zosilnovac

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Joy_Lloyd
Novice
Novice

zosilnovac

Príspevok od používateľa Joy_Lloyd »

Dobry den, potreboval by som nejaky zosilnovac s vyhybkou pre subwoofer, s moznostou nastavovania vysok a bas... Poradte nejaky link na schemu, alebo nejaku vasu konstrukciu ... Dakujem :wink:
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Čiže chceš to riešiť takto?

Vstup-> zmiešanie Ľ+P -> korekčný zosilovač (ale upravený na nižšie kmitočty) -> výkonový zosilovač -> výstup na reprák
Joy_Lloyd
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Joy_Lloyd »

no mam taky problem, ze mam klasicku reprosustavu(2 bedne, na ktorej sa da nastavovat hlasitost, vysky a basy) a urobil som si subwoofer, a neviem ako to mam zapojit do PC, aby fungovala aj ta reprosustava, aj subwoofer. Dufam ze to pochopis. Dik
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Možné riešenie

Urobíš dve úplne rovnaké výhybky vhodného deliaceho kmitočtu (do ktorého chceš, aby Ti hral subwoofer). Nemusia byť výkonovo veľmi stavané (budú za korekčákom, ktorý veľký randal nenarobí). Zapojíš ich za korekčný kanál. Za ľavou hornou priepusťou zapojíš ľavý zosík a ľavý reprák sústavy, za pravou hornou priepusťou zapojíš pravý zosík a pravý reproduktor. Ľavú a pravú spodnú priepusť za výhybkou zlúčiš dokopy a dáš na vstup zosíka subwoofera a následne do repráku.
turtlak
Medium Expert
Medium Expert

:)

Príspevok od používateľa turtlak »

ja by som sa tiez pridal... chcel by som si poskladat daky zosik. daco, co ma dobry zvuk a nemusi mat az taky enormny vykon. chcel by som to zapojit na 2.1 repraky (tie by som si zlozil) alebo aj na 2.0. aby to bolo kopatibilne. ma niekto link?
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Hoď do Google:

Kód: Vybrať všetko

amplifier schematic
turtlak
Medium Expert
Medium Expert

fikus-kukis napísal:Hoď do Google:

Kód: Vybrať všetko

amplifier schematic
njn to take viem aj ja dokopy, ale ja som mal skor na mysli nieco overene, kde by som mal aj kratky vyklad slovensky a tak. nieco s cim je uz niekto sopkojny a splna to moje poziadavky :) ale aj tak thx :)
SIX
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa SIX »

turtlak:
jednoducha pomoc, najpred 1. si skuseny elektortechnik co sa uz niekedy zaoberal veci stavbou len zo schem?

ak si si odpovedal nie, tak jednoznacne ti odporucam vybrat si nejaku stavebnicu zosilnovaca, a poskladat ten, je to jednoduche, a spravi to hociktory zaciatocnyk, a parametre su u niektorich pristrojoch na velmi vysokej urovni
turtlak
Medium Expert
Medium Expert

S666 napísal:turtlak:
jednoducha pomoc, najpred 1. si skuseny elektortechnik co sa uz niekedy zaoberal veci stavbou len zo schem?

ak si si odpovedal nie, tak jednoznacne ti odporucam vybrat si nejaku stavebnicu zosilnovaca, a poskladat ten, je to jednoduche, a spravi to hociktory zaciatocnyk, a parametre su u niektorich pristrojoch na velmi vysokej urovni
takze skuseny elektrotechnik nie som ale elektrotechnik pomaly aj hej (3. rocnik), takze by som snad mozno aj nieco zostrojil podla schemy (ked podla schem robime uz tri roky...) a keby aj nieco neslo, tak na praxi by som sa spytal profaka :wink: len nejaka overena schema chyba... stavebnica neni zly napad. to je ako lego, fakt zlozi kazdy, ale vsetky su take iste.. ja by som chcel take nieco lepsie (vid poziadavky hore..) :)
SIX
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa SIX »

mozes skusit, su to schemy zo stavebnic:
http://www.sos.sk/a_info/resource/p/ne019.pdf

alebo si kukni popisi vsetkych:

