Ekonomia, ekonomika, manazment...studium

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
piston
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa piston »

ludia ma tu niekto nejake skusenosti s Fakultou hosp. informatiky EUBA? Lebo rozmyslam o nej a tak by som aj rad nieco pocul od ludi ktory tam chodia a tak.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa enter00 »

piston napísal:ludia ma tu niekto nejake skusenosti s Fakultou hosp. informatiky EUBA? Lebo rozmyslam o nej a tak by som aj rad nieco pocul od ludi ktory tam chodia a tak.
nechodim priamo na tuto fakultu, chodim na inu fak. euba, ale mam tam hodne znamych, mozem teda nieco napisat.
vseobecne - euba ako masova skola moc velku uroven nema.
za druhe, FHI je orientovana na matematiku a IT, teda z toho vyplyvaju predmety, pomerne vela roznych prac(seminarky, zadania).
pokial ta viac bavi ten matematicky a statisticky pohlad na ekonomiu, kludne tam chod, budes spokojny. pokial budes aj sikovny, da sa vyuzit pomerne vela programov a odist na semester/dva na zahranicnu univerzitu, dokonca poznam aj chalana, co presiel prvy rocnik na FHI a potom dva semestre londyn, dva semestre svajciarsko, jeden usa a dokoncil v australii na mba:)
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

tato tema nejako zakapala.. skoda, obnovme ju.
aaliyah
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa aaliyah »

enter00 napísal:este by som chcel dodat, ze treba rozlisovat studium ekonomie a manazmentu. na prikladoch - "prava" ekonomia sa uci na urcitych oboroch Narodohospodarskej fakulty EUBA. Manazment v pravom slova zmysle asi najviac uci Fakulta managmentu UK, teda najlepsie to splna jeden z oborov magisterskeho studia na tejto fakulte.
Kombinaciou tychto a takym "vylepsenim" su obory na Fakulte podnikoveho manazmentu EUBA, kde sa ucia aj ekonomicke discipliny - mikro, makroekonomia, dalej nieco o samotnych podnikoch a veci s tym spojene - uctovnictvo, potom nieco z oblasti celeho systemu - financie a mena napr. A z manazerskych disciplin - statistika, psychologia, ludske zdroje atd.
no, tak ja mam vystudovanu Fakultu managementu UK v Ba, konkretne specializaciu Financny manazment a ako vedlajsiu specku Marketing..:) ono, aby som to upresnila, ten obor je stale rovnaky pocas celeho studia - management, od stvrteho rocnika sa to zacina delit na specky, ktore maju ale vela spolocnych predmetov...preto si myslim, ze aj ked clovek skonci specku napr Marketing, kludne moze ist robit aj HR, bo ma urcite na to ekvivalentny stupen vedomosti :)
Ked som sla na VS, tak som si vyberala medzi viacerymi skolami...EU bola urcite medzi poslednymi...je to celkovo trochu o inom ako UK...ako napisal enter00, uci sa tam ta "prava" ekonomia, a prave preto som tam nesla..:)
Co sa tyka skola a priprava na zamestnanie....ja pracujem v banke a mozem povedat, ze vyuzivam pomerne dost z toho, co mi dala skola...isteze sa ucim aj kopu novych veci - to je aj jeden z dovodov, preco to robim...pokial by ma to neposuvalo dalej, tak sa tomu nevenujem :)
A k problemu porovnania s inymi skolami a uplatnenia absolventov tychto skol...tazko povedat...neviem, ci je to v dnesnej dobe len o skole, skor si myslim, ze vela zavisi aj od kontaktov...:(
taurus666
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Ekonomia, ekonomika, manazment...studium

Príspevok od používateľa taurus666 »

brm napísal:Absolútny favorit určite nie je. Absolvent ekonomickej školy musí mať aké-také vedomosti aj o technológií výroby papiera. Iba tak dokáže správne aplikovať ekonomické vedomosti. Absolvent FEI možno bude viedieť o podniku.. ale keď nebude mať šajnu o riadení podniku.. tak si myslíš, že ho správne povedie do budúcnosti? Bude vedieť z rôznych analýz a ekonomických výsledkov predpovedať budúcnosť podniku na trhu? ..bude vedieť včas rozoznať určité situácie a urobiť potrebné kroky, aby podnik neskrachoval?

