Slovenske-Madarske nazvy miest (ucebnice vlastivedy)
-
Začiatok Konca
Professional
Mne je jedno, či sa ten maďar nedohovorí niekde na severe Slovenska.. ide predsa o to, aby sme sa mi dohovorili na našom južnom Slovensku.. aby som sa nemusel učiť po maďarsky, keď žijem na Slovensku, o to predsa ide...
a to, aby vedeli mestá a všetky vlastné mená... a vlastne kvalitne hovoriť a písať po Slovensky, ani nepočítam.. 
No slay, o tomto som hovoril tu, ty vycitas vlade ich vyroky ja im vycitam ich necinnost spojenu s ustupkami.makefake napísal: Cely clanok http://www.sme.sk/c/4205809/smk-presadi ... nazvy.html
Kovarčík z HZDS: Smer urobil koaličným partnerom podraz
http://www.sme.sk/c/4205909/kovarcik-z- ... odraz.html
Slotu a celu SNS musi vystriet. Laughing
Vyzera to tak ,ze Ficovi by vobec nevadilo keby je v koalicii miesto SNS SMK
Pokial bude na slovensku tak velky pocet madarsky hovoriacich obcanov madari budu mat stale dovody na nejake hasterenie.
Madarom jednoducho treba zobrat dovody na ich naroky a poziadavky, a to co spravila vlada nahralo do karat madarskej strane.
Na sever oni nepridu pokial nebude ich, tu zavist ze maju len samu rovinu by nepreziliGajdy napísal:ak nahodov pridu na sever
osobne nepodporujem madarksu mensinu tu u nas na Slovensku..je to predsa slovensky stat ,takze nechapem preco by malo Slovensko vyhoviet a k tabulkam miest pripisat aj madarske nazvy..vacsina madarov sa na Slovensku sprava ako doma,robia si co chcu a podobne,pocul som aj nieco o tom ,ze v nasich usebniciach maju byt taktiez slovenske nazvy a v zatvorke zaroven madarske.. ja som proti ,madari by sa na nas s prepacenim vysrali ale slovaci ich musia pocuvat..
zdravim
Ja žijem na juhu Slovenska v Nových Zámkoch, čo je pre väčšinu "horniakov" už Maďarsko (keby niekto nevedel, tak sa nitrianskym nárečím hovorí časti Slovenska dajme tomu od NR, LV, ZM ... vyššie a okresom NZ, KN, DS, ... sa hovorí "dolniaky", čo znamená dolná zem). Síce viem po maďarsky možno 100 slov, ktoré sa na mňa či už chcem či nechcem nalepili za tie roky, väčšina ľudí automaticky povie to je Maďar. No ale teraz k téme, podľa mňa je celá táto téma len umelo vytvorená politikmi. Nestretol som sa zatiaľ ani s jedným "slovenským Maďarom", ktorý žije v okolí, a ktorý by trval na tom aby sa všetky názvy prekladali aj do maďarčiny. Je pravda, že používajú výhradne maďarské názvy pri bežnej komunikácii, napríklad stále hovoria Bratislave Poszon a podobne ale že by za to teraz neviem ako protestovali to som nepočul. Celé tieto problémy národnostného charakteru sú len zástierkou oveľa vážnejších politických a ekonomických problémov. Tento krát je to podľa mňa ekonomická kríza v Maďarsku. Dôkazom toho je to, že sa maďarský premiér Gyurcsány od toho nedištancoval, ako by to spravil každý premiér. Proste to momentálne vyhovuje maďarským politikom, pretože to veľmi dobre odpútava pozornosť od totálneho krachu maďarskej ekonomiky. A mimochodom, keby bol Béla Bugár stále na čele strany SMK, podľa mňa by sa to až takto ďaleko nedostalo. On je resp. bol pre mňa jedným z najlepších a najrozumnejších politikov v parlamente a nikdy nevyťahoval tieto národnostné problémy takto neopodstatnene a v takejto miere.
Re: zdravim
Len nech sa pekne učia z učebníc slovensky. Sú na slovenskom území a teda slovenčina je úradný jazyk, ktorým sa na tunajšom území dorozumieva. Maximálne tak by som im do učebníc Vlastivied pridal k názvom miest, riek, pohorí atď maďarské názvy. Inak nevidím dôvod, prečo by mali byť vyučovaní v maďarskom jazyku. Keď si to tak zoberieme, X Slovákov žijúcich napr. vo Veľkej Británii alebo írsku sa vyučujú anglicky a nepožadujú žiadne slovenské školy. Tzv. slovenskí Maďari sa ešte vždy môžu vrátiť na územie k našim južným susedom. Nie je to tak ďaleko. Nemám proti nim nič rapídne..myslím si, že je to viac otázka politikov ako otázka ľudí.
Som toho názoru, že miestnym Maďarom sa tu žije celkom dobre a ani nezastávajú názoru za autonomiu či tak nejak,
Som toho názoru, že miestnym Maďarom sa tu žije celkom dobre a ani nezastávajú názoru za autonomiu či tak nejak,
Dovlim si povedat ze cez 90% madarov na slovensku voli SMK, ktora nazor autonomie zastava.Som toho názoru, že miestnym Maďarom sa tu žije celkom dobre a ani nezastávajú názoru za autonomiu či tak nejak
Takze reci ze toto neni vec ludi a konflikt je umelo vytvoreny politkmi su uplne irelevantne kedze vsetci vieme na ktoru stranu sa slovensky madari postavia.
Ich dovody su nepodstatne, podstatne je ze ich budu volit bezohladu nato aky program maju.Fabo napísal:Ako keby to spolu suviselo, aky nazor zastava strana a jej volici.
Madari volia SMK preto ze je SMK, nie preto ze podporuje autonomiu.
A velmi pochybujem ze by madari na slovensku nepriali autonomiu resp zaclenenia do Madarska ak by im to bolo ponuktnute.
Re: chyba
Presne tak.draco napísal:ale aj my sme trochu na vine lebo im vytvárame na tieto hlúposti priestor
Podla mna nikde na svete nie su taketo problemy. Problemy, ze obcania nejakeho statu casto nevedia ani ceknut v ich statnom jazyku, toboz nie to napisat. A este si idu aj usta otvarat ako su utlacani a podobne... Romovia a madarska mensina. Jedne z najvacsich problemov svojho druhu u nas, podla mna.