http://www.sos.sk/index_sk.php?str=12&code=P101010

len ono postavit len tak zosilovac len zo schemi to chce vela trpezlivosti

potrebujes

koncak,
koreckny predzosilnovac,
kvalitny zdroj ,
pekna krabica,

ku vsetkym castiam si navrhnut plosak, atd atd, je to drina

a hodne vela casu a penazi. a zrucnosti, ono to predsa musi aj nejak pekne vyzerat, ved sa na to budes vo vetcine stale pozerat

ono vo vetcine pripadov je to tak ze je na svete par IO ktore vsetku robotu spravia, ak chces pre male vykony nieje co riesit, pre vetcie to som zastanca zosilovacov s vykonovymi tranzistormy

a ono ak ti neporadim ja, mozes sa spolahnut na fikus-kukis
turtlak
Medium Expert
Medium Expert

:)

thx nieco take som hladal. no ono je to fuska take daco spravit. ale tak leptadlo a plosaky pouzijem skolske a s tou krabicou bude teda trochu viac prace... ale tak hlavna ja funkcnost :)
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

krabicu pouzi ako ja. zo stareho tape decku. predny panel mam novy, vnutro prec a namontovany zosik. je to dobre riesenie, nemusis sa hrat s ohybackou plechu. krabica v obchode je moc draha...
Vidium
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Vidium »

Chlapci...hovorite tu "nieco co ma dobry zvuk"... ti z vas co chcu stavat vedia aspon spajkovat?? a navrhnut DPS??vyrobit ho... a ked dobry zvuk - dokial nepostavis Bcko zos a nelezi ti doma JBL alebo nieco podobre poctaci ti "obycajny" zos a netreba komentovat ci bude dobre hrat...rozumieme si??
verreaux
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa verreaux »

100% suhlas. Ja mam doma vyrobeny tranzistorovy zosilovac 2 x 50W a pouzivam ho nonstop ako zosik na zvuk z pc. Nema sice extra kvalitny zvuk ako zosilnovace z obchodu, no ked pocuvate hudbu na zosilovaci, ktory ste si postavili sami, to uz je iny pocit 8) a to ani nehovorim o tom, ze do takeho zosiku sa da zabudovat takmer vsetko na co si spomeniete len sa treba do toho trochu rozmiet :roll:
TO Joy_Lloyd: Ak by si mal zaujem poskytnem ti schemy a fotky ako to cele vyzera
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

schem mam aj ja plno, stiahnite si amaterske radia, tam ich je dooost. jo a najlepsie je, ked mate zosilovac aj reprobedne doma vyrobene. variabilita ze to az nie je mozne, jednoducho co chcete, to si vyrobite a prisposobite poziadavkam a vkusu. na zosilovac doporucujem integrovane obvody STKxxxx. su drahsie, ale zarucene dobre. potom uz len diskretne koncaky. jo a spajkovat je treba vediet, kto nevie nech si necha zajst chut na diy zosilovac.
Vidium
Medium Expert
Medium Expert

A ked stavat tak symetricke napajanie a ochrany... a radsej predimenzovane... prilis na to nesetrit..mam odskusane...
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

a hlavne mat polovodice original, nie kdejaky pajcovany srot za podozrivo nizku cenu. samozrejmostou su kvalitne kondenzatory, napriklad nippony(made in japan) a to aj v zdroji. neoplati sa setrit, ako tu bolo spomenute. tiez som sa neraz takto opalil. potenciometre radiohm a podobny smejd nebrat!!! dost teorie si mozu zaujemcovia precitat na strankach www.aldax.cz je tam o kvlite napisane mnoho, staci sa riadit tym.
Vidium
Medium Expert
Medium Expert

Aldax ale robi na nase pomery hi-tech takze to neberte do slova :) .. pocuj Martinekk co ich vlastne chceme naucit?? :)
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

robit veci dobre a poriadne, aby zariadenie sluzilo dlho a k plnej spokojnosti. si myslel toto?
jo, a hitech sa to nazyvat neda, len je to kvalita. dnes si mnohokrat kupis v obchode nieco(trebars aj zosilovac) a nevydrzi tak dlho ako taky, co si vyrobis. Sinclair to na aldaxe napisal velmi dobre. co tam napisal som si aj mnohokrat overil v praxi a je to pravda.
Vidium
Medium Expert
Medium Expert

Povedal som na nase pomery :) pol slovenska nevie co je to zos a druha na co to sluzi
Napísať odpoveď