Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
M4jk1:-)
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

zeto750 napísal:NO tak vyzera to ze budem musiet vybrat VS v KE, vedeli by ste poradit? nieco lahsie ako AI na FEike ale zase nie nieco podradne ze si nenajdem aku taku robotu, staci nieco obstojne, zvazujem hospodarsku informatiku alebo klasicku INFORMATIKU no skor tu HI... nejake rady?
ja prave som prvak na hutnickej fakulte na TUKE, som spokojny je to narocne ale da sa to, a na FEike je matika dost kruta.
-lenze teraz su uz zavedene prijimacky na tuke z matiky
zeto750
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zeto750 »

Na kazdy odbor sa robia prijimacky?
mihalswk
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mihalswk »

Denco napísal:@mihalswk, najlepšie bude asi pozrieť podmienky prijatia už na nejakej konkrétnej škole.
hej hej dakujem popozeram to este ..ale tak chcem som vediet ci nahodou nemate niekto skusenosti s takou skolou

//autoeditácia príspevku (08 Feb 2012, 10:19)
našiel som

Univerzita Komenského v Bratislave
Fakulta sociálnych a ekonomických vied
Aplikovaná ekonómia

je to bez príjmačiek, bere sa do úvahy výsledok z externej maturitnej skúšky
http://www.fses.uniba.sk/index.php?id=5277

len v externej časti sú 3 kolonky ..% , Percentil a Písomná forma (%)

a neviem ktoré z nich berú..
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

mihalswk napísal:Zdravim, mám šancu dostať sa na nejakú školu bez príjmačiek aj keď som maturoval minuly rok ? Chcel by som Ekonomiku alebo účto. Potrebujem nejaku poistku :) istotu :) Ďakujem
ved nevies zakladnu matiku, ako som videl v inej teme...tak neviem, co chces s ekonomiou...a technickymi skolami
Meken
King
King

Príspevok od používateľa Meken »

Viete mi povedat, ktora VS - fakulta a odbor zameriavaju najma na uctvonictvo? Ekonomika ma nikdy nebavila, ale v uctovnictve som bol vzdy dobry, lenze ked pozeram skoly, tak vsetko je sama ekonimika a matika a uctovnictvo nikde...

Potom som rozmyslal o reklamnom manazmente, zamerana skola na reklamu... Pocul som o UKF v nitre, ale ako pozeram (mozno zle pozeram) uz tam ten odbor nie je :P..

Dakujem vopred za rady :)
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

pre vsetkych co chcu ist na FEIku odbor telekom mam len jedno video :D fei song ...
Matika na FEIke je zvladnutelna ale Fyzika je na tej skole strasnaaa...nikto to tam nevie vysvetlit...inak odborne predmety su celkom easy :wink:
May the force by with you :)
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Ja ti neviem, mne tie matiky a fyziky až také ťažké na FEI neprišli. S toho kvanta fyzík a matík čo som tam mal som jedenkrát jeden predmet opakoval.
Odborné predmety mi prišli na FEI veľmi nevyrovnané ohľadom náročnosti, boli niektoré úplne ľahké a niektoré nechutne náročné.
K odboru telekom môžem ako skúsený FEIkár povedať že rozhodne tam neodporúčam ísť študovať. Ústav telekomunikácií má síce vela študentov a aj veľa končiacich študentov ale tých čo tam poznám po 4 rokoch na telekomunikáciách vravia že to je oničom. Ten ústav vraj zaspal na vavrínoch pred 20rokmi.... tým nechcem niekoho uraziť toto sú názory ľudí čo sú tam už nejaký ten piatok. Ja osobne som u nich mal 1 predmet niekedy v 2 ročníku Bc.štúdia a môžem povedať že to bola katastrofa.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Existuje skola, na ktorej sa da ucit pocitacova grafika / webdizajn a zaroven tam nie je matika a / alebo programovanie?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

IMHO tam kde je odbor "marketingova komunikacia", alebo take nieco. co som pocul maju tam grafiku a veci okolo toho, ale ci konkretne aj webdesign to neviem. skor nie
Natrezim
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Natrezim »

