Pri prvom citani mi trosku vadil v kazdej knihe iny styl rozpravania pribehu - uvod, ale na druhykrat to praveze este umocnilo atmosferu ze sa jedna o "skutocne dejiny."
Vrelo odporucam
co sa tyka poviedok, pokial viem, hej je ich viac knih, ale vacsina(ak nie vsetky) poviedky s prvej knihy boli aj v dalsich dvoch, nie som si teraz presne istyaxXis napísal:Ah, Zaklinac. Uzasne to dielko pana Sapkowskeho. Poviedkove knihy (mam ich 3, nie 2 ako som tu niekde zahliadol) boli vyborne spracovane (a neboli tak prehnane heroicke) a prepletene s hlavnym dejom. Vela veci objasnili a taktiez obsahovali kvetnate dialogy, ktore sa oplati zapamat.
Co sa samotnej pentalogie tyka bola tiez brilantna, ale dost stracala na dlzke deja. Hlavne niektore konspiracie okolo Ciri boli uz skutocne len zbytocne pretahovanie a komplkovanie. Taktiez niektore postavy sa vynarali len preto aby bol na nich vysvetleny kusok deja (ale kompletne ho pomotali) a potom opat zmizli. Uz v tretej casti som mal dost velky problem rozoznat kto je vlastne kto (panovnici, spioni, magovia....jezis). Ale aby som len nekarhal tak treba urcite pochvalit hlavne postavy, i ked boli niekedy az moc inteligentne, (dokonca aj Milwa bez vzdelania niekedy davala primudre rady do zivote na tu dobu dost nezvykle) boli spracovane a charakterovo vykreslene. Opisy bojov taktiez super (zvlast bitka Nilfgaard vs. sever ma dohnala skoro k slzam).
Celkovo Zaklinaca povazujem za najlepsie fantasy, ktore som doposial cital a plati fakt, ze ziak porazil majstra- Tolkiena.
hej regis bol ten upiraxXis napísal:Oné, ogaři boli skveli, tož, lebo to nejboli nespoločenské a ulisne tvory, keré sa hanbia prirodzene potreby pred ostatnymi vyknavat![]()
![]()
![]()
Ano skutocne boli vyborne vykresleni, ale z hlbkou inych charakterov sa nemozu velmi zrovnavat. Moja najoblubenejsia postava je pravdepodobne samotny Geralt (viem, ze fandit hl. hrdinovi je odveci, ale ten chlapik isiel cez utrapy s bolestami za svojim cielom a pri tom este stihol trestat nepravost. A nerobil to vznesenym janosikovskym stylom JA SOM GERALT LOOK AT ME, ale skutocne okrajovo pocas vandrovky, kladna postava ako ma bytSpominat jeho politicko-mocenske nazory hadam netreba-vzdy trefne a moralne spravne, az sa to zda prehnane )
Edit: Regis bol ten upir? Aj ten usiel.
Ale koho som fakt nemusel bola Cirila z Cintry. Jedna z najhorsich postav ake som kedy videl. Pozorovat v romane zbojnikov, psychopatom a nekromanceorv je normalne, ale ona bola neuvaritelne marnotratna a zbytocne. Keby bolo na mne tak ju odkraglujem este na Kaer morhen.
tak najednej strane je zaujimave rozmyslat o tom co mohla spravit, no na druhej si je treba uvedomit, ze je to kniha a dej je vymysleny podla autorovho zameru, sapkowsky je majster pera a vie co robi, myslim, ze to ako sa postava ciri spravala, bolo velmi dobre vymyslene....a teraz troska teorie, ked sa pridala k potkanom mala 14-15? uplne znicena, nemala nic, a oni ju prijali, a vsetko ju to vtiahlo tak logicky ze nechcela odistaxXis napísal:Zacul som nazor, ze Ciri sa le nsnazila prezit a prezivala ako vedela. Ale podla mna sa to dalo aj inak ako sa pridat k Potkanom. Na mna posobila ako niekto, kto sa chce citit ako niekto viac tak si vytvorila image zabijackej lezbicky co pwnuje chlapov. Mohla spravit to co Geralt-zobrat sa a ist ho hladat, mala na to vycvik aj schopnosti. A miesto toho rabovala, fetovala a pila.
Mne je jasne, ze je to len kniha co je napisane to je napisane. Preto ju hodnotim ako postavu, nie ako cloveka. Ako postava mi proste nevyhovovala. Ako som uz spomenul ostatne charaktery boli vyslovene kladne a Ciri mi medzi ne akosi nezapadla. Povedal by som, ze ju vyslovene vykreslil ako sialenca co ma potesenie zo zabijania (skutocne tam boli take pasaze).Fall napísal:tak najednej strane je zaujimave rozmyslat o tom co mohla spravit, no na druhej si je treba uvedomit, ze je to kniha a dej je vymysleny podla autorovho zameru, sapkowsky je majster pera a vie co robi, myslim, ze to ako sa postava ciri spravala, bolo velmi dobre vymyslene....a teraz troska teorie, ked sa pridala k potkanom mala 14-15? uplne znicena, nemala nic, a oni ju prijali, a vsetko ju to vtiahlo tak logicky ze nechcela odist
potom odporucam aj trilogiu veza blaznov, tiez fajnove poctenicko, clovek by si myslel ze vtom case zil, lebo jeho znalost rodov a uzemnych deleni toho casu je az dych berucabegbeee napísal:Sapkowski je úžasný, čítam síce ešte len druhý diel Zaklínača - Čas opovržení ale už teraz viem, že je to naj fantasy čo som čítal.
Tolkien je profesionálny, technicky dokonalý.. Sapkowski to stvárnil oveľa ľudskejšie.. Nevynecháva sex, nadávky a tak podobne.
Čo sa týka obľúbenej postavy - Geralt určite a zatiaľ obe čarodejky Yennefer aj Triss Ranuncul - si ich predstavujem tak rajcovne![]()
Mám od neho dosť e-bookov tak sa teším..