4. Ficova vláda (2023-202x)

Diskusie na politické témy...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: 4. Ficova vláda (2023-202x)

Príspevok od používateľa harrison314 »

Proste socialna vlada: https://refresher.sk/157284-Bratislavsk ... a-to-dovod predpoklada, ze na osttanych internatoch je torovnake.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

toto je tiez "skvele"
Občan starší ako 16 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu

do 30 dní 33 € (od 01.04.2024 - 50 €),
do 10 pracovných dní 66 € (od 01.04.2024 - 100 €),
do 2 pracovných dní 99 € (od 01.04.2024 - 150 €).
https://www.minv.sk/?spravne-poplatky
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Socky si pas nevybavujú.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

zrovna cena pasu bola rovnaka asi 15 rokov, takze nic prekvapive
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

na jednej strane, ano zvysia poplatky aby mali na svoje “socialne rozdavanie”

na druhej strane, zaplatit o 17 eur viac za vydanie dokladu, ktory mas na 10 rokov nie je nic co zrujnuje ludi, ktori maju na dovolenky/resp. cestovanie na ktore treba cestovny pas.
jackb
Redeemer
Redeemer

tuto na ostrovy sa predavaju letenky za par penazi. mozno je to pre niekoho dost malo na to, aby skusal co mu na letisku povedia na karticku namiesto pasu - takze "cestovanie, na ktore treba pas", neznamena nutne cestu do exotiky ineho kontinentu :)

a teda nie 17 eur, ale 50 do paprc Šuhajovi Cólštkovi a celej zlocineckej bande, kdeze obsedavat mesiac cakanim na doklad neprichadza do uvahy.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

keby sa to len mohlo dat vybavit v krajine aktualneho pobytu...
jackb
Redeemer
Redeemer

Aj s tym mam skusenost. Rad by som si ju znovu nezopakoval.
mLuks
Addict
Addict

jackb napísal: 04 apr 2024, 17:32 tuto na ostrovy sa predavaju letenky za par penazi. mozno je to pre niekoho dost malo na to, aby skusal co mu na letisku povedia na karticku namiesto pasu - takze "cestovanie, na ktore treba pas", neznamena nutne cestu do exotiky ineho kontinentu :)
ale za to, ze zrazu do UK treba pas, moze Brexit. Predtym stacil OP. To nie Slovensko vystupilo z EU a skomplikovalo tak, cestovanie slovakom do europskej krajiny.
a teda nie 17 eur, ale 50 do paprc Šuhajovi Cólštkovi a celej zlocineckej bande, kdeze obsedavat mesiac cakanim na doklad neprichadza do uvahy.
Preco neprichadza do uvahy cakat 30 dni na pas? Ved si normalne vybavim pas (doklad na 10 rokov) a potom mozem vyuzivat lacne letenky kde chcem a kedy chcem pocas celych tychto 10 rokov. To, ze ludia si vybavuju cestovne doklady tyzden pred odletom nie je problem uradov ale problem ludi.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

jackb napísal: 04 apr 2024, 18:26 Aj s tym mam skusenost. Rad by som si ju znovu nezopakoval.
Najprv cesta na velvyslanectvo?
jackb
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 04 apr 2024, 20:55 ale za to, ze zrazu do UK treba pas, moze Brexit. Predtym stacil OP. To nie Slovensko vystupilo z EU a skomplikovalo tak, cestovanie slovakom do europskej krajiny.
Je nevravim, ze Slovensko skomplikovalo. Dovolim si tvrdit, ze OP bol aj pred Brexitom dobry tak na kupovanie tovaru limitovaneho vekom, lebo nikde ho nebrali vazne. Bud sa pouzije vodicak, alebo pas.
Preco neprichadza do uvahy cakat 30 dni na pas? Ved si normalne vybavim pas (doklad na 10 rokov) a potom mozem vyuzivat lacne letenky kde chcem a kedy chcem pocas celych tychto 10 rokov. To, ze ludia si vybavuju cestovne doklady tyzden pred odletom nie je problem uradov ale problem ludi.
Zamestnavatel mi tolko dovolenky neda. A aj keby dal, urcite mi to neumozni cerpat naraz. V "milovanej vlasti" nemam zazemie, z ktoreho by som 30 dni robil na dialku a aj tak je ina casova zona extra komplikacia v komunikacii.
retkvic napísal: 04 apr 2024, 21:01 Najprv cesta na velvyslanectvo?
Tak vystriehnut listky na vlak za normalnu cenu na ten cross-country vylet problem nie je. Problem je skor v zamestnancoch velvyslanectva. To som este zil v Aberdeene a na termin, kedy ma bookli do Glasgow oni neprisli, takze som tam musel ist inokedy. Potom este vymyslali s posielanim pasu a chceli, aby som siel do Londyna. Nakoniec podali zavadzajucu informaciu o tom, aky druh obalky si to mam zohnat, aby mi to poslali. Tu si domaci ziadaju o pas online, alebo na poste. Ziadne komplikacie, za ktore mam platit este nieco navyse.
mLuks
Addict
Addict

