Obsah fóra www.hojko.com
Game-Points
Hľadať  •  FAQ  •  IP  •  CS  •  Zoznam užívateľov  •  Karma  •  Závisláci  •  Registrácia
 Prihlásiť sa pre kontrolu súkromných správ  •  Prihlásenie

Velky problem s diskami
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra www.hojko.com -> Pomoc  
 Moje príspevky :: Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Kaliovic
Light Star
Light Star

Stav: Odhlásený
Založený: 06.03.2005

PríspevokZaslal: 25 Dec 2006, 0:55    Predmet: Velky problem s diskami Odpovedať s citátom  

Ahojte,

Prosim poradte mi som uz zufaly:-( Na Vianoce (inak stastne a vesele takto dodatocne prajem:-) ) som sa po kupe noveho monitora rozhodol aj o preinstalovanie Windowsu XP Professional (nakolko v Linuxe este neviem dobre robit a pre mladsiu sestru na stolovy pocitac musim dat Windows, lebo v Linuxe by bola asi stratena...). No instalacia mi vyhodila chybu pri pokuse o formatovanie particii diskov (mam 2 harddisky rozdelene na 5 particii). V jednej particii som nechal ulozene data a bohuzial aj nejake potrebne dokumenty (moja chyba, mal som zalohovat) s tym, ze ostatne preformatujem a tu jednu particiu necham tak a bude vsetko ok. No instalacke Windowsu sa nepodarilo naformatovat particie na NFTS...Sad Tak som spustil Life CD Kubuntu Linux a naformatoval ich v tom, no stale mi nejde instalacia Windowsu. Tak som chcel aspon zachranit data a v Linuxe som si chcel otvorit danu particiu, ale vypisuje mi, ze nie je namountovana a po tom ako som ju dal namountovat sa nic nestalo a stale vypisuje konkretne toto:
"Could not mount device.
The reported error was:
mount: can't find /dev/hdb5 in /etc/fstab or /etc/mtab"
To iste vypisuje aj pri ostatnych particiach uz naformatovanych na NFTS...Sad Pritom hardware-ovo som s diskami nerobil nic, takze nemozu byt fyzicky odpojene... Prosim poradte mi ako zachranit dane data, lebo uz vazne neviem, co robit...!Sad
Vopred za vsetky rady a vasu ochotu dakujem!
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
carlossz
Amateur
Amateur

Založený: 30.07.2006

PríspevokZaslal: 25 Dec 2006, 6:30    Predmet: Odpovedať s citátom  

Ahoj

Na správu disků je dobrý program "Partition Magic 8" . Je určitě česky a předpokládám i slovensky.

Je divné , že ti to vyhodilo chybu při pokusu o formátování. Pokud mohu psát ze své zkušenosti tak Windows XP naformátují cokoliv. Nevím jak máš nastaveno pořadí bootování v Biosu , ale předpokládám , že se v tom vyznáš a tak ti do toho nebudu kecat .

S tím Linuxem je to svízelné a tak ti nezbyde než přeinstalovat O.S

Doporučení:
Normálně nainstaluj Windows XP . Nemusíš to hned formátovat na NFTS ,protože to jde i později bez problémů . Po nainstalování Win.XP si sežeň program
Citácia:
active@ file recovery
. Ten ti ty data pomůže zachránit .

Můj případ !!! Před týdnem jsem chtěl nainstalovat WIN 98 SE na WIN XP . Automaticky mi to začalo formátovat disky. Než jsem to stopl byly dva disky smazané . Nainstaloval jsem zpátky WIN XP . Sehnal jsem si program
Citácia:
active@ file recovery
a zachránil jsem vše na co jsem si vzpoměl .
Návrat hore
Kaliovic
Light Star
Light Star