Zdravím
Chcem si podať prihlášku na MUNI ale naozaj neviem aký obor by som si mal vybrať (Fakulta informatiky -> informatika)
- Paralelní a distribuované systémy
- Počítačové systémy a zpracování dat
- Programovatelné technické struktury
Vôbec neviem čo mám od tých oborov očakávať. Pozeral som predmety a väčšina tých oborov ich má podobné až na tie povinné. Vylučovacou metódou som vyselektoval tieto 3. Baví ma programovanie aj matika, takisto z nich idem maturovať. Ak by niekto vedel poradiť, kto tam študoval/študuje alebo mi vie niečo viac o tom povedať bol by som rád. Kľudne aj SS.
Ďalej si dávam ešte prihlášku na FIITku -> informatika
a do Brna na VUT -> Informační technologie.
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

Rubiki napísal:Ja ti neviem, mne tie matiky a fyziky až také ťažké na FEI neprišli. S toho kvanta fyzík a matík čo som tam mal som jedenkrát jeden predmet opakoval.
Odborné predmety mi prišli na FEI veľmi nevyrovnané ohľadom náročnosti, boli niektoré úplne ľahké a niektoré nechutne náročné.
K odboru telekom môžem ako skúsený FEIkár povedať že rozhodne tam neodporúčam ísť študovať. Ústav telekomunikácií má síce vela študentov a aj veľa končiacich študentov ale tých čo tam poznám po 4 rokoch na telekomunikáciách vravia že to je oničom. Ten ústav vraj zaspal na vavrínoch pred 20rokmi.... tým nechcem niekoho uraziť toto sú názory ľudí čo sú tam už nejaký ten piatok. Ja osobne som u nich mal 1 predmet niekedy v 2 ročníku Bc.štúdia a môžem povedať že to bola katastrofa.
ten odbor stoji na asi 5 odbornych predmetoch ostatne je onicom ako vravis ale dolezitejsie je porobit certifikaty a vediet anglinu :D potom si mozes vyberat kam robit 8)
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Je tu niekto co studuje na PHF - EUKE?
mihalswk
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mihalswk »

Zdravim, dávam si prihlášku na VUT v Brne maturoval som v roku 2011 a v škole mi nechceli potvrdiť prihlášky na VUT doklad o klasifikácii tak som sa chcel spýtať či stačí overiť len ten doklad na úrade alebo mám k tomu dať aj overené vysvedčenia.
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

Viem ze som tu pisal niekolko (10-15) stran dozadu, ale cim viac ide do tuheho (tj blizi sa koniec strednej) tym viac neviem co si mam vybrat. Spravil som SCIO testy z matiky na 81 percentil, tj som prijaty bez prijmaciek na MUNI FI, FIT VUT Brno. Stale sa vsak neviem rozhodnut kam, jeden clovek povie tak, druhy zase inak. Jeden povie muni, druhy fit.

Ocakavam od tych skol pripravenie ma do buducnosti, do zamestnania, aby som tu skolu skoncil ako schopny programator (netvrdim ze teraz som neschopny). Matematika, abstraktne myslenie, logika nie su pre mna ziadne zabrany, len nechcem si zvolit skolu kde pridem, hodia mi na stol hrbu teoretickych veci a tym to hasne (obrazne povedane samozrejme). Preto ak mate nejake skusenosti s MUNI FI alebo FIT VUT, napiste mi sem prosim Vas objektivne, co si myslite ze by bola pre mna lepsia volba. Viem ze pokial sa neviem rozhodnut uz niekolko mesiacov, jeden post na tom nic nezmeni, ale aspon ma to niekam posunie a prinuti si povedat, dobre, toto je pre mna asi lepsia volba.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

muni je viac o teorii, vut je o praxi. Ak chceš byť programátor čo nevie prečo to tak je, choď na vut. Ak chceš rozumieť veciam na úkor toho, že programovanie sa budeš učiť sám praxou tak choď na muni
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

Vystizne, jasne, dakujem velmi pekne. V tom pripade sa asi priklanam k VUT, pretoze samostudium je u mna samozrejmost a mne osobne sa lahsie uci teoria ked to vidim aplikovane v praxi a kedze nie som jeden z tych wannabe programatorov, ktory sa po 4 rokoch na strednej nezaujimania sa o nic rozhodli ze pojdu studovat IT, (tj zaujimam sa o to uz par rokov), tak si myslim ze by ta skola tiez nemal byt taky problem.
inflater
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa inflater »

Zdravím chlapi.

