problem s pripojenim particii - open suse

Všetko ohľadom Linuxu...
swetko
Amateur
Amateur

problem s pripojenim particii - open suse

Príspevok od používateľa swetko »

dobry den prajem,
vcera som sa konecne odhodlal a nainstaloval opensuse

disk mam rozdeleny:
-2 particie ntfs, jedna z windowsom , jedna cisto na data
-open suse si naformatoval jednu svoju (tusim ext3)
-a jedna swap

ked si otvorim home >> storage media - je tam len part. z linuxom

ako sa dostanem k tim dvom NTFS particiam ?

prosim ak by to bolo mozne piste ako pre blbeho

dakujem
pato83
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: problem s pripojenim particii - open suse

Príspevok od používateľa pato83 »

swetko napísal:dobry den prajem,
vcera som sa konecne odhodlal a nainstaloval opensuse

disk mam rozdeleny:
-2 particie ntfs, jedna z windowsom , jedna cisto na data
-open suse si naformatoval jednu svoju (tusim ext3)
-a jedna swap

ked si otvorim home >> storage media - je tam len part. z linuxom

ako sa dostanem k tim dvom NTFS particiam ?

prosim ak by to bolo mozne piste ako pre blbeho

dakujem
Pre podporu NT suboroveho systemu potrebujes mat nainstalovane Fuse a Ntfsprogs. Vsetko najdes tu: http://en.opensuse.org/File_System#NTFS Pravdepodobne zacinas, takze sa ti urcite zide, ak si zazalozkujes toto: http://en.opensuse.org/Documentation#User_Documentation Podla toho, o aky problem a z akej oblasti sa tyka, si to krasne vyhladas. Ak to nepojde, samozrejme pis :wink:
swetko
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa swetko »

sory ale ja som blby klikač

nie je nejajky sposob mimo konzoly, naklikat sa k tomu , lebo s tohoto som mimo.

ved nerozumiem ani len adresarovej strukture v tom linuxe ((:
pato83
Addict
Addict

Ja som Suse este nemal nahodeny, takze kde kliknut presne ti nepoviem. Trosku to tam prehladat vsak urcite nebude na skodu. Inak opat ta len odkazem na to, co predtym: http://en.opensuse.org/YaST_Software_Management To je klikacka pre nainstalovanie ci odstranenie programov.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Administrator Settings (Yast) a tam je že hardware a particie/lvm alebo niečo podobné tam sa to dá nastaviť.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

ludia mam suse. a na hdd mam vytvorene: c:100Gb, a d: 450Gb a potom 150Gb volnych. aa ked som instaloval tak mi particie vyhodilo nejake 3 ta co bola parvdepodobne ta volna pamet (ukazovalo mi nieco zue 0byte is used tak som chcel vytvorit z toho 2 particie a ono nic. aa ked som chcel dat nech vytvori ona sama z toho tak mi ukazalo ze mi sformatuje cely hdd cize aj C a D. help ako na to.
pato83
Addict
Addict

Ak je to pri instalacii, tak tam je polozka Manual a tam si to mozes pekne nastavit. Vyberies si tu volnu particiu a das new partition, zadas velkost a pripojny bod, potrebujes minimalne root oznaceny ako / a swap. Hlavne sledujj, co ti pise.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

ano ano viem instaloval som uz kubuntu ale tam nesiel rozbehat net teda sietovka. a ano dal som manual a ked som klikol na to volne miesto a dal new tak mi vyhodilo nejaky error ze tam neni miesto abo nieco. mnom neviem moze to byt tym ze to bolo to vlne miesto v logickej particii? lebo tam bol kedysi to kubuntu ale po vydeletovani je len unused space ale v logical parition.
pato83
Addict
Addict

Tak si to priprav pod winom, naformatuje na ext3, vytvor swap a potom pri instalacii len popripajaj.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

je velmi dolezite snazit sa instalovat na AKTIVNU particiu (kvoli tejto malej neznalosti som stravil velmi vela casu pri instalacii linuxu a tiez aj visty).
k tym mountovaniam... opensuse ma jednu velku vyhodu. staci vlozit do mechaniky dvd, vybrat moznost opravy systemu a zaskrtnut, len check filesystemov. automaticky sa upravi fstab a bude mountovat vsetky mozne particie. je to dost neprakticke, ked si to chce niekto nastavit podla seba. niekedy to zhodnoti ako chybny zapis a chce opravovat. samozrejme, netreba povolit. ale pre bezneho uzivatela (ako aj ja, az na malu vynimku vo fstabe) to bohate staci
Napísať odpoveď