Iba by ma jedna vec zaujimala (napriste niektory svoj nazor) ze ci taky profi programator vedia napisat GIU z hlavy, alebo pouzivaju nejake podklady...
Prečo TurboPascal????
-
programator
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Ale este je jedna vec... Ze napriklad Delphi vytvori form, ale ten je velmi univerzalny... Preto ma len prazdny formular v delphi zo 350kB a zabera viac pamate ako ked si to naklepate cez WinAPI (napr. v delphi)... zdrojak ma asi tak okolo 20kB a zabera malo pamate... A viete PRESNE co ten program robi (okrem Bug-ov
) a mate prehlad z akymi spravami pracuje atd... Kdezto pri standartnom delphi GUI neviem co ten program robi v nejakych nestandartnych situaciach a prechadzat tie milion riadkove zdrojaky sa mi nechce... takze radsej si to napisat cez WinAPI...sice casovo aj zlozitostou narocnejsie ale urcite je vyhoda... Ved si vezmite kolko programov a hier sa urobilo v MS Visual C++ 6.0 a kazdy tu aplikaciu (okennu) musel pracne napisat... Ale zasa na druhej strane tu mali viaceri pravdu - zakaznikovi (vacsinou) to je v podstate jedno v com a ako ale nech to funguje...
Iba by ma jedna vec zaujimala (napriste niektory svoj nazor) ze ci taky profi programator vedia napisat GIU z hlavy, alebo pouzivaju nejake podklady...
ono aj k PHP existuju generatory kodu, avsak nemaju velke moznosti, a existuje kopa kniznic, na "hocico", pravda, tie nedoklikas do svojej aplikaciemastermind napísal:mno moment. netreba to hnat do extremov. MVS je ozaj velmi napomocny nastroj pri pisani aplikacii s vyuzitim .NET frameworku. osobne sa mi len tazko presedlavalo z PHP na C#. V php si clovek musel napisat vsetko (nepocitam nejake snippets v ZEND Studiu). Teraz si clovek povie ze ide do win aplikacie a VS ma tolko wizardov ze clovek sa taazko dostane k programovaniu
najhorsie je, ze to nie je pokope
-
sombon1987
In memory
Aby som iba nekritizoval... Ja iba vítam, že ...
po 3. - funkčné
po 2. - užitočné
po 1. - STABILNÉ
... programy je možné vytvoriť aj bez znalosti registrov procesora a HLAVNE je to umožnené aj ľuďom, ktorí vedia vynikajúco abstraktne myslieť ale na nejaké triedy, dedičnosti a definície typov naozaj nemajú čas.
Keď si pozrieme názov tejto témy "Prečo TURBO PASCAL ?", myslím, že odpoveď je jasná: Tí, čo sú na ňom odkojení a dnes niečo tvoria, vedia že je to zrejme najvhodnejší jazyk na výuku tam, kde nie je veľa času. Myslím tým štvorročku s maturitou.
Ja netvrdím že moje skúsenosti so strojovým kódom sú nanič, ale pri tvorbe relačnej databázy ich nevyužijem (teraz klamem, na AMIGE som to robil). Ale dnes si naozaj databázu radšej urobím vo VisualFox-ke, kde mám návrhár formulárov, dotazov a zostáv, kde mám možnosť využiť prvky referenčnej integrity a kde mi je naozaj jedno, či moja aplikácia v RAM-ke zaberá 10 alebo 100MB.
Ale tvrdím, že PASCALom som sa niečo naučil a určite to nebolo programovanie, ale analýza problému s ohľadom na budúce riešenie (bez ohľadu na tym PJ)
Čo sa týka knižníc, za mojich "mladých" čias (1986) sme sa učili iba to ako ich používať syntakticky. Všetko, čo sme chceli od svojho programu sme museli "vypotiť" v rámci jazyka. Takže naozaj išlo o abstrakciu. Možno sa osnovy odvtedy zmenili, ale myslím že až tak veľmi nie.
Je jasné, že s PASCALom na nete toho veľa nepopíšem, ale na druhej strane - zmenili sa hádam iba prvky jazyka a metódy ostali. Je v podstate jedno, či píšem v PHP alebo "céčkovej" JAVE, ale ak si nedokážem z analýzy vyextrahovať všeobecné algoritmy, sú mi znalosti konkrétneho jazyka na dve veci.
Ale ak si spomeniem na svoje programátorské začiatky, dokážem pochopiť kritikov - V PASCALe sa nedočkajú okamžitých výsledkov. A ja si veľmi dobre pamätám, ako som veľmi túžil poznať kód Zilog80 iba preto, lebo som chcel písať hry. A zistil som, že nejde ani tak o ten kód ale predovšetkým o architektúru systému a že v assemlery už len vypotiť vetu na 2 riadky vertikálne nie je žiadna sranda, a že na hry môžem pokojne zabudnúť.
A to je asi aj ten najzásadnejší aspekt kritiky PASCALu a akéhokoľvek vyššieho jazyka. Okamžitý efekt akosi neprichádza.
Týmto prípíjam na večnú slávu HiSoft Pascal-u na ZX Spectrum. Lepší som už nevidel...
Na tom LISPe trvám, milujem zátvorky
po 3. - funkčné
po 2. - užitočné
po 1. - STABILNÉ
... programy je možné vytvoriť aj bez znalosti registrov procesora a HLAVNE je to umožnené aj ľuďom, ktorí vedia vynikajúco abstraktne myslieť ale na nejaké triedy, dedičnosti a definície typov naozaj nemajú čas.
Keď si pozrieme názov tejto témy "Prečo TURBO PASCAL ?", myslím, že odpoveď je jasná: Tí, čo sú na ňom odkojení a dnes niečo tvoria, vedia že je to zrejme najvhodnejší jazyk na výuku tam, kde nie je veľa času. Myslím tým štvorročku s maturitou.
Ja netvrdím že moje skúsenosti so strojovým kódom sú nanič, ale pri tvorbe relačnej databázy ich nevyužijem (teraz klamem, na AMIGE som to robil). Ale dnes si naozaj databázu radšej urobím vo VisualFox-ke, kde mám návrhár formulárov, dotazov a zostáv, kde mám možnosť využiť prvky referenčnej integrity a kde mi je naozaj jedno, či moja aplikácia v RAM-ke zaberá 10 alebo 100MB.
Ale tvrdím, že PASCALom som sa niečo naučil a určite to nebolo programovanie, ale analýza problému s ohľadom na budúce riešenie (bez ohľadu na tym PJ)
Čo sa týka knižníc, za mojich "mladých" čias (1986) sme sa učili iba to ako ich používať syntakticky. Všetko, čo sme chceli od svojho programu sme museli "vypotiť" v rámci jazyka. Takže naozaj išlo o abstrakciu. Možno sa osnovy odvtedy zmenili, ale myslím že až tak veľmi nie.
Je jasné, že s PASCALom na nete toho veľa nepopíšem, ale na druhej strane - zmenili sa hádam iba prvky jazyka a metódy ostali. Je v podstate jedno, či píšem v PHP alebo "céčkovej" JAVE, ale ak si nedokážem z analýzy vyextrahovať všeobecné algoritmy, sú mi znalosti konkrétneho jazyka na dve veci.
Ale ak si spomeniem na svoje programátorské začiatky, dokážem pochopiť kritikov - V PASCALe sa nedočkajú okamžitých výsledkov. A ja si veľmi dobre pamätám, ako som veľmi túžil poznať kód Zilog80 iba preto, lebo som chcel písať hry. A zistil som, že nejde ani tak o ten kód ale predovšetkým o architektúru systému a že v assemlery už len vypotiť vetu na 2 riadky vertikálne nie je žiadna sranda, a že na hry môžem pokojne zabudnúť.
A to je asi aj ten najzásadnejší aspekt kritiky PASCALu a akéhokoľvek vyššieho jazyka. Okamžitý efekt akosi neprichádza.
Týmto prípíjam na večnú slávu HiSoft Pascal-u na ZX Spectrum. Lepší som už nevidel...
Na tom LISPe trvám, milujem zátvorky
-
pheo
Light Star
programator:
Sombon1987:
Keby mal nikto záujem tak je to na stránke:
Poviem ti iba jedno, kto si Delphi kúpi dostane aj komletnú dokumentáciu !! Takže tam by už nemal byť iný problém len si ju naštudovať.Kdezto pri standartnom delphi GUI neviem co ten program robi v nejakych nestandartnych situaciach a prechadzat tie milion riadkove zdrojaky sa mi nechce"
Sombon1987:
- pravda je však opakom. Existuje projekt a volá sa PSP (Pascal Server Pages) Ak ti niečo hovorí JSP (Java Server Pages) tak je to niečo podobné. netvrdím, že je to perfektné (obsahuje toho zatiaľ len dosť málo) ako JSP alebo PHP. Ale je to možné.Je jasné, že s PASCALom na nete toho veľa nepopíšem,
Keby mal nikto záujem tak je to na stránke:
-
programator
Medium Star
-
pheo
Light Star
Bavíme sa o tom keď programuješ profesionálne , povedzme v nejakej firme, ktorá zakúpila Delphi. Ako programátor Delphi si ju musíš jednoducho naštudovať, aby si sa mohol na post vývojového pracovníka dostať.programator napísal:No to sice mas pravdu, ale chce sa ti ju studovat ? no to mne teda nie...
