15 Rokov hardiskov alebo Seagate utoci na Raptora
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
enter00: Co ty trepes za nezmysli??? Mas ty vobec doma pocitac (a na pisanie na forum pouzivas mobil)???
mystique: Kedze Apache, mail server a podobe veci nezuzitukuju 2GB ramky za normalnych podmienok, tak urcite je vyhodnejsie 2GB a Raptor. Hostingy, ktore hostuju tisicku webov si vystacia v klude s 2x Xeonom a 4GB ram, k tomu disky Raptor alebo Cheetach a nie je problem. Takze si myslim, ze ty by si to na svojej lanke urcite nevytazil.
mystique: Kedze Apache, mail server a podobe veci nezuzitukuju 2GB ramky za normalnych podmienok, tak urcite je vyhodnejsie 2GB a Raptor. Hostingy, ktore hostuju tisicku webov si vystacia v klude s 2x Xeonom a 4GB ram, k tomu disky Raptor alebo Cheetach a nie je problem. Takze si myslim, ze ty by si to na svojej lanke urcite nevytazil.
pocitac mam od roku 1990. odvtedy som ich vystriedal asi 20.hojko napísal:enter00: Co ty trepes za nezmysli??? Mas ty vobec doma pocitac (a na pisanie na forum pouzivas mobil)???
ak nevies pochopit, ze niekto preferuje optimalizaciu a nie sproste tlacenie 10tisic rpm diskov do kompu...
mam teraz tri seagate, dva .10 a jeden starsi .9 rada, funguje to dostatocne rychlo a ticho. kedze pc mam HTPC krabici pod televizorom, ticho je hodne dolezite.
takze odpovedz mi - je raptor o tolko rychlejsi, ako dva samostatne seagate .10 disky za rovnaku cenu?
disky brzdi hlavne to, ze musia skakat z miesta na miesto pod toho, aka data system ziada. pokial citaju v kuse suvisle, je to bez problemov.
toto skakanie ti dokaze vo vacsine pripadov odstranit ram = predcitavanie hudby, filmu, cely swap v ramke, napr stahovanie z torrentu ide najprv do ram a potom sa 100 mega naraz zapise, velka cache pri napalovani DVD atd atd.
naraz mi na pc bezi asi 20 programov, podla tvojich/vasich nazorov mi staci jeden raptor a bolo by to rovnako rychle ako teraz, so 4giga ram...
ha ha ha:)
ano, pokial tu ram nevyuzivas, len ju v pc mas, je nanic.t0m4s3 napísal:Od urcitej velkosti ti je uz ale pamat na nic a potom poznas co je brzda systemu - disk.
nato vyuzivanie treba programy a system nastavit.
s tym diskom mame ale rovnaky nazor, uz by to chcelo nieco ine ako hdd, napr samsung do par rokov chysta SSD - solid state disk v pouzitelnych kapacitach.
zatial hej, ale vsetko, co sa rozsiri masovo, zlacnie... viac sa vyraba - produkcne naklady klesaju, cena klesa.
hral som sa s UMPC samsung, zaujimava hracka, ale hdd v nom to vsetko kazilo. buduca generacia(q1 2007) uz bude dostupna aj s 32gb SSD, to uz bude parada.
rovnako v notebookoch to uzasne pomoze, uz sa tesim:)
hral som sa s UMPC samsung, zaujimava hracka, ale hdd v nom to vsetko kazilo. buduca generacia(q1 2007) uz bude dostupna aj s 32gb SSD, to uz bude parada.
rovnako v notebookoch to uzasne pomoze, uz sa tesim:)
-
hojko
Site Admin
enter00: Ja pracujem s PC od roku 1993, takze mensie skusenosti mam tiez. Ked chces porovnavat dva disky v Raide s Raptorom, tak doporucujem precitat tento clanok: http://zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp?ARI=13 ... XPS=&EXPA=
Pokial ide o tahanie torrentov, ak je to o nastaveni klienta a navyse vsetky maju rozdielene nastavenia. Ze Azureus ma dost vysoke poziadavky ja asi vsetkym jasne, ale pravy opak je uTorrent. Nastavenie cache a interval zapisu na disk je podla nastavenia. Cache pri napalovani DVD opat zalezi od nastavenia programu, niekto pouziva default hodnoty a niekto si upravuje, netreba vsak zabudat na buffer napalovacky.