Založený: 06.03.2005

PríspevokZaslal: 25 Dec 2006, 10:54    Predmet: Odpovedať s citátom  

Diki za radu, bohuzial mi proste ten WinXP nejde nainstalovat vobec, disky mam naformatovane na NTFS, skusal som instalovat na particiu starsieho 80GB harddisku, potom aj na particiu novsieho 250GB harddisku a nic, stale mi Windows vyhadzuje nejaku chybu na zaciatku druhej casti instalacie (potom co nakopiruje subory na danu particiu a po restarte chce spustit samotnu instalaciu...). A Linux mi stale nadava ze tie disky vraj nie su namountovane...Sad
Bojim sa zrusit aj tu particiu, kde mam ulozene data, aj ked si mi radil ten program, predsa len nemam istotu, ze po novom prerozdeleni particii to pojde (nakolko stary 80GB disk som chcel naformatovat cely a nasledne nanho nainstalovat windows a ani to neslo).
Este to moze byt materska (uz pred casom som zaregistroval, ze trosku blbne - nenabehol obcas obraz, uz pri spusteni windowsu pc zamrzol, pripadne vypisal, ze je problem s hardwarom (vyhodil take modre okno) a vtedy som s pc taktiez skoncil a musel resetovat...Sad No a najhorsia alternativa, ze sa mi odpalil radic diskov...Crying or Very sad
Pomooooc!!!Sad
Návrat hore
carlossz
Amateur
Amateur

Založený: 30.07.2006

PríspevokZaslal: 25 Dec 2006, 13:25    Predmet: Odpovedať s citátom  

Citácia:
No instalacke Windowsu sa nepodarilo naformatovat particie na NFTS... Tak som spustil Life CD Kubuntu Linux a naformatoval ich v tom, no stale mi nejde instalacia Windowsu.

Tím "Kubuntu Linuxem" jsi naformátoval disky na NFTS .....Proto ti to pak dělá to následující :

Citácia:
Tak som chcel aspon zachranit data a v Linuxe som si chcel otvorit danu particiu, ale vypisuje mi, ze nie je namountovana a po tom ako som ju dal namountovat sa nic nestalo a stale vypisuje konkretne toto:
"Could not mount device.
The reported error was:
To iste vypisuje aj pri ostatnych particiach uz naformatovanych na NFTS... Pritom hardware-ovo som s diskami nerobil nic, takze nemozu byt fyzicky odpojene.

Protože Linux používá jiný systém než Windows , a ty jsi to naformátoval pro Windows , nemůže ti Linux říct nic jiného , než to , že nenašel vhodné "prostředí" pro sebe ": "Could not mount device.
The reported error was:

------------------------------------------------------------------------------------

Problém může být v řídícím disku . Ten máš asi vytvořený pro Linux a proto ti nepustí Windows XP .( Linux má jiný formát než Windows)

Řešení ? :
Vzhledem k tomu , že jsi naformátoval disky na NFTS , ale Windows ti to nepustí , musíš vytvořit Linuxem řídící oddíl nezbytné velikosti , naformátovat ho pro Linux ,. Na něj pak nainstalovat Linux. Pak data zachraň zkopírováním na DVD , nebo jiným způsobem.

Pak s klidným vědomím naformátuj úplně celý disk , musíš ale ( a v linuxu to jde ) předtím zrušit všechny oddíly, které jsi linuxem vytvořil. Linux totiž v sobě má program , něco jako "Partition Magic".

Pokud ani potom nepůjde Windows nainstalovat , může být chyba v Hardware. .......... Přeji , hodně trpělivosti - ahoj
Návrat hore
chrono
VIP
VIP

Pohlavie: Pohlavie:Muž
Založený: 25.12.2006

PríspevokZaslal: 25 Dec 2006, 15:32    Predmet: Odpovedať s citátom  

Čo máš v súbore /proc/partitions keď spustíš linux?

Pre primontovanie musíš napísať:
Kód:
mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/windows

kde:
/dev/sda1 má byť partícia na tvojom disku, kde máš ten windows
/mnt/window je adresár, kam sa to má pripojiť

PS:
Ak nemáš správne údaje v fstab, tak musíš zadať aj zariadenie aj adresár.
Návrat hore
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra www.hojko.com -> Pomoc
Strana 1 z 1

Prejdi na: