Zvýšenie výkonu PC

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
dekarbon
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Zvýšenie výkonu PC

Príspevok od používateľa dekarbon »

prosímn vás je to už asi blbé ale mám už moc pomalý komp..je to Celleron 2.4 ghz veď viete 128 kb L2 cache a jadro CPU je Northwood-128..ramka 768 MB zabratzé 2 sloty z troch no a chcel by som už tomuto šrotu zvýšiť výkon ale neviem ako...chcel by som od tejto šunky dostať maximum čo to zvládne..please poraďte...
lopata
Expert
Expert

Re: Zvýšenie výkonu PC

Príspevok od používateľa lopata »

dekarbon napísal:chcel by som už tomuto šrotu zvýšiť výkon ale neviem ako...
kupou noveho compu...
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

šak hwej ale keď niesú prachy tak čo?mám to staktovať?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

dekarbon napísal:šak hwej ale keď niesú prachy tak čo?mám to staktovať?
ano - napriklad nataktovat. Bez investicie inak vykon nezvysis.
hezo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa hezo »

Mám taký pocit že taktovanie moc tomu Celeru nepomoze, skusk radsej pouvazovat nad predajom tohto CPU a kupou nejake plnohodnotnej P4, pouvažuk, prerataj, a mozno ta nieco napadne. Zaleži aj na čo ten výkon chceš a aku mas grafiku atd...
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

No ja viem len money niesú.. :D
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

z toho procáku by si mal dostať 3GHz v pohode zvýšením FSB.
tým sa zvýši priepustnosť zbernice, rýchlejší zápis aj čítanie do/z RAM.
pretaktovať graf.kartu
optimalizovať operačný systém:vypnutím nepotrebných služieb,
obmedziť spúšťané programi pri štarte OS, prečistenie registrov a ich následná defragmentácia, vymazať nepotrebné súbory, defragmentovať HDD, a v neposlednej rade sa zbaviť internetovej hávede.

snáď som na nič nezabudol

a uvidíš potom tie fofry /aj keď to je len Celeron/
misokgb
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa misokgb »

A com je ti ten pocitac pomaly? V praci vo Windoze alebo hry alebo ako? Ked hry tak aku mas grafiku? Ako krija pisal, urcite budes mat dobre zasraty system... Pretakt sa da len na lepsej doske, nech ma aspon PCI/AGP lock imho. pripadne si este dokup jednu 512MB ramku nech to slape, minimalne 256ku nech mas aspon gigo - hlavne na nove hry :wink:
The Merlin
Expert
Expert

Príspevok od používateľa The Merlin »

Ale ved 2.4 Ghz vobec neni malo. Ved by ti na tom malo ist vsetko co v dnesnej dobe mas (myslim hry). Aj ja mam len 2.4 Ghz procak a som s nim vysoko spokojny. Hoci je to tiez Celeron D...
misokgb
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa misokgb »

The Merlin napísal:Ale ved 2.4 Ghz vobec neni malo. Ved by ti na tom malo ist vsetko co v dnesnej dobe mas (myslim hry). Aj ja mam len 2.4 Ghz procak a som s nim vysoko spokojny. Hoci je to tiez Celeron D...
Nj Celer D je vykonnejsi o dost oproti tomu NW. Ja som sice tiez mal NW 2.4G Celeron tocil som to na 3GHz, 256MB RAM, R9550 a FarCry uplne v pohode :)
Komo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Komo »

misokgb napísal:A com je ti ten pocitac pomaly? V praci vo Windoze alebo hry alebo ako? Ked hry tak aku mas grafiku? Ako krija pisal, urcite budes mat dobre zasraty system... Pretakt sa da len na lepsej doske, nech ma aspon PCI/AGP lock imho. pripadne si este dokup jednu 512MB ramku nech to slape, minimalne 256ku nech mas aspon gigo - hlavne na nove hry :wink:
ved nevies, ze dnes je moda, ze pokila netaktujes niesi "in"?

