|
|
|
| Autor |
Správa |
inflater Light Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 28.03.2007 Príspevky: 260 Bydlisko: Púchov, Slovakia Karma: 
|
Zaslal: 22 Sep 2007, 17:11 Predmet: stara grafika, divne taktenie... |
|
|
... tak som sa rozhodol staktit moju staru Geforsnu 4 MX440 (64 MB VRAM, AGP 4x ), ano, mate pravdu, ani 2D riadne nebere .
zistil som, ze od vyroby je staktena na 250 MHz (GPU) / 143 MHz (VRAM). ja ani riadne neviem ci ma chladic, a to aktivny alebo pasivny, a aj tak som sa rozhodol ju riadne otaktit
pomocou ovladacich panelov vo win-doze som dokazal staktit az do 290/300 (!) bez akychkolvek artefaktov. a mohol som ist aj dalej (do 300/320, vtedy uz ale system mrzol ) -> par FPS naviac neuskodi, no nie? ... a samozrejme po kazdom malickom takteni (napr. z 143 MHz na 153 MHz) som robil kompletne zatazove testy (ano, aj taky stary SW jako 3DMark 2001 dokaze moju grafarnu zatazit na plne gule )
pre porovnanie:
bez taktenia: okolo 1600 3Dmarkov ( )
s taktenim: okolo 3600 3Dmarkov
kedze som sa pozeral na vselijake origos (a falosne) modely Geforcii, od pravej NVIDIe az po ManLi,... ziadna nemala take divne zakladne frekvencie ako ta moja
a este jedna kuriozita: cim viac som zvysoval frekvenciu GPU, tym menej som mal 3Dmarkov... inymi slovami, frekvenciu GPU som zvysoval o 10 MHz postupne, po kazdom takteni VRAM o 40 MHz, len vtedy to malo "nejaky" ucinok -> par desiatok 3Dmarkov hore -> inac sa to obratilo na -> par stoviek 3Dmarkov dole
takto ficim uz tri mesiace, a stale necitim smrad po spaleni RAM z tejto mojej staruckej masinky
ako sa mi taktenie podarilo rozfakcit na Win32, tak aj na Ubuntu, ktory som si nainstaloval pred mesiacom [a celkom som spokojny, aj s multibootom dvoch OS ] ale to uz by som nesiel k veci . v linuxe sa da taktit programkom s nazvom NVclock, ale graficka verzia ma nepustila dalej nez VRAM >215 MHz, myslelo si to ze to je maximum ... ako vidime, nie je konzolova verzia sa da oblafnut v pripade potreby, ale bacha aby vam to fakcilo
btw. tu istu limitaciu mal aj RivaTuner pre Windows...
a tu je screenik, tak aby sa nepovedalo
http://www.imghosting.eu/view.php?img=shot1.JPG
tak co, pochvalte sa aj vy s vasim vysledkom!  |
|
| Návrat hore |
|
 |
krija Guru of Politics

Pohlavie:  Stav:  Založený: 29.01.2006 Príspevky: 3860 Bydlisko: my heaven is your hell Karma: 
|
Zaslal: 22 Sep 2007, 20:46 Predmet: |
|
|
v riva tunery sa da tiez to obmedzenie ototo  |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|