Lilo a grub
Lilo a grub
No dostal som comp s windowsom a mandrive 2007. Nevedel som kde to nainstaloval bootmanagera a tak som vyformatoval vsetky linux particie a nainstaloval ubuntu s grubom. No ale ono to stale bootuje lilo s mandrivou 2007/ktoru nepusti/ a musim po kazdom restarte davat cd do mechaniky. Vie niekto kde moze byt ten zavadzac nainstalovany??

MBR
Ten MBR on je skryty??
Re: MBR
MBR (Master Boot Record) je v podstate sektor na disku z ktoreho sa nacita zakladne info na zavedenie operacneho systemu. Inak nazyva sa aj "sector zero" takze ho len tak niekde neuvidis. aspon som este nevidel system/program ktory by ho dokazal zobrazit.cimo napísal:Ten MBR on je skryty??
install-mbr
Zadal som prikaz install-mbr a kedze som lama tak neviem ake options tam mam dat. Nevie niekto poradit??
Re: install-mbr
Skús program fixmbr.cimo napísal:Zadal som prikaz install-mbr a kedze som lama tak neviem ake options tam mam dat. Nevie niekto poradit??
-
q-parser
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: install-mbr
Tento prikaz vymaze MBR na prvom IDE disku.cimo napísal:Zadal som prikaz install-mbr a kedze som lama tak neviem ake options tam mam dat. Nevie niekto poradit??
Kód: Vybrať všetko
install-mbr -r /dev/hdaKód: Vybrať všetko
install-mbr -r /dev/sdaide to
ide to s tym install-mbr -r /dev/sda kedze mam sata . Dikyyyy/akurat este musim zistit ako obnovit grub:D/
-
q-parser
Professional
- Kontaktovať používateľa:
cimo napísal:pouzil som sudo grub-install --root-directory=/boot /dev/sda ale je to cudne kedze to neinstaluje do mbr
- Je este ina moznost ako nainstalovat grub, a to cez rozhranie, do ktoreho sa dostanes jednoducho zadanim prikazu "grub" v roote (v tvojom pripade asi skor "sudo grub").
Potom zadas nieco taketo:
Kód: Vybrať všetko
root (hd0,0)
setup (hd0)
quit- ...rebootnes a ides. Este vysvetlivka: hd0 znamena primarny disk (vid 0), 0 za ciarkou znamena, ze sa jedna o prvu particiu...kedze na prvej particii byva vacsinou Windows, neoporucam to davat tam. Ak mas svoj linux napr. na tretej particii (sda3), tak tam zadas cislo 2 (indexuje sa od nuly, ako si si asi vsimol)...cize riadok bude vyzerat asi takto "root (hd0,2)".
Prikaz root nastavi, kam sa ma grub nainstalovat, prikaz setup ho nainstaluje. quit je jasny
Dufam, ze pomohlo a nesposobilo zmatok.
Otazka
A neni nejaky prikaz ktorym by sa dalo overit kde to nainstalovalo??
Nejde
Preinstaloval som ubuntu a znova som dal grub ale ked chcem nabootovat ubuntu tak vypise error no such disk . Nainstaloval som to do hda0 
vyriesene
No uz som zistil v com bola chyba bolo to v tom ze sa mi to nainstalovalo na hd0 namiesto na sda0 takze to uz pachci . Dakujem vsetkym za pomoc