Pravidlá slušného správania, bontón - ako na to.

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
erytrocyt
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

Emerger: a este by som doplnil, ze vino sa vybera aj podla jedla, cize ked mate biele maso tak ktomu sa hodi biele alebo ruzove vino a k tmavym masam sa hodi ruzove alebo cervene a podla mna je najlepsie vybrat nejake lahke vino, "pre zeny" a ked sa v tom neviete orientovat kludne sa spytajte casnika, ak je to lepsia restika

samozrejme, pohar drzime za stopku, ked ho drzis za sklo vino sa otepluje od tvojej ruky a straca kvalitnu chut

nebudte prekvapeny, ked vam casnik naserviruje na tanieriku stupel, vy ho chytite do ruky a ovoniate...
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Te-wei »

Tomasko napísal:samozrejme, pohar drzime za stopku, ked ho drzis za sklo vino sa otepluje od tvojej ruky a straca kvalitnu chut

nebudte prekvapeny, ked vam casnik naserviruje na tanieriku stupel, vy ho chytite do ruky a ovoniate...
A tiež je ten pohár hneď zasraný a spinavý.
Mne sa to stalo s tým štuplom,len teda otvoril vino pred nami, a ukazal mi korkovu zatku zo spodku,,, nevedel som čo spraviť, som na to kukol a že OK,, hehe
Emerger
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Emerger »

Tomasko napísal:Emerger: a este by som doplnil, ze vino sa vybera aj podla jedla, cize ked mate biele maso tak ktomu sa hodi biele alebo ruzove vino a k tmavym masam sa hodi ruzove alebo cervene a podla mna je najlepsie vybrat nejake lahke vino, "pre zeny" a ked sa v tom neviete orientovat kludne sa spytajte casnika, ak je to lepsia restika

samozrejme, pohar drzime za stopku, ked ho drzis za sklo vino sa otepluje od tvojej ruky a straca kvalitnu chut

Ano dobry doplnok, na to som akosi pozabudol..
D30RU5
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa D30RU5 »

no nemam s tym daky extra problem len tak zo zaujimavostimto sem v podste pisem... pri nastupovani do MHD, kto ide prvy?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

D30RU5: Dochodcovia, ti co sa skor natlacia, zenska a potom ty :wink:
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

ked je zamknute, tak sofer :P ...inac je to IMHO uplne jedno...povedal by som ze ten, kto kupuje listky ;)

EDIT: ou to je MHD :o ...tak plati to co napisal hojko :D
M!ro
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa M!ro »

erytrocyt napísal:Meno si priraď nie k osobe ako takej, ale k nejakej jej špecifickej veci na nej...
Tak napr.
Peter má krivý nos
Janke odstávajú uši
Michal je tučný ...

Atď.
Takto to robím ja, a nestáva sa mi aby som meno zabudol.
...inak dobre si zapamätáš meno aj ked budeš meno toho dotyčného (-čnej) častejšie používať v konverzácii, ho zopárkrát oslovíš menom a je to :wink: ...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

M!ro napísal:...inak dobre si zapamätáš meno aj ked budeš meno toho dotyčného (-čnej) častejšie používať v konverzácii, ho zopárkrát oslovíš menom a je to :wink: ...
Presne tak. Eventualne k Erytrocytovej rade - k nejakej udalosti, priklad Jano je ten, co sa na schodoch potkol.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Emerger napísal:Ano cital si spravne...napr. do restauracie, kaviarne, krcmi vchadza muz ako prvy. Co s atyka butikov, kadernictva atd. muz je zdvorily a zene otvori dvere a necha ju vojst ako prvu.
Presne to som sa chcel spytat aj ja, ved stale ide podla mna zena/dama prva, ci nie? Mne by bolo cudne ist skor ako dama :roll: necitil by som sa dobre, tak tomu uz vobec nerozumiem, lebo to pocujem prvykrat.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Do Gastronomickych Zariadeni vchadza Vzdy muz prvy ...
Dedo si robil srandu ze to z toho dovodu ze Keby tam nahodou bola vnutri bitka aby to neschytala dama prva :D

A ine miesta je vzdy dama prva resp. Muz jej otvori dvere a pusti ju dnu
kobalt
VIP
VIP

Príspevok od používateľa kobalt »

Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

erytrocyt napísal:Nápoje, jedlo vždy objednáva muž, samozrejme po predošlom dohovore s dámou čo si dá.
magazin atlas.sk napísal:V spoločnosti dámy sa chovajte ako gentleman. Odprevaďte ju na jej miesto a nikdy si ako prvý nesadajte. Pomôžte jej tiež zasunúť stoličku a nikdy za ňu neobjednávajte.
Teraz v tom mam bordel ... :?
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

najprv sa spýtaš ženy čo si dá, nieže príde čašník a ty povieš " jej borovičku " bez toho, aby si sa opýtal či si ten lahodný elixír spod Tatier dá ( a ona má popritom chuť na pivo s rumom )

už jasnejšie? :)
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

Shark NX presne to som aj ja pocul s tou bitkou...stara generacia ma asi rovnake skusenosti :-P

no k spolocenskemu obleceniu... co mna ucili tak ak je jednoradove sako s min 3 gombikmi (vysoky ludia mamavaju zvasca viacej) je spodny alebo vrchny gombik rozopnuty a ked si sadame vzdy sa rozopinaju vsetky.
Potom hmm niektore tie pravidla mi nesedia.