Na VŠ nám Doc. Mizla dal podobnú otázku.. je lepšie, aby bol ministrom zdravotníctva (riaditeľom nemocnice) človek s lekárskym vzdelaním alebo ekonomickým vzdelaním? :)
minister zdravotnictva by nemal byt ani ekonom,ani lekar,ale pravnik.tot moj nazor :!:
last_knight
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa last_knight »

no ja studujem integrovane manazerske systemy, t. j. ekonomika, manazment a rozne druhy manazmentu hlavne bezpecnostneho a vyrobneho do kopy, ale zatial nemam potuchy o co vlastne ide a co zo mna bude, az budem velky
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

enter00:v ktorom si rocniku?
Kesoman
Star
Star

Príspevok od používateľa Kesoman »

enter00 napísal:nechodim priamo na tuto fakultu, chodim na inu fak. euba, ale mam tam hodne znamych, mozem teda nieco napisat.
vseobecne - euba ako masova skola moc velku uroven nema.
EUBA je len vyrobna na tituly... je to typ skoly kde ked nechces aby ta vyhodili tak ta nevyhodia t.j. ze na zaciatku urobia strasiaka ake prisne stanovy tu su ze nemas narok na viac opravnych terminov,nemozes preniset vacsi pocet kreditov atd adt proste blbiny ktore sa nedodrziavaju(li) ale aby som nebol OT

na eubu uz chodim 2rok NHF-FBI(financie bankovnictvo investovanie) spec. fakulta a ked tak pozeram na svoju buducnost hmmm je tam hmly ako v londyne... EUBA v zivote nikomu neda v sucasnom stave v akom je plnohodnotne ekonomicke vzdelanie je to len mechanicke ucenia sa aj ked ta nejaky predmet zaujme tak ti to vie par "pedagogov" dobre znechutit az sa na to vykasles
vsetko je o holej teorii ale zas na akej VS v SR neni :roll: neviem ako to bude dalej ale myslim ze kvalita studia je velmi nizka

V trende som cital ako zvozili setky skoly VS ekonomickeho zamerania a vysledok ze jedine mozne dobre ekonomicke vzdelanie v SR bolo nejaky odbor MAT-FYZ na UK...

btw enter na akej si fakulte a kt. rocnik??
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Keso napísal:EUBA je len vyrobna na tituly...
na tom sa zhodneme... celkovo ziadna SK vyska nema uroven.
fakulta FPM, prvy rocnik - zatial.
isiel som na tuto skolu kvoli okolnostiam, co tu rozoberat nebudem, len dodam, ze na tejto skole nemienim prejst ani do druheho rocnika, podavam si prihlasky na iste zahranicne vysky. chcem kvalitne vzdelanie, som ochotny zanho zaplatit, a to na slovensku nedostanem:)
takze bye bye slovakia.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

enter00 napísal:... celkovo ziadna SK vyska nema uroven...
snad pises len o ekonomickom smere...
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Holubar napísal:snad pises len o ekonomickom smere...
z vlastnej skusenosti o ekonomickom, z rozpravania mnozstva ludi na inych vyskach aj o inych... povedzme, ze este medicina UK sa da ciastocne porovnat s inymi, ostatne ked porovnas s spickovymi zahranicnymi univerzitami nedosahuju ani 10 percent kvality, a to je alarmujuce.
rovnako by som ani slovenske skoly nenazyval univerzitami, kedze k tomu pomenovaniu sa viaze aj vedecky vyskum, a predsa nechceme parodovat slovo vyskum.
kachna
King
King

