Vypnutie el.prudu
ako nemusi sa nic podla mna stat ked vypnu el.prud no tak mysli ako ked vyberes kabel zo zastrcky za jazdy...tak to sa podla mna nic nemoze stat...
tak vydel som 550VA za slusnu cenu bratranec ho kupil za 1500sk co si myslim je dost dobre...ale v obchode som pozeral je cena okolo 1900sk...
a je to znacka TRUST zaruka v pripade ak sa ti daco stane az do 20 000 eur....co je dost vela...
tak vydel som 550VA za slusnu cenu bratranec ho kupil za 1500sk co si myslim je dost dobre...ale v obchode som pozeral je cena okolo 1900sk...
a je to znacka TRUST zaruka v pripade ak sa ti daco stane az do 20 000 eur....co je dost vela...
Ty vies tiez o com pises..B4rr4cud4 napísal:njn nepomoze ale dobre stykace hej
V pripade zasahu blesku ti "prepetovky" typu"predlzovacka" nepomozu.šu-do napísal:akoze nepomoze ? prepätove predlzovacky... su aj zdroje.. v podstate kazdy kvalitny ma ochranu
Existuje dost ucinna prepetova ochrana..Ta je vsak min.3 stupnova.1 clanok je na privode.2 v rozvadzaci.3 pri samotnom spotrebici.Jedna sa o iskristia,bleskoistky.Pri vysokom prepeti(nie nadprude) sa tento pristroj vyskratuje a zvedie do zeme vsetko napatie.Avsak tu rozhoduju milisekundy.Takze ani toto nie je zarucena ochrana pri zasahu blesku..
Avsak aj pri zapinani el.sieti(myslim velkych systemov,nie doma),moze dochadzat k prepetiam.Tie sa svojou intenzitou nedaju porovnavat s bleskom.Preto taky predlzovak moze pomoct pri takychto prepetiach..
Ja mam doma niekde spravenu taku jednouchu vec.Zasuvka ma tlacidlo.Pri vypade prudu a opatovnom zapnuti je zasuvka stale bez stavy.Ta sa tam dostane az,ak ja stlacim to tlacidlo.To zopne rele ktore spina privod do tejto zasuvky.Tym zabezpecim to,ze PC je odpojene od siete v case zapinania samotnej siete.
-
metallista
Medium Expert
no absolutne netusim co by ti pomohol stykac .tipujem ze si niekde pocul slovo stykacc a si to sem treskolB4rr4cud4 napísal:njn nepomoze ale dobre stykace hej
moj nazor je taky ze ked ti vypne komp nasledkom vypnutia prudu v sieti nestane sa ti s kompom nic aj ked to nieje dvakrat prijemne pre ten komp
ale prepatie je nieco ine a to uz problem je
btw: dudo dobry napad stym tlacidlom a rele opis to trosku blizsie zaujima ma to
Shema je jednoducha.Ak je zapnuty spinac a stlacis tlacidlo,cievka rele dostane napajanie a zopne vsetky 3 kontakty(zk).Zapinacie kontakty zk2 a zk3 spinaju privod do zasuvku.Zk1 sluzi na udrzanie relatka v zapnutom stave.Ak dojde ku vypadku prudu,rele sa vypne,avsak po opatovnom zapnuti prudu sa rele nezapne.To sa stane az po stlaceni tlacidla.Spinac sluzi na manualne odpojenie zasuvky od privodu.Ja mam namontovanu5zasuvku a cele PC,Sound system,atd. napajane z toho.Stale ak vypnem PC,tak nasledovne vypnem aj spinac-tym mam galvanicky oddelene napajanie(hlavne PC),od vedenia,co je dobre v pripade zasahu blesku.
Pozor na 230V-moze zabit
.Takze ak sa nevyznas v elektrike-neriskuj.
