|
|
|
| Autor |
Správa |
misokgb King

Pohlavie:  Stav:  Založený: 31.08.2005 Príspevky: 1655 Bydlisko: TWiN SPARK FOREVER Karma: 
|
Zaslal: 19 Mar 2007, 20:37 Predmet: Prednost v jazde, uhnut, neuhnut? |
|
|
Caute,
takze, viem, ze je toto banalita, a kazdy normalny by dal prednost tomu autobusu, kedze vieme, ze nemame brzdit zbytocne spoje, ale tak ked uz je raz zakon/pravidlo v prospech nas a musime davat prednost inym. Viem, ze je to trosku odomna tvrde, samozrejme, ze som cuvol kvoli nemu, ale tak ked s tym nevie keruvat, nech do toho nesada...
Moja situacia:
Prikladam obrazok
//obrázky pridávajte do príloh
Ja som auto cislo 1
za mnou auto cislo 2
autobus je cislo 3.
Autobus je na hlavnej, ja som na vedlajsej, ja idem vlavo aj autobus, pochopitelne ma prednost ten autobus, kedze ide z hlavnej, IBAZE, ja som vysiel na hranicu krizovatky aby som mal dokonaly rozhlad, co je koniec koncov napisane aj vo vyhlaske. Takze ja som na vine nebol, s autom som postal dobre. No a teraz doslo k situacii, ked ten autobus nedokazal prejst, kedze som bol presne na hranici krizovatky, musel by zoparkrat cuvnut co je jednak zakazane v krizovatke... Ten sofer busu sa na mna zacal pozerat vyrazom "uhni s tym ty kkt, nech mozem prejst" a aj zacal pokyvovat hlavou nech cuvnem. Tak som zaradil spiatocku a cakal kym sofer za mnou zisti, ze idem cuvat, tak cuvol on prvy, ja za nim a aj tak mi skoro ten autobus oddrbal spatne zrkadlo...
Otazka: bol som povinny cuvnut, alebo to bolo cisto "dobre gesto".
Isteze ho pustim aj nabuduce, ked budem musiet cuvat, nejsom predsa blbec Ide mi cisto o pravidla cestne premavky, ze ci som povinny mu umoznit prejazd...
Dakujem!  |
|
| Návrat hore |
|
 |
gandus Light Star

Stav:  Založený: 15.07.2005 Príspevky: 224 Bydlisko: BA Karma: 
|
Zaslal: 19 Mar 2007, 20:49 Predmet: |
|
|
| podla vyhlasky mas usposobit jazdu tak, aby si nebranil inym ucastnikom cestnej premavky vo vyuzivani komunikacie na jej povodny ucel, napr. mas stat LEN na 1 parkovacom mieste, mas ist LEN v jednom pruhu, a ak si to situacia vyziada, tak musis uvolnit cestu vacsiemu vozidlu (ak to nezakazuje konkretna situacia), ak by si vsak nemal kam cuvnut, tak by to nebola tvoja chyba, lebo by ti samozrejme pravdepodobne branil niekto iny |
|
| Návrat hore |
|
 |
zuzkazuzka Moderátorka

Pohlavie:  Stav:  Založený: 01.09.2006 Príspevky: 1318 Bydlisko: BA Karma: 
|
Zaslal: 19 Mar 2007, 20:50 Predmet: |
|
|
Pekný obrázok! No, ako tak na to pozerám, tak autobus mal jednoznačne prednosť. A keďže ty si bol na hranici križovatky, tak by mu nič nemalo brániť, aby prešiel. Tak by som chybu videla v tom, že autobus začal skoro točiť a nedokázal vojsť do zákruty, lebo si mu stál (klvôli jeho nemotornosti) v ceste. Keby nešlo o autobus ale o normálne auto, myslím, že ten dotyčný by si mal cúvnuť (i keď to nie je dovolené, ale tak občas sa dá). No lenže podľa mňa tu bola typická situácia, keď si šofér autobusu povedal, že on je väčší a že teda nech menší ustúpi.
Podľa mňa by si mal kľudne nárok na požadovanie náhrady škody, keďže si nespravil nič zlé a choval si sa v súlade s pravidlami cestnej premávky. Riešil si to zrkadlo nejako? |
|
| Návrat hore |
|
 |
misokgb King