Príspevok od používateľa kachna »

keso: presne tam kde si chcem ist aj ja.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

enter00 napísal:z vlastnej skusenosti o ekonomickom, z rozpravania mnozstva ludi na inych vyskach aj o inych... povedzme, ze este medicina UK sa da ciastocne porovnat s inymi, ostatne ked porovnas s spickovymi zahranicnymi univerzitami nedosahuju ani 10 percent kvality, a to je alarmujuce.
rovnako by som ani slovenske skoly nenazyval univerzitami, kedze k tomu pomenovaniu sa viaze aj vedecky vyskum, a predsa nechceme parodovat slovo vyskum.
Chlapce, nemas paru o com tocis. Netrep.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

enter00 napísal:...rovnako by som ani slovenske skoly nenazyval univerzitami, kedze k tomu pomenovaniu sa viaze aj vedecky vyskum, a predsa nechceme parodovat slovo vyskum.
No pozri, co sa tyka kvality skol a vyskumu, to zalezi v podstatnej miere od situacie, v akej sa stat nachadza. Samozrejme hlavne od tej ekonomickej. Uz len co sa tyka pristrojoveho vybavenia.
No ale podla mna ide o ludi a pravi odbornici sa na slovensku stale najdu. Treba si vediet vybrat. Na Slovensku sa stale da dostat ku kvalitnemu vzdelaniu, jedine, co treba, je naozaj chciet (no chciet znamena aj nieco robit)
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

kinjeril napísal:Chlapce, nemas paru o com tocis. Netrep.
:))))
zijes vo vzduchoprazdne? myslis si, ze Slovensko je naj naj?
Kazdy, opakujem kazdy, ktoreho poznam a bol na zahranicnej vyske ma rovnaky nazor ako ja. Ked si myslis, ze slovenske vysoke skoly su kvalitne... 500 studentov na jedneho profesora je kvalita?
http://kucej.blog.sme.sk/c/73265/Katoli ... odvod.html

ekonomia -
http://ekonomika.etrend.sk/80907/sloven ... j-ekonomie

dalej ako dokaz moze posluzit kazdy rebricek hodnotenia vysokych skola v kazdom casopise, agenture a pod. ZIADNA zo slovenskych VŠ nie je v prvej 500ke a tusim ani v prvej 1000ke.

ked neveris medzinarodnym, pozri slovenske hodnotenie - http://www.arra.sk/index.php?module=pag ... ition=20:5

kriteria hodnotenia boli rovnake, kazda skola v porovnani so zahranicnymi vychadza biedne.

pokial toto povazujes za kvalitne vysoke skolstvo... mas velmi nizke kriteria.
taka otazka - na ktorej vyske studujes?
Holubar napísal:jedine, co treba, je naozaj chciet (no chciet znamena aj nieco robit)
zase sa zhodneme, robim vsetko preto, aby som dostal kvalitne vzdelanie:)

ano, zalezi to hlavne od penazi, v tom sa zhodneme.
podla mna je ale hlavny problem v pristupe skol, su to masove skoly, zamerane na pocet, nie na kvalitu. z casti to vyplyva aj zo systemu financovania, kedze stat plati za studenta/akademicky rok. teda viac studentov - viac penazi. dalsi problem je, ze na slovensku kazdy len o reforme keca, ale ziadna sa nerobi.
najdu sa aj vynimky a skutocne spickovi profesory/docenti, to je jasne, ale v porovnani uz len z Ceskou republikou...

