raid pole
-
aquafresh1
Star
raid pole
Chcem sa spytat, ked si chcem zapojit hdd do raidu, musia byt tie hdd uplne rovnake? musia mat asi rovnaku velkost to ano, ale moze mat jeden napr 8mb a druhy 16mb? a moze mat jeden pripojenie sata a druhy sata2?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
RAIDov je vela, ale zrejme mas na mysli 1 alebo 0. Podla mna by rozhranie SATA a buffer nemal rozhodovat, skor pojde o kapacitu. Skus pozriet na Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID
-
Marko5211
Medium Professional
ide od biosu ci ti to podpori starsie biosy nepodporovali raidy ked si mal rozdielne disky trebars aj v pristupovej dobe...nemyslim pisanu vyrobcu....ale teraz ako viem je to vyriesene....skus...za skusku nic nedas....(teda okrem straty dat ale o tie prides naisto ked ich budes chciet dat do raidu...len nezabudni ze ked ti odide jeden stratis vsetky info)takze si kup radsej dake 40ky sata nane nahod system a ostatok si nechaj ako ulozny priestor....najlepsie a najistejsie ak ti daco odide nebude az take drahe....kedze oba disky pracuju naraz a stale...mysli aj nato...
-
martin850
Light Expert
po aktualnych skusenostiach RAID 0 vyrazne neodporucam na domace pouzitie. nielenze mas 2nasobnu sancu na stratenie dat, ale mne dokonca odisla doska a musel som zhanat dosku s rovnakym chipsetom aby som si mohol zalohovat disky.
Ako najlepsie riesenie mi pride mozno ozaj 2 male disky do RAID0, nane system a potom jeden 500GB ako sklad na data
Ako najlepsie riesenie mi pride mozno ozaj 2 male disky do RAID0, nane system a potom jeden 500GB ako sklad na data
Vyuzijem tuto temu 
Planujem sucasny RAID0 (ktory inac 3 roky slape bez problemov), nahradit za RAID5. Ma v pripade RAID5 nejaky vplyv na vykon zapojenie troch, resp styroch HDD? Tj, ci je so styrmi diskami vykon vyssi/nizsi oproti rieseniu s troma, alebo je to uplne jedno a jediny rozdiel je v kapacite.
Dik
Planujem sucasny RAID0 (ktory inac 3 roky slape bez problemov), nahradit za RAID5. Ma v pripade RAID5 nejaky vplyv na vykon zapojenie troch, resp styroch HDD? Tj, ci je so styrmi diskami vykon vyssi/nizsi oproti rieseniu s troma, alebo je to uplne jedno a jediny rozdiel je v kapacite.
Dik
-
t0m4s3
Admin
Imho by si mal zapojenim 3diskov do stripu oproti dvom ziskat vykon navyse, o kolko to je otazneKoCi napísal:Vyuzijem tuto temu
Dik
ono ide o to ze idem zrusit RAID0 a dat RAID5, ktory je pomalsi ako RAID0 (aspon co sa zapisu tyka). Len by ma zaujimalo, ci sa lisi vykon medzi zapojenim 3 alebo 4 diskov, inymi slovami, ci ma zmysel uvazovat nad zapojenim rovno 4 diskov (teraz neriesim kapacitu, len ten vykon). Ak by pri 4 diskoch, este viac klesla rychlost zapisu, tak by to pre mna nemalo zmysel. Ak ale vykon o poznanie stupne, tak to si radsej priplatim.
//autoeditácia príspevku ( 13 Sep 2008, 23:59 )
hm.. mam dotaz.
V pripade RAID5 - co predchadza samotnemu procesu inicializacie? Tj dosledkom coho sa spusta? Vsetky disky v poli su v 100% stave. Ani netusim ako sa pri inicializacii spravat - ci PC prilis nezatazovat/nevypinat/nerestartovat... Skusal som hladat, ale bud fakt hladam velmi zle, alebo sa o tom moc na nete nepise.
//autoeditácia príspevku ( 14 Sep 2008, 0:32 )
tak si aspon ciastocne odpoviem - inicializacia u RAID5 je svojim sposobom podobna scandisku, akurat s tym, ze inicializacia sa neda preskocit. Nabehne po necakanom vypadku (medzi ktore patri aj hard reset) .. no a trva a trva a trva - dlhotrvajuca svieza chut winterfresh nevydrzi tolke hodiny zarucene
//autoeditácia príspevku ( 13 Sep 2008, 23:59 )
hm.. mam dotaz.
V pripade RAID5 - co predchadza samotnemu procesu inicializacie? Tj dosledkom coho sa spusta? Vsetky disky v poli su v 100% stave. Ani netusim ako sa pri inicializacii spravat - ci PC prilis nezatazovat/nevypinat/nerestartovat... Skusal som hladat, ale bud fakt hladam velmi zle, alebo sa o tom moc na nete nepise.
//autoeditácia príspevku ( 14 Sep 2008, 0:32 )
tak si aspon ciastocne odpoviem - inicializacia u RAID5 je svojim sposobom podobna scandisku, akurat s tym, ze inicializacia sa neda preskocit. Nabehne po necakanom vypadku (medzi ktore patri aj hard reset) .. no a trva a trva a trva - dlhotrvajuca svieza chut winterfresh nevydrzi tolke hodiny zarucene
rozdiely praveze su
RAID5 na ICH9R je softverovy (tj plne zavisly od ovladacov a operacneho systemu, ktory prideluje cpu co ma pocitat), kdezto cisto HW RAID5 si tieto operacie rozdeluje a pocita automaticky bezohladu na OS. Kedze kvalitnejsie RAID radice nie su za par supiek, tak s tym este nejaku chvilu pockam.. ale zatial som tak napoly rozhodnuty, do takeho niecoho ist. Zatial vydrzim na softverovom.