Švajčiarsko

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Začiatok Konca
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Švajčiarsko

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Teraz v nedeľu cestujeme s priateľkou do švajčiarska, ako som aj pred tým spomínal so Student Agency.. Chcel by som sa ale opýtať, či nebudeme mať problémy, resp. či mi bude stačiť občiansky preukaz.. viem, že sme v šengenskom priestore a to všetko, ale mamina mi niečo trepala, že by som si mal aj pas vybaviť.. čo je na tom pravdy?.. nemusím mať obavy a s kľudným svedomím môžeme ísť len s občianskym preukazom?.. díky za odpovede.. :wink: :)
Martin44
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martin44 »

http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?Tem ... 98&LngID=0

Tu si precitaj zopar info a myslim ze uz v druhom odstavci je spomenuty pas, ktory si ako vidim nepotrebujes vybavit.
Začiatok Konca
Professional
Professional

počúvaj.. ale tam je to len tak, že ak si hľadám prácu.. ja si prácu nehľadám idem tam len s priateľkou.. na 2 týždne.. aj tak ho potrebujem?..

Slovenskí občania, ktorí plánujú zostať na území Švajčiarska maximálne 3 mesiace a neplánujú tam pracovať, môžu vycestovať do tejto krajiny a zdržiavať sa v nej bez víz. Pre vstup na územie Švajčiarska je potrebné mať platný pas alebo občiansky preukaz.
podľa tohto nie.. a ako sú na tom ostatné krajiny?.. netraba nikam pas?.. veď sme v podstate "jeden štát", nie?...
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

vsade do EU mozes cestovat bez pasu staci obcanak

//oprava: aj do svajciarska(mimo EU) :D
eNeS
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eNeS »

Sheep napísal:vsade do EU mozes cestovat bez pasu staci obcanak
a plati to aj pre neplnoletych?
martiko2d
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa martiko2d »

Keď Švajčiarsko nie je v Schengenskom priestore, tak myslim, ze musíš mať pas, nie?
Sheep
Addict
Addict

Patyk napísal:a plati to aj pre neplnoletych?
ked mas obcanak ale nemas 18 tiez mozes cestovat jak chces a ked nemas ani 15 tak potom stale plati pas
martiko2d napísal:Keď Švajčiarsko nie je v Schengenskom priestore, tak myslim, ze musíš mať pas, nie?
to akurat rusilo hranicne priechody, ale stale sa tam bude dat cestovat na obcanak ci pas
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

neviem, lebo som vo svajciarsku nebol, ale kedze nie su v EU ani v schengene, tak podla mna sa obcianskemu iba zasmeju
Začiatok Konca
Professional
Professional

Chlapi, ku*va.. neserte ma.. zajtra asi pôjdem za pandlami.. radšej sa opýtať, ale aj tým ťažko veriť.. lebo na tej stránke je to napísané jasne.. ale či je to tak aj v skutočnosti a nebudeme cestovať domov.. :?
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Podmienky vstupu:
Na základe Dohody medzi vládou SR a Švajčiarskou spolkovou radou o vzájomnom zrušení vízovej povinnosti /Bern, 02.06.1998/, môžu občania oboch štátov vstupovať a zdržovať sa na území druhého zmluvného štátu 90 dní bez víz /turistika, návšteva/. Pri opakovaných cestách nesmie súhrnná doba pobytu v Švajčiarsku v priebehu jedného roku presiahnuť 6 mesiacov. Dohodou oba štáty uznali ako platné cestovné doklady platné pasy /DP, SP a ZP/ a občianske preukazy/identifikačné karty.
Typ cestovneho dokladu:
cestovný pas alebo občiansky preukaz
Zdroj: http://www.mzv.sk
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Reli.C »

Sheep napísal:vsade do EU mozes cestovat bez pasu staci obcanak
hej? a Švajčiarsko je od kedy súčasťou Európskej únie? :wink:

