Švajčiarsko
-
Začiatok Konca
Professional
Švajčiarsko
Teraz v nedeľu cestujeme s priateľkou do švajčiarska, ako som aj pred tým spomínal so Student Agency.. Chcel by som sa ale opýtať, či nebudeme mať problémy, resp. či mi bude stačiť občiansky preukaz.. viem, že sme v šengenskom priestore a to všetko, ale mamina mi niečo trepala, že by som si mal aj pas vybaviť.. čo je na tom pravdy?.. nemusím mať obavy a s kľudným svedomím môžeme ísť len s občianskym preukazom?.. díky za odpovede..

-
Martin44
Professional
- Kontaktovať používateľa:
http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?Tem ... 98&LngID=0
Tu si precitaj zopar info a myslim ze uz v druhom odstavci je spomenuty pas, ktory si ako vidim nepotrebujes vybavit.
Tu si precitaj zopar info a myslim ze uz v druhom odstavci je spomenuty pas, ktory si ako vidim nepotrebujes vybavit.
-
Začiatok Konca
Professional
počúvaj.. ale tam je to len tak, že ak si hľadám prácu.. ja si prácu nehľadám idem tam len s priateľkou.. na 2 týždne.. aj tak ho potrebujem?..
podľa tohto nie.. a ako sú na tom ostatné krajiny?.. netraba nikam pas?.. veď sme v podstate "jeden štát", nie?...Slovenskí občania, ktorí plánujú zostať na území Švajčiarska maximálne 3 mesiace a neplánujú tam pracovať, môžu vycestovať do tejto krajiny a zdržiavať sa v nej bez víz. Pre vstup na územie Švajčiarska je potrebné mať platný pas alebo občiansky preukaz.
ked mas obcanak ale nemas 18 tiez mozes cestovat jak chces a ked nemas ani 15 tak potom stale plati pasPatyk napísal:a plati to aj pre neplnoletych?
to akurat rusilo hranicne priechody, ale stale sa tam bude dat cestovat na obcanak ci pasmartiko2d napísal:Keď Švajčiarsko nie je v Schengenskom priestore, tak myslim, ze musíš mať pas, nie?
-
Začiatok Konca
Professional
-
p4ra
Redeemer
Podmienky vstupu:
Typ cestovneho dokladu:Na základe Dohody medzi vládou SR a Švajčiarskou spolkovou radou o vzájomnom zrušení vízovej povinnosti /Bern, 02.06.1998/, môžu občania oboch štátov vstupovať a zdržovať sa na území druhého zmluvného štátu 90 dní bez víz /turistika, návšteva/. Pri opakovaných cestách nesmie súhrnná doba pobytu v Švajčiarsku v priebehu jedného roku presiahnuť 6 mesiacov. Dohodou oba štáty uznali ako platné cestovné doklady platné pasy /DP, SP a ZP/ a občianske preukazy/identifikačné karty.
Zdroj: http://www.mzv.skcestovný pas alebo občiansky preukaz
-
Reli.C
Medium Star
hej? a Švajčiarsko je od kedy súčasťou Európskej únie?Sheep napísal:vsade do EU mozes cestovat bez pasu staci obcanak
ZitePunkom: bez problémov môžeš cestovať aj bez pasu. pred troma rokmi som si tiež kvôli ceste do Švajčiarska vybavoval pas a na moje prekvapenie, to bolo úplne zbytočné aj napriek tomu, že Švajčiarska konfederácia nie je súčasťou EU.
/ale pečiatku mám aj tak
-
makaveli
King
Zoznam krajín do ktorých je možné cestovať na občiansky preukaz typu identifikačnej karty
http://www.minv.sk/krpztt/rady/postupcestagend.htm
http://www.minv.sk/krpztt/rady/postupcestagend.htm
-
Začiatok Konca
Professional
Ak si to Patyk ešte nečítal..
nič viac o tom neviem.. mal by si sa ísť opýtať na nejaký úrad.. len, keby som ešte vedel na aký.. a ešte
takže by si tam mal potrebovať aj pas a vyššie uvedené doklady.. ale to sú len moje domienky na základe vyššie uvedeného článku..Slovenskí občania, ktorí plánujú zostať na území Švajčiarska maximálne 3 mesiace a neplánujú tam pracovať, môžu vycestovať do tejto krajiny a zdržiavať sa v nej bez víz. Pre vstup na územie Švajčiarska je potrebné mať platný pas alebo občiansky preukaz. Pokiaľ pricestujete do Švajčiarska s cieľom hľadať si v krajine prácu, ste povinní zaregistrovať sa do 8 dní na kantonálnom úrade príslušnom podľa miesta svojho pobytu. Ak už máte platnú písomnú pracovnú zmluvu, dostavte sa do 8 dní na príslušný kantonálny úrad a prineste so sebou nasledujúce dokumenty: pas alebo občiansky preukaz, potvrdenie o zdravotnom poistení, fotografiu pasového formátu, dokumenty o občianskom stave (napr. sobášny list, rodné listy detí), pracovnú zmluvu. V prípade, že ešte nemáte pracovnú zmluvu, je potrebné, aby ste sa do 8 dní dostavili na príslušný kantonálny úrad a doniesli so sebou všetky vyššie uvedené dokumenty okrem pracovnej zmluvy. Ak ste študent alebo dôchodca a váš pobyt nepresiahne 3 mesiace, nepotrebujete povolenie na pobyt. Ak však pobyt presiahne 3 mesiace, potrebujete povolenie na pobyt, dostatočné finančné zabezpečenie a zdravotné poistenie počas doby pobytu. Pre občanov EÚ, ktorí plánujú zostať vo Švajčiarsku viac ako 3 mesiace, existuje niekoľko rôznych typov povolení na pobyt v tejto krajine.
Ale tam sa nič nevraví o brigáde.. myslím, že sa to však počíta, ako pracovný pomer..Pracovné povolenia sú schvaľované na príslušných kantonálnych úradoch. Do 31. 5. 2008 platí pre nové členské krajiny kvóta 19 200 povolení pri zmluvách na dobu od 4 do 12 mesiacov a 2 200 povolení pri zmluvách na dobu dlhšiu ako 1 rok. Do 30. 4. 2011 sa tieto kvóty budú postupne zvyšovať na 29 000 (4 – 12 mesiacov) a 3 000 (viac ako 1 rok). Žiadosť o pracovné povolenie sa podáva na kantonálny úrad príslušný podľa sídla zamestnávateľa.