Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

mihalswk napísal:no pani ja mam 24" monitor a rozlisenie 1920x1200 a je to uplne super,.,.,.ziadne problemy nemam ako pri starom monitore tam ma oblela hlava vzdy jak svina a teraz nic
Toto sa mi zdá trochu čudné, lebo pokiaľ si mal predtým nejaký menší predpokladám LCD monitor, tak tým, že by si si zväčšil uhlopriečku monitora pri rovnakej vzdialenosti, by Ťa práveže z toho mali bolieť oči a hlava, nie? Jedine, že si predtým mal CRT - čko...
mihalswk
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mihalswk »

predtym som mal CRT 17" ,.,.,.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

mihalswk napísal:predtym som mal CRT 17" ,.,.,.
Tak potom to už chápem :) Pri CRT - čku som nedokázal ani ja toľko vydržať ako pri LCD
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ja som si teraz kúpil nový notebook a vadi mi na ňom lesklý display. Keďže mám za chrbtom okno, strašne sa to odráža. Desktop už roky nemám a na starom NB som s matným LCD tento problem nemal.

Dostal som však od švagra 21" trinitron, rozmýšlam o prestavaní nábytku a použiti tejto kravy obrovskej ako externy monitor.
Že to zobtazí vernejšie farby nie je na diskusiu, to je fakt, no zaujímalo by ma, čo to do šetrnosti k zraku. Lepšie ako LCD?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Frikso precitaj si moj prispevok o stranu dozadu. Tam to mas vysvetlene.
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

Filipito napísal:je velmi zle ak mam na 17" crt 1280x1024? :)
da sa to tak chapt, jednak mas ten obraz trochu spuceny lebo mas nastavene 5:4 rozlisenie a jednak je to velmi male, ked uz tak pouzivaj 1280x960
Lub0$ napísal:Nj chrbtica trapi aj mna.....ja som taky chrobacny......ale je mi jasne koli comu. pracovisko nemam prisposobene....stol mam maly, cize nepripada do uvahy aby som mal monitor priamo pred sebou, takze musi byt v rohu stola a tym padom som ja naklonny na jednu stranu
s flekom mam podobny problem, cely stol je namontovany na stene a je vyrobeny pre LCD, ten som vsak prestal pouzivat a CRT mam teraz nakolneny a je to nepohodlne

k tym odrazom, nato davajte tiez pozor, velmi zvysuje namahanie oci zvlast pri flat CRT a notebookovych zrkadlach
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

Asi pred 4 mesiacmi som si kúpil nový nb. Uhlopriečka 15,4 1280x800px. Predtým som mal na desktope 17" CRT, ale tiež som nepociťoval nejaké bolesti. Keď som ho mal zapnutý dlhšie, tak som mal trošku unavené oči, ale inak nič iné. Obraz na LCD sa mi zdá lepší a vôbec mi oči nijak neťahá. Nevadí mi, že tam nie sú farby zobrazené tak super ako na CRT. Podľa mňa jednoznačne LCD. :)
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

LCD

Príspevok od používateľa Deafboy »

Roky som používal CRT monitor na 85 Hz. Hlava ma bolele len ked som niekolko dni nesedel pri pc a potom som stravil naraz cely den za monitorom. Ked som kupil notebook z LCD, tesil som sa ze to bude este lepsie, no prvych par tyzdnov ma neskutocne bolela cela hlava uz po niekolkych hodinach. Teraz uz mam oci navyknute na oboje, a nerobi mi problem ani 12 hodin online... Co sa tyka rozsvietenia lampy v noci za monitorom, nepocitoval som tuto potrebu kym som nemal okuliare. teraz mam skoro -2 dipotrie a bez rozsvietenej lampy v noci nemozem fungovat na akomkolvek monitore.
The Calvin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa The Calvin »

