia brzda ako ten 7200rpmenter00 napísal:ano, mas pravdu, najpomalsia cast v PC je dnes HDD, ale KAZDY pevny disk.. je jedno, ci ma 15tisic rpm, 16mb cache. z principu toho, ze je to mechanicky komponent a zakony fyziky neoklames.
velmi vela veci ale dokaze riesit ram. za posledny rok som jej hodne pridaval, menil hdd atd, teda mam skusenosti z praxe.
Dnesne dosky podporuju 8gigaenter00 napísal:tu 4giga ramky pomozu ako nic ine, teraz este planujem par uprav a hodilo by sa aj 8 giga, co ale bohuzial dosky nezvladnu.
Otazka pre tomaseho, mam jednu zostavu s 1GB ramky a s raptorom a druha ma 2gb a seagate 7200.10, grafika je 1950pro detaily na max v gothicu alebo oblivione - pri ktorej zostave si budem trhat vlasy???
Alebo inac, mam server s 4Gb ramky a seagatom 7200.10 ktory na ktorom bezi pop3,imap,nejaky apache+par dalsich sietovych sluzieb a druhy je ten isty s raptorom ale iba 2gb ramky v lanke s 50 kompami - ktory je lepsi?
Myslim ze to sa tu snazil naznacit enter00
- ze velkostou ram mozem minimalizovat vyhody raptora
Alebo inac, mam server s 4Gb ramky a seagatom 7200.10 ktory na ktorom bezi pop3,imap,nejaky apache+par dalsich sietovych sluzieb a druhy je ten isty s raptorom ale iba 2gb ramky v lanke s 50 kompami - ktory je lepsi?
Myslim ze to sa tu snazil naznacit enter00
-
misokgb
King
Hej, ale ide o to, kde to chces pouzitmystique napísal:Otazka pre tomaseho, mam jednu zostavu s 1GB ramky a s raptorom a druha ma 2gb a seagate 7200.10, grafika je 1950pro detaily na max v gothicu alebo oblivione - pri ktorej zostave si budem trhat vlasy???
Myslim ze to sa tu snazil naznacit enter00- ze velkostou ram mozem minimalizovat vyhody raptora
-
t0m4s3
Admin
hry su iba velmi mala cast toho co sa na pocitaci da vsetko robit. Vyhody raptora v oblasti kde je nutny seek neminimalizujes ani ked tam das 1Peta RAM. Odpoved na tvoju otazku: "pokial si nevies stanovit priority a nevies pracovat na pocitaci tak si budes trhat vlasy pri oboch. To, ze naschval nechas bezat milion sluzieb na pozadi len preto aby si vytazil RAM a zaroven nastavis vysoke detaily, kvoli tomu aby sa v takomto kvaziteste ukazala tvoja pravda je smutne." Nikto netvrdi, ze si ma clovek kupit Raptora namiesto vacssej pamate. Od urcitej velkosti ti je uz ale pamat na nic a potom poznas co je brzda systemu - disk.mystique napísal:Otazka pre tomaseho, mam jednu zostavu s 1GB ramky a s raptorom a druha ma 2gb a seagate 7200.10, grafika je 1950pro detaily na max v gothicu alebo oblivione - pri ktorej zostave si budem trhat vlasy???
Myslim ze to sa tu snazil naznacit enter00- ze velkostou ram mozem minimalizovat vyhody raptora