K obleku by sa vzdy mal nosit opasok. Som tiez toho nazoru (osobne si nedavam ziadne nohavice bez opasku) ale v poslednej dobe sa cim dalej tym viac stretavam s muzmi ktory toto pravidlo nedodrzuju. Ako su na tom napriklad s bontonom traky?

Kosela je na spolocenske udalosti vhodna len biela?...Bielu som uz na sebe nemal dlho. pride mi to taky casnicky style. Nosievam kosele tmavych odtienov napr. tmavomodra alebo bordova s kravatou na ktorej jedna farba ladi s farbou kosele (samozrejme kravata neni velmi farebna , skor rovnake farby inych odtienov su na nej).

Ponozky viem ze by mali byt tej istej farby ako topanky. Ale kedysi to tusim bolo ze maju byt biele. A vela ludi to tak este aj dnes nosi. Minule to bolo v jednej talkshow kde sa hosta opytali preco ma biele ponozky a on odpovedal: "Lebo mi ich zena dava!". A pritom to bol clovek na vysokom poste v nejakej organizacii.

A nejaku sumarizaciu s tym vinom? Mne moc vino nechuti preto sa v tom nevyznam. Ale toto je pre mna zaujimave uz aj z toho dovodu , ze ked sa v tom nevyznam aby som predysiel trapasu. Casnik naleje vino na ochutnanie a
- korkovy stupel polozi na tanierik- vtedy sa to vonia ->kedze sa v tom nevyznam odpoved bude: "V poriadku." Alebo sa pouziva iny vyraz?
- korkovy stupel mi ukaze -ja sa nanho pozriem a kedze neviem co si na nom mam vsimnut tiez poviem ze v poriadku.
Je to ok?
Je vhodne si k jedlu objednat aj nieco ine?...Co ak ja a aj partnerka mame radi k masku pivo?(Zda sa mi trapne si na takejto veceri objednovat pivo, len ci nieco o tom bonton hovori)

A ak bude niekto rozmyslat nad dalsou temou v bontone tak mozte dat aj nieco ako riesenie trapnych situacii, nedorozumeni a pod.

Inac dakujem za tuto temu...Je to fakt super!..Jedna z najlepsich tem na hojko.com...aspon pre mna :wink:
Leo15951
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Leo15951 »

vymazane
mailer
Star
Star

Príspevok od používateľa mailer »

mam na Vas jednu otazku, idete s babou po ulici po ktorej ruke mam mat babu - lavej ci pravej?
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

mailer napísal:mam na Vas jednu otazku, idete s babou po ulici po ktorej ruke mam mat babu - lavej ci pravej?
myslim ze je to vseobecne takto:
ak idu po ulici dvaja tak ten vyznamnejsi je po pravici tj. blizsie ku chodniku (moze ju napriklad v pripadne nudze lepsie chranit ;) ) . A ak vonku prsi tak byva zvykom ze sa vam dama(je jedno ci priatelka alebo kolegyna) zavesi na ruku v ktorej drzite dazdnik. odovodnene je to tym ze muz potom moze lepsie zakryvat dazdnikom oboch a urcovat smer aby sa vyhybali kaluziam.
ak idu po ulici traja tak plati zasada ze najvyznamnejsia osoba sa nachadza v strede.

// inak k tym ponozkam BIELE zasadne NIE :!:

// edit specialne pre mailera ;) myslim ze frajerka je vyznamnejsi...plati to iste ako pri podavani ruky, predstavovani. ...
mailer
Star
Star

Príspevok od používateľa mailer »

tuti napísal:myslim ze je to vseobecne takto:
ak idu po ulici dvaja tak ten vyznamnejsi je po pravici tj. blizsie ku chodniku (moze ju napriklad v pripadne nudze lepsie chranit ;) ) . A ak vonku prsi tak byva zvykom ze sa vam dama(je jedno ci priatelka alebo kolegyna) zavesi na ruku v ktorej drzite dazdnik. odovodnene je to tym ze muz potom moze lepsie zakryvat dazdnikom oboch a urcovat smer aby sa vyhybali kaluziam.
ak idu po ulici traja tak plati zasada ze najvyznamnejsia osoba sa nachadza v strede.

// inak k tym ponozkam BIELE zasadne NIE :!:
ak idem s frajerkou tak po ktorej ruke ju mam mat?
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

mailer napísal:ak idem s frajerkou tak po ktorej ruke ju mam mat?
Myslím,že ti to napísal,ako najlepšie vedel :) ja mám priateľku po ľavej strane...držím ju teda ľavou rukou(lebo nám to obom viac vyhovuje)..a keď sa držíme rukami,tak ja mám ruku normálne(len voľne spustenú)a ona ju má otočenú tak,aby ma mohla chytiť(akoby niečo chcela...ja viem,že úplne prepnutý príklad,ale nič iné ma nenapadlo.. :D )..a odôvodnenie...podľa jednej knihy,ktorú si samozrejme už nepamätám ju takýmto spúsobom "chránim"...neviem,čo na tom je..ale o5 nám to vyhovuje...takže je to asi jedno.. :)
Napísať odpoveď