|
|
|
| Autor |
Správa |
P41NK1LL3R Medium Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 24.03.2008 Príspevky: 372 Bydlisko: TS Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 14:39 Predmet: Teória nadčloveka |
|
|
Nadčlovek u Nietzscheho
Nadčlovek podľa Nietzscheho je súhrn všetkého, čo môže obsahovať a poskytovať život a vrchol životnej sily; vzor samovlády, disponujúci bezohľadne vykonávanou mocou, účinne potláčajúci všetko, čo človeka pozbavuje nadčlovečenstva. Nadčlovek je ideálom silného, ktorý má všetko v sebe, vo vlastnom organizme, nepozná nijaké hranice a nepotrebuje nijaké iné ideály...
V skratke... čo si myslíte o Nietzscheho "nadčloveku"? Myslíte si, že má v dnešnom svete svoje miesto? Ako chápete tento pojem v súvislosti k sebe samému a ako si tento výraz (aj vo vlastných úpravách) vysvetľujete? Cítite sa ako 'nadčlovek' alebo je vám táto teória úplne cudzia? |
|
| Návrat hore |
|
 |
mirak2 King

Pohlavie:  Stav:  Založený: 18.09.2005 Príspevky: 1874 Bydlisko: scoresheet xD Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 15:59 Predmet: |
|
|
ze Nietsche bol kralom filozofickeho idiotizmu. nad tymto by som sa nepozastavoval a radsej skumal co ti psychopati fetovali, lebo filozofia je hromada  |
|
| Návrat hore |
|
 |
P41NK1LL3R Medium Star

|
Zaslal: 08 Júl 2008, 16:11 Predmet: |
|
|
| mirak2 napísal: |
ze Nietsche bol kralom filozofickeho idiotizmu. nad tymto by som sa nepozastavoval a radsej skumal co ti psychopati fetovali, lebo filozofia je hromada  |
A k tomuto ťa viedlo čo? Kto je potom jeho protikladom a čo je ten "idiotizmus"? Apropo, čo si si od neho prečítal, keď si to takto zhrnul do jednej vety?... |
|
| Návrat hore |
|
 |
fizz Medium Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 20.06.2007 Príspevky: 1059 Bydlisko: FAOTW Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 16:26 Predmet: |
|
|
| P41NK1LL3R napísal: |
| A k tomuto ťa viedlo čo? Kto je potom jeho protikladom a čo je ten "idiotizmus"? Apropo, čo si si od neho prečítal, keď si to takto zhrnul do jednej vety?... |
Myslim, ze ho k tomu viedol predmet na strednych skolach zvany NOS. Nejako mam k tomuto podobny vztah ako mirak a navyse mi je strasne smiesne, ze ten ujo trpel psychickou chorobou  |
|
| Návrat hore |
|
 |
P41NK1LL3R Medium Star