ZitePunkom: bez problémov môžeš cestovať aj bez pasu. pred troma rokmi som si tiež kvôli ceste do Švajčiarska vybavoval pas a na moje prekvapenie, to bolo úplne zbytočné aj napriek tomu, že Švajčiarska konfederácia nie je súčasťou EU. :wink:

/ale pečiatku mám aj tak :D
Sheep
Addict
Addict

Jaj sry, oni niesu v EU ale aj tak sa tam da ist na obcanak.
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa makaveli »

Zoznam krajín do ktorých je možné cestovať na občiansky preukaz typu identifikačnej karty
http://www.minv.sk/krpztt/rady/postupcestagend.htm
eNeS
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eNeS »

Ja idem do Svajciarska na brigadu. Aj tak staci OP?
abonix
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa abonix »

Samozrejme. S niektorými štátmi ako Švajčiarsko, Chorvátsko atď má SR podpísané vyššie uvedené bilaterálne zmluvy na základe ktorých sa nemusíš trápiť s pasovými odrhovačkami.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

neviem ci Svajciarsko nema podpisanu zmluvu s celou EU...neviem si predstavit ako by sa dovazal tovar z ITA do GER....SWI je vyuzivana ako jedna velka dialnica
Začiatok Konca
Professional
Professional

Ak si to Patyk ešte nečítal..
Slovenskí občania, ktorí plánujú zostať na území Švajčiarska maximálne 3 mesiace a neplánujú tam pracovať, môžu vycestovať do tejto krajiny a zdržiavať sa v nej bez víz. Pre vstup na územie Švajčiarska je potrebné mať platný pas alebo občiansky preukaz. Pokiaľ pricestujete do Švajčiarska s cieľom hľadať si v krajine prácu, ste povinní zaregistrovať sa do 8 dní na kantonálnom úrade príslušnom podľa miesta svojho pobytu. Ak už máte platnú písomnú pracovnú zmluvu, dostavte sa do 8 dní na príslušný kantonálny úrad a prineste so sebou nasledujúce dokumenty: pas alebo občiansky preukaz, potvrdenie o zdravotnom poistení, fotografiu pasového formátu, dokumenty o občianskom stave (napr. sobášny list, rodné listy detí), pracovnú zmluvu. V prípade, že ešte nemáte pracovnú zmluvu, je potrebné, aby ste sa do 8 dní dostavili na príslušný kantonálny úrad a doniesli so sebou všetky vyššie uvedené dokumenty okrem pracovnej zmluvy. Ak ste študent alebo dôchodca a váš pobyt nepresiahne 3 mesiace, nepotrebujete povolenie na pobyt. Ak však pobyt presiahne 3 mesiace, potrebujete povolenie na pobyt, dostatočné finančné zabezpečenie a zdravotné poistenie počas doby pobytu. Pre občanov EÚ, ktorí plánujú zostať vo Švajčiarsku viac ako 3 mesiace, existuje niekoľko rôznych typov povolení na pobyt v tejto krajine.
takže by si tam mal potrebovať aj pas a vyššie uvedené doklady.. ale to sú len moje domienky na základe vyššie uvedeného článku.. :? nič viac o tom neviem.. mal by si sa ísť opýtať na nejaký úrad.. len, keby som ešte vedel na aký.. a ešte :)
Pracovné povolenia sú schvaľované na príslušných kantonálnych úradoch. Do 31. 5. 2008 platí pre nové členské krajiny kvóta 19 200 povolení pri zmluvách na dobu od 4 do 12 mesiacov a 2 200 povolení pri zmluvách na dobu dlhšiu ako 1 rok. Do 30. 4. 2011 sa tieto kvóty budú postupne zvyšovať na 29 000 (4 – 12 mesiacov) a 3 000 (viac ako 1 rok). Žiadosť o pracovné povolenie sa podáva na kantonálny úrad príslušný podľa sídla zamestnávateľa.
Ale tam sa nič nevraví o brigáde.. myslím, že sa to však počíta, ako pracovný pomer..
Napísať odpoveď