Niektory ludia taktovanie vyuziju, ale poniektory, nechcem prstom ukazovat ho taktnu, spustia 500-600 syntetickych testou, poobzeraju aky maju narast oproti standardu a vratia ho do normalu, cely hrdy, co dokazali.
nihes
Novice
Novice

Príspevok od používateľa nihes »

pls mohli by ste mi to vysvetlit ako noobovi?ja mam este horsiu sunku ram 256mega a pentium 3 nejaky prastary athlon ako mam zvysit vykon?ale pls postupne som v tom zaciatocnik
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Mam pocit ze som napisal do inej temy. LOL Delete
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

nihes napísal:pls mohli by ste mi to vysvetlit ako noobovi?ja mam este horsiu sunku ram 256mega a pentium 3 nejaky prastary athlon ako mam zvysit vykon?ale pls postupne som v tom zaciatocnik
P3 a athlon? To máš dva počítače, či?
Ovecka
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Ovecka »

nihes napísal:pls mohli by ste mi to vysvetlit ako noobovi?ja mam este horsiu sunku ram 256mega a pentium 3 nejaky prastary athlon ako mam zvysit vykon?ale pls postupne som v tom zaciatocnik
ako mozes byt zaciatocnik ked stym nemas skusenost ?
nihes
Novice
Novice

Príspevok od používateľa nihes »

tak asi zaciatocnici s tym nemaju skusenost,ne?ale ja nechcem spam ja chcem vediet ako sa to robi :sneaky:
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