No ja mam LCD 17" na casy ked som mal CRT si nespominam ale problemi s ocami alebo nieco podobne som este nemal , maximalne ked som bol chory tak ta unava bola uz len z pozerania z okna :? alebo maximalne ked som bol 2 dni zasebou na NB kde som uz chytil tik do oka . Zhorsovanie zraku nepocitujem dufam ze ani neaky extremne nieje
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomasito13 »

RoQa napísal:tak to urcite nie ja mam 1152x864 a to uz mi pripadalo vsetko mrnave ked dam ako vravis 1280x1024 tak mi nevidno ani polovicu listy ....
to je vsetko len o zvyku ja mam na 17 LCD 1280*1024 a zda sa mi to uplne vpohode aspon nemusim tak castejsie presuvat listu..a sedim za compom kazdy den vela hodin uz par rokov a zrak sa mi zhorsuje max. o stvrt dioptrie za dva roky..co je este celkom vpohode :-D
Peter15
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter15 »

Silmer napísal:urcite si priplatit a kupit LCD monitor , ak ho uz nemas... a nepouzivat CRT monitor..kedze CRT monitory poskodzuju zrak urcite viac ako LCD :wink:
pocuj...7r. mam CRT monitor...kazdy den sedim pri pc 4h...a ked je nejake volno tak asi 12h....a ziadne zmeny zraku nepocitujem...vsetko je ako ma byt...podla mna je CRT lepsie nez LCD
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Kazdy si stoji za svojim ...
To je rovnako ako CRT vs. LCD, Benzin vs. Diesel, Intel vs. AMD, nVidia vs. ATI

Niekto preukaze fakty ze jeden je lepsi ako druhy ... Vid. LCD vs. CRT a v priebehu 15min niekto trepne ze CRT je pre neho lepsie ze z LCD mu na ociach vybehli zili, ze ho stipu oci, ze ho boli hlava atd.

Pritom z Fyzikalneho hladiska je porovnavanie CRT a LCD jednoznacne vyhra pre LCD. Svetlo je Polarizovane, Rovnomerne, Stale pri akejkolvek obnovovacej frekvencii.
Pritom CRT je tvorene pomocou Elelktoronoveho dela ktore osvetluje vrstvu aktivneho Luminofloru, co vyzaruje do prostredia velke mnozstvo elektoronov, svetlo je nestale a prerusovane, + je vyzarovane do prostredia niekolko nasobne vacsie mnozstvo Elektromagnetickeho Ziarenia ako pri LCD.

Stale je tu omielane to ze niekomu sa zmeni zrak ...
Zrak sa meni tak ci tak, ci cumis do monitoru alebo nie to nemeni.
Zalezi to od zivotospravy, mnozstva svetla v miestnosti, frekvencie zmurkania, typu zobrazovacieho zariadenia, vzdialenosti od obrazu atd...
Trance.Boi
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Trance.Boi »

LCD nezari, oci z nej v extremnich pripadech boli az po 12 hodinach. Z CRT jsem trpel migrenama, zrak se mi zhorsoval. Doma mam LCD, v praci LCD a samozrejme notebook s LCD. vyjimecne sedim u CRT kdyz nekomu neco spravuju ale to neni dlouho. Takze oci me uz nepali, clovek neni tak unaveny.. pro ty co tvrdi ze CRT je lepsi... nebudu je presvedcovat, protoze je to asi jako presvedcovat fandy Intelovskych dvojadrovych kalkulacek, ze jejich pseudoprocesor nic neumi.. taky vam nebudou verit :-D
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

co je lepsie pre oko/mozog, alebo vseobecne, ked su zrenicky roztiahnute, alebo stiahnute ? osobne si myslim, ze asi tak niekde pri strede(ani to ani to)

