|
| Autor |
Správa |
sharky-no Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 31.10.2006 Príspevky: 194 Bydlisko: Morgen Club Branc Karma: 
|
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:13 Predmet: Ako nainstalovat MS-DOS? stare PC |
|
|
| Potrebujem zistit ako sa instaluje MS-DOS s tym dosovskym "Total commaderom" cize Norton Comander... Mam tu jeden stary pc a potrebujem ho rozbehat. Viete mi niekto pomoct?? |
|
| Návrat hore |
|
 |
fikus-kukis Guru wannabe

Stav:  Založený: 21.06.2006 Príspevky: 2267 Bydlisko: na Slovensku v Pažravej p Karma: 
|
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:17 Predmet: |
|
|
No, ja som inštaloval DOS pomocou troch diskiet, z toho prvá bola bootovacia a tou som začínal.
No ale podľa mňa to nestačí len cez Nortona nakopirovať na disk súbory, potrebuješ zapísať stopu do bootovacieho sektoru disku, aby sa Ti po spustení začal ten DOS načítavať.
Alebo sa mýlim . |
|
| Návrat hore |
|
 |
chrono VIP

Pohlavie:  Stav:  Založený: 25.12.2006 Príspevky: 5569
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:17 Predmet: |
|
|
Na tom počítači sa dá spustiť Norton Commander? Ak áno, DOS tam už je. Ak nie. Budeš si musieť stiahnuť (kúpiť ) inštalačky DOSu (6.22 ich má 3). |
|
| Návrat hore |
|
 |
sharky-no Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 31.10.2006 Príspevky: 194 Bydlisko: Morgen Club Branc Karma: 
|
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:19 Predmet: |
|
|
No viem ze asi treba nieco zapisat do autoexec.bat ale potom su tam aj ine subori co to spustaju a v tom bude asi problem. A disk mam teraz v mojom PC tak by vlastne stacilo ich nakopirovat do neho. Len neviem kde ich najst  |
|
| Návrat hore |
|
 |
sharky-no Expert

|
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:22 Predmet: |
|
|
| chrono napísal: |
Na tom počítači sa dá spustiť Norton Commander? Ak áno, DOS tam už je. Ak nie. Budeš si musieť stiahnuť (kúpiť ) inštalačky DOSu (6.22 ich má 3). |
ne nejde spustit je to ako keby padol windows Disk boot fauilre(nevim ako sa to pise ) |
|
| Návrat hore |
|
 |
fikus-kukis Guru wannabe

Stav:  Založený: 21.06.2006 Príspevky: 2267 Bydlisko: na Slovensku v Pažravej p Karma: 
|
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:22 Predmet: |
|
|
Učili nás, že DOS nepôjde bez:
MSDOS.sys
IO.sys
COMMAND.com |
|
| Návrat hore |
|
 |
chrono VIP

Zaslal: 07 Mar 2007, 20:23 Predmet: |
|
|
| Nestačí tam tie súbory skopírovať. Musíš to nainštalovať (ako už napísal fikus-kukis [je potrebné upraviť MBR a BOOT sektor]). Aby som bol presný, teoreticky stačí tie súbory nakopírovať a potom spustiť nejaký program ktorého meno si už nepamätám (ale je súčasťou DOS). |
|
| Návrat hore |
|
 |
sharky-no Expert

|
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:31 Predmet: |
|
|
Takse staci ak si "kupim" ten ms-dos. A da sa to nainstalovat bez diskiet??? lebo teraz ich tu urcite nenajdem  |
|
| Návrat hore |
|
 |
brm Hardcore addict

Pohlavie:  Stav:  Založený: 02.11.2005 Príspevky: 7148
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:34 Predmet: |
|
|
Ako nainštalovať DOS? Zoberieš inštalačné diskety, vložíš prvú bootovaciu disketu do kompu a zapneš alebo reštartneš komp.
Tak ako na inštaláciu Windowsu potrebuješ inštalačné bootovacie CD (resp. diskety pre staršie win), tak isto na inštaláciu DOSu potrebuješ inštalačné diskety. Bez toho toho veľa neporiešiš..
Ale inak na to najjednoduchšie nabootovanie systému (že sa Ti spustí príkazový riadok) stačí jedná obyčajná bootovacia disketa (na nete je ich kopec) a na nej musíš mať aj súbor sys.com. Po nabootovaní cez disketu zadaj príkaz:
a:\sys a: c:
..kde a: je disketa a c: je disk, na ktorý chceš nahodiť systém. Výsledkom bude, že sa prekopírujú systémové súbory z diskety na disk. Samozrejme disk c: musí byť naformátovaný, ak nie je, tak treba použiť fdisk (tiež by mal byť na systémovej diskete).. |
|
| Návrat hore |
|
 |
chrono VIP

Zaslal: 07 Mar 2007, 20:46 Predmet: |
|
|
| Ten program, na meno ktorého som si nevedel spomenúť, sa volá sys.com (ako napísal brm). Na formátovanie budeš potrebovať program format.com. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Thovt Light Star

Stav:  Založený: 21.12.2004 Príspevky: 202
Zaslal: 07 Mar 2007, 20:53 Predmet: |
|
|
Tak ako napísal brm len upresním:
Spustíš PC z diskety kde máš DOS a Norton
napíšeš sys a: c: a odentruješ
skopíruješ obsah diskety na c: (okrem systémových predtým skopírovaných súborov)
upravíš súbor config.sys a autoexec.bat tak, aby tam kde je cesta na a: bola cesta na c:
(napr. Path=a:\DOS;NC bude Path=c:\DOS;NC) |
|
| Návrat hore |
|
 |
sharky-no Expert

|
Zaslal: 07 Mar 2007, 21:04 Predmet: |
|
|
a mosem nakopirovat te spustiace subory na CD??? bo mam problem s disketami
\\edit: takze cez to cd to nefunguje...musim volakde pohladat diskety...
Diki chalani za pomoc verim ze to pojde  |
|
| Návrat hore |
|
 |
chrono VIP

Zaslal: 07 Mar 2007, 21:16 Predmet: |
|
|
Ten program sys skopíruje (okrem iného) boot sektor z disku, ktorý zadáš ako prvý parameter. Takže by to malo byť na disketách (technicky by stačil disk, ktorý ma ktorom by bol DOS, ale to ty nemáš). Budeš si musieť niekde tú disketu zohnať, alebo môžeš použiť inštalačné CD pre Win98 (ak sa ti ho podarí niekde kúpiť ). |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
 |
|