jackb napísal: 04 apr 2024, 22:46 Je nevravim, ze Slovensko skomplikovalo. Dovolim si tvrdit, ze OP bol aj pred Brexitom dobry tak na kupovanie tovaru limitovaneho vekom, lebo nikde ho nebrali vazne. Bud sa pouzije vodicak, alebo pas.
Dva krat som bol v UK, dva krat na OP, z toho raz na este len slovensky OP (tie vacsie karty), druhy krat na OP aj ked som uz mal vodicak.
Zamestnavatel mi tolko dovolenky neda. A aj keby dal, urcite mi to neumozni cerpat naraz. V "milovanej vlasti" nemam zazemie, z ktoreho by som 30 dni robil na dialku a aj tak je ina casova zona extra komplikacia v komunikacii.
dobre ale to je tvoja individualna situacia, pre vacsinu slovakov plati to o com pisem.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vezmite si vychod Slovenska a pohranicne oblasti. Ved aj na cestu na Ukrajinu treba cestovny pas. A to tam ludia nechodia na exoticku dovolenku, ale za rodinou, pripadne nakupovat potraviny ci pohonne hmoty.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Podľa mojich skúseností ten pas/OP príde oveľa skôr ako za 30 dní. Naposledy som to mal za 2 dni. Ale samozrejme záleží, kedy si to človek vybavuje. Minulý týždeň boli opäť šóry až po našu bytovku, tak som sa pýtal dobrých ľudí, čo sa zase deje a na čo čakajú...čakali na pas, práve kvôli tej cene. Takže teraz to asi bude trvať aj tých 30 dní.

Naposledy som taký obrovský rad ľudí videl čakať už ráno pred otvorením úradu, keď sa začali ruské tanky valiť na Kyjev.
mLuks
Addict
Addict

heker napísal: 04 apr 2024, 23:37 Vezmite si vychod Slovenska a pohranicne oblasti. Ved aj na cestu na Ukrajinu treba cestovny pas. A to tam ludia nechodia na exoticku dovolenku, ale za rodinou, pripadne nakupovat potraviny ci pohonne hmoty.
Ludia, ktori tam chodia za rodinou ci nakupmi maju pas uz davno vybaveny a ak nie, tak presne takymto ludom zdrazenie pasu o 17e nie je likvidacne, kedze to zaplatia raz za 10 rokov a tych 30 dni nakup na ukrajine urcite pocka, resp. navsteva rodiny, ak sa doteraz nenavstevovali.

A ako pise ephramko, vobec to nemusi byt tych 30 dni, VP som si daval vydat standardne za obycajnu sumu a o 2 dni som ho mal doma.
jackb
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 04 apr 2024, 23:12 Dva krat som bol v UK, dva krat na OP, z toho raz na este len slovensky OP (tie vacsie karty), druhy krat na OP aj ked som uz mal vodicak.
Ak si sa bol na vylet, nakupy, na futbal, navsteve,... tak nebol dovod, aby to stacilo. Ak som si pred 11 rokmi chcel otvorit ucet v banke, nestacila mi cisto nova karticka, chceli pas. V zamestnani pas,... na to som narazal.

mLuks napísal: 04 apr 2024, 23:12 dobre ale to je tvoja individualna situacia, pre vacsinu slovakov plati to o com pisem.
ano. ja som tvoju otazku na to, preco 30 dni nevyhovuje som pochopil na seba. ak to tak nebolo, ospravedlnujem sa.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

jackb napísal: 04 apr 2024, 18:26 Aj s tym mam skusenost. Rad by som si ju znovu nezopakoval.
vybavenie pasu na ambasade je normalna vec a nemozes koli jednej negativnej skusenosti tuto moznost odpalit a tvarit sa, ze musis prist na mesiac domov koli pasu ak ho chces za mensi peniaz :D
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

jackb napísal: 04 apr 2024, 22:46 Tak vystriehnut listky na vlak za normalnu cenu na ten cross-country vylet problem nie je. Problem je skor v zamestnancoch velvyslanectva. To som este zil v Aberdeene a na termin, kedy ma bookli do Glasgow oni neprisli, takze som tam musel ist inokedy. Potom este vymyslali s posielanim pasu a chceli, aby som siel do Londyna. Nakoniec podali zavadzajucu informaciu o tom, aky druh obalky si to mam zohnat, aby mi to poslali. Tu si domaci ziadaju o pas online, alebo na poste. Ziadne komplikacie, za ktore mam platit este nieco navyse.
Tusim aj u nas to ide online cez slovensko sk ak ma clovek elektronicky OP s podpisovym certifikatom. Tusim aj my mame moznost posla ziadost v UK elektonicky ale musime sa potom dostavit na ambasadu... Problem bol zrejme v pracovnikoch ambasady, zrejme ich nechut cestovat kvoli jednemu cloveku cez pol krajiny im za to nestala a boli vyruseni, pripadne tam maju tolko roboty, ze radsej tam proste nepridu, lebo su zavaleny robotou, kedze tam asi vecsinu casu nerobia nic ine len vybavuju doklady pre 100 tisic Slovakov ci kolko nas tam zije.
Kolko teda asi tak trva to vybavenie SK pasu v UK, lebo pas sa vyraba na SK.
Pozeral som teraz tie ich stranky, ale opacne ak som UK citizen a tam sa ak si robim fotku sam chodi k niekomu kto ti k fotke da este aj nejaky ciselny kod? Aspon take nieco sa pise na ich uk gov stranke(tiez clovek sa nesmie usmievat a mat nasadene dioptricke okuliare hoci ich nosi...).