Pozor na 230V-moze zabit
- Prílohy
-
- sietovy vypinac na PC.png (1.32 KiB) 1902 zobrazení
-
metallista
Medium Expert
-
AXO
Professional
- Kontaktovať používateľa:
kedze je nazov temy taky, aky je, tak sa nieco opytam aj ja...
ked mam el. predlzovacku s vypinacom(taky cerveny bazmek) a ked ho prepnem tak nezere pocitac nic....
ale ked ho necham zopnuty(ze svieti ten prepinac a prechadza prud), ale vypnem na zdroji prepinacom na 0, tak tiez nereze PC nic ? ci je tam nieco ?
ked mam el. predlzovacku s vypinacom(taky cerveny bazmek) a ked ho prepnem tak nezere pocitac nic....
ale ked ho necham zopnuty(ze svieti ten prepinac a prechadza prud), ale vypnem na zdroji prepinacom na 0, tak tiez nereze PC nic ? ci je tam nieco ?
jedna a o to či el.prud prechádza do nejakého spotrebiča (odpor, cievka, kondík)... bez spotrebiča neexistuje spotreba.
Čo sa týka výpadkov prúdu a nových PC nové značkové zdroje su opatrené takým systémom že ked nabehne prud tak PC sa dá zapnuť cca po 3 sekundách čo je dostatočný čas na znormalizovanie sa nárazového napätia na zasuvkových 230 - 250V
Berte ale ako fakt že minimálne prepäťová ochrana je ptorebná pri PC... ale to vám nezaruči že nič sa nepokazi... Ak dlhodobo mate v zastrčkach napr 255 - 260 V tak nič vám ich nevyfiltruje okrem založného zdroja s filtrom alebo zdroja PC s PFC aktivnym. Takže odporučam každemu cca tyžden sledovať napätia v zastrčkach ta 3 x 5 min denne a potom sa rozhodnuť či sa oplati investovať do nejakého zariadenia. Staré rozvody spôsobuju taktiež výkyvy
ak sa niekde mýlim opravte ma elektriku mam ako menšie HOBBY..
Čo sa týka výpadkov prúdu a nových PC nové značkové zdroje su opatrené takým systémom že ked nabehne prud tak PC sa dá zapnuť cca po 3 sekundách čo je dostatočný čas na znormalizovanie sa nárazového napätia na zasuvkových 230 - 250V
Berte ale ako fakt že minimálne prepäťová ochrana je ptorebná pri PC... ale to vám nezaruči že nič sa nepokazi... Ak dlhodobo mate v zastrčkach napr 255 - 260 V tak nič vám ich nevyfiltruje okrem založného zdroja s filtrom alebo zdroja PC s PFC aktivnym. Takže odporučam každemu cca tyžden sledovať napätia v zastrčkach ta 3 x 5 min denne a potom sa rozhodnuť či sa oplati investovať do nejakého zariadenia. Staré rozvody spôsobuju taktiež výkyvy
ak sa niekde mýlim opravte ma elektriku mam ako menšie HOBBY..
-
Shark NX
Addict
Vseobecne kupovat zdoj bez Aktivneho PFC nieje najlepsia volba. Vo velkomestach napatie az tak neskace resp len v malom rozmedzi. Mne skace 241V-245V ale niekde v dedine resp primestskej oblasti kde na Makkom zdroji funguju vysoko odberove spotrebice a sposobuju vykyvy v rozmedzi 200V-260V + Neziaduce impulzy pri zapajani a odpajani spotrebica ... to mu moc neprospieva. Pre toto sa hodia Aktivne UPS (Smart UPS) alebo Pasivne UPS (Back UPS)
A k prepatovym ochranam. Odporucam Prepatovu ochranu APC Surge Protector ktora ma Blestkoistku zasahujucu od 1,2kV do 6kV + Sledovac napatia ktory odpoji cely obvod po prekroceni 270V
A k prepatovym ochranam. Odporucam Prepatovu ochranu APC Surge Protector ktora ma Blestkoistku zasahujucu od 1,2kV do 6kV + Sledovac napatia ktory odpoji cely obvod po prekroceni 270V
-
Jerry
Light Star
mne sa stal takyto pripad. Comp mam uz veelmi dlho a vsetko fici ako ma,menil som komponenty a vsetko v poho. Jedneho krasneho vecera sa matka isla fenovat(v kupelni). a ja som mal zapnuty PC. A ked zapla fen,comp mi vyplo a aj celu 5kovu zasuvku,ale zase vsetko nabehlo.Ani istic nevyplo,nic...iba taky reset. Tak som zanadaval(rozrobena robota v After Effectse) a ked som ho chcel zapnut,nesiel.