ako som si vsimol, je tu dost ludi co studuje v Brne, Prahe - vyjadrite sa, preco ste nesli STU alebo TUKE a pod?
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

enter00 napísal: :))))
zijes vo vzduchoprazdne? myslis si, ze Slovensko je naj naj?
Kazdy, opakujem kazdy, ktoreho poznam a bol na zahranicnej vyske ma rovnaky nazor ako ja. Ked si myslis, ze slovenske vysoke skoly su kvalitne... 500 studentov na jedneho profesora je kvalita?
http://kucej.blog.sme.sk/c/73265/Katoli ... odvod.html

ekonomia -
http://ekonomika.etrend.sk/80907/sloven ... j-ekonomie

dalej ako dokaz moze posluzit kazdy rebricek hodnotenia vysokych skola v kazdom casopise, agenture a pod. ZIADNA zo slovenskych VŠ nie je v prvej 500ke a tusim ani v prvej 1000ke.

ked neveris medzinarodnym, pozri slovenske hodnotenie - http://www.arra.sk/index.php?module=pag ... ition=20:5

kriteria hodnotenia boli rovnake, kazda skola v porovnani so zahranicnymi vychadza biedne.

pokial toto povazujes za kvalitne vysoke skolstvo... mas velmi nizke kriteria.
taka otazka - na ktorej vyske studujes?
Ty, vzduchoprazdno... :roll:
Nemam pocit, ze Slovensko, resp. slovenske skolstvo je naj, naj. To som nikdy neprezentoval. Ale nesuhlasim s tvojim vykladom, ze Slovensko je v takych srackach, ze horsie to ani nemoze byt. To je taky bullshit, ze to az boli.
Ok, kazdy koho poznas, co bol na zahranicnej vyske, ma spravenu vysku aj tu, na Slovensku? Narazas na fakt, ze je 500 studentov na jedneho profesora - ok, prakticky vzate, je to dost. Ale dobre vies, ze kazdy profesor ma k dispozicii isty pocet docentov, doktorantov a inych pomocnych pracovnikov. Ci mas ten pocit, ze kazdy student by mal mat vlastneho profesora? Akoze prednasky by mali byt v zmysle "hacaj si mi na kolienko, prednesem ti to do uska"? Vyska je o samostudiu, nie o pisani uloh s gestorom predmetu. Chlape, sa preber.
Hodil si tam link, o neakej katolickej univerzite - jo, zivotne dolezita univerzita. (tymto nechcem dehonestovat pripadnych posluchacov tejto univerzity)
Co sa tyka ekonomickej univerzity a slovenskej ekonomie - jo, tu mas pravdu. Ekonomicke univerzity a prislusne ekonomicke katedry by som na 5 rokov zvrel. Dovod? Jednak ekonomov je plny UP a kvalita, zial isla na ukor kvantity (nechem tym urazit pripadnych posluchacov). Tym chcem povedat, ze sucasne ekonomicke smery chrlia tolko ekonomov, manazerov a ekonomickych analytikov, ze ich mozme az vyvazat. Tu pripustam, ze ta kvalita v niektorych pripadoch zaostava. Chyba je len v tom, ze je taky trend, imho.
Uvadzas, ze ziadna slovenska vyska, nie je v neakom rebricku hodnotenia VS. Ale co boli kriteria? Pocet studentov na vyucujucich? Kvalita vzdelania? Technicka vybavenost? Uplatnenie absolventov?
Mal som aj ja tu cest, stretnut sa so studentami istej kanadskej univerzity (nasa vyska bola v kooperacii s ich vyskou). Co ti poviem, ked nam vraveli, kolko platia za skolu, skoro som onemtavel:). To mas pravdu, v tomto sa nemozeme porovnavat s nimi. No, ked sme sa akosi vedomostne porovnali ... no hroza! Bolo to v 3. rocniku, strojariny a ti chlapci mali problem s jednoduchym zakreslenim axionometrickeho zobrazenia primitovnej suciastky, s kotovanim este debilnejsej suciastky ... atd. Toto je ta tvoja "platena" kvalita? Bolo to na smiech (plac?).
Ak hodnotis kvalitu skoly, resp. dosiahnuteho vzdelania tym, kolko za to zaplatis, to je dost blbe. Slovenske, resp. Cesko-Slovenske skolstvo malo vo svete dobre meno. Vychovalo sa tu nemalo svetovo uznavanych odbornikov. Zial, bola taka situacia, ze neboli sme schopny ich adekvatne zaplatit, tak poodchadzali.
Slovensko ma dost kvalitnych vysokych skol - Slovenska technicka univerzita BA/TT (MATFYZ, FEI, fakulta strojarstva, stavebna fakulta...), UK BA, Univerzita v Kosiciach, V Ziline, Nitre, Banskej Bystrici.
Este sa vratim k tomu co si napisal, ze nase vysoke skoly nerobia vyskum - dalsi bullshit. Nase vysky totiz musia robit vyskum (myslim vysoke skoly s technickym zameranim). Totizto, ak by vysoka skola, resp. prislusna katedra nerobila ziaden vyskum, nevykazovala by ziadnu cinnost. A tym, ze by nevykazovala ziadnu cinnost, akreditacna komisia SR by jej odobrala akreditaciu a tym by prislusna katedra de facto skoncila.
Netvrdim, ze nase vysoke skolstvo, je v 100% poriadku. Najdu sa aj slabsie skoly, to suhlasim. Ale vo vseobecnosti generalizovat a oznacovat nase vysoke skolstvo za neschopne a ubohe, to je s prepacenim slabomyselne.