vlezies do biosu pouzitim klavesy del pri štarte pri zvodnej obrazovke ked ti pise ze aky ma procesor ramku ked nacitava tak vtedy to treba stlacat..nahodi sa ti bios a potom podla toho kau mas dosku a bios ale skus tam najst nieco ako SoftIII setup tak to su featury an taktovanie..pokial tvoj procesor nema odomknutý násobič tak to budeš musieť taktovať cez FSb zbernicu zvšením jej externého taktu od ktorého sa odvíja výsledný takt spolu s vynásobením prednstaveného multiplikátora.v praxi ked máš FSB externu 100 mhez a naásobič 9 X tak výsledný takt procaku bude 900 mhz.s tým externým aj interným som to možno trochu polietol ale nevadí to ta zaujimat nemusi to je uz ttroška iný level..proste extrený takt FSB zbernice máš napríklad 100 mhz a ked máš napríklad quad pumped zmernicu FSB tak násobič samotnej zbernice( ano aj take existuje) bude 4X cím vlastne interný takt bude 400 mhz a to je rýchlosť ktorou komunikuje procesor so severným mostíkom na doske....Jo super spomenul som si :D Dobre tak s tou FSb frekvenciou tam budeš musieť hýbať ale nerob vysoké skoky na začiatok len o pár desiatok mhz to snád zvládne aa nezabudni ze cely system po pretaktovaní treba otestovať na stabilitu či si ho dobre pretaktoval..takze to bude chciet nejake záťažové testy ako OCCt napriklad..okej..ešte sa vrátim k tým nastaveniam v biose..napätie na procesore zvyšuj len ked to bude naozaj nevyhnutné že ti budu padať programy vo windowse,alebo ti nenabehne do windowsu vobec alebo neprejde testami v OCCT.ale so zvyšovaním napätia veľmi opatrne pretože pokial pôjdeš do velmi vysokých hodnôt spôsobíš že diódy v tranzistoroch toto napútie nevydržia a "prerazí" ich vysokým napätím a tým môžeš procesor zničť..vlastne sa tam stane to že ked je máš diodu ktorá má PN prechod tak ty ten PN prechod zničíš a tým pádom dojde k prieraznemu napútiu abum konec je po tranzistore..v praxi prpocesory ich maju rádovo dnes už miliony ale aj tak môžeš ten rpocesor zničiť a aj upiecť pri nedostatočnom chladení..POkial sio chceš zaručiť stabilitu každopádne dobre odvetraj skrinu...pridaj ventilátory,prípadne ofukuj priamo severny mostík aokolie procesora a prípaden vymen chladenie na samotný procesor a pred samotnou výmenou ked budeš mat stary chladič dole nanes na procesor novu pastu nejaku kvalitnu na lepší odvod tepla z neho..čo sa týka ešte samotného taktovania v tvojom prípade by som nazbudal na fakt že ked zvyšuješ zbernicu prcesora teda to FSB tak automaticky dvíhaš aj pamúte..neviem aku máš dosku ale záleží strašne vela od dosky ake nastavenia pri taktovaní ti ponuka idealne by boo keby si si mohol samosttane oddelene konfigurivať frakvenciiu pamätí RAm ale to v tvojom prípade myslím moc nehrozí pri Pentium troje takze ty tam budeš mat maximalne tak tipujem nejake SDR 133 mhz sa davali do takych strojov možno ked trpoška predbehnem tak 200 Mhz DDR1 ale podla mna malo pravdepodobne zas zaleží od dosky ake ramky berie..Sobre..dalej si daj pozor pri taktovaní na ostatné systémové zbernice ako su AGP a HLAVNE!! PCI zbernica..tak tejto zbernice je základný 33 mhz ak stúpne nad 37 mhz systém to už nemusí zvládnuť..tak bach na to a tak isto aj s AGP zbernicou si davaj bacha..tej takt je základný 66 Mhz je jedno ci sa jedná o AGP s rýchlosťou 1X 2X 4X alebo 8X a taktiez nezáleží ani na revízii AGP zbernice ci je to 1.0 alebo 2.0 takt je základný vždy 66 Mhz a nesmie presiahnuť 100 mhz vetyd sa systém taktiež stane nestabilný..Proti nestabilite pri pretaktovaní ti dopomôže funkcia v biose Spred spectrum ktorá ti zvýši stabilitu a vlastne ked tuto hodnotu nastavíš z enabled(čo je hodnota pri nepretaktivanom systéme) na disabled eliminuješ elektromagnetické rušívé vplyvy na FSB zbernici a nabiješ tým stabilitu celeho sytému..ešte sa vrátim k napätiu..pri pamútiach si vždy pozri ake maju napajanie kolko voltov..je to velmi dolezity faktor..na inetrnete by som si zistil presne podla modelu a značky do kolko mozem ist s napätím pri daných pamäťových moduloch RAM aby som ich nezničil..taktiež to platí pri procesore..na internete tieto faktory nájdeš..a zasa napätie na Ramkách nezvyšuj pokial to nieje nevyhnutné lebo si môžeš tie ramyk zničiť nectlivým volením napätia..prípadne aj tie chlad nejakým ventilátorom keby bolo potreba vo vela pripadoch to pomáha..mno a v neposlednej rade nezabudni že velmi doležitý je aj zdroj napájania aby do systému dodával dostatok energie a aby na výstupe z neho nelietalo moc napútie na jednotlivých vetvách..tos a dá prípadne pri otvorenej skrini za pomoci multimetra odsledovat presne prípadne niektoré ti sleduje aj Bios v hardware monitor záložke..zase na internete sa daju zohnať aké by mali byť napätia na výstupoch na jednotlivých vetvách so zdroja a ake rozdiely su dovolené treba hladať..aa prečo ti to píšem? pretože aj tento elektrikársky fajt je dovodom aby si mal sytém stabilný..pokila ti moc bde lietat napätie tak s tým vela pri nekavlitnom napájacom zdroji nemusíš urobiť ale ja zázraky sa niekedy deju..tak snad som na nič nezabudol aa drž s apravidla že chlad poriadne a testuj starostlivo a dopraj tomu čas..investícia do času pri takomto ladení sa ti vráti v odmene stabilného pretaktovaného systému..a s napätím potom opatrne!
fettak28
Novice
Novice

Príspevok od používateľa fettak28 »

AMD Semporon(tm) Processor 2800+ 1.6Ghz 448 MB RAM
Ak pozna niekto hru world of warcraft..je to hra narocnejsia na systemove poziadavky..utiahne mi ju..ale trocha seka..a niekedy uplne sekne na 30-35sekund...chcel by som sa spitat či pomože ked preinštalujem windows alebo vimažem niektore súbory s jednotky D,a s pracovnej plochy,alebo niakym iním spôsobom zrýchliť pc
Shano
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shano »

ktomu celeronu ja som taktoval 2.6ku ale snad ti to nieco pomoze
http://pc.sk/modules.php?name=databaza_ ... 1270632002

http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... c18a20b964

/// hmm ako sa tak kukam na datum prispevku tak uz nepomoze :D
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

jak si preboha prosim ta dostal teplotu -7 stupnov s obycajnym boxovym chladicom ak som psarvne videl to je cisty box ale ty si ho uviedol ako peltier..co to presne znamena? aky je to typ chladica?
Napísať odpoveď