Keďže je ešte dosť času na rozhodovanie /na fakulty technického zamerania/, mám vytipované tri fakulty, prihlášku by som avšak poslal len na dve "naj". Tzn.:
1. STU FIIT - počítačové systémy a siete
2. STU FEI - aplikovaná informatika
3. FRI ZA

Obor, ktorý by som chcel študovať, je teda jednoznačný - IT so zameraním skôr na systémy a sieťovanie, než informatika. Inklinujem skôr k technike a praktickým veciam ako k čistej matematike a veciam abstraktným, rátam avšak s obidvoma /nechcem sa nejak chvastať, podarilo sa mi skonštruovať napr. funkčný rentgenový aparát zo starých súčiastok, takže viete na čo narážam/ , z toho dôvodu napríklad nejdem na matfyz.
No a tu by som vás osadenstvo chcel vyzvať, aby ste ku každej fakulte/univerzite vyjadrili svoj vlastný názor a odporúčanie, poprípade vyvrátili nepravdivé informácie ktoré možno spomeniem; zhrniem to, čo som našiel po fórach i na iných serveroch...

Konkrétne som mal zálusk na FIIT; rozvrh predmetov z ich webstránky nevyzerá najhoršie a prijímacie konanie štýlu bez skúšok a napíš najlepší percentil maturity buď z MAT alebo ANJ znie až príliš (podozrivo) dobre. Taktiež ak je obhajoba bakalárky/diplomovky zároveň štátnicou, tak to je veľké plus, určite sa netreba bifľovať všetky okruhy štúdia na jednu záverečnú skúšku...
Na druhú stranu nechcem teraz nikoho uraziť alebo vytvárať fámy a samozrejme počítam so "sitom", ale počul som teda že režim je tam naozaj drsný, teda že vraj z 330 študentov po 1. semestri ostalo len 130 a z nich práve polovica po uprosení dekana. Tak, je to jasné že také veľké kvantum treba vyriediť, ale okrem toho som sa ešte dopočul že pre profesorov a docentov sú tam študenti ako niečo nepriaznivé, lenivé a nepriateľské, no nechcem to v rámci slušnosti nazvať slovíčkom "IGNORANTI". Taktiež vyrážanie študentov z internátov ktorí nedosahujú "dostatočný" prospech, tzn "nad" alebo "pod" čiarou, hľadaj privát a vyše sa nebavíme...

Na FEIku som tiež pokukoval, konkrétne na odbor Aplikovaná informatika. Z rozvrhu pre bc štúdium sa nachádza avšak vyše "matematických" seminárov než v porovnaní s FIIT, no neviem ako to zhodnotiť. Taktiež je tam hneď v prvom semestri ekonómia. No poviem vám pravdu, nejak mi sucháriny ohľadom rozdelovania ekonomík nevoňajú. Na druhú stranu štúdium definícii z celej škály IT mi nerobí nejak problém, alebo to nazvime o dosť menším - venujem sa tomu prakticky už od detstva. Ako sedemročný som si vedel vymeniť harddisk a fdiskom vytvoriť particie, takže pojmy typu segmentáciam stránkovanie a prakticky ich použiť v kóde mi nerobia problém..

FRI ZA, tam by som s najväčšou pravdepodobnosťou musel dochádzať, čo by teda vyšlo o polovicu lacnejšie než internát (som o dosť bližšie k ZA než k BA, takže by mi ho asi ani nepridelili). Ale tak vraví sa, že mi bude chýbať "študentský život" a ak niečo nebudem vedieť, bude to väčší problém poradiť si navzájom, s tým aj súhlasím. Taktiež zlé jazyky vravia, že je tam najťažšia matematika v republike. Či je to klebeta neviem povedať z mojej strany, ale vraj tých čo vyrazili z FIIT idú okamžite tam, takže to bude asi nejaký blaf len. Stále je to avšak vraj, takže ak sa mýlim vyjadrite sa a opravte ma.

Angličtina mi nerobí problém, IT mám v láske a gymnaziálna matika mi ide skôr tak na 2, čo nie je teda "bohviečo".
K programovaniu, tak viem "dačo" z asm x86, asi rôčik som kódil malé 32bitové jadro, napr.
No a pascal samozrejme.. tiež nie je nejak problém, hoci by som si mal nejak čím skôr zvyknúť na céčko.

Skrátka, zhrnuté v kocke: verím že nikde to nie je lízanie smotánky z vrchu, ale výška moc toho i tak nenaučí a väčšina si tam ideme vybojovať titul -> všetci sa na to svoje sústredíme až pri nastúpení do profesie... takže načo si zbytočne okoreniť život.