4GB pokladam za bytocne, mam teraz 1GB a je to malo, teda najma pokial zapnem Battlefield 2, tam pri velkej multiplayerovej mape vidim nedostatok ramky a swapovanie na disk. Neostava mi nic ine ako kupit este 512MB alebo 2x512MB ramky. Ake programy pouzivas, ked vyuzijes 4GB RAM??? Pagelife mas zrejme vypnuty, mam pravdu??? Len tak mimochdom, u mna zerie Win po zapnuti okolo 150MB, co je celkom prijatelna hodnota, pagefile mam nastaveny na pevnu hodnotu 2GB.
Pokial ide o tahanie torrentov, ak je to o nastaveni klienta a navyse vsetky maju rozdielene nastavenia. Ze Azureus ma dost vysoke poziadavky ja asi vsetkym jasne, ale pravy opak je uTorrent. Nastavenie cache a interval zapisu na disk je podla nastavenia. Cache pri napalovani DVD opat zalezi od nastavenia programu, niekto pouziva default hodnoty a niekto si upravuje, netreba vsak zabudat na buffer napalovacky.
4GB pokladam za bytocne, mam teraz 1GB a je to malo, teda najma pokial zapnem Battlefield 2, tam pri velkej multiplayerovej mape vidim nedostatok ramky a swapovanie na disk. Neostava mi nic ine ako kupit este 512MB alebo 2x512MB ramky. Ake programy pouzivas, ked vyuzijes 4GB RAM??? Pagelife mas zrejme vypnuty, mam pravdu??? Len tak mimochdom, u mna zerie Win po zapnuti okolo 150MB, co je celkom prijatelna hodnota, pagefile mam nastaveny na pevnu hodnotu 2GB.
jasne, ja uznavam, mas vo vela veciach pravdu, v principe sa hadame len "filozofiu" prace s dostupnym hardverom.hojko napísal:enter00: Ja pracujem s PC od roku 1993...
ad raid - raid zatial nepouzivam, resp na terajsom pc. vsetky disky su samostatne, rychlost tychto novych seagatov .10 mi uplne staci, raid by mi len zmensil kapacitu(na zalohovanie mam externy disk a dvd).
ano, a tym nastavenim vsetkych programov tu ram vyuzijes naplne...
na torrenty mam bitspirit, cache v nom nastavenu 1gb a disk zapisuje tak raz za za 2min.
vypalovanie - no, buffer napalovacky ti pri 4x dvd zapisovani staci na 2sekundy, dost malo:) pre napalovanie mam nastavene 250 mega.
hry sa nehravam, okrem oddychovky gta sa, a to nie je narocne, neviem posudit.
programy - docela bezne, ale tym, ze komp sluzi ako data(ftp), exchange, sharepoint, proxy atd server pre moje zariadenia, nazbiera sa to.
po starte bezi tak z hlavy - firefox, outlook 07, word 07, one note 07, contact manager 07, exchange, sharepoint,active sync, truecrypt, ftp server, soft na dialkove ovladanie, stavovy displej, netlimiter, emule, bitspirit,winamp,task switch, miranda, skype, live messanger, VPN server, VLC server, siemens mob phone manager, samsung PC studio, rss point, mediamonkey,adobe acrobat... plus par win services navyse, nejake backup srandy, pripadne zdielanie plochy ked robime na projekte.
pagefile vypnuty.
takze ked si to spocitas, uz len beh programov a databaz v nich, a to este nepracujem:)... dalej ftp mam nastavene tak, ze pre pristup zo siete ked to pozaduje notebook sa cachuje na strane servera 300 mega(na notebooku to hra vlc priamo z ramky).
takze ja sa uz len tesim, ked budu bezne 2gb moduly a seriozne dosky, ktore tu budu vediet pouzit:)
-
hojko
Site Admin
enter00: Office 2007 (Word 10MB, Excel 10MB..., Outlook zozerie viac), Firefox dajme tomu 50MB, FTP a dialkove par mega, dajme tomu 20MB, Netlimimiter + eMule + BitSpirit tiez par mega ak nemas upravene cache, WinAmp 15MB, Miranda 8MB, Skype 25MB, Mess neviem kolko, tipujem tak do 20MB, VLC par mega, mobily par mega, VLCcko tiez par mega, RSSko no dajme tomu 50MB, Acrobat 25MB... Nech pocitam ako pocitam, 1GB by to nemalo presiahnut a s 2GB ramky musis v pohode vystacit.
to som si aj ja hovoril, ked som staval komp a naivne kupil gigovku, ze casom doplnim:)) doplnil som za 3 dni, absolutne to nestacilo.
mozno prazdne programy maju tolko, ale komp bezi pod zatazou, pracuje sa na nom, takze po starte win ked sa nacita vsetko naozaj to zabera 1,3-,17 giga podla toho, kolko sa hodi do cache z FTP a kolko veci je roztahanych v bitspirite.
len outlook s contact managerom ma 140 mega v ram, synchronizuje sa lokalne z active syncu a z dvoch exchange serverov, mozno aj preto zere tolko.
