802.11n router

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Ing. Gandalf
Expert
Expert

802.11n router

Príspevok od používateľa Ing. Gandalf »

Zdravim, potreboval by som poradit s vyberom noveho routra. No najprv trochu ozrejmim historiu a sucasnu situaciu, aby ste pochopili, co vlastne potrebujem. :D

Doma mam 1 stolny pocitac (pc), 1 notebook (nb) a bezmenny wifi router od ISP, ktoreho jediny napis je "WLAN 802.11g". Ma 1x WAN (tu ide UTP kabel od ISP) a 4x LAN port. Kedysi, ked sme mali rychlost 6 Mbps, ten router aj routoval, t. j. mali sme vlastnu podsiet. Potom ISP zrychlil na 12 Mbps a router, aspon podla ISP technika, prestal stihat, a tak ho nastavili do bridge modu a pridelili nam dalsiu IP. A vsetko islo znova, ako malo. Neskor este zrychlili na 24 Mbps, no vtedy nenastal ziaden problem.

Teraz zrychlili na 48 Mbps, no mne sa rychlost nezmenila. Usudil som a ISP so mnou suhlasi, ze problem je v g-ckovej sieti. Kedze mam v nb kartu Atheros AR9285, ktora vraj podporuje aj n, tak som si povedal, ze vymenim router.

Cenovy strop je cca 50 Eur, ale bol by som stastnejsi, ak sa zmesti do 35 Eur. :oops: Byvame v byte (72 m^2, beton alebo zelezobeton). Bude v mojej izbe, co je cca stred bytu. Potrebujem, aby bol ako-tak pouzitelny cez 2 steny (otec cita na zachode). Do oka mi padol D-Link DIR 615, no vyzera, ze nema bridge most... Niektori pisu, ze je len skryty. Tenda W306Rv2.0 ma vsetko, ale odradza ma znacka. Co mi odporucate?

PS: Viem, ze by som mohol kupit len cisto AP, no vravim si, ze nikdy neviem, ci nebudem potrebovat aj funkcie routru...

//edit: Na reddite (narozdiel odtadial :sly: ) mi poradili Asus RT-N12. Vyzera fajn, asi ho vezmem...
Napísať odpoveď