Pohlavie:  Stav:  Založený: 31.08.2005 Príspevky: 1655 Bydlisko: TWiN SPARK FOREVER Karma: 
|
Zaslal: 19 Mar 2007, 20:54 Predmet: |
|
|
Nie nie, pisal som, ze skoro mi ho zobral, take 2cm, sak som sa kukal na to a myslel si "chyti, nechyti, chyti, nechyti"... No ono je to dost tenke, fakt by nepresiel keby necuva, alebo by si musel spravit nabeh a musel by vbehnut do ineho jazdneho pruhu, proste zobrat to rovno sprava. Inak viem, ze na tejto krizovatke sa to stava BEZNE (prva krizovatka od skoly). No, ale zas ked viem, tak nema nikto vchadzat do krizovatky ked vie, ze je v nej prekazka, alebo vie, ze prechadzanie krizovatkou nemoze ukoncit...
Dakujem za nazory zatial inak  |
|
| Návrat hore |
|
 |
klm16 Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 16.04.2005 Príspevky: 632 Bydlisko: Spišská Nová Ves Karma: 
|
Zaslal: 19 Mar 2007, 21:19 Predmet: |
|
|
| podla mna je to bezna situacia v premavke, aj mne sa to uz stalo tiez som nemal kde cuvnut a tiez b ma zaujimalo kto je terza vinnik alebo ako.... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Frikso Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 07.03.2006 Príspevky: 2855 Bydlisko: Cífer [19] Karma: 
|
Zaslal: 19 Mar 2007, 21:25 Predmet: |
|
|
Ak si bol v križovatke (zasahoval) tak v prípade kolízie by bol asi autobus v práve, ak ti on zasahoval (pri obchadzani) do jazdneho prúdu, tak určite by bol on na vine.
-Samozrejme by to skončilo len zvadami a ako poznáme poisťovne, vždy naordinuju menšiu sumu, ako stoji oprava..  |
|
| Návrat hore |
|
 |
misokgb King

|
Zaslal: 19 Mar 2007, 21:32 Predmet: |
|
|
No, ja som urcite nezasahoval do krizovatky Bo tam mas ciaru, ktoru nesmies presiahnut, stal som dobre, v mojom jazdnom pruhu. Ten autobusar ZASIAHOL do mojho jazdneho pruhu...
Nejaka sikovna lamicka mi uz stihla dat -k, choj si vymenit tu pampersku ked si sa dosral a nedokazal sa podpisat  |
|
| Návrat hore |
|
 |
miki690 Medium Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 07.10.2005 Príspevky: 1018 Bydlisko: PPV Karma: 
|
Zaslal: 19 Mar 2007, 22:15 Predmet: |
|
|
| misokgb napísal: |
No, ja som urcite nezasahoval do krizovatky Bo tam mas ciaru, ktoru nesmies presiahnut, stal som dobre, v mojom jazdnom pruhu. Ten autobusar ZASIAHOL do mojho jazdneho pruhu...
Nejaka sikovna lamicka mi uz stihla dat -k, choj si vymenit tu pampersku ked si sa dosral a nedokazal sa podpisat  |
No heh ... toto je dost dolezity udaj, lebo keby si nestal vo svojom pruhu, tak ten autobusar to mohol bez problemov do teba narvat a este by si musel zaplatit skodu na buse a pokutu ale ked si stal vo svojom pruhu tak neje o com. Logicky sa uhnes, lebo nechces aby ti poskodil auto, aj ked na by ti musel skodu preplatit on ... pravdepodobne by tam neostal stat a cakat, kym pridu fizlari :-/ |
|
| Návrat hore |
|
 |
PACO8 Light Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 12.04.2006 Príspevky: 816 Bydlisko: In my house Karma: 
|
Zaslal: 20 Mar 2007, 17:07 Predmet: |
|
|
jednoznacne mal prednost autobus, ale kedze si nezasahoval do krizovatky ani do ineho jazdneho pruhu nemusel si cuvat a autobusar si mal viac nadbehnut aby to vytocil tak ako mal a zroven neposkodil tvoje resp. jeho auto, sice mam len 15 ale toto mam nastudovane skoro odpredu aj odzadu  |
|
| Návrat hore |
|
 |
mishenko King