A k tvojej poslednej otazke, ci studujem - uz nie. Studoval som na SPU v Nitre, Katedra Spolahlivosti strojov.

Otazka, pre teba - ty si skoncil neaku "tunajsiu" vyku? Ci, to tvoje "hodnotenie" je postavene na "rozumoch" kamaratov?
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Enter: Robí ti dobre ako sa vyvyšuješ nad ostatných? Myslíš že si kráľ ? Chlapče kedy sa prebudíš z toho sna? 99,9998% ľudí tuto na fóre ťa už má dosť, a to mi ver.
O čom píšeš? Slovenské školy sú zlé?
Slovenská technická univerzita BA, Univerzita Veterinárneho lekárstva Košice, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika- Košice, býv. Vysoká vojenská letecká škola gen. M.R.Štefánika Košice- medzinárodne uznávaná škola, učili sa tu piloti z celého sveta zlatý moj, o čom píšeš? A kopu ďalších...
UPJŠ- poď sa pozrieť do Košíc. Koľko študentov zo zahraničia na ňu chodí.
A koľko lekárov v zahraničí má diplom z Košíc?
TU-BA- koľko inžinierov behá po svete s ich diplomom? TU-KE detto. Podľa teba bude kvalitná škola vtedy keď vojdeš na WC, hajzel sa ti pozdraví a keď sa vyserieš vylíže ti riť? Si strašne povrchný človek. Čo nie je drahé je zlé že Enter?
Ľuďom stačia slovenské školy, a keď vyštudujú sú dobrí. Ale jeden Enter potrebuje platiť, a len škola na ktorej sa platí, ale véééľa, tak tá je dobrá... V USA sa medicína študuje 4 roky, u nás 6. O niečom to svedčí.
Opýtaj sa sám seba, prečo sú naši vysokoškoláci v EU tak žiadaný? No skús? Prečo?
Pretože na slovensku skončí vysokú školu len človek, ktorý na to má, a je to veľmi ťažké. Zatiaľ čo v UK ju dokončí každý idiot.
Nevieš o čom píšeš, tak nepíš.
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

