pato83, v podstate mas pravdu. dolezitym aspektom moze byt, ci GPU ma spolocny chladic s VRAM, alebo nie. vela k tomu nie je co povedat. v prvom rade sa jedna o sposob taktovania. na zaver prispevku dam link, kde je mozne docitat sa nejake zaujimavosti ako na to, a ako sa co prejavuje. myslim si, ze iba malo overclockerov ide s nejakym merakom na pamate VRAM. poznavacim prvkom presvihnutia pretaktovania su artefakty. podla nich je dokonca mozne urcit, ci ste presvihli OC na GPU, alebo na pamatiach.
pravdou je, ze ja osobne nesuhlasim so vsetkym, co sa docitate z prilozeneho linku, ale to su detaily
http://www.svethardware.cz/art_doc-DB0C ... C3954.html
///tak dobre, ze si to ty
nad tymto by som si dovolil sa pozastavit.
v podstate to je pravda, co autor napisal, ale moje skusenosti s kartami od nvidie (fx5700, 6600GT, 6800GS GS), mi graficka karta pripomina spojene nadoby, ale o tom neskor.Frekvence jádra a pamětí testujte zároveň. Je dobré nejdříve přetaktovat jádro a po ověření úplné stability jít na paměti. Jádro totiž zahřívá své okolí, což má na přetaktování pamětí výrazný vliv. Nejvíce je to znatelné, když je chladič společný pro GPU i paměťové čipy. Testujte v reálných podmínkách počítačové skříně.
za pomoci "utility" od nvidie (XP=coolbits, vista=ntune) pretaktovat kartu automaticky. zmienovana "utilita" sa vyznacuje tym, ze sa zvykne zmylit v jednej hodnote. bud to je v pretaktovani jadra, alebo pamati. takto sa da za par sekund priblizit maximalnym hodnotam OC. autorov navod je podla mojho nazoru zbytocna strata casu. automaticky OC v 99,9% pripadov prejde kazdym testom v 3D marku bez artefaktov.
po prevedeni auto OC je mozne postupovat podla slov autora. postupne sa pokusit najst max. frekvencie jadra. po tom ako sa objavia artefakty, sa vratit, ako autor uviedol tak o 2 kroky s5 a mozte sa vrhnut na hladanie max. OC pamati, az do prichodu artefaktov.
"spojene nadoby" - fx5700 nemala senzor, ani ovladanie otacok ventilatora, ale to bola prva karta pri ktorej som si to vsimol. takze v tomto pripade to je mozne brat s malou rezervou. ale v pripade 6600GT (v niektorych pripadoch nie, ale da sa zapnut) a 6800GS GS uz je mozna kontrola teploty. potom, co date auto OC a nasledne najdete max. OC na jadre je rozdiel v teplote minimalny, ktory je mozne oznacit za chybu v merani. v mojom pripade to boli 1-2 stupne. zarazil ma ale fakt, ze ak som znizil takt na jadre o 10 MHz, tak o 10 MHz sa dali pamate viac pretaktovat (bez zmeny teploty). v urcitom rozmedzi frekvencii bol tento stav takmer konstantny. prestal platit, ak som zacal robit s kartami psie kusy. jeden z nich som uviedol v teme 3d marks. battle among t0m4s3, mystique, krija and my wonder fx5700.