CHYBA?: ked sa PC zapina tak sa postupne nacitavaju mechaniky,disky a graficka karta. Grafika je posledna a mala by pipnuť. Ale mne nepipne. Obraz nejde,nic. Skusal som monitor na inom PC-isiel. Skusal som graficku na inom PC-isla. Skusal som RAMky na inom PC-isli. Zdroj funguje normal,vsetky vetraciky sa tocia,nikde nic nesmrdi ani nehori.Tak som vydedukoval ze zakladovka je v prdeli.
VYSLEDOK?: vymena zakladnej dosky (1.500,-) ale ked davam novu tak dam rovno aj RAMky DDR2ky,grafiku PCI-E a aj dvojjadrovy procak.
Cize drbnuty stokorunovy fen ma bude stat dohromady 6 tisic....tomu sa hovori stastie
CHYBA?: ked sa PC zapina tak sa postupne nacitavaju mechaniky,disky a graficka karta. Grafika je posledna a mala by pipnuť. Ale mne nepipne. Obraz nejde,nic. Skusal som monitor na inom PC-isiel. Skusal som graficku na inom PC-isla. Skusal som RAMky na inom PC-isli. Zdroj funguje normal,vsetky vetraciky sa tocia,nikde nic nesmrdi ani nehori.Tak som vydedukoval ze zakladovka je v prdeli.
VYSLEDOK?: vymena zakladnej dosky (1.500,-) ale ked davam novu tak dam rovno aj RAMky DDR2ky,grafiku PCI-E a aj dvojjadrovy procak.
Cize drbnuty stokorunovy fen ma bude stat dohromady 6 tisic....tomu sa hovori stastie
Shark,uz viackrat tu spominas PFC-neviem ci vies presne co PFC znamena..Mam pocit,ze si troska mimo..Nic v zlom...
PFC ti nijako v takychto pripadoch nepomoze..Jeho funkciou je zlepsovat ucinnost zdroja.Zlepsuje ucinnik-teda zdroj nezatazuje,resp. zatazuje co najmenej siet jalovym vykonom.To,ze tento fillter dokaze pracovat v sirokom rozsahu napajania,neznamena,ze nejakym sposobom stabilizuje vystup zdroja.
Zdroj opatreny PFC je kvalitny co sa tyka rusenia,ucinnosti.Ale nie je to ziadna ochrana proti prepatiam.Ak sa mylim,tak ma prosim oprav.
PFC ti nijako v takychto pripadoch nepomoze..Jeho funkciou je zlepsovat ucinnost zdroja.Zlepsuje ucinnik-teda zdroj nezatazuje,resp. zatazuje co najmenej siet jalovym vykonom.To,ze tento fillter dokaze pracovat v sirokom rozsahu napajania,neznamena,ze nejakym sposobom stabilizuje vystup zdroja.
Zdroj opatreny PFC je kvalitny co sa tyka rusenia,ucinnosti.Ale nie je to ziadna ochrana proti prepatiam.Ak sa mylim,tak ma prosim oprav.
Tak pri kompenzacii ucinnika,sa upravuje cos/fi.Ci uz zaradenim kapacitnej,alebo indukcnej zlozky sa vlastne posuva priebeh napatia do protifazi.Takto napr.funguje kompenzacny obvod.To ze tento obvod dokaze pracovat v sirokom rozsahu napajania je jeho vyhoda.