Autoeditácia príspevku po 5 min 50 sek:
ephramko napísal: 05 apr 2024, 0:39 Minulý týždeň boli opäť šóry až po našu bytovku, tak som sa pýtal dobrých ľudí, čo sa zase deje a na čo čakajú...čakali na pas, práve kvôli tej cene. Takže teraz to asi bude trvať aj tých 30 dní.
Tiež som rozmyšlal že využijem zlavu :) ale nakoniec som sa na to vyprdol, netusil som ci sa ten kolok kupuje este vopred, alebo by som aj tak platil zvyseny poplatok az ked bude pas vybaveny a ludi v klientskom centre cakalo vzdy mrte.
jackb
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 05 apr 2024, 9:55 Tusim aj u nas to ide online cez slovensko sk ak ma clovek elektronicky OP s podpisovym certifikatom. Tusim aj my mame moznost posla ziadost v UK elektonicky ale musime sa potom dostavit na ambasadu... Problem bol zrejme v pracovnikoch ambasady, zrejme ich nechut cestovat kvoli jednemu cloveku cez pol krajiny im za to nestala a boli vyruseni, pripadne tam maju tolko roboty, ze radsej tam proste nepridu, lebo su zavaleny robotou, kedze tam asi vecsinu casu nerobia nic ine len vybavuju doklady pre 100 tisic Slovakov ci kolko nas tam zije.
Kolko teda asi tak trva to vybavenie SK pasu v UK, lebo pas sa vyraba na SK.
Pozeral som teraz tie ich stranky, ale opacne ak som UK citizen a tam sa ak si robim fotku sam chodi k niekomu kto ti k fotke da este aj nejaky ciselny kod? Aspon take nieco sa pise na ich uk gov stranke(tiez clovek sa nesmie usmievat a mat nasadene dioptricke okuliare hoci ich nosi...).
Tam neslo o to, aby prisli kvoli mne cez cely ostrov. Ja som sa hned po Novom roku pytal, kedy budu v Glasgow, a oni "po Velkej noci". "super, zabookujte ma na prvy den". No a oni prisli o dva tyzdne neskor a bolo tam plno krajanov zapisujich deti do matriky ci ziadajuci doklady. Takze to nebolo o tom, ze ja som neochotny previezt sa za nimi. Oni ma namiesto do Glasgow bookli do Londyna, nedali mi o tom vediet a potom nezvladali naval na mieste.
Uprimne, ako dlho sa caka na vydanie britskeho pasu neviem. Ale ani, tu fotku tam clovek moze uploadnut sam a ma kod. Taky pas ale asi nepomoze so smart pasovou kontrolou. Povypytujem sa v okoli :) - trva to 10 tyzdnov a stoji 83 libier ked je to online.

Ale urcite pozriem na to Slovensko.sk, kedze obciansky som si zadovazil pocas dovolenky minuly rok a ma cip a mam aj citacku aj certifikaty. Takze ako to bude len na jeden vylet, tak super.
M142 napísal: 05 apr 2024, 8:16
vybavenie pasu na ambasade je normalna vec a nemozes koli jednej negativnej skusenosti tuto moznost odpalit a tvarit sa, ze musis prist na mesiac domov koli pasu ak ho chces za mensi peniaz :D
ja som sa nechal rozmaznat. dane aj veci okolo bytu riesim online, takze sa s uradnikmi nestretavam a ta jedna skusenost, kde to bola neochota a chaos boli skom. ale musim aj chvalit: ked som sa prestahoval do Anglicka, a potreboval som overit podpis pre pouzitie na Slovensku, prisiel som skor ako som mal a aj ma skor vybavili. tak snad bude vsetko v pohode aj ked pojdem po pas
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Občania, ktorí volili Fica kvôli lacným potravinám, dostali istoty v podobe ešte drahších potravín a väčších daní. Teraz rovnaké istoty Fico chystá aj pre štátnych zamestnancov. :D :D :D A za 3,5 roka Fico príde so sľubmi, že ľuďom vráti to, čo im zobral...a oni ho zase pôjdu voliť.
https://www.aktuality.sk/clanok/kuq8UFV ... entny-rez/
Napísať odpoveď