2 giga by teda stacilo, keby som nemal nastavene obrovske cache vo vsetkych programov, kde sa to da. a toto je vlastne vyuzivanie ramky na maximum.
mozno prazdne programy maju tolko, ale komp bezi pod zatazou, pracuje sa na nom, takze po starte win ked sa nacita vsetko naozaj to zabera 1,3-,17 giga podla toho, kolko sa hodi do cache z FTP a kolko veci je roztahanych v bitspirite.
len outlook s contact managerom ma 140 mega v ram, synchronizuje sa lokalne z active syncu a z dvoch exchange serverov, mozno aj preto zere tolko.
2 giga by teda stacilo, keby som nemal nastavene obrovske cache vo vsetkych programov, kde sa to da. a toto je vlastne vyuzivanie ramky na maximum.
dobre, do dalsieho kompu ked nejako vyriesim hlucnost raptora kupim dva. plus dva "normalne" disky, aby bolo dost kapacity.t0m4s3 napísal:Ano je.
keby prisla nova generacia raptora s kolmym zapisom a kapacitou aspon 300 giga, nevahal by som a kupoval hned.
ale zatial som volil aj na ohlad financii a pomeru cena/vykon.
t0m4s3 Napísal:
Ano je.
hmm je, ale mas len 150GB a na seagatoch mas 400GB a ten rozdiel v rychlosti nieje az tak "citelny" pokial je to raid vs 1 raptor a povedal by som ze je to vyrovnane - pretoze tu bude v niektorych testoch jednoznacny viataz seaG a v niektorych naopak raptor
Btw aj samostatna baracuda dokaze v testoch "dat" raptora
Ano je.
hmm je, ale mas len 150GB a na seagatoch mas 400GB a ten rozdiel v rychlosti nieje az tak "citelny" pokial je to raid vs 1 raptor a povedal by som ze je to vyrovnane - pretoze tu bude v niektorych testoch jednoznacny viataz seaG a v niektorych naopak raptor
Btw aj samostatna baracuda dokaze v testoch "dat" raptora
- Prílohy
-
- image011.gif
- (40.76 KiB) 321 stiahnutí
-
misokgb
King
Nechapes o com sa tu diskutuje? Ze rychlost disku MB/s nie je taka dolezita? Ked ten Seagate ma seek 12-14ms a ten Raptor 8ms? Tam ide prave o to, MB/s to je udaj... skor pre lamy by som povedal... 74MB/s co s tym, ked mam pomaly seek a hlavicky su pomale a to vlastne brzdi cely disk? U Raptora ide o seek, rychlost je druhorada skor 
-
t0m4s3
Admin
nedosahuje. Sekvencne citanie NIE JE meritkom vykonu.mystique napísal:vsak v poriadku, ale kde v tom teste co som uviedol je nepravda ze baracuda dosahuje lepsi vykon?????
RAID vs raptor nema sancu uz to pochop. RAID ti nepomoze zlepsit pristupovu dobu disku. Pozri si realne aplikacne testy 7200 disku, RAIDU a Raptoru.mystique napísal:mm je, ale mas len 150GB a na seagatoch mas 400GB a ten rozdiel v rychlosti nieje az tak "citelny" pokial je to raid vs 1 raptor a povedal by som ze je to vyrovnane - pretoze tu bude v niektorych testoch jednoznacny viataz seaG a v niektorych naopak raptor
To mas nejake testy v com ti "pomoze" zvysenie sekvencneho citania pouzitim RAIDu. http://www.zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp?AR ... XPS=&EXPA=
konkretne tento obrazok

Ak si spocitas vyhody, tak za dvojnasobnu cenu raidu oproti jednemu disku dostanes narast vykonu 12%
Dalej porovnanie 7200rpm vs. Raptor
http://www.zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp?AR ... XPS=&EXPA=
Narast vykonu je 50%. Ak zohladnim cenu a aj velkosti, tak urcite vyjde lepsie RAID. Ale iba do situacie ked si s Raptorom vyskusas pracu v systeme. Subjektivny dojem je subjektivny dojem a je to presne ako Dualcore vs. singlecore. Kto raz dualcore vyskusa uz nechce nic ine. Takze moj zaver je taky ze pomer cena/vykon je lepsi u RAID0 avsak co sa tyka aboslutneho vykonu nemoze sa obycajny disk, alebo RAID vytvoreny z tychto diskov s Raptorom vobec rovnat.