Avsak akym sposobom ochrani zdroj pred prepatim je pre mna stale zahadou...
Avsak akym sposobom ochrani zdroj pred prepatim je pre mna stale zahadou...
Co mas na mysli pod pojmom"vyfiltrovat"?Shark NX napísal:Drbnuty (Ironicky povedane)1000W Zdroj Xtreme Quality ti za to moze ... Na toto je dobre Aktivne PFC ... On taketo vykyvy zdola vyfiltrovat bez ziadnej ujmy.
-
Shark NX
Addict
Lacne zdroje maju Primarnu cast vyriesenu stylom Diodovy mostik, 320uF Kondenzator, jedna 50mH Cievka, a potom MOSFET Spinac a Trafo.
Kvalitnejsi zdroj ma Najprv Korekciu PFC potom Gretz, Seriu 680uF Kondenzatorov, Seriu Toroidnych cievok, Vedlajsie filtracne obvody az potom MOSFET a Trafo.
Tam je rozdiel. + Ako hovoris na upravu Cosinus fi sa pouziva zaradenie Indukcnej a Kapacitnej zlozky do obvodu. A aj 50nF Kondenzator a Lubovolna toroidna cievka vykyv vyhladi. A Aktivne PFC prave taketo Obvody zapaja na to aby vyrovnal ucinnik na co najblizsii 1
Kvalitny zdroj s aktivnym PFC hravo zvladne napatove narazy sposobene pripajanim a odpajanim spotrebicov do obvodu. Co su vacsinou max 1ms skoky napatia v hodnotach +-20-50V podla vnutorneho odporu zdroja.
A nehovorim o prepati ze Blesk streli do VN-NN Tansformatora v dedine kde na niekolko ms dostane zdroj aj 600-800V. Tam ta neochrani ani svatena voda. Pochybujem ze stihne zakrocit aj UPS
Kvalitnejsi zdroj ma Najprv Korekciu PFC potom Gretz, Seriu 680uF Kondenzatorov, Seriu Toroidnych cievok, Vedlajsie filtracne obvody az potom MOSFET a Trafo.
Tam je rozdiel. + Ako hovoris na upravu Cosinus fi sa pouziva zaradenie Indukcnej a Kapacitnej zlozky do obvodu. A aj 50nF Kondenzator a Lubovolna toroidna cievka vykyv vyhladi. A Aktivne PFC prave taketo Obvody zapaja na to aby vyrovnal ucinnik na co najblizsii 1
Kvalitny zdroj s aktivnym PFC hravo zvladne napatove narazy sposobene pripajanim a odpajanim spotrebicov do obvodu. Co su vacsinou max 1ms skoky napatia v hodnotach +-20-50V podla vnutorneho odporu zdroja.
A nehovorim o prepati ze Blesk streli do VN-NN Tansformatora v dedine kde na niekolko ms dostane zdroj aj 600-800V. Tam ta neochrani ani svatena voda. Pochybujem ze stihne zakrocit aj UPS
Tak to si udal velmi presne udaje suciastok,pri opisovani zapojenia zdroja-urcite su zdroje,ktore maju suciastky v spomenutych obvodoch s odlisnimi hodnotami..Nemusis dokazovat,ze sa vyznas do elektroniky-ja viem,ze hej..
Kvalitny zdroj by taketo napatove spicky mal zvladnut v poho.A je jedno ci s PFC,alebo bez.
Ja o tom,ze ty si tam spomenul to PFC ako ochranu,ktora"vyfiltruje" hravo spicky sposobene odpajanim,pripajanim spotrebicov.
Kvalitny zdroj by taketo napatove spicky mal zvladnut v poho.A je jedno ci s PFC,alebo bez.
Ja o tom,ze ty si tam spomenul to PFC ako ochranu,ktora"vyfiltruje" hravo spicky sposobene odpajanim,pripajanim spotrebicov.
