dovolil by som, resp. nevydal by som vyhlasenie o tom, ze by som nepovolil. ale napriklad uz by som nevydal povolenie na pouzitie mojho tela na studijne ucely. a co sa drene a obliciek tyka, tak jasne, preco nie? zaobidem sa aj bez nich. mozno to bude chciet o par rokov dialyzu alebo oblicku od mojho dietata, ale ani nemusi a kto vie o kolko rokov a kto vie co vtedy bude?bolek napísal:Podobnú tému som nešla, tak snáď tu nie je.![]()
Tak ma napadlo, aký je váš názor na darovanie orgánov vašim blízkym počas života (napr. kostná dreň, oblička), pokiaľ by im to zachránilo život? Išli by ste? A boli by ste ochotní darovať svoje orgány aj po smrti? Vraj pokiaľ človek neurobí počas života prehlásenie, že s tým nesúhlasí, môžu byť jeho orgány automaticky použité. Zaujímali by ma vaše názory na danú problematiku, či by ste mali nejaké zábrany, či už morálne alebo náboženské alebo či vyslovene s tým nesúhlasíte alebo naopak, či by ste s tým nemali žiadny problém.
Darovanie orgánov
Re: Darovanie orgánov
1-vdaka za info.P3Bo napísal:1. koli osteochondromu
2. pretoze si svojim prispevkom len potvrdil presne to co som napisal predtym.
3. tak preco si uz nieco nedaroval ?
4. mojich blizkych do toho neplet ja hovorim len o ludoch ktorych nepoznam
2-len este stale neviem co si mam o tebe mysliet
3-kto povedal,ze som nic nedaroval?A hlavne-po smrti s tym problem nebudem mat...
4-blizkych som spomenul,ohladom situacie ktora sa ti v zivote moze kludne stat.Ak vsak potencionalny darca porozmysla-"a hovorim len o ludoch ktorych nepoznam"...
Snad zivot vyjde,ako chceme..
Tak OK,kamo-vdaka za pokec..Myslim,ze na tomto sa nezhodneme.
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Mame, otcovi a bratovi urcite a bez vahania ano, ak by som bol vhodny darca.
Inak planujem podpisat dohodu o tom, ze po smrti darujem organy, ak ich budu vediet pouzit pre niekoho ineho, popripade telo na medicinske ucely. Zbytocne hnit pod zemou? A naco? Mozno prave jedno telo moze pomoct objasnit nejaku chorobu.
Inak planujem podpisat dohodu o tom, ze po smrti darujem organy, ak ich budu vediet pouzit pre niekoho ineho, popripade telo na medicinske ucely. Zbytocne hnit pod zemou? A naco? Mozno prave jedno telo moze pomoct objasnit nejaku chorobu.
No ak sa pozries na ten vycuc zo zakona(2 strana),ktory sem supol Dizzy,tak zistis,ze podpisovat nemusis nic
.
Ak nechces,aby ti po smrti boli odoberane tkaniva,organy-v takomto pripade je potrebne spravit pocas zivota pisomne prehlasenie.Pokial tak nespravis-po tvojej smrti maju pravo na takyto odber.
Ak nechces,aby ti po smrti boli odoberane tkaniva,organy-v takomto pripade je potrebne spravit pocas zivota pisomne prehlasenie.Pokial tak nespravis-po tvojej smrti maju pravo na takyto odber.
-
in your world
Light Star
Fuj tak to ani ja nie, ... Ale ak ma po smrti rozoberu na organy, a mojim blizkym to vadit nebude [alebo ich aspom finance odmenia] tak preco nie, ...GothaR napísal: Ale darovat chcem iba organy, nie telo. Teda nechcem sa nechat pitvat pred skupinov studentov...
Hlavne je aby ste nepili, nefajcili a zili zdravo co sa v dnesnej dobe neda
-
olololwtfomg
Expert
Takto našťastie sa nedá dopadnúť ak ste darcom. Ale v prípade že by to neikto potreboval: Jednu obličku môžem darovať (mám dve zdravé jedna mi hádam chýbať nebude) pečeň je jediný orgán so schopnosťou úplnej regenerácie tak aj z toho by som daroval časť, kostná dreň- tá sa mi vytvorí chciať nechtiac a ostatok len v prípade že by mi hlavu roztrhlo na kúsočky.
To je taký môj pohľad na darovanie orgánov.
To je taký môj pohľad na darovanie orgánov.
-
Lyson2580q
Zablokovaný
aha lenze ty ich nemozes dat to ludia alebo doktory daju inemu napriklad nejakemu alkoholikovi ked mu zliha oblicka ci pecen...abo ja nefim co ze by ten clovek nebol dobry to by ti nevadilo teraz ?Lyson2580q napísal:No tak nad tym som nerozmyslal.Pocas zivota urcite nie,ale po smrti mozno aj hej sak ked mu to pomoze tak mu ich dam.
-
--==[Lu-Boss]==--
Medium Expert
HH co sa tyka tyk studentov sa pamatam ked som bol mesiac na urologii a bol som raz na kontrolu u primara a okolo mna same sestricky studentky hhh a ja gate doleDizzy napísal:by si sa hanbil, ze by ti videli na pipika?![]()
inac, da sa aj nieco take, ze ze pocas zivota povolite posmrtne odobratie organov, ale nepovolite telo vyuzit na vedecke ucely? ako to vlastne funguje?
Ale dost k OT.
Co sa tyka darovania organov pred smrtou bol by som za keby sa jedna o cloveka na ktorom mi zalezi alebo je to moja rodina. A po smrti mi to uz je jedno kedze uz nebudem...
//2 dizzi:
Odb. usmerenie z 21.10.1996 č. SZS – 4391/1996 – Po pre odbery orgánov z tiel mŕtvych
Zaujimavy je clanok 2 pismo (d) - hmm ked niekoho zakileruju a este maju toto v zakone ze od nich nemozno brat organy je trochu cudne ...