Tak, toľko k rozpisu. Kto máte skúsenosť, vyjadrite svoj názor a odporúčanie.

Ďakujem.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Zdravím, tak tiež som momentálne vo fáze rozhodovania. Mám viac tipov na školy, ale opýtam sa len na jednu, keďže sa mi pozdáva asi najviac. Ide o MUNI v Brne, konkrétne fakulta informatiky, no neviem sa rozhodnúť ktorý štúdijný program, resp. ktorý odbor. Konkrétne sa informácie na fi.muni.cz a muni.cz trošku líšia.

Rozhodujem sa medzi:
Informatika - Počítačová grafika a spracování obrazu
Aplikovaná informatika - Aplikovaná Informatika - Specializace Grafický design a výtvarná informatika a specializace Typografie a textové systémy

A tu nastáva problém. Na fi.muni.cz je k odboru 'aplikovaná informatika' písané, že je tento odbor špecializovaný na grafický dizajn a výtvarnú informatiku, no na muni.cz je v popise tohto odboru uvedená iba aplikovaná informatika ako taká, teoretická informatika a všeobecné programátorské vzdelanie. Je to len "chyba", a odbor Aplikovaná informatika je naozaj špecializovaný práve takto? Bol by som rád, ak by to potvrdil niekto, kto tam študuje.

A teraz moja otázka, ktorý odbor uprednostniť. Ak som správne pochopil, odbor "počítačová grafika a spracování obrazu" je skôr zameraný na výstavbu grafických aplikácií, a vlastne laicky povedané, ide o klasickú 'programátorskú' informatiku zameranú skôr na grafiku, grafické aplikácie, a pod., pričom odbor "aplikovaná informatika - špecializácia na grafický dizajn..." je skôr o tej praktickejšej časti, tj. animácia, vizualizácia, a podobne? Samozrejme chápem, že v oboch odboroch bude skoro polovica o tom istom, pričom sa budú líšiť práve v detailoch, ktoré som vymenoval vyššie. Chápem to správne? Ak nie, opravte ma prosím.

Tiež by som sa rád opýtal na príjmačky. Na túto školu by sa mali robiť TSP (testy studijních předpokladů), pričom treba dosiahnuť určitý percentil, podľa tabuliek to býva zvyčajne tých 60. Včera som si tieto testy vyskúšal, a podarilo sa mi ich spraviť na percentil 75, znamená to, že ak by som takýto výsledok dosiahol na príjmacom konaní, prešiel by som? Alebo sú tam aj nejaké ďalšie požiadavky? (Maturitné vysvedčenie považujem za samozrejmosť). Taktiež som sa dočítal, no neviem či som to pochopil správne, že po dosiahnutí percentilu 70, teda zaradenie sa medzi 30% najlepších v NSZ (národní srovnávací zkoušky) v oficiálnom termíne je uchádzač "oslobodený" o príjmacie konanie. Znamená to teda, že sa dá prihlásiť na podobné skúšky, dajme tomu pol roka pred príjmacím konaním na MUNI, a tým pádom mať istotu, že ma na školu vzali? (samozrejme za predpokladu, že sa na tých 30% najlepších dostanem).

Ak sa niekto dostal až sem, gratulujem a ďakujem. Ak sa rozhodol aj odpísať, ďakujem dvojnásobne.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

odbory na muni sú v podstate všetky rovnaké. Sem tam nejaká zmena v povinných predmetoch. To že si vybereš nejakú špecializáciu, to zbadáš až na štátniciah. Nikto ťa nebude nútiť si dávať také a onaké predmety, ale máš ich na štátniciach tak by si si mal vo vlastnom záujme skladať predmety tak, aby si mal základy v danom odbore. Takže v povinných predmetoch vôbec nemusí byť nič s grafikou. Ja som tam mal aplikovanú informatiku, a tiež som nemal medzi povinnými žiadne programovanie.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Rozumiem. Vďaka za pohotovú odpoveď. Ešte by som sa rád opýtal, či sa dá vypátrať zoznam povinných predmetov daných dvoch odborov, pretože po tom pátram už dobrú polhodinu, ale našiel som iba celkový počet voliteľných predmetov, a tých je skoro 130, pričom sú v oboch odboroch prakticky rovnaké.
Napísať odpoveď