Avsak funkciou tohoto obvodu je nieco ine ako filtrovat prepatia-na com sme sa uz zhodli.Na toto je dobre Aktivne PFC ... On taketo vykyvy zdola vyfiltrovat bez ziadnej ujmy.
-
Shark NX
Addict
Tie presne udaje ... Taky 300uF/300V kondenzator stoji cca 500-600Sk (Samozrejme pri odbere 1ks ... pri 10000ks stoji mozno 50Sk) Vyrobca typu. Premier, Hama, Trust, Deer ...atd setri na vsetkom cize jemu je jedno ci vyraba "700W" zdroj alebo "300W" Primar ma skoro vzdy rovnaky akurat Cievky a Polovodice meni.
Forton, Nexus, Corsair, Tagan, Enermax ti vzdy idu podla toho co vyrabaju. Na mojom starom 465W zdroji som mal 4 640uF Koniky a dve Toroidne cievky. Na "300W" Premieri je jeden 320uF tak nech sa necuduje ze mama v kupelke zapne Fen a Zdroj vyhori a zobere zo sebou polku osadenstva
Forton, Nexus, Corsair, Tagan, Enermax ti vzdy idu podla toho co vyrabaju. Na mojom starom 465W zdroji som mal 4 640uF Koniky a dve Toroidne cievky. Na "300W" Premieri je jeden 320uF tak nech sa necuduje ze mama v kupelke zapne Fen a Zdroj vyhori a zobere zo sebou polku osadenstva
Re: Vypnutie el.prudu
Chcel by som sa spytat, co mi asi odislo, dneska vypadol prud a zapnem PC, nacitava windows, ale nenacita a da restart. Davnejsie par krat padol prud, pc vyplo, bud bez ujmy, alebo napisalo, ze nemoz nacitat hardisk , ale po niekolkych restartoch nabehol.. no teraz sa stale dookola restartuje. Dakujem vopred za odpovede
Tak ja mam ine skusenosti pri vypade elektrickeho prudu ti moze kludne odist cely komp.Ked vypnes komp normalne tak je aj tak stale pod napetim aj ked iba zbytkove ale je...bez napetia bude az v tedy ked vypnes vzadu cely zdroj popripade tak ako ja mam na zasuvke vypinac. A pri nahodnom vypnuti pridu tiez v elektrickej sieti vznika prepetie pretoze v elektricke sieti nastane nadbytok elektricke energie (z dovodu ze vela elektrickych spotrebicov spotrebovavala elektricku energiu a v sekunde uz nie pri vypadku) a elektrarne nie su schpne za taky kratky cas ubrat na vykonoch elektrarni (elektrarne vyrabaju tolko elekt. energie kolko sa prave spotrebuva) preto sa ti stava ze ti obcas vyhodi istice v dome pri vypadku elek.energie.
-
hrban
Addict
takto aby som upresnil, nieje problém keď vypadnú ističe ale keď ich opäť nahodíš, ak nemáš prepäťovú ochranu môže sa ľahko stať že do PC sa dostane viac voltov ako je treba, v momente nahodenia ističa je na koncoch vodiča aj 500-600V čo je pre 230V spotrebič viac ako dosť
//EDIT : viem o tom dosť veľa a nechce sa mi čítať všetky strany tak som doplnil len príspevok predomnou
@dudo02 takto nám odišla elektronika (LCD TV sharp a zdroj corsair) nakoľko budova má staré ističe (20 rokov dozadu bola robená elektrická sieť)ešte bez prepäťovky v ističi
//EDIT : viem o tom dosť veľa a nechce sa mi čítať všetky strany tak som doplnil len príspevok predomnou
@dudo02 takto nám odišla elektronika (LCD TV sharp a zdroj corsair) nakoľko budova má staré ističe (20 rokov dozadu bola robená elektrická sieť)ešte bez prepäťovky v ističi