|
Zaslal: 08 Júl 2008, 16:43 Predmet: |
|
|
| fizz napísal: |
Myslim, ze ho k tomu viedol predmet na strednych skolach zvany NOS. Nejako mam k tomuto podobny vztah ako mirak a navyse mi je strasne smiesne, ze ten ujo trpel psychickou chorobou  |
Ok, NOS-ka ma na gymnáziu iba priviedla k filozofii, sú to len veľmi tenké základy...
Ten človek trpel psychickou chorobou (alebo niečím, čo tak ľudia s obľubou nazývajú), čo ovplyvnilo pohľad spoločnosti na jeho tvorbu (manipulácia sestrou), nič to ale nemení na fakte, že jeho myšlienky sú minimálne pozoruhodné... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Aiden Medium Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 06.04.2007 Príspevky: 1162 Bydlisko: Mors Certa, Vita Incerta Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 18:32 Predmet: |
|
|
filozofiu ako taku velmi nemusim, ale Nietzsche je jeden z mala, ktory su mi sympaticki...mozno ten nihilizmus ani nie je taka kravina ako na prvy pohlad vyzera...a ze bol zrejme magor s progresivnou paralyzou?...mozno prave to mu dalo iny pohlad na svet
co sa nadcloveka tyka, dovolim si tvrdit, ze sa urcite taki ludia (resp. ludia, ktori sa za nadcloveka povazuju) najdu, ale pochybujem, ze vsetci z nich to potrebuju vesat inym ludom na nos... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Fabo Light Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 16.11.2007 Príspevky: 956 Bydlisko: Košice - okolie Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 20:22 Predmet: |
|
|
Ja k tomu len tolko, ze o vytorenie Nietzscheho nadcloveka sa roznymi metodami pokusal isty Nemec rakusheo povodu priblizne v polovici dvadsiateho storocia co mi robi tuto temu osobne dost nesympatickou..
k Nietzschemu samotnemu poviem asi to co mirak - podklady k nazorom o nom mame tie iste. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Storm Keeper Medium Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 12.04.2006 Príspevky: 367 Bydlisko: Martin Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 20:32 Predmet: |
|
|
Okej takže ked sme pri filozofovani tak sem napisem co si myslim o Noske a o filozofii... brutalne sa nudim (cize je to len sprosty flame ) a vsetko je odomna...
Takze ak si vezmeme v potaz ze vo vsetkom dokaze existovat bohom stvoreny existentny existujuci aj nevedomky hociaky exemplar nadcloveka, je vrcholne relevantne aby nas zaujimalo to, co si mysli o filozofii a o Noske ako takej, lebo ak si vezmeme do uvahy nazor relevantneho nadcloveka tak by mal byt nazorom vacsiny rozumnej podclovecej populacie, teda ak pokladame vyraz podclovek za relevantny vo vztahu nadclovek-podclovek... Ak ten vztah nemoze existovat vo vseobecnom kontinuu v tom pripade nadclovekov bude viac alebo ziaden ak bude nadclovekov vela tak to znamena ze neexistuje ziaden podclovek cize vsetci su nadclovekovia teda podclovekovia... Dalej ak ale nebude existovat ziaden nadclovek a v kontinuu neexistuje ziaden podclovek tak sa vlastne dostavame ku samotnej podstate vzniku sveta a vyhynutiu dinosavrov... Ak by som mal citovat jedneho orkseho nacelnika a riadit sa jeho vyrokom WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGH tak by z toho vyplynulo ze sa spravam ako ork, teda niesom clovek ale nadclovek, orkovia boli zeleny... dinosauri tiez teda orkovia boli dinosaury a ja som dinosaurus, ak som ale dinosaurus teda som vyhynul teda nezijem, a ak nezijem ja tak moze nezit este niekto iny teda vlastne neziju vsetci cize vsetci sumarne ziju. Teda ziju medzi nami aj orkovia aj dinosauri teda je to relevantne dokazatelne to iste, ale vyhynuli teda musime predpokladat ze v mojej uvahe bude niekde numericka chyba aj ked tento prispevok ziadne numery teda cisla neobsahuje... Ak by sme ale vychadzali z predpokladu ze nadclovek je ork lebo neni obycajny clovek tak by "ovšem" nebol vzdelany a teda by to bol len obycajny ork. Ak bol podla Ničeho ork nadclovek, tak musel nejakeho orka vidiet, teda vydel dinosaurov co ale neni mozne kedze zil vo svojej dobe, paradoxne ale dinosaury vymerli davno pred Ničem takže vzťah nadčlovek - Nos je uplne irelevantny. Musim vsak dodať že nadčlovek -dinosaurus je v samotnej podstate podclovek lebo z dinousaurov sa vyvynuli ludia, teda nadclovek je podpodclovek, teda dochadza k takzvanej regresii, vyvojovej regresii ktoru mozeme pozorovat aj napriklad u mlokov. Mlok je teda podpodclovek teda nadclovek, teda Mlok je stelesnenim idealu krasy a ziadnych limitov. Problem je v tom ze mloci ktory su nadclovekmi su slepi, hluchi, a ziju v jaskyni v Japonsku, z toho mozeme sudit ze nadclovek ergo podpodclovek zil v japonsku a tam teda zili aj dinosauri a orkovia, problem je v tom ze orkovia za zacali objavovat uz velmi davno ale nie pred dinsaurami, a Darwinov rad nezahrna dinosauri a orkov a mloky ale ina homo druhy. Ergo bud ste Homo alebo ste potomkom Mloka. |
|
| Návrat hore |
|
 |
vojtk Light Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 21.07.2006 Príspevky: 287 Bydlisko: SNV Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 21:06 Predmet: |
|
|
K nadcloveku: nepaci sa mi tento filozoficky nazor. Ludia su si podla mna vseobecne rovni a to ze niekto je mudrejsi, krajsi, bohatsi atd su prirodzene rozdiely vyplivajuce z ludskej individuality a stupna dusevneho vyvoja daneho jedinca
K filozofii a Nos-ke: chapem ze to nesadne kazdemu, a niekomu to môze pripadat ako trapne teorie zhulenych dedkov, ktori sa nudili a tak zacali fantazirovat. Ja s tym vsak nesuhlasim, pretoze Nosku mam rad(dokonca z nej idem maturovat ale to je OT) a filozofiu specialne. Ale ak na to niekto nema bunky, tak bohuzial, ani na matiku nema kazdy bunky.... |
|
| Návrat hore |
|
 |
tuti Light Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 01.10.2006 Príspevky: 291 Bydlisko: Prievidza Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 21:17 Predmet: |
|
|
ja si zas pamatam ze sa u nas spominalo ze Nietzsche sice "zaviedol" pojem nadclovek no ten bol nacistami nespravne (upraveny podla potrieb) pochopeny. takze sudit nieco/niekoho podla 2 viet to si potom mozme mylit boha a diabla... ved on tiez zatopil celu zem a zoslal apokalypsu na Sodomu a Gomoru...
takze pokial si o tom neprecitam nejaky suvysli text tak by som to moc nehodnotil.... a v blizskej buducnosti sa na citanie tychto veci moc nechystam |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ujo Marky Light Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 14.09.2005 Príspevky: 742 Bydlisko: Dlhe Diely Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 21:40 Predmet: |
|
|
Ta idea nadcloveka je podla mna kravina nic take co by nemalo ziadne ideali a ani kam dalej sa rozvijat neexistuje.
Ludia si rovny neboli, niesu a ani nebudu. Rovny su si iba po moralnej stranke ale existuje vobec nieco take alebo sme si to iba vymysleli ako vzor spravania?
Ovela viac sa mi paci Kalokagatia. |
|
| Návrat hore |
|
 |
P41NK1LL3R Medium Star

