raid pole

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
aquafresh1
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

raid pole

Príspevok od používateľa aquafresh1 »

Chcem sa spytat, ked si chcem zapojit hdd do raidu, musia byt tie hdd uplne rovnake? musia mat asi rovnaku velkost to ano, ale moze mat jeden napr 8mb a druhy 16mb? a moze mat jeden pripojenie sata a druhy sata2?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

RAIDov je vela, ale zrejme mas na mysli 1 alebo 0. Podla mna by rozhranie SATA a buffer nemal rozhodovat, skor pojde o kapacitu. Skus pozriet na Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID
Marko5211
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Marko5211 »

ide od biosu ci ti to podpori starsie biosy nepodporovali raidy ked si mal rozdielne disky trebars aj v pristupovej dobe...nemyslim pisanu vyrobcu....ale teraz ako viem je to vyriesene....skus...za skusku nic nedas....(teda okrem straty dat ale o tie prides naisto ked ich budes chciet dat do raidu...len nezabudni ze ked ti odide jeden stratis vsetky info)takze si kup radsej dake 40ky sata nane nahod system a ostatok si nechaj ako ulozny priestor....najlepsie a najistejsie ak ti daco odide nebude az take drahe....kedze oba disky pracuju naraz a stale...mysli aj nato...
martin850
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martin850 »

po aktualnych skusenostiach RAID 0 vyrazne neodporucam na domace pouzitie. nielenze mas 2nasobnu sancu na stratenie dat, ale mne dokonca odisla doska a musel som zhanat dosku s rovnakym chipsetom aby som si mohol zalohovat disky.

Ako najlepsie riesenie mi pride mozno ozaj 2 male disky do RAID0, nane system a potom jeden 500GB ako sklad na data
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Vyuzijem tuto temu :)

Planujem sucasny RAID0 (ktory inac 3 roky slape bez problemov), nahradit za RAID5. Ma v pripade RAID5 nejaky vplyv na vykon zapojenie troch, resp styroch HDD? Tj, ci je so styrmi diskami vykon vyssi/nizsi oproti rieseniu s troma, alebo je to uplne jedno a jediny rozdiel je v kapacite.

Dik :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

KoCi napísal:Vyuzijem tuto temu :)

Planujem sucasny RAID0 (ktory inac 3 roky slape bez problemov), nahradit za RAID5. Ma v pripade RAID5 nejaky vplyv na vykon zapojenie troch, resp styroch HDD? Tj, ci je so styrmi diskami vykon vyssi/nizsi oproti rieseniu s troma, alebo je to uplne jedno a jediny rozdiel je v kapacite.

Dik :)
Imho by si mal zapojenim 3diskov do stripu oproti dvom ziskat vykon navyse, o kolko to je otazne
KoCi
Darca
Darca

ono ide o to ze idem zrusit RAID0 a dat RAID5, ktory je pomalsi ako RAID0 (aspon co sa zapisu tyka). Len by ma zaujimalo, ci sa lisi vykon medzi zapojenim 3 alebo 4 diskov, inymi slovami, ci ma zmysel uvazovat nad zapojenim rovno 4 diskov (teraz neriesim kapacitu, len ten vykon). Ak by pri 4 diskoch, este viac klesla rychlost zapisu, tak by to pre mna nemalo zmysel. Ak ale vykon o poznanie stupne, tak to si radsej priplatim.

//autoeditácia príspevku ( 13 Sep 2008, 23:59 )
hm.. mam dotaz.

V pripade RAID5 - co predchadza samotnemu procesu inicializacie? Tj dosledkom coho sa spusta? Vsetky disky v poli su v 100% stave. Ani netusim ako sa pri inicializacii spravat - ci PC prilis nezatazovat/nevypinat/nerestartovat... Skusal som hladat, ale bud fakt hladam velmi zle, alebo sa o tom moc na nete nepise.

//autoeditácia príspevku ( 14 Sep 2008, 0:32 )
tak si aspon ciastocne odpoviem - inicializacia u RAID5 je svojim sposobom podobna scandisku, akurat s tym, ze inicializacia sa neda preskocit. Nabehne po necakanom vypadku (medzi ktore patri aj hard reset) .. no a trva a trva a trva - dlhotrvajuca svieza chut winterfresh nevydrzi tolke hodiny zarucene :?
killa_bee
Star
Star

Príspevok od používateľa killa_bee »

No aspon vidis aky je rozdiel medzi stand alone RAID radicmi v hodnote 10k+ a tymi integrovanymi low end :wink:
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Rozdiel až tak veľký byť nemôže (pri bežných diskoch skôr obmedzuje rýchlosť disku, ako rýchlosť radiča).
KoCi
Darca
Darca

rozdiely praveze su :) RAID5 na ICH9R je softverovy (tj plne zavisly od ovladacov a operacneho systemu, ktory prideluje cpu co ma pocitat), kdezto cisto HW RAID5 si tieto operacie rozdeluje a pocita automaticky bezohladu na OS. Kedze kvalitnejsie RAID radice nie su za par supiek, tak s tym este nejaku chvilu pockam.. ale zatial som tak napoly rozhodnuty, do takeho niecoho ist. Zatial vydrzim na softverovom.
Napísať odpoveď