mal som 3 roky 17" crt, potom 3 roky 17" lcd a teraz mam 22" lcd, kedze som pc nemal skor, tak som nebol zvyknuty, preto to tak asi bolo, ze som maval bolesti krcnej chrbtice, hlavy a unavz oci(rezanie, alebo ako to nazvat) ked to to vymenil za lcd, uz som nemal take problemy, takze to mohlo byt koli zvyknutiu, alebo monitoru(netrufam si to urcit sam), potom som zacal citat knihy, nemyslim ebooky, ale normalne tlacene, ked som bol zacitany a neuvedomoval som si ze postupne ubuda svetla a podobne, tak som musel stale viac zaostrovat a podobne..... nedavno v skole sme mali mapu(preberali sme maturitnu temu velka britania - AJ) a nejake keci o vlade tam boli, nemohol som na to zaostrit, takze si myslim, ze to moze byt skor knihami ako monitormi....

este sa chcem opytat, je lepsie mat farebne schema do modra ci cervena na monitore?
The Calvin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa The Calvin »

no tak zvykom urcite neprejdu bolesti a to vsetko cize podla mojho nazoru je to tym LCD a ktym kniham podla mna zalezi ze kolko krat si sa tak "zacital" a tym padom si si nevsiol stmavenie v miestosti ale zeby si mal neake take problemi od monitoru sa mi nezda cize to budu asi len tie knihy

btw tie schemy by ma tiez zaujimali lebo na nieco tam len su :D
Godlub
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Godlub »

:D To aby som začal častejšie hrávať...

Kód: Vybrať všetko

http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=51289
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: PC vs Zrak

Príspevok od používateľa uplink »

Nechcem zakladať novú tému, tak to šupnem sem. Prosím Vás neviete o nejakých prípravkoch, kvapkách, prírodných prípravkoch, čomkoľvek čo je kľudne aj drahé a ťažko zohnateľné čo podporuje zrak? Čiže uvoľnuje očné svalstvo, či už úponové, alebo priamo zrakové, vyživuje očný nerv a očné organely, atď. atď. atď...

Ďakujem za akékoľvek rady, v tejto sfére som trošku mimo, tak si nechám veľmi rád poradiť...
Nyssow
Darca
Darca

Re: Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť

Príspevok od používateľa Nyssow »

Tiež sa o toto v poslednej dobe zaujímam, zatiaľ používam večer očné kvapky Refresh, ktoré mi odporučila mama. Je to celkom príjemne pre oči, keďže ich mávam relatívne suché. Sú to v podstate "umelé slzy".

Kód: Vybrať všetko

Očné kvapky Refresh poskytujú okamžitú upokojujúcu úľavu a dlhotrvajúci komfort. Očné kvapky Refresh nahradzujú vlastné slzy a poskytujú oku umelý ochranný film, a tým chránia Vaše oči proti škodlivým okolitým vplyvom ako sú smog, horko, vietor, klimatizované priestory, práca pred monitorom.

Kvapky Refresh bránia vysýchaniu povrchu oka a pomáhajú odplavovať prachové častice. Refresh neobsahuje konzervačné látky, ich použitie je teda veľmi šetrné. Môžu sa používať i bez lekárskeho predpisu.
http://www.sosovky-kontaktne.sk/2/178/o ... 15-ml.html
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Ďakujem za radu, hmm ja mám opačný problém, mne večer oči slzia a jemne hrejú. Čiže by som potreboval skôr niečo čo by mi oči odkrvilo a schladilo, ale nechcem moc chémiu. Nepoznáš nejaké prípravky, tabletky, nejaké špeciálne kvapky, alebo dačo? Visine je fajn, ale nie na každodenné použitie :/
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Visine je marketing. Behni do lekarne a kludne sa porad s magistrou, predlozi ti aj znacky co si v zivote nepocul. Alebo sa informuj u ocnej lekarky. Nepodcenuj ani ocne gely - aspon zo zaciatku to sice nie je nic prijemne, ale da sa na to zvyknut. Kazdy vecer ked lahnes spat, si to prsknes pod mihalnice, zavries oci a spis.
Napísať odpoveď