Zdravim,
momentalne riesim jednu firmu kde maju telecom internet aj telefon, koli rychlostiam sa vsak zaviedol slovanet a aby neplatili telecomu pokuty kedze su este v lehote 2 rokov nahal sa aj telecom. Router 1 je napojeny na slovanet ma zapnuty dhcp server a je to hlavny router.... router 2 je napojeny na telecom. Nebudu sa mi tieto dva routre byt ? Bude to fungovat tak ze ked vypadne slovanet pojde telecom a naopak ? ... Riesenim by bolo aj odstavenie telecomu ale to mi zase odstavi aj telefony.
Za odpoved Dakujem.
2 provideri 1 lan
Re: 2 provideri 1 lan
Co tak napisat co je ako prepojene a zapojene? Lebo z toho popisu co si dal to urcit nejde.
-
masterdead
SysAdmin
- Kontaktovať používateľa:
nemozes mat dve dhcp na jednej sieti, dva routery ano
nie nebudes mat automaticky failover, vedel by si spravit manualny failover v pripade vypadku konektivity jedneho prehodenim default gateway
na routeri od telekomu vypni dhcp, hod mu ip z dhcp rozsahu (staticky napis, nie pridelit dhcp) a default gw nastav v dhcp na router slovanetu, takto by to malo fungovat bezproblemovo
nie nebudes mat automaticky failover, vedel by si spravit manualny failover v pripade vypadku konektivity jedneho prehodenim default gateway
na routeri od telekomu vypni dhcp, hod mu ip z dhcp rozsahu (staticky napis, nie pridelit dhcp) a default gw nastav v dhcp na router slovanetu, takto by to malo fungovat bezproblemovo
-
Chalesnik
Medium Professional
ved napisal som ze dhcp je len na jednom routri, slape mi to uz ... ten "failover" by musel podporovat router aby to bolo automaticke, a museli by doneho byt dotiehnute obe linky spravne ?
-
masterdead
SysAdmin
failover -zalezi co dokaze tvoja krabicka
jedna moznost je: pridat na R1 staticku cestu smerom ku R2 s vacsou metrikou ako je smerom ku wan
jedna moznost je: pridat na R1 staticku cestu smerom ku R2 s vacsou metrikou ako je smerom ku wan
Neviem nakoľko sa vyznáš v sieťach, ale myslím si, že by sa to dalo spraviť cez nejaký mikrotik router.
Napríklad ja mám skvele skúsenosti s Mikrotik RB750GL
Do VoIP telefónov moc nevidim a nemám s nimi skusenosti, tak budem hovoriť iba o internete.
Ja by som internet riešil tak, že by som na oboch routroch vypol DHCP Server.
Zaobstaral by som si napr. vyšie spomenuty mikrotik router.
Z telekom routra by som natiahol kabel do mikrotik routra do prveho portu.
Ďalší kabel by som natiahol z slovanet routra do mikrotik routra do druheho portu.
Tieto dva porty by som dal do bridge(mostu) Pre tieto dva porty resp. bridge by som vytvoril na mikrotik routri jeden DHCP server.
Myslim si, že toto by mohlo byť riešenie tvojho problému. Neberem ma teraz za slovo,
ale samizda, že ak máš napr. od telekomu rýchlosť 5M/s a od slovanetu 10M/s,
tieto dve rýchlosti by sa mali štitať a konečnom dosledku by si mal mať celkovu rýchlosť 15M/s.
A tiež by to riešilo to že pokiaľ by vypadla konektivita od telekomu, tak internet by ti stale išiel cez slovanet,
sice nie už 15M/s ale iba 10M/s, ale čo je podstatne internet by stále išiel.
Ešte som zabudol, že tie zvyšne 3 porty na mikrotiku by služili na klasicku lan sieť.
Dúfam, že som to napísal zrozumiteľne a bude to na úžitok
Napríklad ja mám skvele skúsenosti s Mikrotik RB750GL
Do VoIP telefónov moc nevidim a nemám s nimi skusenosti, tak budem hovoriť iba o internete.
Ja by som internet riešil tak, že by som na oboch routroch vypol DHCP Server.
Zaobstaral by som si napr. vyšie spomenuty mikrotik router.
Z telekom routra by som natiahol kabel do mikrotik routra do prveho portu.
Ďalší kabel by som natiahol z slovanet routra do mikrotik routra do druheho portu.
Tieto dva porty by som dal do bridge(mostu) Pre tieto dva porty resp. bridge by som vytvoril na mikrotik routri jeden DHCP server.
Myslim si, že toto by mohlo byť riešenie tvojho problému. Neberem ma teraz za slovo,
ale samizda, že ak máš napr. od telekomu rýchlosť 5M/s a od slovanetu 10M/s,
tieto dve rýchlosti by sa mali štitať a konečnom dosledku by si mal mať celkovu rýchlosť 15M/s.
A tiež by to riešilo to že pokiaľ by vypadla konektivita od telekomu, tak internet by ti stale išiel cez slovanet,
sice nie už 15M/s ale iba 10M/s, ale čo je podstatne internet by stále išiel.
Ešte som zabudol, že tie zvyšne 3 porty na mikrotiku by služili na klasicku lan sieť.
Dúfam, že som to napísal zrozumiteľne a bude to na úžitok
-
Chalesnik
Medium Professional
Ja viem ze sa to da spravit vela sposobmi, no tam ma limitovalo ze sa tam nedalo nic doplnit len to nakonfigurovat s tymi zariadeniami co tam boli