Ak chceš Delphi úplne rozumieť potom si musíš naštudovať dokumentáciu potrebných oblastí (už spomínané výnimky a pod.). Je už len na tebe či si to naštuduješ či nie.
Otázka však znie: Riskovala by firma (či ju konkurncia predbehne vo vývoji ) a prijala programátora, ktorý bude spomaľovať vývoj alebo príjme niekoho kto to vie.
Dnešný svet je taký: Vieš / nevieš = máš / nemáš
Ak programuješ sám(nie vo firme) je to na tebe, čo si vybereš.
taky vtip :
Kód: Vybrať všetko
V skole sa ucime same mrtve jazyky
latinu a turbo pascal :D:D
-
BzuCo
Expert
No tak podla mna je Packal (ako ho nas prednasajuci nazyva) totalne nevhodny na provramovanie uzivatelskych aplikacii. Hlavne komercnych. Pascal bol navrhnuty ako jazyk na vyucovanie programovania a nie na vytvarania siahodlych aplikacii. A navyse stredna skola nema do sveta poslat hotovych programatorov, ale ma cloveka naucit zaklady a hlavne pochopit ako to funguje, naucit nejakej algoritmickej logike.
Nech ma Pascal aj kniznice na zbombardovanie Bieleho Domu, este to z neho nerobi poriadny jazyk. Ak chcete naozaj priklad efektivneho silneho jazyka, tak skuste haskell.
Nech ma Pascal aj kniznice na zbombardovanie Bieleho Domu, este to z neho nerobi poriadny jazyk. Ak chcete naozaj priklad efektivneho silneho jazyka, tak skuste haskell.
-
pheo
Light Star
To je síce pekné že vaša škola podporuje už "mŕtvy" projekt, ale na internete sú neporovnateľne lepšie kompilátory ako je Free Pascal (už podľa názvu môžeš usúdiť že je free). A čo dokáže si môžeš prečítať tu (ide o letmí úvod do toho čo vieNám hovoril učiteľ že preto sa vyučuje v Turbo Pascale lebo majú len na to kúpenú licenciu...
v sekcií vývojové prostrediapascalsource.ic.cz
-
pheo
Light Star
sundevil:
Pozri ide o názor na to s čím sa má začať. Príklad: otvoríš si ľubovoľnú knihu pre zelenáčov z javy. 1 lekcia = základy OOP.
(Na mojej škole sme nabehli hneď na javu, aj tí čo nikdy predtým neprogramovali pochopili čo to objekt je. ). OOP je základ moderného programovania a za zbytočnosť ho určite nepovažujem.
Pozri ide o názor na to s čím sa má začať. Príklad: otvoríš si ľubovoľnú knihu pre zelenáčov z javy. 1 lekcia = základy OOP.
(Na mojej škole sme nabehli hneď na javu, aj tí čo nikdy predtým neprogramovali pochopili čo to objekt je. ). OOP je základ moderného programovania a za zbytočnosť ho určite nepovažujem.
pozri ja som zacal programovat v 5tej triede na zakladke, bolo to programovanie pre deti, volalo sa to zofka, taka korytnacka ci co to bolo, daval si tomu prikazy a kadial si presiel ostala ciara, takze si vlastne kreslil, ovladal si to len tym ze si napisal nejaku postupnost prikazov, nemohol si sa s tym hral ze by si to priamo ovladal, potom sme presli na legendu robota karola, tymto by malo kazde dieta zacinat s programovanim este aj pascal je popri tychto programoch vlastne dost zlozitypheo napísal:Pozri ide o názor na to s čím sa má začať.
a este jednu vec, prva hodina informatiky, prisla ucitelka a zacali sme si pisat podivne znacky do zosita a robit neskutocne zlozite schemy -> rozumej vyvojovy diagram, vies ako sme cela jedna skupina triedy zavideli ze druha ucitelka s druhou skupinou sa pri pocitacoch len hraju, a my musime robit takeho zbytocnosti? keby nebolo tychto zbytocnosti, ako nejaka zofka, robot karol, pochybujem ze by som sa niekedy o programovanie co i len zaujimal, bolo by to pre mna urcite utrpenie, sice mi nevyslo studium na FRI ZU, ale programovat ma stale bavi, hoci len tak pre radost
jj suhlasim OOP je velmi dolezite a najlepsie ked sa uci od zaciatku ...pheo napísal:sundevil:
to nedokaze pochopit nase skosnatene zastarale skolstvo, ktore sa cpe mrkvosoftu do ... a nece prejst na linux, ktori je zadarmo ..