|
Zaslal: 08 Júl 2008, 21:43 Predmet: |
|
|
Pozor na to, Nietzscheho nadčlovek nemá s nacizmom nič spoločné...
Pretože podľa neho sa ním človek musí stať a nie sa tak narodiť, navyše o rasovo orientovaných ideológiách sa vyjadroval posmešne...
Jeho názory a diela boli neskôr zneužité jeho sestrou Elisabeth, ktorá v tej dobe sympatizovala s nacizmom... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Fabo Light Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 16.11.2007 Príspevky: 956 Bydlisko: Košice - okolie Karma: 
|
Zaslal: 08 Júl 2008, 21:47 Predmet: |
|
|
Ups, zabudol som dopisat poznamku, ze chapem, ze Nietzsche ako taky nemal s nacizmom nic co mi je jasne. |
|
| Návrat hore |
|
 |
kali520 Guru

Stav:  Založený: 15.03.2006 Príspevky: 2524
Zaslal: 08 Júl 2008, 22:29 Predmet: |
|
|
Paradoxne vznik Nietzscheho nadcloveka mal najvacsie predpoklady prave v nacistickom Nemecku.
Pokial budu existovat rozdielne kultury, rasy a narody ktore sa budu navzajom nejakym sposobom ovplivnovat alebo brzdit vyvoj jeden druheho, nadclovek existovat nebude. |
|
| Návrat hore |
|
 |
P41NK1LL3R Medium Star

|
Zaslal: 08 Júl 2008, 22:43 Predmet: |
|
|
Čo sa týka môjho pohľadu resp. mojej "úpravy" tejto teórie - nadčlovekom sa môže stať každý ihneď vtedy, keď o tom sám seba presvedčí...
Vtedy sa ostatní ľudia stávajú otrokmi v jeho slobode, zároveň ale nemôže ovplyvňovať ich vlastnú, pretože rovnako môže byť on otrokom ich životov nadčloveka...
Nemôže sa ani zaujímať o postavenie iných, teda mu je jedno, či je onen otrok nadčlovekom vo svojom svete...
Tieto myšlienky sa navzájom nevylučujú, pretože nadčlovek len skvalitňuje svoj svet prostredníctvom svetov otrokov tak, že im necháva možnosť cítiť presne to isté, ale v obrátených rolách... |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|