Keso napísal: ...na eubu uz chodim 2rok NHF-FBI(financie bankovnictvo investovanie) spec. fakulta a ked tak pozeram na svoju buducnost hmmm je tam hmly ako v londyne... EUBA v zivote nikomu neda v sucasnom stave v akom je plnohodnotne ekonomicke vzdelanie je to len mechanicke ucenia sa aj ked ta nejaky predmet zaujme tak ti to vie par "pedagogov" dobre znechutit az sa na to vykasles...
Som 4 na strednej a rozhodujem sa ze kam na vysku. A zvazujem aj FBI v BB na UMB. A dost ma odradza to co si tu napisal. Je to vazne take zle? Vidis to tak bledo len na EUBA alebo vseobecne so smerom FBI? :|
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

praveze viem prilis dobre, vy zjavne nie, ked vam staci toto...
vas zivot.

eritrocit - robi ti dobre urazat ludi na fore? kedy som ja spomenul tvoje meno? si mi ukradnuty, takze neurazaj ty mna. ine ako komentovat nazor urazkov nevies?
ad odchod - neboj sa, zaciname novy projekt a na zabavky typu hojko cas nebude. niekto si musi zarabat, nie kazdy ma bohatych rodicov.

o medicine som sa vyjadril, ze je ok... staci citat.
velmi specificke skoly - ok.

ano, aj zo slovenskej skoly moze byt clovek uspesny, poznam dost ludi napr z FEI a dari sa im... ked sa ale opytas ,ako robili skolu... 3,4,5ty rocnik sa tam ukazal jedine na skuske a popri tom makal, podnikal - self made man.

mam zacat ja vytahovat zahranicne skoly a porovnavat?:) to by sme skoncili velmi rychlo.

ad moji kamarati - myslim, ze vzhladom na ich vzdelanie(princeton, st andrews, berkley, eko uni vieden, karlova uni, ICH zurich) a uspech(zamestnanie u Lloyds, Intel, IBM, Stanley Morgan, Europska centralna banka, uspesne vlastne firmy) im verim viac ako dvom moderatorom na hojko fore:)))

" Zatiaľ čo v UK ju dokončí každý idiot." ano, aj v UK su priemerne vysky, ale preco sa porovnat s priemerom? posledne roky je na slovensku trend, nabrat co najviac ludi vsade. prakticky vsetky obory vsetkych skol prijmaju coraz viac ludi - takze skor na na slovensku bude mat za chvilu vysku "kazdy idiot".

"""akreditacna komisia SR by jej odobrala akreditaciu""" :))
len teraz sa dokoncil register KTO je vlastne gestorom odborov(dokonca je viac oborov ako profesorov/docentov:)), nebud na smiech:)

""Uvadzas, ze ziadna slovenska vyska, nie je v neakom rebricku hodnotenia VS. Ale co boli kriteria? Pocet studentov na vyucujucich? Kvalita vzdelania? Technicka vybavenost? Uplatnenie absolventov?"""
ano, napr aj tie, dalej pocet citacii vo vyskumnych dielach, pocet clankov a publikacii/profesor atd... kriteria su rovnake ako v zahranici, teda rebricek je porovnatelny, ked su nase skoly tak skvele, preco neuspeli? hm?

"""resp. Cesko-Slovenske skolstvo malo vo svete dobre meno."""ano, malo vyborne meno. dolezite je to malo. teraz kvalita upada, hlavne kvoli financovaniu a tym, ze vela ludi odchadza prec = volne hranice.

ad cena vysky - verim, ze platene vysoke skolstvo je kvalitnejsie.
zahranicna vyska nemusi byt draha - napr karlova univerzita, alebo ekonomicka univerzita vo viedni - slovak plati len zapisne 400 euro alebo tak nejak. takze naozaj, nevyzadujem skolu za 100 tisic libier za rok. zase urazas na zlom mieste.

ked su slovenske skoly tak dokonale kvalitne a obdivovane, preco nie su mesta plne zahranicnych studentov z USA, GB, Nemecka, Australie, Japonska atd? ved mame dokonale skolstvo, kam sa hrabe Ivy League.
Step256
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Step256 »

hmm a co AUDIT? ak niekto vie co tym myslim tak nech napise kde sa to studuje ake su poziadavky? atd...

thx
Napísať odpoveď