Stav:  Založený: 20.06.2005 Príspevky: 1824
Zaslal: 20 Mar 2007, 18:27 Predmet: |
|
|
| Mal prednost, to je jasne. Ale keby ti nieco rozbil, tak je to jeho chyba. To by si istotne nechcel, takze si spravil dobre, ze si cuvol. Take situacie sa stavaju, netreba si z toho robit tazku hlavu. |
|
| Návrat hore |
|
 |
misokgb King

|
Zaslal: 20 Mar 2007, 18:57 Predmet: |
|
|
Sak isto Ja si z toho nic nerobim, len tak ma to napadlo, ja som si len pomyslel, ze aha no, tak prebehnem spiatocku, ked uz nevie keruvat  |
|
| Návrat hore |
|
 |
schw33k Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 24.05.2006 Príspevky: 2709
Zaslal: 20 Mar 2007, 19:39 Predmet: |
|
|
no vcelku zaujímavá situácia ...
» čo je na hlavnej ceste to je sväté , HD dvojnásobne , ide o to , že keď ty ako vodič na vedľajšej ceste schádzaš na hlavnú , musíš prispôsobiť vozidlo , aby nijako neprekážalo ostatným vozidlám ..
t.z. že i keď vo vyhláške je napísané, že môžeš vyjsť na hranicu aby si mal rozhľad ... ALE iba v tom prípade , až nemáš absolútny prehľad o tom , čo sa na vozovke odohráva ..
teda ak si ty nemal minimálnu možnosť vidieť ten bus , mal si na to právo , v takom prípade to nakoniec zostáva na dohode vodičov [ ako si to vlastne poriešil ty nakoniec ]
ale ak si ty mal možnosť zdiaľky zhliadnuť autobus čo i len v minimálnej miere , blížiaci sa po hlavnej ceste , nemáš právo vysjť na hranicu križovatky ...
btw šofér autobusu má " kúsok " väčšiu prax a pravidelné školiace testy , takže jazdiť určite vie ...
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
ETieNne Light Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 17.06.2006 Príspevky: 826 Bydlisko: Košice Karma: 
|
Zaslal: 20 Mar 2007, 21:51 Predmet: |
|
|
No, ja to poviem takto.
Podľa mňa, tu nie je absolútne čo riešiť.
1. On bol na hlavnej.
2. Ak si vyšiel na hranicu(popr. za hranicu) aby si mal rozhľad a zbadal si, že po hlavnej prichádza autobus, mal by si cúvnuť, pretože si na vedľajšej, takže mu musíš dať prednosť.
3. No nievem, ale ja jazdím v MHD aj celkove čo sa pohybujem po meste, či už pešo alebo na aute, tak si všímam vodičov MHD, a to sú páni vodiči podľa mňa.
Ale jasné, že s takým hovädom keď sa otáča, tak sa môže stať, že trošku presiahne pruh, v takom prípade treba "vyklidit prostor"
Mne sa už tiež stalo, že som vyšiel aby som mal rozhľad, lenže pozerám, že akurát ide auto, tak som musel cúvnuť, lebo už som bol kus vysunutý.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|